-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

despre cîrpe roşii


de moreli la: 08/09/2008 10:11:33
taguri: Salonul 
voteaza:
Citeam undeva că taurii sunt daltonişti şi am fost mirat căci mi-am adus aminte de un film în care un toreador tot flutura o cîrpă roşie în faţa unuia din ei şi acesta părea foarte supărat de această conduită. Există şi o vorbă: "a văzut roşu" şi semnificaţia ei este ştiută. După un timp am ajuns în Madrid şi am intrat într-o arenă în care urma să se prezinte performanţa corridei. Într-un colţ al arenei s-a ridicat o barieră şi un taur de proporţii impresionante şi-a făcut apariţia. Poate pare ciudat ceeace scriu, dar animalul nici nu părea că are lupta în cap, dimpotrivă. Cine ştie...Poate credea că e la o întrecere de frumuseţe pentru proclamarea lui Mister Torro Universal. A apărut şi toreadorul, dar dansul acestuia cu mantia aceea roşie fluturată în faţa taurului n-a avut niciun efect şi animalul părea chiar amuzat şi prietenos. Începusem să cred că luptă nu va fi aici pentru că s-a nimerit că taurul acela fusese crescut de Mama Tereza, cînd deodată a intrat un călăreţ şi a început să-l împungă pe bietul animal cu o suliţă lungă şi ascuţită. După un timp taurul a părăsit atitudinea sa paşnică, a uitat că fusese educat în spiritul dragostei pentru oameni şi animale şi a început să atace calul şi călăreţul. În acest moment organizatorii acestui "spectacol", considerînd că taurul este suficient de agresiv, au băgat în arena aceea pe toreadorul acelui stabiliment, unul din cei mai buni pe care i-a avut Spania vreodată. Şi astfel a început adevăratul spectacol, toreadorul executînd dansul tradiţional cu mantia aceea roşie. Chestia e că taurul nu învăţase să danseze şi avînd, probabil, reflexe mai bune ca a fraţilor săi, mi ţi l-a ridicat pe toreador în coarne rănindu-l grav. Ceeace s-a petrecut în continuare a fost surprinzător pentru novicele care eram. Taurul nu s-a mulţumit cu victoria sa şi a cotinuat să-l impungă pe toreador deşi părea că acesta îşi pierduse conştiinţa. Tot aşa a atacat pe toţi ceilalţi toreadori care au intrat în arenă pentru a salva colegul rănit.
Pasă-mi-te acel taur era un infractor care nu s-a supus legii care îl desemnase ca victimă. Poate pare ciudat, dar am simpatizat cu acel animal care intrînd în arenă fusese, la început, plin de sentimente de prietenie.
În lumea asta există legi scrise şi nescrise şi acceptarea lor permite omului să se bucure de prietenia semenilor. Uneori omul este lovit sub centură şi devine un infractor asemenea taurului din povestea de mai sus.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (9):


*** - de lafemme la: 08/09/2008 12:02:19
draguta povestirea. n-am fost insa de acord cu concluzia ta: Uneori omul este lovit sub centură şi devine un infractor asemenea taurului din povestea de mai sus.

adica, pornind de la povestea ta, acel taur "era un ifranctor" prin natura sa, la modul ca nu se supunea instinctiv legilor scrise de ceilalti. exemplul e fascinant, mai ales daca e sa-l aplicam lumii oamenilor. la modul ca, nu poti sa nu te intrebi, daca nu ar exista educatie, unele reguli privitoare la comportamentul "social", ne-ar parea poate ilogice, sau cel putin straine noua.
#339791 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Intruder la: 08/09/2008 12:13:15
daca ai simpatizat cu taurul de ce-l consideri infractor?
i-a fost frica...pana si oamenii actioneaza la frica, precum animalele.
stiam ca la corrida intai se enerveaza animalul de catre altii (2-3 "zmei" care nu-s toreadori)...si abia cand animalul e zgandarit bine...apare nenea toreadorul.
e un spectacol jalnic si e inadmisibil ca in virtutea traditiei sa mai existe sportul asta in mileniul 3.
#339798 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de adynet1 la: 08/09/2008 12:17:20
Perfect de acord !Si inca intr-o tara ce se considera civilizata....
#339799 (raspuns la: #339798) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
moreli - de zaraza sc la: 08/09/2008 12:24:39
Am vazut in ultima vreme documentare si intr-adevar ei nu reactioneaza la culoarea rosie asa cum eram obisnuiti sa credem.

De asemeni traditiile din Spania legate de luptele cu tauri par cam sangeroase in zilele de azi.

Inteleg ce ai vrut sa spui cu infractorul si ai dreptate. Odata ce un om e atacat, e posibil sa reactioneze asa cum a facut taurul, fara discernamant, mai ales cand atacurile au fost multe. Oare taurul era la prima iesire in arena?

#339803 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de maan la: 08/09/2008 16:12:29
ma-ntreb ce dracu mai cauta oamenii la spectacolele de-acest gen.
asa cum ma-ntreb de ce se duc la pamplona, la festival.
de ce-alearga buimaci pe strazi, provocand niste animale speriate.
grotesc, de-ar fi sa ma-ntrebe careva.
da' bine ca nu ma-ntreaba.
#339891 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
in sfarsit, - de M a o la: 08/09/2008 17:09:40
o corida cu happy end. Sper ca viteazul toreador a dat coltu' sau macar a fost definitiv scos din viata activa... As da orice sa le pot servi taurasilor o farama de inteligenta in plus...
#339932 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mao :) - de zaraza la: 08/09/2008 17:43:25 Modificat la: 08/09/2008 17:43:39
o corida cu happy end

corect!


#339952 (raspuns la: #339932) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
moreli - de Honey in the Sunshine la: 08/09/2008 18:05:01
ai citit "Death in the afternoon"?
#339962 (raspuns la: #339932) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
honey - de M a o la: 08/09/2008 18:42:54
Nope. Hemingway era cunoscut ca adorator al luptelor cu tauri ceea ce face ca toate valorile lui sa paleasca in fata primitivismului. Macar are happy end (in sensul sugerat de mine)?:)
#339984 (raspuns la: #339962) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: