Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Integrarea europeana ...la romani


de carmentopa la: 13/07/2004 11:27:00
modificat la: 15/07/2004 10:38:32
voteaza:
Graţie voinţei Tatălui Ceresc, pe lângă nenumăratele daruri ce le-am primit în viaţa aceasta pământeană, am avut ocazia să călătoresc . După fiecare călătorie în străinătate m-am simţit încărcată cu experienţă de viaţă şi informaţii pe care nici o facultate din lume nu mi le-ar fi putut da.
Pentru ca să fi un om fericit e necesar să observi diversitatea acestei lumi şi frumuseţea ei gratie acestui fapt ! Nu numai limbile noastre diferă ci şi peisajul, clima, legile, oamenii cu obiceiurile lor. După această constatare mai trebuie să ai dorinţa de a înţelege, asculta şi respecta pe cei care nu sunt neaparat ca tine, care mănâcă altfel sau care au alte norme de conduita.
Călătoriile mele m-au îmbogăţit , mi-au deschis ochii şi, deşi aveam anumite preferinţe în materie de locuri turistice, m-au învăţat să iubesc şi să găsesc pretutindeni frumuseţea şi măreţia creaţiei lui Dumnezeu.
Anul acesta am făcut o minunată vacanţă în sudul Franţei, ţară în care Creatorul nu s-a zgârcit cu nimic.
Am plecat din România cu un autocar. Deşi românii sunt renumiţi a fi comunicativi, am parcurs aproape 2000 de km. într-o linişte deplină. Eu şi soţul meu păream a fi singurii turişti. Găsirea unui loc de muncă în strainatate, dealtfel mizer plătit, e astăzi visul românului harnic aflat în perpetuă tranziţie!
La ieşirea din ţară totul pare cât se poate de clar, autorităţile fiind îngăduitoare cu cei
care, desi au 500 de euro, este evident că pleacă pentru 3 luni dacă nu mai mult!
Celebrul de acum « tain » de 5 euro , stimulent pentru vameşi, nu poate fi anulat aşa că…trebuie să consimţim şi noi căci suntem minoritari !
« Ca să nu stăm mult în vamă ! » ni se explică!
Am stat 6 ore ! Oare dacă nu dădeam nimic cât am fi stat?
Autocarul opreşte pentru nevoi fireşti pe tot parcursul călătoriei şi, deşi începusem să ne cunoaştem fizionomiile, nu am reuşit să depăşim bariera tăcerii. Oare exista vreo teama să nu se afle vreun secret ?
Trecerea frontierelor rămâne pentru români o veşnica încercare şi asta datorită permanentei preocupări de a încălca legea pentru a fi « băieţi deştepţi » şi « descurcăreţi »
Poate că e în firea omului să se împotrivească legilor dar , în lume, există tot felul de metode de descurajare a acestei tendinţe.
La noi « descurajarea » este o « toleranţă » stimulată, evident, de străvechiul bacsis.
Eu nu cred să mai apuc alte timpuri.
La întoarcerea din vacanţă am avut, cum era şi firesc, alţi parteneri de călătorie
Ca şi la ducere, drumul l-am parcurs în linişte deplină. Asta însă până am ajuns la frontiera românească., moment în care limbile s-au dezlegat ca prin farmec . S-au facut confidenţe şi…s-au adus elogii vremurilor ceauşiste.
Atunci am încercat să aflu şi eu motivele pentru care, oameni care au copiii în occident aranjaţi şi stimaţi, cu servici şi casă , pot să mai fie « nostalgici ».
« - Era mai bine pe vremea lui Ceausescu ! Mergeam la mare, la munte, ne-am făcut casă şi ne-am cumpărat maşină ! »
Persoana care insira aceste « reuşite » , fostă infirmieră la băile Bazna, acum pensionară, nu lua deloc în seamă faptul că nu ar fi văzut niciodată Parisul dar… poate că…nici nu şi-a dorit vreodată aşa ceva şi faptul de a fi fost în Oraşul Luminii era o chestie… asemănătoare cu mersul la dentist!
O altă călătoare, acum căsătorită în Franţa, intră în discuţie şi marturiseşte că a trăit foarte bine în acele timpuri căci a avut un serviciu unde « pica câte ceva tot timpul ».
Atunci am înteles ceva ce de ani de zile mă chinuiam să înteleg . Timpurile acelea au dezvoltat în noi tare nenumărate dar cel mai mare rău ce ni l-au făcut a fost acela de a ne fi obişnuit să trăim , în marea noastră majoritate, din fericirea descurcatului zilnic prin obţinerea de venituri suplimentare (ca să nu zic « necuvenite »!) Am dat si am luat « bacşiş », « mită » sau cum i-o mai fi spunând, încât acest fapt ne-a intrat în sânge!
Poate şi eu aş fi azi nostalgică dacă aş fi lucrat într-un loc unde “pica ceva” si poate deaceea am azi altă viziune căci Dumnezeu m-a ferit de aşa ceva şi pe mine şi pe soţul meu.
Am dat si am luat atunci, dăm şi luăm şi azi !
Pensionarii, cei care sunt nevoiţi să traiască din sume fixe, derizorii, , cărora nimeni nu le mai dă nimic « în plus », nici măcar atenţie( !), devin… »nostalgici ». Cum ar putea fi altfel ?
Am trecut şi la întoarcere prin vamă si , din nou, am dat 5 euro de persoană.
De ce ? Dar cine mai stie ? Aşa e regula şi nu se discută !
Dăm peste tot şi pentru tot, dăm uneori doar ca sa nu facem notă discordantă.
Azi se tot vorbeşte de integrarea României în Uniunea Europeană.
Oare sperăm să le dăm europenilor ceva bacşişuri ca să ne primească şi pe noi ?
La noi totul pare de vânzare dar trebuie să întelegem măcar în al 12.lea ceas că nu avem ce căuta în Uniunea Europeană până când în fiecare dintre noi nu se va produce o cât de mică schimbare. Şi, de ce nu, poate începem cu suportarea controalelor vamale în aşa fel încât după o călătorie să rămânem mai bogaţi cu 10 euro !
Fără schimbarea din noi integrarea va fi, în loc de balsam, o otravă.
Societatea românească e în pragul adolescenţei – are 14 ani !
Trebuie să începem să ne maturizăm, să ne reconsiderăm.
Dumnezeu să ne ajute şi să ne înţelepţească pe fiecare în parte şi pe toţi deopotrivă !


