Pentru a accesa aceasta pagina trebuie sa fii conectat

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Vreau dreptul de a fi un ticalos


de mrd la: 13/07/2004 14:17:00
modificat la: 18/07/2004 14:31:33
taguri: Eseuri 
voteaza:

Când eu m-am născut, oraşul, străzile şi parcul existau deja. Am înţeles că trebuie să plătesc un impozit pentru ca oamenii în salopete albastre să astupe găurile şi să cureţe frunzele şi nu m-a deranjat. Am înţeles că ele aparţin tuturor şi că nu pot interzice celor scunzi de înălţime să umble pe străzi, chiar dacă mie nu îmi plac oamenii scunzi.
Mi s-a părut ciudat că vecinului meu nu îi plac negrii şi nu vrea să îi primească în restaurantul lui. Spune că sunt inferiori. Nu înţeleg cum vine asta. Poate o să-mi iau o casă în altă parte. Oricum, de mâine nu mai mănânc la el.


Dar nu am reuşit să înţeleg de ce a venit domnul acela în costum să îi închidă restaurantul. A spus că există o lege care îl obligă să primească pe toată lumea în restaurantul lui. El a zis că o să mute restaurantul pe strada cealaltă. Dar legea se aplică şi acolo. “Bine, dar unde să mă duc?”, a întrebat el. “Nu poţi să te duci nicăieri. Peste tot va trebui să primeşti negri în restaurantul tău” a spus domnul în costum. “De ce?” a întrebat vecinul meu? “Pentru că există o lege”. “Am înţeles...” a spus el cu amărăciune. “Când am deschis restaurantul, mi s-a spus că există o lege care mă obligă să am 3 ieşiri din restaurant pentru că în cazul unui incendiu 150 de oameni nu vor putea ieşi pe o singură uşă. Şi că eu trebuie să fac în aşa fel încât oamenii care mănâncă în restaurantul meu să nu aibă de suferit. Am mai dărâmat un perete şi am făcut o nouă uşă. Am două mese mai puţin, dar restaurantul e cel mai frumos din cartier. Dar nu înţeleg de ce trebuie să primesc negri în restaurant, dacă mie nu îmi plac. De ce trebuie să fac şi un loc special în care să stea cei care nu fumează? Mai e un restaurant în cartier şi acolo nu se fumează. Mai mult, primesc şi negri.”


Nu cred în Dumnezeu sau forţe supranaturale şi nu mă interesează câtuşi de puţin cum a apărut lumea în care trăim. Motivul pentru acestea nu este ignoranţa mea, aşa cum probabil că vor presupune mulţi, ci simplul fapt că nu am argumente care să îmi susţină concluziile la care ajung. Nu ştiu cum a apărut viaţa, dar nici nu mă întreb. Indiferent de concluzia la care aş ajunge, nu o pot verifica în nici un fel. Acum 1000 de ani, oamenii nu îşi explicau miracolul unui fulger. Azi şi-l explică. Peste alţi 1000 de ani oamenii îşi vor fi explicat multe din lucrurile pe care azi le considerăm miracole.


Nu ne explicăm viaţa, spunem că este un miracol şi ne minunăm de ea. Nu văd de ce consecinţa logică a acestui fapt ar fi existenţa unei forţe supranaturale care să fie creat lumea şi viaţa. Înţeleg că poate tu, dragă cititorule, vei fi ajuns la concluzia că această forţă supranaturală există. Tu nu vei putea să îmi demonstrezi că ea există şi nici eu nu îţi voi putea demonstra că ea nu există. Vom discuta la un pahar de vin despre toate astea şi aşa cum eu nu voi încerca să îţi impun concluzia mea, tot aşa nici tu nu vei încerca să îmi impui concluzia ta.


