-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Pustiu de toamnă


de Omerta la: 05/10/2008 14:00:48
rezumat: vorbe pustii
taguri: proză scurtă Salonul 
voteaza:
Toamnă.
Pădurea tăcută se întinde peste dealurile mărginaşe asemeni unui covor maroniu gălbui, ciufulit, poate, de vânturile ce cutreieră tăcute printre copacii care prevestesc inima de ger. Par neschimbate după zeci de ani. Aceleaşi frunze, aceleşi miresme fine de parfumuri măiestrite, ascunse. Aceleaăi mici pâraie asemeni venelor vineţii din încheieturile bătrânilor.
Toamnă.
Toamnă în aceleaşi păduri seculare.
Poate că, într-adevar timpul nu a ajuns aici.
Eu?
Murmur bătrâneşte vorbe de neînţeles şi le las să se piardă printre globuri zglobii de râset, joacă şi nepăsare.
Cenuşi negricioase acoperă zarea, asemeni covorului ce acoperă şi dealurile. Poate că bătrânul odihneşte si el lângă piatra lui din cer, ţinând clepsidra în balans. Nisipul s-a oprit din curs, venerând clipa de serenitate a toamnei. Liniştea cuprinde paşnică cerul, pământul… pe noi.
Delirul vuieşte undeva în spatele norilor de cenuşă. Tremură fin, gata să năvălească catedrala de tăcere din spatele dealurilor. Acolo au crescut călugării, acolo au început veacurile sa fie scrise în catastifele eternităţii. Totul e atât de vechi, şi totuşi la fel.
Copacii stau nemişcaţi, înconjuraţi de covoarele ce, până nu demult erau bogăţia de frunze şi viaţă. Totul e înţepenit, de parcă ar pluti într-un lac primordial undeva în eternitate.
Mii şi mii de clipe, alte mii şi mii de pagini, ostiri de peniţe şi veacuri peste veacuri trecut-au, însă clipa de tăcere a rămas la fel ca întotdeauna.
Ramâi atunci tăcut şi deschide ochii, bătrâne. Vezi mintea cum curge valuri de timp peste icoane de simţăminte, îmbinate toate într-o liturgie celestă, în armonia celor ce vor fi trebuind să fie sfinte. Deschide cu mainile zbârcite cărţile şi citeşte ruga cea din veşnicie, pentru a învia o altă veşnicie, din care să se nască alte şi alte ceruri de slova peste oaste de pagini.
Alb…
Şi văd moartea şi viaţa stând cu feţele plecate către cel fără de sfârşit. Îmbrăţişarea lor strânsă desface înţelesurile minţilor şi se împrăştie în nefiinţă, lăsând evanghelii scrise pe frunze şi cer. Drumurile se unesc într-unul, cerul se scurge peste pământ, dând naştere unor noi zări de cuget.
Acelaşi alb, aceleaşi mii de culori devin una într-o clipaă, apoi, în următoarea se desfac în alte mii de miresme fine.
Toamnă …
Şi alb din nou.
Tăcerea şi vapaia de roşu închis se contopesc şi ele, condeind cu veneraţie aceleaşi imagini pe care doar ochii din cenuşă le vad.
Râurile respiră şi ele octavele aceloraşi culori pale, ale aceluiaşi soare lăptos.
Nu vreau decât să mă pot stinge în armonia toamnei, îmbrăcat în aceeaşi sfântă clipă de tăcere. Nu vreau lumânări, nici mormânt, nici cânt. Le am pe toate acum, mai mult ca niciodată şi mai puternic decât mi le-ar putea oferi cineva vreodată.
Cei ce fost-au sunt şi acum, pictaţi pe veşnicii de sticlă cu culoarea frunzelor şi zvâcnirile copacilor, iar cei nu nu au fost până acum nici pe mai veparte fi-vor vrednici.
Ruga mi-e închinată de foile pe care am cutreierat cu peniţa, de slovele ce le-am lăsat în urmă, asemeni unor paşi latenţi pe nisip.
Suntem aceiaşi…
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (2):


Omerta - de INSULA ALTUIA la: 25/10/2008 23:15:27
A venit toamna cu toate culorile ei.
Debordant de adevarat ,asteptam albul sa vina peste noi.
Frumos scris lin, bravo(am inteles ca esti barbat):)
#355456 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
* - de Omerta la: 09/12/2008 00:17:05
Multumesc pentru timp, INSULA ALTUIA.

Omerta
#370962 (raspuns la: #355456) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...