Carmen
Sibiu , 1 iulie 2004
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (14):


Doamna Carmen, - de (anonim) la: 15/07/2004 13:00:04
Doamna Carmen,

Deduc din expunerea dumneavoastra ca sinteti o femeie credincioasa pentru ca il amintiti tot timpul pe creator si tot ce avem si exista este din bunatatea lui. Si eu am calatorit foarte mult si am cunoscut foarte multi oameni de diferite culturi si categorii sociale. Dumneavoastra acuzati romanii ca s-au obisnuit sa "se descurce", sa ia si sa dea bacsis. Ar trebui sa analizati mai profund. Exista cauza si efect. Pot sa spun ca romanii care traiesc in alte tari s-au integrat perfect - nu toti, desigur - majoritatea, muncesc cinstit si mult si nu asteapta sa le dea nimeni mita, basci, ajutor social.
Spuneti o mare prostie :"trebuie să întelegem măcar în al 12.lea ceas că nu avem ce căuta în Uniunea Europeană până când în fiecare dintre noi nu se va produce o cât de mică schimbare".
Oamenii se schimba daca se schimba societatea in care traiesc. Societatea impune cetateanului comportamentul. Comunismul a ridicat la nivel de stat prostia, hotia, incultura, mitocania. Comunismul a schimbat mentalitatea si obiceiurile romanului. Si dovada este ca romanii care traiesc in alte societati s-au adaptat perfect societatilor respective. Este ca-n familie. Copilul primeste educatia in familie. Chiar daca copilul este adoptat si are gene rele, educatia ce primeste il poate forma.
In cei 14 ani postlovilutie nu s-a schimbat nimic pentru ca in capul tarii au ramas tot comunistii si securistii. Afaceristii sint fosti militieni, ospatari, care prin mita si coruptie la nivel de stat, judet, etc. au reusit sa mentina si sa perpetueze vechile metehne. Si romanul a trebuit sa supravietuiasca. Nu-i poti cere unui mort de foame sa aiba principii si etica. El trebuie sa se descurce.
Dumnezeu nu ajuta si nici nu intelepteste. Iliestilor si nastasestilor le-a convenit de minune religiozitatea in care s-au scufundat romanii cu mic cu mare, cu prost si destept, dupa 89. Daca toti se roaga la Dumnezeu, toti lasa totul pe seama lui Dumnezeu, eu hotii si coruptii pot sa-si faca de cap. Integrarea in UE este importanta pentru Romania si poate ajuta mult la ridicarea romanilor ca natie. Dar, pentru ca exista un dar, milioanele pe care le da UE pentru reforme trebuie sa fie folosite pentru reforme si pentru ridicarea nivelului Romaniei la nivel european, nu sa intre in buzunarul unor ministri hoti si corupti.
#17887 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
Carmen, - de Mary la: 15/07/2004 16:26:51
De obicei nu am rabdare sa citesc textele mai lungi (in intregime....) dar pe al tau l-am citit cu curiozitate pina la sfirsit.
Concis, sincer, interesant...:))
Vorbesti despre nostalgia pe care o au unii de pe vremea lui Ceausescu. S-a mai vorbit despre asta aici deci nu o sa ma repet,voi spune numai ca sint lucruri care pe vremea lui erau mai bune. Oamenii parca munceau, chiar si de frica fiind..., mai bine.Si parca erau mai buni si mai nteresati in moralitate .

Dar sa trec la intrebarea mea.
Nu mai locuiesc in tara de cam 18 ani. Dar incerc sa merg acolo in fiecare an.
Sigur ca in cele citeva zile nu am cum sa inteleg ce se petrece acolo in totalitate.
Dar am fost foarte surprinsa de doua instante, doua cazuri diferite cind doua persoane diferite, si-au exprimat teama de a reclama o situatie pentru ca le este frica sa nu se trezeasca cu ...mafia peste ei.

O fata tinara,draguta, si nu proasta, se plingea de cum este tratata de patronul ei si cind i-am zis pai de ce nu pleci de la ei, a zis:Mi-e frica, ca m-au amenintat daca plec, au ei grija de familia mea, de parintii mei....

Nu mai departe, si mama mea, mi-a spuns ca ii este frica sa reclame o nedreptate pentru ca sa nu vina Mafia peste ea...Sincera sa fiu, prima reactie a fost sa ma indoiesc de starea mintala ...M-am gindit ce s-a intimplat cu mama mea...
Am ramas, cum se zice , blocata.
Cind am reusit sa imi exprim neincrederea, cum poti sa spui asa ceva, ce vremuri traim , sintem in mijlocul Europei etc...,raspunsul ei a fost:
``tu nu mai sti nimic, cum e la noi`. Este mafie mare....``

Societatea românească e în pragul adolescenţei – are 14 ani ! spune Carmen....cu indulgenta....

Deci profit de subiectul deschis de ea sa va intreb daca stiti mai bine decit mine ce se intimpla in tara ....

#17897 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ce se intampla in tsara - de AlexM la: 15/07/2004 19:19:28
Caremen intreba:
----------------------------------------------------------------------
Deci profit de subiectul deschis de ea sa va intreb daca stiti mai bine decit mine ce se intimpla in tara ....
----------------------------------------------------------------------

Din cele ce am cetit pe aici nu pot decat sa redacu cuvintele bunicii mele care , D-zeu sa o ierte, cam asa spunea: "multa lume proasta mai copile, proasta rau de tot".

Opinia mea ar fi alta. Unul dintre apsectele negative ale urbanitatii este ca te face un anonim. Daca in România mai treaca mearga fenomenul nu a atins cotele din vest, totusi si in România homos urbanus este mai mult un anonim comparativ cu homo rusticus care inca pe la sate isi duce veacul. Problema aici este de natura sociala si este interesant de analizat. Omul de la tara cunoste vecinii, cunoaste mai tot satul. Cred ca nu exagerez, intr-o comuna ca a mea cu 2000 de locuitori, acum 12 ani, pana sa plec stiam pe oricine si oricine ma stia. Intalnindu-te prin ce stie ce orase, pe trenuri, etc se forma automat un grup solidar pentru ca eram "noi" cei din XXXXX care nu mai eram niste anonimi deoarece eram un grup. Noa bun. In internat fiind, "baietii de cartier" au avut zile grele nu pentru ca "au venit tsaranii la liceu" ci pentru ca "ai dracu erau multi din acelasi sat". Ori aici era buba. Nu se mai putea veni cu shmecherii "sari in sus, da si tu un leu, ce adidasi misto ai, ce stilou chinezesc " toate aceste lucruri fiind luate de acesti "baieti de cartier": Fiind o uniune, un grup de oameni care se cunosteau, formau automat un corp comun impotriva agresorului, facand acestuia imposibila aplicarea intentiei de deposedare, inselaciune, etc, etc. Chiar daca si in interiorul acestui grup existau diferente care ajungeau cateodata si la batai si stalceli, totusi vechiul exemplu al lui Scorillo cu cainii si lupul functiona si , ce este mai important, INCA FUNCTIONEAZA.