Nu cred că există vreun adevăr în această lume, altul decât acela al nostru. Un adevăr nu este adevăr pentru că este scris în piatră undeva ci pentru simplu fapt eu îl voi considera un adevăr. Faptul că 2, 10, 15 sau mai mulţi oamenii au convenit asupra unui lucru nu face din acesta un adevăr mai puternic decât dacă el ar fi împărtăşit de un singur om. Acest text este scris cu negru. Nici un om bine intenţionat nu va contrazice acest lucru. Acest fapt este un adevăr din simplul motiv că am convenit asupra lui. Lumina produce diferite senzaţii ochiului şi noi am convenit ca senzaţia pe care o produce lumina reflectată de cerneala cu care este scris acest text să se numească negru. Puteam, la fel de bine, să-i spunem “plicot”. Tu vei putea să-i spui “plicot” dacă aşa doreşti, dar evident nu ne vom putea înţelege prea bine. Avem nevoie de astfel de convenţii pentru a ne putea înţelege, dar nu văd nici un motiv pentru care atunci când mergem fiecare la casa lui să mai respectăm această convenţie.


Dacă tu eşti nefumător, este evident pentru mine că în urma unui raţionament ai ajuns la concluzia că nu e bine să fumezi. Nu cunosc raţionamentul în urma căruia ai ajuns la această concluzie şi nici dacă acesta este valid. Nu mă interesează dacă părerea ta este susţinută de 1000 de studii medicale. Nu trebuie să avem aceeaşi părere despre fumat. S-ar putea ca tu să nu fi ajuns la această concluzie în urma unui raţionament ci să consideri că este un adevăr (în sensul în care adevărul a fost definit mai sus). Sincer, nu văd de ce m-ar interesa cum ai ajuns la această concluzie. Îmi este suficient să ştiu că tu crezi acest lucru. Nu voi încerca să te conving de invaliditatea raţionamentului tău pentru că nu poate fi judecat în aceşti termeni. Eu nu sunt de acord cu tine când spui că nu e bine să fumezi, dar voi respecta acest lucru ca pe un punct de vedere, tot aşa cum tu vei respecta punctul meu de vedere cum că fumatul e un lucru bun. Aşa cum tu ai decis că e mai bine pentru tine să nu fumezi, tot aşa eu am decis că e mai bine pentru mine să fumez. Nici unul dintre noi nu are dreptate. Pur şi simplu avem opinii diferite despe fumat şi va trebui să ne respectăm reciproc.


Dacă tu consideri fumatul un lucru rău, nu îţi vei face prieteni fumători, nu îţi vei cumpăra o casă lângă un fumător şi nu vei merge duminca să joci baschet împreună cu nişte fumători. Probabil că vei traversa pe trotuarul celălalt atunci când te vei întâlni cu mine pe stradă, iar eu nu voi sufla fumul înspre tine, dar nu văd ce îţi dă dreptul să dai o lege care să îmi interzică să fumez pe stradă atât vreme cât eu nu voi căuta să îţi creez un disconfort. Strada este a tuturor, iar părerile tale personale nu îţi dau drepturi asupra spaţiului public.


Atunci când îţi vei face cumpărăturile nu te vei duce să cumperi de la un magazin care vinde ţigări şi nu vei merge să iei masa într-un restaurant în care se fumează. Şi dacă nici un restaurant din lumea asta nu interzice fumatul, nimic nu îţi dă dreptul să ceri o lege care să oblige restaurantele să interzică fumatul sau să facă saloane separate pentru fumători şi nefumători. Tu vei fi însă liber să îţi deschizi propriul restaurant, din banii tăi, unde vei face propriile reguli. Eu nu voi înţelege de ce tu ai o problemă cu fumătorii şi nu voi veni în să mănânc în restaurantul tău, deşi probabil că mă vei primi, atâta vreme cât nu fumez înăuntru. Nu voi veni să mănânc în restaurantul tău pentru că singura sancţiune pe care am dreptul să o aplic celor ce au alte opinii este să refuz a interacţiona cu ei mai mult decât sunt obligat de faptul că trăim în aceeaşi societate. Dar nu văd ce îmi dă dreptul să dau o lege care să te oblige să faci un salon special pentru fumători. Sunt banii tăi, restaurantul tău şi îl conduci după cum crezi de cuviinţă. Şi chiar dacă aş fi singurul fumător de pe această planetă, tot nu văd de ce să fiu obligat să respect o regulă derivată din preferinţe personale.


