Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Nunta


de juli la: 05/10/2008 09:54:23
rezumat: traditii
taguri: Cutia_cu_litere 
voteaza:
A venit in sfârşit ziua cea mare, ziua nuntii Irinii Tomsi' cu Toaderu' lu' Colindau. M-am trezit dis de dimineaţa. Si, cu ochii carpiti de somn am luat de pe masa un colt de pâine si m-am furişat afara. In livadă in partea dinspre vale m-am catarat in nucul bătrân, scorburos. Tata nu se-ndura sa-l taie, ii reteza in fiecare an cate o creanga uscata, facandu-mi fara voie un loc de joaca ideal. "Din observator" cum îl numea mama in gluma, vedeam ca in palma şerpuirea drumului, paraul "Valea Sasului" ce despartea catunul in doua, casele umbrite de livezi pana hat departe. Am urmarit valea pana la cotul cel mare. De acolo mi-am mutat privirea spre dealuri, oprind-o la poteca ce urca spre casa Tomsenilor.Pe puntea de peste luciul limpede al apei involburate zarii silueta lui Toader, mirele, ce inainta spre casa Irinei. L-am vazut intrand in curte, luand-o in spatele casei spre livada. Livada casei Tomsenilor ca toate livezile satului, era plina de rod, o bogatie multicolora, ca un vis imparatesc. Dupa o clipa aparu Irina. Ce o fi cautat ea acolo, in fundul livezii in dimineata nuntii?! Il astepta. Stia ca trebuie sa vina. Ii urmaream, aveam emotii si nu intelegeam de ce. Mi-am mutat privirea-n zare peste culmi... Cobarand-o, i-am zarit trecand puntea, luind-o inspre biserica. Mergeau la spovedit. Pe drum nici tepenie de om, in curtea Tomsenilor liniste deplina, se auzea doar vuietul apei in cadere. Acum ca i-am vazut mergand la spovedit m-am dat jos din nuc . Gandu’-mi zbura deacum la nunta.
Am sa-l vad pe Valentinu' Roibului la joc. Imi ziceam si un val de roseata imi urca-n obraji...
Stiam ca odata intorsi de la spovedit, incepe pregatirea si imbracarea mirilor, in acelasi timp si la mire si la mireasa. Irina, inainte de a pleca la cununie, trebuie sa se scalde in apa neinceputa, in care pune bani de argint, ca sa fie cu noroc si sa nu se lege de ea nimic rau.
M-am grabit spre casa. Mama vazandu-ma intrand ,m-a intrebat:
-" Unde-ai fo' cu noaptea-n cap? De ce nu dorni?! ai uitat de nunta?!!!
-" Cum sa uit, hai ma' ?!!! Am fo' pana-n livada."
-" Iar te-ai cocotat in observator?! Bine ca n-ai pticat sa-ti rupti o mana ori pticior. Nu te astamperi . Ce-ai catat acolo ?
-"Am vrut sa vad daca-o-nceput a zini lumea, da-i liniste inca... I-am vazut pa Irina cu Toa’ mergand la biserica."
-"Ap’i asa-i bine si randuit sa paseasca-n viata, cu pacatele iertate"
-"Cine le iarta pacatele, popa ?! io nu vreau sa mi le ierte el. Daca nu ma spovedesc nu ma pot marita ?"
-"Ba poti ! cum nu ? numa’ cine te cununa nespovedita?! Ca la noi asa-i…
-"Hai ma’, oare cum s-o imbraca Irina ? O zis Maria lu’ Gheorghe a lu' Tanase ca si-o cusut doua sumne. Una rosie si una albastra."
-Las’ ca-i vede-o, t-am zis ca vii cu noi! …da’, de nu esti cuminte si ma faci de rusine, nu mai iesi din ocol degraba."
-" Mamuca ! stii ca te ascult si-s cuminte… nu te-oi face. Daaa’ ma lasi sa merg sa o ajut pe lelea Ioana Lalului, amu dimineata???"
-" Te-o chemat ie ?"
-" O zas ca as face bine sa marg sa o ajut, decat sa umblu brambura." Am mintit-o.
-"Ti-i duce ! da’-nainte zina de te spala si du-te de ada un ol cu bocut"
Aproape de amiaza am pornit glont spre casa Tomsenilor. In curte, lelea Ilisca Tomsii, mama Irinei, rosie la fata, isi stergea pe ascuns cu coltul panzaturii lacrimile.
-"Laudam pe Isus, lele Ilisca! O caut pe lelea Ioana a Lalului.”
-"In veci amin tu cocoa’! Ii p-aici p-oareunde. Vezi nu-i in casa !?’’
Atat am asteptat. In casa dintr-o camera se auzeau drustele care o imbracau pe Irina.M-am strecurat nebagata-n seama de druste. Acestea-i dadeau pe rand: poalele cu colti, sumna cea rosie, camesa alba cu bezeri pe la guler si colti formaluiti pa la maneci apoi teptaru’ cu ruji. Au incaltat-o cu optinci de orga si coltuni albi din lana impletiti cu cinci ace. Druste-i erau Raveca Lucretii din damb, Floarea lu Paval, Maria Tilichi si Palaga lu Grigorea Rusului. Toate prietene de-a Irinii, fete de maritat. Dupa ce-o ‘mbracat-o, Floarea lu’ Paval, o-nceput a-i pieptana parul. Marie si Palaga i l-au impletit in doua cozi in care i-au pus cipci si busuioc. Raveca o adus cununa. In timp ce-i prindeau cununa pe cap, drustele stigau :

"Irinuca, mniresuca,
Pana-ai fo la ma-ta fata
Te-ai culcat seara pa tol
Si te-ai trezit tarzior,
Da de-acum inainte
Ti-i culca numa’ pa brata
Si ti-i trezi dimineata,
Ca barbatu-i mare cane,
Orice-i face nu ii bine,
Ca barbatu-i mare drac,
Orice-i fa’ nu i pe plac.
Mniresuca, Irinuca,
Cununita asta verde
Azi te scoate dintre fete
Si te baga-ntre neveste.
Nevestia-i haina gre’
Tate grijile-s in ie.’’

Numai bine ce au gatat-o de imbracat si pus cununa pe cap ca in curte se aude larma.A venit mirele imbracat cu camesa din panza de in, alba, tesuta si cusuta „cu gaurele” de Irina, mireasa. In cap are clopu’ instrutat cu strut din cununa Irinii. Am iesit din casa asa cum am intrat, nebagata-n seama. Nu mai era mult pana ce lumea o sa se adune si se va merge dupa nanasi . Am alergat acasa sa-i spun mami’ ca trebe sa ne pazam cu imbracatu’ si sa merem la nunta.
Mama ma astepta, imi pregatise hainele…
-„Bine ca-ai zinit, ca noi santem gata. Te spala si te-mbraca fuguta, de nu, noi merem si te lasam acasa!”
-„Mamuca, is gata mintenas. Nu mereti fara mine”
-„Bine, bine numa', mai cu sporiuc ca incep iertaciunile mnirilor si noi inca sunem acasa.”

rolia


comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (0):

Nu exista comentarii

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...