Mafia, are sanse la orase pentru ca oamenii nu sint solidari ca cei de la sate. Mafia nu se duce la sate pentru ca nu are "campul de desfasurare necesar". Solutia este simpla si necesita numai un foarte putin curaj , dar venit de la multi. Cand sare tot omul daca striga "sariti lume" atunci nu mai e loc de nici o mafie si de nici un "smecher".

Cat despre functionarii statului ( ca fuse si vorba de vama pe aici ). ... functionarul român inca nu percepe de unde-si ia salariul si el trateaza obligatiile sale de munca in genul "fac cand vreau cat vreau si daca vreau". Adica pentru el nu sint obligatii ci chestie unde el este liberul arbitru. Si aici cetateanul este cel care ar pune jar pe foc daca ar spune "nu-ti dau, ce faci acu? Nu-mi rezolvi problema? Nu-i nimic, ma duc acolo unde-mi trebe si spun ca tu nu vrei sa-ti faci meseria". Necazul este ca omul nu vrea sa astepte, are urgente, are drumuri de facut, sta la rude, e venit din provincie, nu stie ce are de facut, "da un ban si scapa" ca asa e vorba. Si scapa, intrand asa cum se intra si in timpul lui Ceausescu si in timpul lui Voda Carage. Ca taurul. Deschizand usa cu capul ca mainile tin pungile cu cele "deschizatoare de drumuri".

PS:

-credeti ca povestea lui Vlad Tsepesh si cana de aur este numai asa, o poveste? :-))


Alex
#17904 (raspuns la: #17897) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pt. Carmentopa - de Florin si atat la: 16/07/2004 21:32:51
Daca nu plateai 5 euro, oare te dadeau jos din Autocar si plecau fara voi doi?
Sau poate fiecare aveati bagajele peste limita permisa si ca sa le astupati gura la graniceri ...asa se face:))- fiecare a platit 5 euro.

"Societatea românească e în pragul adolescenţei – are 14 ani !"
Nu cred ca este adevarat. Cred ca mai degraba oamenii maturi gindesc ca niste copii. Trebuie sa fie tinuti de mina si sa li se spuna ce sa faca.
"Trebuie să începem să ne maturizăm, să ne reconsiderăm."
Ha! Ha! Ha! Citi ani ai?Te-ai gindit vreodata ca prostia isi are vina ei...:)))

Doar de curiozitate: Care a fost adevaratul motiv de a va duce in strainatate?

Faptul ca te-ai zgiit prin Paris sau in alte parti nu cred ca ti-a ajutat cu nimic. De ce? Pentru ca ai dat 5 euro si la intoarcere...:)

Un punct de vedere diferit
De la Florin si atat...:))#17980 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Florine, tone down.... - de Ly la: 17/07/2004 06:51:59
Florin - mi-a placut comentariul cu c are a inceput acest blog si mersul la Paris al cuiva care merge in vacanta nu este pentru" zgiit". By the way - asa iti definesti tu vacantele ? Care e ADEVARATUL TAU motiv de a merge in vacante ? Well ?

Plus putin respect nu ar strica. Poate ai avut o zi proasta pentru ca mesajul asta nu e in tonul general al altor mesaje ale tale.

#17992 (raspuns la: #17980) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Buna Ly - de Florin si atat la: 17/07/2004 10:42:08
Si mie mi-a placut mesajul pe care l-a scris Carmen. L-am citit de mai multe ori.
M-a indignat insa faptul ca a scris: "Eu cred ca nu mai apuc alte timpuri".
As intreba: Pina cind se tot renunta la ceea ce fiecare vrea pentru a lasa pentru generatia viitoare?
Cei care dau mita cu scopul de a-si dobindii avantaje personale...ii condamn dar accept felul lor de a fii.
Cei care insa dau din inertie, sa nu fie in minoritate, sustin de fapt systemul actual din Romania. Nu le place, dar dau...:)

Cred ca putina vointa in viata de zi cu zi nu ar strica. Personal chiar daca as sta intr-o vama 10 ore nu as da mita. De ce? As arata disrespect pentru cei din fata mea. Dereglezi sistemul temoporar si uite la ce se ajunge (Romania)- devine cronic. Apoi mi-as calca principiile.
Cred ca as lua avionul daca autocarul este asa mare bataie de cap.