Dacă pe lângă fumător sunt şi rasist, nu voi căuta să mănânc într-un restaurant în care sunt primiţi şi negrii. Dar nici nu voi căuta să dau o lege care să interzică negrilor să mănânce în restaurante. Nici nu voi căuta să interzic negrilor să meargă cu autobuzul, pentru că autobuzul nu este al meu. Îmi voi asuma această opţiune personală şi voi megre pe jos sau voi lua un taxi. Dar dacă îmi deschid un restaurant şi nu voi dori ca negrii să mănânce în el, voi pune un afiş la uşă. Tu nu vei veni să mănânci în restauranzul meu dacă te deranjează atitudinea mea faţă de negri, deşi te voi primi dacă eşti alb. Dar nu văd ce îţi dă dreptul să dai o lege care să mă oblige să primesc negrii în restaurantul meu. Tu poate vei considera că greşesc. Nu contează dacă greşesc sau nu. Ce contează este că tu poţi decide dacă vrei să manânci la mine în restaurant sau nu. Dacă vrei să interacţionezi cu mine sau nu. Şi dacă nu vrei, este decizia ta. Dacă nimeni nu va mânca în restaurantul meu, voi da faliment. Eu te voi întreba de ce nu vii să mănânci la mine în restaurant şi tu vei spune: “Pentru că eşti rasist. Nu te vom obliga să primeşti negrii în restaurantul tău, dar nu dorim să fim prieteni cu un rasist.”. Probabil că voi da faliment. Dacă asta este o consecinţă a opiniei mele despre negri, va trebui să mi-o asum. Aşa cum este absurd ca eu să te oblig să mănânci la mine în restaurant, tot la fel de absurd este ca tu să mă obligi să primesc negrii la mine în restaurant.


Probabil că nu vei fi de acord să umbli dezbrăcat în faţa a 12 camere de luat vederi. Nici eu nu sunt de acord să fac aşa ceva. Dar dacă există doi indivizi, unul dispus să se dezbrace în faţa a 12 camere de luat vederi şi celălalt dispus să îl filmeze şi să transmită în direct acest lucru, nu văd ce îmi dă dreptul să le interzic acest lucru. Eu unul nu mă voi uita. Dar dacă tu te vei uita şi vei considera că este degradant, mi se pare firesc să închizi televizorul. Nu mi se pare firesc să ceri o lege care să le interzică dezbrăcatul în faţa camerelor de luat vederi.


Faptul că mai mulţi indivizi au ajuns la aceeaşi concluzie privitor la ce este bine şi ce nu, nu face din concluzia lor un adevăr universal. Faptul că toţii indivizii au ajuns la concluzia că fumatul este un lucru rău nu înseamnă că acest lucru trebuie să fie valabil şi pentru cei care se vor naşte săptămâna viitoare.


Dacă ar fi aşa, le-am face o mare nedreptate copiilor noştri. Dacă eu decid să trăiesc după nişte reguli, nu văd de ce aş obliga pe alţii să trăiască după ele. Copilul meu nu va avea de ales dacă vrea să vină sau nu pe această lume. Acesată decizie îmi aparţine. Mie şi femeii cu care voi face acest copil. Dar dacă atunci când el va creşte şi va decide din orişice motiv că fumatul este un lucru bun pentru el, nu văd de ce l-aş pedepsi pentru asta. Am decis să-l aduc pe lume şi l-am pus în faţa unor reguli pe care nu le-a făcut şi pe care îl oblig să le respecte fără a-i oferi o alternativă. Nu îi pot oferi un loc în care să îşi facă propriile reguli, aşa că este de datoria mea să îi dau o bucăţică din spaţiul meu în care să-şi facă regulile. Probabil că nu îi voi da voie să fumeze în casa mea, dar atunci când va avea casa lui nu îi voi interzice să fumeze acolo.


Adevărurile mele nu sunt universale. Dacă sunt valabile pentru mine şi prietenii mei nu înseamnă că trebuie să fie valabile şi pentru tine sau copiii tăi. Nu avem dreptul să facem reguli pentru alţii. Avem însă dreptul să participăm la facerea regulilor care ne permit să trăim împreună. Dar ce face fiecare acasă nu este problema societăţii. Dacă ia droguri, nu e problema mea. Problema mea este să mă asigur că nu va încerca să le vândă copilului meu. Iar atunci când copilul meu va decide să ia droguri, mă voi asigura că el este conştient de consecinţele probabile ale acţiunii lui. Voi încerca să îl fac să se răzgândească. Îl voi ruga să mă creadă pe cuvânt că nu e bine să se drogheze. Dar nu văd de ce i-aş interzice să se drogheze. Faptul că eu am ajuns la concluzia că nu e bine să te droghezi nu înseamnă că deţin adevărul suprem. Am doar datoria de a mă asigura că cel care decide să se drogheze o face în mod responsabil. Şi nu văd de ce un individ nu poate lua în mod responsabil decizia de a se droga. Poate că acest lucru nu va aduce nici un beneficiu pentru societate. Un individ care se droghează nu prea poate să ajute la progresul grupului. Dar de ce ar fi el obligat să ajute la progresul grupului? Înţeleg să nu se opună acestui fapt, dar nu văd de ce ar fi obligat să contribuie. Până la urmă, am stabilit că nu el a ales să apară, ci grupul.


