-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

"Înnodarea savanta a unor fire" si taierea nodului gordian


de cosmacpan la: 29/09/2008 22:48:57
rezumat: de la arta la ţopenie
taguri: Diverse 
voteaza:
"2.Lumea lui macramé

Nimic mai grestit decat parerea ca :
1. ţopenia romaneasca este simplista si ,
2. ca ar fi un unicat.
Pe scurt, pana si topenia este un imitat.
Ea se conformeaza unor trasee complicate , unor curbe de grad inalt , unor misiuni intricate si secrete , formand o imbirligatura toxica : lumea lui macramé.
Emblematica , textiluţa ornamentala a mile’-urilor alunecata din secolul 19 in casele (pre)urbane ale romanilor moderni ne impodobeste necrutatoare vitrinele si creierele cu aceleasi volute voit vioaie. Conform ADN-ului sau intim, topenia se multiplica dupa aceleasi instructiuni , autoreplicandu-se fara retinere in toate faldurile atitudinilor vietii autohtone cu ravna bacteriei cazuta intr-un mediu inalt nutritiv.
Osardia topeniei este atit de desavarsita incat , asemeni vitei de vie , acopera si ineaca suportul sau, parazitand victorioasa intreaga creatie.Tot asemeni vitei mai sus mentionate , secreta lichide ametitoare, despre care fals se emite ipoteza ca ar contine adevarul…..
Lumea lui macramé este atit de atotcuprinzatoare incat din mediul cultural , care ii este leaganul , ataca si invinge fara ragaz orice alt teritoriu neaos invecinat , a carui platosa imunitara , bulucita la baioneta , isi pierde rapid orice functie de aparare . O regasim in ritualurile sociale, in manifestarile polis-ului, in suvoiul de vorbe despre sport , in ochii de copil curat ai politicianului sincer ce se jura ca nu fura , in legile de pomana votate, in jocul generalizat de-a adevarul. Inalta rezistenta a acestui agent patogen rezida in tehnica speciala de executie : innodarea savanta a unor fire.Cei care numesc boala si “bizantinism” nu se inseala complet , existand doar o diferenta de grad.
Aflu cu surprindere despre existenta actuala a unei societati a macrameului din Germania.Termenul vine din araba, “miqram” este un val innodat: un soi de navod al topeniei.
Pedeapsa mai mare nu se poate.La intrebarea : cat de vechi poate sa fie(trebuie sa fie) macrame’-ul spre a deveni opera de arta, va rog sa raspundeti la acest alibi singuri.
Macrame-ul a patruns in Europa venind din Orient in bagajul cruciatilor, ultima inflorire a tehnicii in anii ’70 , cu aspecte ruralizante : cultura « verzilor » din Germania , laolalta cu multe alte metehne : neincrederea in arhitecti , profesori si doctori , ideologia do-it-yourself-ului, Ikea, ecologismul exaltat etc, etc. Ma recunosc cu repulsie , prudenta elementara a celui oglindit ma face sa inchei comentariul aici.

Ca sa-mi treaca supararea,m-am supus unei neiertatoare terapii la tirgul Floriilor, de unde m-am intors destul de satisfacut , cu o ceramica de Korund ce imita fuserit o oarece renastere toscana, o oaie de lut ce imita perfect una reala , cu breton si aer ciufut , un cioban ardelenesc magnetic ce ma imita pe mine , un ingeras ce imita un « putto » usor stanjenit si o geanta de piele ce imita perfect aceeasi geanta din tineretea mea pierduta. Fiica mea Alexandra si-a dorit un binecunoscut slagar foarte gustat printre puberi : inger ingerasul meu…
Astfel, constatind ca dracul nu e chiar atit de negru si dreptul la replica satisfacut, ne-am asezat la masa de duminica.
Sora geamana a topeniei este mitocania , sau lumea lui « asa nu se face », « se » fiind in acest caz lumea burgheza de extractie sec.XIX, al carei set de reguli , sau « constitutie » amendeaza cu severitate orice deraiere :
« bădăran, grosolan, mahalagiu, mârlan, mârlănoi, mocofan, mojic, necivilizat, nepoliticos, ordinar, ţărănoi, ţoapă, ţopârlan, vulgar, mocan, mocârtan, modârlan, pădureţ, râtan, ţopârcă, mocodan, mocofănos, modârlău, modoran, mogâldan, necunoscător, negândit, negreblat, ghiorlan, grobian, gros, necioplit » : iata parerea extinsa a DEX-ului , precum si « ghiolban » , as adauga. Desi sinonim al mitocaniei , topenia are un parfum aparte. Topenia este guresa si bine dispusa, desi imi sunt cunoscute si specimene obsechioase care fac ca orice generalizatoare teorie sa cada in ridicol.Spre deosebire de mancarurile romanesti, sentimentele reincalzite nu devin mai bune :fezandarea indelungata le strica. Obositele amplificari ce primesc prefixul de « neo-« : neoclasicism,neoromantism, neogotic, si altele ilustreaza aceasta parere.La fel e si cu post-."
(http://fjecheriu.blogspot.com/2008/04/simbol-si-ironie.html)

