Pentru a accesa aceasta pagina trebuie sa fii conectat

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Lirismul romanului


de ampop la: 06/07/2004 11:40:00
modificat la: 06/07/2004 23:41:54
voteaza:
Românul s-a născut poet. Şi hoţ, ar zice unii…dar să pornim de la prezumţia de nevinovăţie, cel puţin pentru toţi cei din Cafenea.. De o bună bucată de vreme discuţiile românilor (din diasporă şi din ţară) din Cafenea se învârt cu mai multă sau mai puţină patimă în jurul politicii americane şi a lui G.W. Bush.
Mai mult, anumite subiecte, pe bună dreptate au ajuns să fie blocate de admin, respectiv cele despre evrei, arabi, holocaust etc. Acestea din urmă stârneau patimi realmente patologice şi polemici aberante. Ceea ce pare însă un numitor comun al acestor discuţii este lirismul. Românul tot român rămâne şi îşi transferă sau sublimă neputinţele şi frustrările într-un discurs patetic. Apare chiar reversul medaliei celebrului slogan postdecembrist cripto-comunist, “cei care n-au mâncat salam de soia” (cu referire la cei din diasporă), “cei care l-au pupat în c-r pe Ceuaşescu” (cei rămaşi în ţară). Lumea disaporei române pare să fie o copie fidelă a lumii din ţară. Unii sunt acuzaţi că îl pupă în acelaşi loc dosnic pe G.W.Bush, pentru faptul ca le-a acordat rezidenţa sau cetăţenia. Alţii îşi arogă merite şi îşi exhibă ‘curajul’ de a lupta cu “imperialismul” american, sprijinind o lume pe care probabil nici ei n-o înteleg prea mult, dar este la modă. Poezie curată. Rapid, spiritele latine se aprind şi explodează până ce subiectul ajunge să fie închis de admin. Se remarcă rapid doi leaderi antiamericani (să fim “politically correct” şi să zicem anti-Bush), unul de pe poziţia “flower power” şi celălalt din negura “fundamentalismului”. Se felicită reciproc pentru înăbuşirea aripii conservatoare. Ok.ay. Este dreptul lor la opine. Acest dialog are chiar o savoare deosebită, este spicy. Dar tot liric rămâne. România este în rahat până în gât, cleptocraţii îşi rezolvă “afacerile”, românul cârcoteşte pe la colţuri, creativitatea lui este anesteziată şi doarme profound. Aş zice că cei plecaţi pot spune despre ţara de origine “who gives a shit?”. Unde o fi oare coeziunea altor comunităţi ( Doamne fereşte să pronunţ numele unei anumite comunităţi bine reprezentate din Big Apple…).De ce sunt oare românii poeţi? That’s all folks.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (8):


'alice, tu scrii misto ...' - de Alice la: 07/07/2004 10:56:02
imi zicea cineva odata, la ... misto!


imi voi asuma in continuare lirismul (chiar si-atunci cand el vireaza dramatic spre patetism!) si-am sa-ncerc a explica.

cred despre mine ca nu stau cu mainile in san si tot ce fac nu-i doar caraiala la marginea santzului.
din pacate, majoritatea crede ca a facut deja prea multe si ... lasa loc si altora.
ce ne ramane?
sa carcotim de pe margine, sa lovim in cei care imping la car, sa radem de boii din jug ...

n-o fac pe martira, mi-i lehamite pana si de rolul asta, dar m-am saturat sa fiu 'incurajata' de pe margine, si cand nu mai pot, ma refugiez pe acolo unde cei care ma injura ca INCERC (intr-o cauza, spun ei, deja pierduta!) nu ma pot ajunge - si 'acolo' inseamna poezia, magia, durerea incifrata in metafora.
metafora pe care ei o dispretuiesc adanc, fiindca se-ntampla sa uram ce nu putem patrunde.