S-ar putea să îmi dezvolt un sistem de valori care vine în contradicţie cu cel al grupului. Şi va trebui să îmi asum acest lucru. Pot alege să mă izolez de grup. Dacă, din cauza valorilor mele, fiecare membru al grupului va refuza să interacţioneze cu mine va trebui să îmi asum acest lucru. Este normal să nu interacţionezi cu o persoană ale cărei valori nu le agreezi. Dar nu văd ce îţi dă dreptul să faci din valorile tale politica grupului. Chiar dacă este doar unul care le contestă.


Atâta vreme cât respectăm viaţa şi proprietatea celorlalţi şi avem grijă să lăsm spaţiul public aşa cum îl găsim sau – dacă valorile personale ne permit – mai frumos, nu văd de ce nu am putea trăi împreună. Chiar dacă eu fumez, mă droghez, sunt rasist, misogin şi nu îmi plac ohelariştii.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (25):


... sau oda egoismului - de desdemona la: 19/07/2004 11:52:18
Daca te apuci sa numeri de cate ori apare 'eu' in argument iti dai seama care e motivatia acestui eseu. Egoisti au fost, egoisti sunt inca. Mai exista oare si 'celalalt'?
#18061 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
eticheta- criza de caracter- - de romeo grigorean la: 22/07/2004 05:55:45
Cu scuzele de rigoare pentru efectul criticii mele la adresa domniei voastre , tin sa argumentez ca afirmatiile si judecatile din scurtul comentariu de mai sus sun eronate nu din respect pentru logica umana ci din respect chiar si pentru logica inumana...
Interzisul fumatului nu are nimic de a face cu opinia dumneavoastra personala si nici chiar cu a mea. Singurul argument cu care te pot confrunta stimate oponent este ca prin insasi natura ta umana ai decis ca sa traiesti intr-o societate umana bazata pe morala si respect reciproc. Alegand involuntar sa traiesti ca om in societatea noastra umana trebuie sa alegi involuntar decizia societatii. Daca ti-as putea aduce un argument este cel al ' legii junglei'... In jungla leul sau tigrul nu iti va deranja viciile. Principiul societatii noastre este ca mai bine sa moara un om decat 100 de oameni(in cazul de fata oamenii fiind nefumatorii fara a cauta sa aduc un pro argument la aceasta axioma universal valabila). Noi oamenii civilizati credem ca fumul viciului tau de a fuma ne poate cauza moartea si printr-o ratiune cat de verosimil si rigid acceptata decidem sa iti interzicem tie sa fumezi in loc 100 de oameni sa moara din cazua fumului tau...
Cat despre "frumoasa" disputa despre negrii... as zice : fiecare cu tara lui, nu din considerente rasiste ci pur si simplu pentru ca in Romania traiesc romanii iar in Africa africanii. Cand o sa ajungem la un tratat bilateral cu tarile de culoare atunci mai vorbim...
#18202 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Fii! - de mya la: 23/07/2004 17:10:07
Specimene tari pe forumul asta...de neuitat! Personalitati puternice...oameni care stiu ce vor;-)
#18282 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mi-a placut CUM scrii - de papadie67 la: 25/07/2004 00:03:59
Am un amic care n-a vrut sa-ti comenteze articolul, dar a scris urmatoarele:

“Eram gata sa-ti citesc articolul, atras fiind de titlul provocator. Ar fi putut fi o pierdere de vreme sau dimpotriva, ceva care sa-mi placa ori poate chiar sa ma imbogateasca spiritual…dar m-am oprit la timp.

