Pentru a accesa aceasta pagina trebuie sa fii conectat

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Da mai departe!


de Radu Herjeu la: 01/07/2004 19:26:00
modificat la: 02/07/2004 01:29:31
taguri: Eseuri 
voteaza:
Am vazut de curand un film : Da mai departe ! Un gen de basm modern in care un tanar erou vrea sa schimbe lumea. Ca raspuns la o tema data la scoala, un baietel trebuie sa imagineze o cale ( aplicabila ! ) prin care lumea in care traieste si de care e nemultumit sa devina mai buna. Astfel, el se gandeste la un lant al „binelui”. El va face bine unor oameni iar acestia, la randul lor, vor „da mai departe“ binele, ajutand alte persoane. Si tot asa, din mana-n mana, binele se va raspandi in intreaga lume, schimbandu-i fata.
Si, ca in orice basm, ideea, desi pare utopica si lipsita de orice sansa de implinire, prinde si se raspandeste. Oamenii primesc binele, promitand sa-l dea mai departe. Serviciu contra serviciu, chiar daca beneficiarul binelui cuiva devine binefacatorul altcuiva.
Ma intreb daca scenaristul, actorii sau regizorul acestui film cred in ceea ce au incercat sa transmita celorlalti. Ma intreb daca, plecand de la filmari, s-au gandit macar o clipa sa faca un bine cuiva necunoscut pentru a vedea daca povestea pe care o joaca ei devine realitate. Pe mine m-a fermecat. Cu atat mai mult cu cat, la prima vedere, pare atat de simplu. Sa ajuti trei persoane nu e greu. Sunt multi dintre noi care sustin ca fac bine unui numar imens de oameni in fiecare zi. Poate unii si fac. Dar unde se duce binele acela ? Unde se opreste ? Binele pe care ni-l fac parintii, crescan-du-ne asa cum trebuie, binele pe care ni-l fac profesorii deschizandu-ne ochii asupra lumii, binele pe care ni-l fac prietenii, descoperindu-ne universul, binele pe care ni-l face cineva care ne zambeste intr-o friguroasa seara de toamna. Unde se pierde ? De ce nu naste alt bine, ca in poveste, de ce nu se inmulteste si nu se raspandeste in jurul nostru ca o epidemie binefacatoare ? Cine rupe acel „contract“ pe care specia umana ar fi trebuit sa-l aiba inscris in ADN, prin care te obligi sa devii Om, daruind ceea ce ai primit si inzecit, chiar ?
Un copil dintr-un film a reusit sa demonstreze, la nivelul teoriei sau al lumii de celuloid, daca vreti, ca se poate si de unul singur. Ca un om, unul singur, poate schimba lumea. Dar, ideea centrala e ca fiecare dintre noi trebuie sa fie acel singur om. Fiecare dintre noi ar trebui sa vrem sa schimbam lumea, asa nemultumiti cum ne declaram.
Interesant e ca problema nu incepe cu faptul ca nu vrem, nu stim sa facem bine sau nu credem ca putem schimba ceva prin el. Problema e ca nu stim sa primim binele. Am ajuns la stadiul „evolutiei“ noastre in care, daca cineva ne face un bine, ne intrebam imediat ce urmareste. Daca te lasa sa te urci prima in autobuz, te intorci sa vezi daca nu vrea sa-ti fure portofelul. Daca cineva isi daruieste cartile de poezii e banuit ca vrea sa candideze la o functie publica. Si chiar daca nu descoperim pe moment substratul gestului binefacator ( pentru ca trebuie sa aiba unul, nu ? ) intrebarea ramane undeva in subconstient, diminuand pana la anihilare binele primit. Si, evident, acesta nu poate trezi in noi dorinta de „a-l da mai departe”. Uimitor, in epoca noastra de marete evolutii spirituale, omul care face bine nu devine un model ci un specimen ciudat, suspect chiar.
Oamenii fac in fiecare zi fapte bune, oamenii beneficiaza in fiecare zi de binele facut de altii. Problema noastra e ca nu-l constientizam, nu-l recunoastem ca atare, in primul rand pentru ca nu vrem, cu nici un pret, sa ramanem datori cuiva pentru binele facut. Si, inteligenti cum suntem, nu ne dam seama ca exista si pentru aceasta frica un antidot. Sa nu ramanem datori, dand mai departe binele primit. E adevarat ca trebuie sa facem putin efort pentru a inmulti binele. Si-atunci, primim binele facut ( cine -a mai vazut sa refuzi atunci cand ti se ofera ceva ? ) dar il trecem la capitolul „gesturi intamplatoare”, „gesturi interesate”, „nebunie”, „idealism caraghios“ sau, de ce nu, atunci cand nu putem gasi vreo hiba binefacatorului, la sectiunea „rasplata pentru meritele noastre incontestabile”. Da ! Ni se face bine pentru ca meritam ! Iata una dintre credintele cele mai vechi ale omului. Care se traduce prin urmatoarea axioma : „Eu merit tot binele din lume, prin urmare, e normal sa mi se daruiasca. Nu sunt dator nimanui pentru acest bine”. De aici, mergem mai departe : „Daca eu merit ( si, de cele mai multe ori, numai eu merit ! ), ce sa dau mai departe ? N-am cui, pentru ca ceilalti nu merita acest bine”.
Aristotel spunea ca scopul nostru, al actiunilor noastre este binele suprem. Nu e vorba de „binele“ platonician, abstract si suprauman, ci cel accesibil omului, binele realizabil. Aristotel definea actul moral, cel prin care faci bine altui om, ca pe unul voluntar, constient, rezultat al analizei profunde si al deciziei de a actiona in favoarea cuiva. Si are dreptate. Binele nu se face din mila ci din dorinta de a-l face, de a-i aduce pe oameni mai aproape de fericire. Din necesitatea de a-l face. Binele nu se face pentru ca asa am invatat noi ca e frumos sau pentru ca ne e frica de cine stie ce pedeapsa divina. Binele se face pentru ca e nevoie de el. Si pentru ca noi, fiinte evoluate, vrem sa schimbam ceva !
Copilul din film gandea aristotelic ( chiar daca nu stia ce-nseamna ). Convins ca lumea trebuie sa se schimbe, constient ca numai binele poate naste bine, s-a decis sa actioneze. Pentru binele suprem. Dar nu al lui ( de altfel, in final, el moare, urmand tiparul eroului antic ) ci al umanitatii.
Dar, intr-un final, e doar un film, nu ? Si, dupa cum stim, viata bate filmul !
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (7):


Viata bate filmul, poate; la - de alexbrie la: 02/07/2004 10:15:41
Viata bate filmul, poate; la televizor. Realitatea nu are din pacate aceeasi consistenta sustinuta, necesara unui film pentru a fi interesant. Realitatea noastra e caracterizata prin inconsistenta; prin efemer. Nu e neaparat vina noastra, cat mai ales a materialului genetic; daca nu am fi avut gena uitarii...
De cate ori nu am luat decizia ca "de azi incolo sa fiu BUN"; "de azi incolo ma pun pe invatat" ; "ma las de fumat" ; "o sa fac bine" ; "promit sa te iubesc mereu".
Daca este vreun adevar absolut, acesta este ca nu exista absoluturi; decizii, juraminte despre cum voi schimba lumea facand "BINE", nu au ca rezultat decat remuscari tardive.
Cei care reusesc sa isi tina promisiunea, de a face cele 3 MARI fapte bune, merita sa fie adulati. Intrebarea se pune, insa, precum o punea si Kevin Spacey... oare e preferabil sa faci putine fapte bune MAJORE, sau sa faci multe fapte bune MINORE (de genul sa te duci la munca, sa ti-o faci cat mai bine, sa contribui la dezvoltarea societatii)? Confucianism sau Romantism?

-- The End. --
#17183 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pt alexbrie - de Radu Herjeu la: 03/07/2004 13:26:39
Eu cred ca trebuie sa facem cat mai multe fapt bune! majore sau minore... Nu stiu daca exista o astfel de impartire obiectiva. Eu cred ca exista oameni care pot decide si se pot tine de decizie cu pretul vietii lor! Eu cred ca sunt oamnei care iubesc toata viata, care incearca toata viata sa schimbe lumea, care se lasa de fumat, care se pun pe invatat...
realitatea noastra are exact atat consistenta cata avem si noi, ca oameni. Cu cat ne cunoastem mai bine, cu atat suntem mai coerenti si, prin urmare, mai consistenti. Asa devine si realitatea noastra!
#17233 (raspuns la: #17183) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Teoria are o hiba: nu ia in c - de Daniel Racovitan la: 05/07/2004 14:57:22
Teoria are o hiba: nu ia in calcul egoismul funciar al omului. Prin el insusi nu va fi in stare sa raspandeasca binele (istoria utopiilor secolului trecut a dovedit-o). Daca din ecuatie lipseste ajutorul sau interventia divina, parerea mea este ca omul va esua de fiecare data, asa cum a esuat la construirea turnului Babel.

_______________________________________________
"Where did where do you want to go today go?"
#17325 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pt daniel - de Radu Herjeu la: 07/07/2004 15:58:19
Daniel, de vreo doua mii de ani, oamenii tot asteapta interventia divina sa le rezlve toate problemele. Iar ei, in acest timp, se multumesc sa se roage! Iar Omul n-a esuat! Au esuat oamenii.
#17462 (raspuns la: #17325) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"Daniel, de vreo doua mii de - de Daniel Racovitan la: 08/07/2004 00:00:18
"Daniel, de vreo doua mii de ani, oamenii tot asteapta interventia divina sa le rezlve toate problemele."

Nu m-am referit la asteptarea interventiei divine, ci la utilizarea ei activa. E destul de mult de povestit sau detaliat pe tema asta. Pana acum istoria a aratat ca tot ce a incercat omul sa faca de unul singur pentru a crea acea societate perfecta, a dat gres. Cum ziceam, utopiile secolului douazeci stau dovada.


_______________________________________________
"Where did where do you want to go today go?"
#17482 (raspuns la: #17462) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Daniel - de Radu Herjeu la: 10/07/2004 11:16:19
Daniel, ca s-o utilizezi, trebuie sa existe. In schimb exista o forta umana extraordinara tinuta in frau de aceasta asteptare perena a interventiei unei forte superioare. Si, desigur, incercarea de a crea o societate perfecta este sortita esecului pana cand omul nu se va reconstrui pe sine.
#17603 (raspuns la: #17482) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Puterea exemplului - de mya la: 29/08/2004 12:37:17
Incercarea de a face lumea mai buna e sortita esecului fiindca omul tot asteapta ca cel de langa el sa devina mai bun. De-abia dupa ce vecinul devine mai bun - o sa devin si Eu mai bun...

Tot ce poate sa faca Omul pentru o lume mai buna este ca el insusi sa devina mai bun si sa imparta apoi in jur din bunatatea lui. Asta este puterea exemplului.

Daca ar face toti lucrul asta, lumea ar fi automat mai buna. E ridicol sa astepti ca omenirea sa devina mai buna printr-o inteventie divina, sau printr-un guvern mai bun, sau printr-o societate mai buna atat timp cat oamenii nu fac eforturi destule ca ei sa se schimbe in bine.

#20595 (raspuns la: #17603) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...