Pentru a accesa aceasta pagina trebuie sa fii conectat

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Apropo coruptia


de George74 la: 02/07/2004 18:53:00
modificat la: 06/07/2004 01:15:56
voteaza:
Căzusem astăzi din pat, avînd o idee foarte excelentă, vizavi corupţia în România. Cear fi, ca fiecare cetăţean care întâlneşte corupţie în viaţa de toate zilele, să "îi dea în gât" pe inculpaţi, anuntându-i la poliţie.

Idea este destul de banală şi naivă, îmi dau seama, dar este destul de efectivă; vă propun un scenariu:

Hai să zicem că Ion se duce la vreo instituţie, la care îi se zice că este nevoie de şpagă, pentru a efectua tranzacţia / chitanţa / adeverinţa, etc. Ionuţ se duce la poliţie, poliţia intră pe fir, depistează infractorul / infractoarea, cuplează procurorul şi încă un element negativ în economia românească dispare sau este demobilizat(ă).

Efectele negative sunt:

1. Ionuţ nu primeşte ceea ce vrea în timp (sau niciodată). La locul de muncă al inculpatului vine un nou cadru, care i-ar asigura lui Ionuţ o tranzacţie fără corupţie.
2. Dacă totul este făcut pe faţă, ar putea fi vorba de represalii din partea inculpatului, dar şi aici aceasta prezintă o şansă infimă, deoarece inculpatul (de multe ori) nu are de unde să ştie cine la anunţat la poliţie.
3. Este mult mai greu in situaţia in care inculpatul are o slujbă de care Ionuţ depinde (de exemplu un chirurg corupt)

Efectele positive sunt:

1. Un element prost este neutralizat.
2. Efectul este exponenţial, pentru că colegii de muncă al inculpatului, nu vor mai avea curaj să facă mişmacuri, deci corupţia va fi eliminată aproape în întregime la un singur loc de muncă, numai prin neutralizarea unuia. Gândiţivă că aceştia sunt oameni de rând, mulţi din ei, şi nu vor să aibe probleme cu autorităţile.
3. Pe plan global, o să devină imposibil şi nelucrativ pentru inculpaţi să ceară şpăguliţa, dacă majoritatea oamenilor de rând au curajul civil şi îşi fac datoria.

Deci, în context, dacă eşti pus(ă) faţă în faţă cu corupţia, şi dacă ai un pic de răbdare, tu singur poţi să schimbi faţa corupţiei şi nu numai să te vaieţi de aceasta. Interesul poliţiei este foarte mare de a depista agenţii corupţi, deci acolo aveţi sprijin.

Un singur lucru care ar trebui să se realizeze în România, este că cei corupţi cer şpagă pentru că ştiu că nu li se întâmplă nimic şi că stau siguri pe posturile lor.

Mda, ce ziceţi ?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (7):


Pt. George74 - de Paianjenul la: 06/07/2004 08:43:13
"Ce-ar fi, ca fiecare cetăţean care întâlneşte corupţie în viaţa de toate zilele, să 'îi dea în gât' pe inculpaţi, anuntându-i la poliţie."


- Sigur ca ar fi bine. Numai ca, pina una-alta SI unii cetateni sint ei insisi corupti (si nu numai ca-si fraca palmele cind intilnesc un functionar corupt, ba chiar cauta "cu luminarea" asemenea functionari!...)... Apoi, nu rezolvi mare lucru "turnind" un functionar corupt unui ofiter de politie CORUPT...
#17367 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
o naiva - de Alice la: 06/07/2004 10:17:43
ce-ar trebui sa fac eu, simplu cetatean, care sa insemne 'mare lucru' in 'domeniul' coruptiei????
De und’ sa-ncep?
Si iaaar aaajung la ce ma doare cel mai mult: EDUCATIA, monsericelor si monsericilor ...
Da, dar cine ne educa????