De ce? Pentru ca, inainte sa am de-a face cu cineva, imi place sa-l judec si-apoi cataloghez in insectarul meu personal. Nu vreau sa ofer oricui prilejul de-a mi se face cunoscut …nu ma intereseaza de ex daca barbatii cu sosete grena au ceva, fie cat de valoros, de spus. Nici nu-i ascult. Nu-mi plac sosetele grena.

Asa ca nu ti-am citit articolul, deoarece am verificat si-am vazut ca esti roman.
Ori, mie nu-mi plac romanii si nici animalele de companie (pets), printre multe altele…dac-asi avea o brutarie, la Paris de exemplu, fie ea si singura din cartier, asi scrie mare, la intrare: “Entrée interdite aux chiens et aux roumains”…ori aci, dac-asi avea-o, m-am si gandit cum ar suna: ‘No pets or Romanians allowed’.

Viata ar fi mai frumoasa pentru tot cartierul…pentru toata lumea, in general.”

Numai bine…mie personal mi-a placut CUM scrii. Cat despre substanta...cred ca nu ma insel deducand ca n-ai copii, inca.
#18349 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nefumatoare - de Alice la: 25/07/2004 09:43:28
rationamentul?
forma bate fundul.

si vreau sa doara,
ca am dreptul
zise ea
cam intr-o doara
cautand prin buzunare.

te servesc cu o 'tigare'?
vrei si-un foc?
#18354 (raspuns la: #18349) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pt. mrd - de Paianjenul la: 27/07/2004 08:30:38
"Atâta vreme cât respectăm viaţa şi proprietatea celorlalţi şi avem grijă să lăsam spaţiul public aşa cum îl găsim sau – dacă valorile personale ne permit – mai frumos, nu văd de ce nu am putea trăi împreună. Chiar dacă eu fumez, mă droghez, sunt rasist, misogin şi nu îmi plac ohelariştii."


- CORECT.
#18434 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mrd - de Radu Herjeu la: 09/08/2004 16:39:36
Faptul ca te intereseaza prea putin lucrurile in care cred ceilalti, atata timp cat ele nu au efecte daunatoare asupra ta, faptul ca tu crezi ca mersul societatii sta in fiecare pasare pe limba ei piere, dar sa nu murdareasca prea mult in jur, faptul ca a dori sa schimbi ceva in ceilalti ti se pare "nedemocratic" si lipsit de baza ideatica a unui adevar absolut, faptul ca tu crezi ca oamenii n-u nevoie de repere si ca sunt capabili ca, iesiti din padure, sa-si creeze un sistem de valori solid, faptul ca ai senzatia ca a a te droga e un lucru rau doar daca nu esti responsabil cand decizi acest lucru... A defini responsabilitatea ca pe senzatia pe care o au multi ca e viata lor si fac ce vor cu ea... !!!
Imi pare rau, eu cred in solidaritate, in societate si in dreptul oamenilor de a-i schimba pe ceilalti si in datoria lor de a se lasa schimbati de ceilalti! Eu cred in adevaruri mai presus de limitarea umana si independente de forte superioare. Cred in necesitatea unei constiinte colective care sa salveze omenirea de la autodistrugere. De aceea n-am putut sa-ti apreciez textul asa cum ar fi trebuit!
#19443 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RE: Mi-a placut CUM scrii - de mrd la: 19/08/2004 16:03:26
Inca nu am copii, asa e. Faptul ca nu doresti sa citesti articolul pentru ca ai vazut ca autorul e roman nu ma deranjeaza catusi de putin. As putea spune ca e o dovada de superficialitate, dar asta ar fi problema ta, nu a mea... La fel si cu sosetele grena.

Ideea de baza (pe care probabil ca nu am reusit sa o exprime prea bine) este ca traim intr-o societate in care afirmam sus si tare ca discriminarea e un lucru rau, dar apoi ne ducem acasa si discriminam de ne sar capacele...
#19976 (raspuns la: #18349) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pentru ca egoismul meu ar face lumea mai buna - de mrd la: 19/08/2004 16:06:37
'eu' apare de atatea de ori pentru ca nu mi-am permis sa spun ca ideile de acolo sunt universale... 'eu' pentru ca eu cred acele lucruri. Daca as fi pus 'noi' in loc de 'eu' as fi mintit.
#19978 (raspuns la: #18061) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
am ales? lool - de mrd la: 19/08/2004 16:16:49
Spuneti ca am 'ales involuntar' sa traiesc in societate. Pe langa faptul ca nu stiu ce inseamna sa 'alegi involuntar', va pot spune cu siguranta ca nu am ales in nici un fel. Mi-a fost dat. Nu ma deranjeaza catusi de putin acest lucru. Decizia aparitiei mele nu mi-a apartinut si nici nu avea cum... asa ca nu pot uri lumea pentru ca m-am nascut in ea. Si nici pe parintii mei... N-aveau de unde sa stie daca o sa-mi placa sau nu.