De ce reactia mea? Acum 5 ani mi-a murit mama...si am fost in tara sa o inmormintez. Ce experienta!
Cu o zii inainte de inmormintare m-am dus sa mi se semneze niste acte la primarie (nu mai tin minte cum se numea). Mi s-au refuzat pe motiv ca aveam nevoie de inca ceva- mi s-a dat de inteles ca daca dau se rezolva pe loc.
N-am vrut sa dau nimic. Am plecat si am luat hirtia necesara.
A doua zi (ziua inmormintarii) am stat la coada si apoi am ajuns din nou la semnat. Am dat actele si mi s-a spus ca mai am nevoie de o hirtie.
Am explicat ca nu prea stiu sistemul si trebuia sa mi se spuna cu o zii inainte (stiau ca venisem din Anglia) tot ce ii lipsea.
Am inceput sa ma inervez pentru ca mai erau 2 ore pina la inmormintare si nu aveam actele ca o ingrop pe mama.
La disperare i-am spus fuctionarei ca este incompetenta (trebuia sa-mi spuna cu o zii ininte ce imi lipsea o intrebasem: Asta este tot?). Din nou mi s-a dat de inteles ca era mai usor daca as da ceva si am spus ca daca nu mi se semneaza actele si trebuie sa platesc, am destui bani sa platesc pe cineva pentru ca ea sa-si piarda slujba.
Mi-a semnat imediat cerindu-si scuze ca nu a vrut sa ma supere. Mi-a spus ca ea doar respecta sistemul si nimic altceva si de fapt se poate si fara hirtia aia...:)
Era ca la circ: Toti se uitau. Desi nu aveam timp unii m-au felicitat- dezgustator. Pentru mine nu a fost un triumf- a fost un cosmar.
Dar nu mi-a trecut prin cap nici o secunda sa dau ceva.
Insa cosmarul nu se terminase...:)
Eram foarte trist, ma dusesem sa-mi ingrop pe mama. Din pacate am intilnit multe animale.
Si acei oameni amariti, care muncesc greu, ii hranesc. Doar ca nu fie in minoritate...

N-am avut o zi grea la munca. Doar mi s-a amintit de experienta de mai sus.
#17999 (raspuns la: #17992) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
despre spaga - de desdemona la: 20/07/2004 12:41:20
Am auzit si eu de astfel de obiceiuri romanesti la frontiera (pune toata lumea 5 euro si treci). De fapt si la turci se practica asa ceva. Cu ani in urma eram mai multe autocare mergand la un seminar international in Istambul. Cel in care eram eu si prietenii mei a ramas in urma grupului principal (alte 5 autocare). Cand am ajuns la frontiera turca, vamesii ne-au cerut 5 dolari de persoana ca sa trecem 'mai repede'. Toti cei din autocar isi aveau banii numarati, dar mai ales nu voiau sa incurajeze practici ilegale (bacsis). Deci am hotarât cu totii sa nu le dam nimic si sa asteptam cat de mult timp era nevoie. Am coborat din autocar si ne-am asezat pe iarba. Stiam ca in cateva ore se vor plictisi de peisajul celor 40 de oameni asezati in tarlaua lor, asa ca am stat linistiti, razand si povestind. Dupa 20 de minute ne-au dat drumul: a fost un razboi psihologic.
Apropo de coruptia la primarie, in cluj n-am vazut nici urma de asa ceva, fiindca (controversatul) funar i-ar fi pedepsit aspru pe cei ce ar fi cerut bani pentru a-si face meseria. Desigur, intotdeauna se cer prea multe hartii, copii si chitante pentru orice act, si nu e usor sa afli ce anume. Dar... la fel e si in Franta, in loc sa-ti dea o lista cu ce acte iti trebuie, te trezesti in ziua (programata cu trei saptamani inainte) ca iti lipseste atestatia X sau declaratia Y, ca urmare mai trebuie sa vii odata (peste alte 3 saptamani) ca sa o aduci. Dar macar nu ti se sugereaza ca daca 'dai ceva' se rezolva.
Aprob ce-a zis Florin despre faptul de-a 'invata ceva' de la vestici. A fi corect si a nu accepta coruptia e o indatorire a oricarui cetatean (altfel devii complice). Sigur ca nu e usor sa te lupti singur contra sistemului, dar daca nimeni n-o face nu exista speranta de indreptare. Mai ales la intoarcerea in tara, cand nu poate fi vorba pentru nimeni ca va pierde legatura la avion.