de multe ori, patetismul e rezultatul direct al oboselii cronice.
am sansa ca nu mor de foame si-mi permit luxul unui salariu jalnic, doar fiindca imi ador meseria si fiindca mai sper inca in rolul pe care am fost trimisa sa-l joc.
nu-i mare lucru ce fac, buninteles, insa nu-mi cade deloc bine cand sunt batjocorita de cei care au ales (nu i-am condamnat niciodata, uneori i-am invidiat!) sa-si vada de viata lor in alta parte, ori de cei care au hotarat sa ramana si sa astepte inca sa le cada o vila din cer.

mi-i rau cand is batjocorita ca plang atunci cand nu mai pot si ca-s romantica si ca mi se scuipa pana si pe bucata asta magica de viata, fara sa-si fi dorit vreodata sa vada peste ce-au calcat.

si nu in ultimul rand mi-e necaz cand tot ei striga 'nu se-ntampla nimic'.
si tot ei (n-am sa uit asta o viata!) sunt aceia cari profereaza de sus: "romania e o tara frumoasa, pacat ca-i locuita."

eu?
pai, muncesc.
si visez.
si iubesc. TARE.
si nu-mi doresc decat sa fiu lasata sa o fac, fiindca, daca mi-i ceva clar in lumea asta, un pustiu de bine tot am facut in viata si niciodata rau.

si ce-as dori sa fiu poet.
dar unul veritabil, nu prost facator de rime.
#17448 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pt. ampop - de Paianjenul la: 09/07/2004 13:23:40
- Ce te face sa fii atit de convins, Mario, ca, in timp ce majoritatea romanilor sint imbecili, tu esti una din formidabilele exceptii?!...
#17550 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ampop - de Belle la: 09/07/2004 16:32:50
nu prea vad legatura intre "lirism" si polemicile de-aici (unele chiar se desfasoara intr-un ritm imens, intens si fara sens... nu dau nume lol), comentarii puerile si povestioare fara cap si coada.

hei spider, imprumuta-mi te rog un pic de venin ;)

vorba sloganului unui post de televiziune destul de cunoscut "TNT, we know drama" ... cam asta vad si pe-aici, prea multa dramatizare si nici un pic de lirism
#17563 (raspuns la: #17550) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pt. Belle - de Paianjenul la: 11/07/2004 01:35:43
"hei spider, imprumuta-mi te rog un pic de venin".

- Cu placere, Belle, dar sa stii ca-ti voi cere socoteala pentru fiecare dramulet.

Il mai vrei?!...
#17629 (raspuns la: #17563) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
spider - de Belle la: 11/07/2004 18:25:53
binenteles ;)
#17634 (raspuns la: #17629) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Lirism sau dramatism, tot una e... - de ampop la: 12/07/2004 10:52:06
Da, intr-adevar, polemicile de pe forum au deseori un iz pueril. Ai dreptate.
Dar ce sa-i faci, asa-i totul spicy si trendy...:), nu-i asa? Bush asemuit lui Hitler si Stalin, America cu Germania nazista...este la moda, my dear :). Doar la moda, ca ura si veninul, de altfel.
Mario
#17678 (raspuns la: #17563) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Dear Spiderman... - de ampop la: 12/07/2004 10:58:16
Nu sunt toti romanii imbecili, vai, lirismul nu inseamna imbecilism. Or fi poetii imbecili? Nu prea cred. Nu generaliza te rog. Si...cine ti-a spus ca sunt doar :) roman? Dar imbecili gasesti impartiti in mod egal, gospodaresc, intre toate popoarele...Nu-i asa?

Mario
#17679 (raspuns la: #17550) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pt. ampop - de Paianjenul la: 13/07/2004 10:52:07
"Nu sunt toti romanii imbecili, vai, lirismul nu inseamna imbecilism. Or fi poetii imbecili? Nu prea cred. Nu generaliza te rog. Si...cine ti-a spus ca sunt doar :) roman? Dar imbecili gasesti impartiti in mod egal, gospodaresc, intre toate popoarele...Nu-i asa?"


- OK, Mario... iti dau dreptate...

(...hai sa fie si-un PAIANJEN "supt" de-o "musca"...)...
#17741 (raspuns la: #17679) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...