"Macramé is the art of decorative knotting." (http://www.elainecraft.com/instructions/instructions.html)

Citind articolul am căzut de m-am zdruncinat rău de tot: ne impodobeşte Macrame-ul "vitrinele si creierele cu aceleasi volute voit vioaie"? Mai are el aceeaşi putere de penetrare ca în secolul trecut (XX)?
putem generaliza ţopenia? Maneaua îşi trage seva din aceeaşi ţopenie?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (7):


la vremuri noi, kitsch-uri noi. - de Intruder la: 30/09/2008 00:12:33
http://www.jurnalul.ro/articole/134969/prost-gust---kitschul-dambovitean-intre-ferentari-si-pipera
#346230 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cosmacpan - de zaraza sc la: 30/09/2008 09:12:05
Maneaua e ca o excrescenta pe "tesutul" ţopeniei.

Am scris aici despre aparitia manelei.
http://www.cafeneaua.com/nodes/show/1953/ce-se-ascunde-intr-o-manea/1

"Tocmai am ascultat duminica aceasta emisiunea lui Grigore Lese de la radio Actualitati care prezinta motivele pentru care a aparut maneaua. Maneaua, prin care intelegem genul de muzica ce este apreciat azi in Romania de catre anumite grupuri, este o imagine fidela a societatii romanesti in ansamblu. Maneaua reprezinta realitatea imediata. Din versurile ei intelegem ce il framanta pe omul de rand: banii, dragostea, dusmanii, toate acestea fiind prezentate in versuri simpliste. De asemeni trebuie avut in vedere infuzia de ritmuri arabesti din perioada comunista datorita studentilor straini si oamenilor care au lucrat in tarile arabe. Pe de alta parte, comunistii ne-au obligat sa gustam muzica lor populara, ceea ce a creat o saturatie. Maneaua a venit ca o contrapondere la aceasta saturatie."

#346257 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
* - de zaraza sc la: 30/09/2008 09:24:49
Cu cat e ceva mai jos pe scara valorilor, cu atat e mai putin original!

#346258 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intre ţopenie şi mârlănie suntem ancoraţi? - de cosmacpan la: 30/09/2008 11:51:19
« bădăran, grosolan, mahalagiu, mârlan, mârlănoi, mocofan, mojic, necivilizat, nepoliticos, ordinar, ţărănoi, ţoapă, ţopârlan, vulgar, mocan, mocârtan, modârlan, pădureţ, râtan, ţopârcă, mocodan, mocofănos, modârlău, modoran, mogâldan, necunoscător, negândit, negreblat, ghiorlan, grobian, gros, necioplit »
sunt toate aceste atribute caracteristice nouă românilor? sunt ele inscrise in gena noastră balcanică?n şi dacă da, cum putem scăpa spre civilaţie fără a fi aduse acuze de elitism?
#346328 (raspuns la: #346258) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cosmacpan - de zaraza sc la: 30/09/2008 12:05:47
Vechea problema, daca ni le acceptam...n-avem nicio scuza sa ne comportam ca majoritatea(n-am numarat)...Nu spun ca o facem, dar undeva, uneori...

Si mai vroiam sa zic ca in occident ţopenia sta la locul ei, nu da sonorul la maxim, nu iese in mijlocul strazii etc.

#346334 (raspuns la: #346328) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
produse [ori servicii], - de 1brasovean la: 30/09/2008 17:51:20
cam - in linii mari - ar putea fi vorba si despre asta: sunt produse/marfuri, cu o cerere/cautare pe o piata specifica.

ce-are a face estetica cu florile de plastic? ce, nu `e frumoase`? e! -uite ce bine se vinde!:)

ce-are a face maneaua cu Bach? prea putin. dar se vinde CD-ul cu manele mancati-as? se vinde? se pune tare in masina, in apartament, la plaja, la iarba verde, la casetofonul de pe umar? se pune!

as indrazni sa spun ca in toate epocile au fost si produse de consum de joasa extractie, dincolo de cele autentice [sau arta]. ce-ar fi diferit azi?
#346461 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
1brasovean - de zaraza sc la: 01/10/2008 08:53:52
Diferit e ca circula informatia, ca circulam noi si vedem, plictisiti, ca peste tot e la fel...

E mai greu sa iesi din macrame-ul care seamana cu o caracatita sau cu ceva care se infiltreaza, sapand in stanca. Fac modificari in casa. Dar renunt treptat-treptat la perdele si pun jaluzele verticale. O fi bine, o fi rau...dar e mai comod. Deocamdata mai dureaza pana amenajez camerele. Va fi simplu, dar va fi bine din punct de vedere estetic? Macar din punct de vedere feng-shui sa fie acceptabil. Pana acum am locuit in camere unde toate erau la intamplare si nu ma mir ca nu ma puteam atasa.

#346581 (raspuns la: #346461) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...