___________
nu Trecutul, nici Viitorul, ci Prezentul
#18115 (raspuns la: #17999) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Multumesc f. mult pentru aces - de carmentopa la: 26/07/2004 14:03:41
Multumesc f. mult pentru acest comentariu si ma inclin in fata dureroasei confesiuni! Scrierea mea tocmai acest scop avea: de a trezi in noi, (chiar si in mine ) acel spirit civic care sa ne ajute sa schimbam ceva!
Durerea cea mare e ca astfel de "obiceiuri" ne-au corupt si s-au incetatenit ca ceva "firesc". Ma simt si eu vinovata ca nu am reactionat ca Dvs! Va felicit ca, in durerea ce ati avut-o, ati reusit sa fiti un adevarat cetatean! Multumesc inca o data pentru interventie!
#18398 (raspuns la: #17999) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Va felicit pentru reactia pro - de carmentopa la: 26/07/2004 14:22:29
Va felicit pentru reactia protestatara de la vama! In fond asa trebuie procedat! Ma bucur sa observ ca nu este generala aceasta "supunere" in fata "bacsisurilor" de tot felul.
Cat priveste sistemul vestic...nici o sociatate nu e perfecta dar asta nu inseamna ca...daca e rau si la ei..de ce ar fi bine la noi! Cat priveste "invatarea din calatorii"...numai cine nu a calatorit poate spune ca e nula sau ca este ipocrizie! A calatorii inseamna a privi lucrurile din prisma calatorului iesit din mediul natal hotarat a intra in altul pe care il descopera cu rabdare si meticulozitate, incercand sa faca o analiza serioasa a traditiilor, a culturii, in general si in particular, a istoriei si nu in ultimul rand , a frumusetilor naturii sub soarele careia s-a nascut poporul pe care il vizitezi.
#18399 (raspuns la: #18115) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
E adevarat! traiam intr-o oar - de carmentopa la: 26/07/2004 14:32:59
E adevarat! traiam intr-o oarecare stabilitate! de muncit...munceau cei care muncesc si azi! In fond toti trebuia sa avem un loc de munca asa ca...celebrul "ziua trece , leafa merge, noi cu spor muncim" era in mare voga!
Ce e in tara? Ce am facut din tara? asta e intrebarea! E trist dar...nimic nu se intampla fara ca fiecare din noi sa poarte un pic din vina! Mai trist este ca nu realizam ca fiecare "gresala" ca su nu zic altfel, pe care o facem este un rau pe care-l lasam mostenire copiilor nostri!
Pe vremea lui ceausescu se fura din fabrici...de la vladica la opinca, desigur in proportie stabilita: sefii mai mult, muncitorii...ce mai apucau! Azi muncitorii sunt someri caci fabrica...s-a dus...iar fostii sefi...se cam vede ce au devanit! nenorocirea este cacei care au facut nelegiuiri in numele bunei vieti a copiilor lor...le-au amanetat viitorul, le dau nu doar o avere murdara si pacatoasa, ci un loc unde a fi bogat devina un pericol! Sunt prea multi cei ce te privesc ranjind!
#18401 (raspuns la: #17897) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Eu nu invinuiesc pe nimeni si - de carmentopa la: 26/07/2004 14:47:25
Eu nu invinuiesc pe nimeni si, culmea, sunt total de acord cu ceea ce scrieti! Cu un singur amendament: societatea suntem noi! Fiecare in parte si toti la o lalta!
Cand am scris unui post de televiziune reclamand ca emisiunea tinde sa devina coruptibila si nu educativa, mi s-a raspuns ca are un numar mare te telespectatori si ca daca nu-mi place sa schimb canalul! Necazul este ca pe toate canalele e aceiasi situatie! Moderatorii "marilor" emisiuni de televiziune sunt formatori de opinie, exemple, pentru cei care, "in numar foarte mare"privesc la televizor. Nu cred ca vom ajunge prea departe daca pe toate canalele se vorbeste doar despre averile fotbalistilor, iubitele lor, despre miliardari si masinile lor, despre concediile de vis ale vedetelor si altele de felul acestora! Asa vor fura si altii nu numai cei carora le este foame! In fond marii corupti, marii hoti...nu sunt flamanzi.
#18403 (raspuns la: #17887) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cica.... - de F16_Ghost_Rider la: 28/07/2004 17:14:14
Prinde unul pestisorul de aur si dupa bunul obicei pestisorul ii spune
ca ii indeplineste trei dorinte. Bun, incepe omul:

-Vreau sa am BAAAAAANI, MUUUULTI BAAAANI, munti de bani, bani atat de
multi incat sa nu pot sa ii numar intr-o viata de om.
Bun, pestisorul face un semn si s-a facut, are omul ce a cerut.
-Acum vreau sa am o vila, nu, mai bine, un PALAT IMENS, construit pe
sute de metri patrati, cu piscine, cu sali imense, cu multe etaje ca
sa vina rudele in vizita,
sa aiba teren de vanatoare imprejur, padure, teren de golf, terenuri
de tenis, toate cele.
Face pestisorul un semn si apar toate cele cerute
-Mai vreau si masini, vreau sa fie cate doua masini pentru fiecare
membru al familiei, sa imi dai numai Mercedes ultimul tip, sport,
limuzina, BMW X5 si Jeep-uri, Rolls Royce, cele mai scumpe masini le
vreau
-Pai bine mai omule, zice pestisorul, nu era mai bine sa imi spui de
la inceput ca vrei sa lucrezi la vama? si iti mai ramaneau doua
dorinte! :)
#18490 (raspuns la: #18403) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Am patit si eu chestia asta c - de mya la: 15/02/2005 01:41:38
Am patit si eu chestia asta cu autocarul da' nu am vrut sa dau nici un ban. Nu am avut chef si gata. Mie imi cereau 10 Euro. S-au uitat toti urat la mine si cu asta basta. Am facut gat ca nu am nimic de declarat, nu caram tigari, alcool sau alte chestii, nici macar nu aveam mare bagaj.

Alta data la un curs la facultate s-a facut cheta sa-i dam profului un cadou baban ca sa ne treaca pe toti. Era din aia care primea "daruri multe". Nu am vrut sa dau! A fost un circ intreg, m-au acuzat de obraznicie, etc. Culmea e ca invatasem pe rupte si nu aveam chef sa dau spaga uite asa...de-a naibii. Nici nu innotam in bani. Pana la urma s-au ofticat si altii si nu au vrut sa dea. Eu am luat 8 la examen. Am aflat pe urma ca profu s-a facut cu o sticla (le cam tragea, un "domn" de altfel).

Si alta data pe vremea cand lucram in Bucuresti, intr-un institut de proiectari, tipa care tragea la copiator facea figuri ca e obosita. Voia bani (multi ii dadeau bani sau "produse" pentru lucrari particulare). Eu aveam predare asa ca ... nu copiam pentru tata mare ci pentru institut. M-am dus la director cu o falca in cer si una in pamant si stiti ce mi-a zis: "Da-i mai mami si tu o ciocolata ca stii ca e a dracu' si termini cu discutia, uite iti dau eu bani de-o ciocolata!". Mi-a cazut falca, va imaginati. Poftim...cica director. Pana la urma mi-am tras singura copiile dupa program. Mare scofala ce sa zic...

Am "bagat" exemplele astea ca mi s-au parut sugestive.
#36362 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
felicitarii - de sc frankotrans srl la: 21/09/2005 22:27:34
Ai perfecta dreptate in ceea ce ai spus despre calator,fiindca o calatorie nu inseamna doar a merge sa vedem cum traiesc cei din aceea tara ci si ce istorie si zona geografica are pe care o putem admira,desigur ca daca vorbim despre Vest vorbim si despre modern fiindca asta e marea diferenta intre noi si tarile vestice.
Pana si Ungaria e mult mai moderna odata ce ai trecut de primele sate si primul oras dinspre Romania.
#73792 (raspuns la: #18399) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: