Pentru a accesa aceasta pagina trebuie sa fii conectat

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

"Dacia" (citeste: "Dacea") unora


de Cezar Pricop la: 02/07/2004 11:28:00
modificat la: 06/07/2004 01:15:41
taguri: Proza_scurta 
voteaza:
- Cum să mă duceţi acasă!? Ajung şi singur.
- Nu. Un prieten al meu o să te ducă. Lasă-mă să te ajut.
Îşi ia geaca de piele din cuierul de pe hol, o trage pe el, scutură apoi din umeri ca să se aşeze bine pe corp, deschide un nasture de la cămaşă, se întoarce în cameră, se aşează pe marginea patului şi începe a se încălţa. Degetele lui boante mă miră că pot face nodul corect si cu oarece dexteritate. Unghiile degetelor mari sunt tăiate drept, din carne, şi lasă buricele prea mult descoperite, de-i caraghios de inestetic şi nepractic. Se ridică şi îşi scutură pe rând picioarele ca să cadă blugii bine pe pantofi. Îmi face semn să ies eu primul.
Aud cum încuie uşa. Nu întorc capul. Cobor scările. Apare lângă mine. Conversez.
- Ştiţi?, am fost pe bulevard la agenţia aia şi…
Mă întrerupe cu o mână pusă pe umăr.
- Ştiu, nu te mai obosi să-mi spui. Ştiu tot şi nu uit; şi sper să nu uiţi nici tu.
Nu mai spun nimic.

"Napoleon", portarul, e acolo. Ne zâmbeşte pe rând fără discriminare.
Ca din senin apare un tânăr. E îmbrăcat elegant, la costum şi cravată. Are părul dat cu gel şi e aranjat lins spre spate. Roberto i se adresează autoritar.
- Să-l duci acasă, fii atent că se cam grăbeşte.
Spre surpinderea mea Roberto îmi întinde mâna. I-o strâng sincer.
Relizez că, din prima clipă, în faţa acestui om eu m-am simţit vulnerabil fără să ştiu.

Ochii îi joacă cercetând proximităţile. Vede peste tot şi deodată. Cu tânărul, care pare a nu avea mai mult de 20 de ani nu dă mâna. Are o atitudine de docilitate, de subaltern prea evidentă.
De ce trebuie să mă trimită cu maşina? Speculez în gând că vrea să se asigure că părăsesc zona. Nu e vorba nicidecum de politeţe, e vorba de responsabilitate: din acest moment mă fac responsabil pe actele mele. Până acuma fusesem un tolerat, de acuma înainte voi suporta consecinţele, asta e exact ceea ce trebuie să înţeleg. Iată mesajul.

M-am urcat într-o Dacie neagră parcată pe o străduţă lăturalnică, pe aproape. Am avut timp să văd numărul. Începe cu 7B. Omnipotentul număr de maşină oficială, număr de maşină de intreprindere, de instituţie de stat de dinainte de revoluţie. E peste puterile mele de-a mai înţelege ceva. Mă consolez instalându-mă cât mai cofortabil pe scaunul din faţă.

Am ieşit de pe Calea Victoriei coborând pe lângă Sala Palatului şi de acolo am pornit-o spre B-dul 1mai. Însă a trebuit să mă înşurubez pur şi simplu în scaun. A început şoferul să-mi dea lecţii despre ceea ce ar putea să însemne un raliu nebun urban. N-a oprit la nici un semafor. S-a strecurat cu ostentaţie printre celelalte automobile cu o supleţe impresionantă. Mă uitam hipnorizat la acul indicatorului de viteză, care, pe alocuri, atingea 120 km. pe oră. Până la capătul B-dului n-am făcut mai mult de 2, sau 3 minute, un parcurs care de regulă se străbate în 15, minimum 10 minute. Şi datorită pericolului pe care-l resimţeam fiind pe locul din drepta, lângă şofer –scaunul mortului -, mi se sudaseră picioarele de podea, iar coloana vertebrală mi se pietrificase.

Am coborât încet, ţinându-mă cu degetele crispate de portieră, ameţit. Îmi simţeam stomacul în gât. Cu o voce stinsă şi răguşită reuşesc să îngăim:
- Cine sânteţi voi oameni buni!?
N-am primit răspuns, doar o privire indiferentă şi un zâmbet arogant ce spunea mai multe decât multe cuvinte.


comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (0):

Nu exista comentarii

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...