nu, serios, sa-mi 'educa' si mie careva o lumina!
#17374 (raspuns la: #17367) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pana acum nu am intalnit func - de alexbrie la: 06/07/2004 11:41:35
Pana acum nu am intalnit functionar care sa-mi ceara spaga. Sistemul la noi e altul: te chinui cu acte, birocratii si intarzieri stupide, pana iti dai seama de eroarea facuta; iti dai o palma, ca sa te trezesti, si te duci sa cumperi un pachetel, un buchetel, si inca o mica atentie. Dai un telefon, si se rezolva. Nimeni nu a cerut nimic, deci .. nu exista probe.
Cei care cer, in fata, spaga, sunt fie prosti, fie prea "sus". Daca sunt din prima categorie, "metoda" propusa de tine ar avea poate sanse de succes. Daca sunt sus pusi insa, nu pot fi dati jos nici cu tunul; cat despre parchetul anti-coruptie, let's get real. Vom mai avea de trait cu coruptia, jocuri politice sau (ab)uz de putere inca destui ani.
#17382 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Datul in gat sau delatiunea - de ampop la: 06/07/2004 12:47:42
My dear friend...daca "datul in gat" sau delatiunea ar fi o solutie impotriva coruptiei din Romania, fii sigur ca de vreo 15 ani am fi fost pe primele locuri din lume ca natiune necorupta dupa "transparency international"...Delatiunea, my dear, este sportul nostru national. Numai Ceausescu se mandrea cu vreo circa un milion de informatori ai securitatii. Acum ei functioneaza pe alte planuri. Cum crezi altfel ca un nenorocit de hot de gaini este prins dupa cel mult doua zile. Politia, prin "mijloace specifice" (recte delatiune) afla unde salasluieste nenorocitul de gainar. Povestea mai demult o femeie ca s-a dus sa se spovedeasca la o manastire, unde erau preoti cu "har". Sotul ei, gainar, se ascundea de executarea pedepsei. La o saptamana a fost ridicat din cuibar. Altii, cum ar fi spre pilda Gregorian Bivolaru, nu sunt de gasit, nici in gaura de sarpe. Nu ca nu ar fi yogini dornici de delatiune ci insusi sistemul il prefera in stare de libertate. Si exemplele ar putea continua, Ioana Maria Vlas, Sever Muresan (care a fost adus de la granita fara a i se pune la dispozitie un avocat, ca mai apoi sa se poata specula pe acest viciu de procedura pentru a fi pus in libertate si a pleca din tara) etc.
Nu delatiunea este solutia, ci un sistem judiciar independent (realmente, si nu doar in noile lozinci "europene"), judecatori si procurori incoruptibili, depolitizare administratiei etc.
Mario
#17383 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sa fim seriosi!visul e frumos - de immigrantul la: 06/07/2004 15:59:42
Sa fim seriosi!visul e frumos de te da jos din pat,intr-adevar,insa la noi politia nu ia deocamdata masuri decat impotriva celor care nu au de gand sa se corupa.si poti sa stii daca inculpatul nu e vreun cumatru cu comisarul de politie caruia te adresezi?Atunci sa vezi ce ti se poate intampla.cel putin in orasele mai mici de 100000,nu e nici o sansa pentru urmatorii 2-3000 de ani.....
#17395 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
delatiunea - de Alice la: 06/07/2004 16:10:54
m-am dus cu ocazia asta la micul meu larousse de buzunar, sa vad de nu cumva stiu gresit.
stiam bine: delatiune inseamna "denuntz interesat si condamnabil ('méprisable', scrie, n-am un sinonim mai bun acum).

daca un functionar de la primarie pretinde mita si eu ma duc si-l 'torn' forurilor in masura sa-l pedepseasca nu sunt un delator ci un idealist.:(

concluzia insa, o impartasesc.
#17396 (raspuns la: #17383) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
HELLO - de (anonim) la: 27/07/2004 00:28:17
am impresia ca presa si cetatenii nu stiu cui sa se adreseze in cazurile functionarilor publici care sunt corupti sau infractiuni asimilate coruptiei.
In al doilea rand, un functionar public prins, sa zicem de politie, ajunge la procuror, dupa care, daca vrea il trimite in instanta, daca nu, e liber.
In instanta, daca judecatorul vrea, il condamna, daca nu, este liber, deci nu totul sta in politie, sau in procuror.
Chestia cu vrutul era binenteles pentru un dosar beton, in care nu trebuie sa scape nimeni ....
voicupetre@rdslink.ro
#18423 (raspuns la: #17367) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...