Disputa legata de fumat este cauzata de simplul fapt ca nu sunt intrutotul de acord cu modul de definire al spatiului public. CINE te obliga sa mananci intr-un restaurant unde se fumeaza????

Ajungi in societate fara sa poti controla acest lucru. Apoi societatea se straduieste sa iti insufle niste valori si reuseste acest lucru intr-o masura mai mare sau mai mica. Exista posibilitatea ca tu sa iti dezvolti un set de valori care vine in profunda contradictie cu cele ale societatii (exceptand cele din ultimul paragraf al eseului) si asta nu este o ineficeinta a societatii (cel putin nu petnru mine). Ceea ce vreau sa zic este ca mai degraba societatea are o datorie fata de tine (de vreme ce ea a incurajat doi membri ai ei sa te aduca pe lume) decat tu fata de societate. Si societatea ar trebui sa-ti ofere posibilitatea de a-ti dezvolta propriul set de valori (inca o data, cu limitele din ultimul paragraf). Si daca valorile takle sunt aiurea, atunci respingerea ar trebui sa vina individual, prin refuzul indivizilor de a interactiona cu tine, si nu sub forma unei legi.

'fiecare cu tara lui...' nu trebuie sa aveti prieteni negri. tot ce trebuie sa faceti este sa puteti ptrece pe strada pe langa ei in mod civilizat.
#19979 (raspuns la: #18202) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
de ce credeti ca aveti dreptu - de mrd la: 19/08/2004 16:23:25
de ce credeti ca aveti dreptul sa ma schimbati? mai mult, de ce credeti ca eu am datoria de a ma lasa schimbat???

Si eu cred in multe lucruri frumoase (ca solidaritate si altruism), dar nu voi considera niciodata ca toata lumea trebuie sa creada in ele. In adevaruri absolute nu cred pentru ca, vorba lui Arhimede, nu avem un punct fix. Oricat de multe adevaruri am construi, ele vor porni de la o axioma care este cat se poate de subiectiva.
#19981 (raspuns la: #19443) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
exista si altfel de oameni - de desdemona la: 20/08/2004 14:37:06
Cred ca trebuie sa incercam sa fim generosi. Toata lumea are probleme. E normal ca oameni cu obiceiuri foarte diferite sa nu isi agreeze reciproc compania, dar cand ne vine sa dam cu piatra in altul, sau sa ne inconjuram de un zid in universul nostru, ar trebui sa stim ca nici noi insine nu suntem 100% in regula. Avem si noi o parte din vina. Si faptul de-a nu ne vedea propria parte de vina e o forma de egoism.
#20017 (raspuns la: #19978) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
despre fumat in restaurante - de Radu Herjeu la: 21/08/2004 16:03:55
CINE ma obliga sa mananc intr-un restaurant unde se fumeaza? E ca si cand m-ai intreba cine ma obliga sa locuiesc intr-un cartier in care se omoara oameni! CINE ii da dreptul sa-mi afume mie plamanii? El are dreptul de a manca si de a fuma, in acelasi timp, iar eu nu am nici macar dreptul de a manca fara sa mor de cancer? Eu trebuie sa-mi caut un alt loc de mancat, nu? Pentru ca el este mai egal decat mine. Si pentru ca un viciu se apara cu pretul vietii, pe cand bunul simt, nu?
#20068 (raspuns la: #19979) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mrd - de Radu Herjeu la: 21/08/2004 16:12:44
Nu stiu daca nu cumva dreptul asta vine din faptul ca imi pasa! Intrebarea e daca dreptul poate fi exercitat daca nu exista siguranta unui bine absolut, in credinta caruia sa stea si tentativa de schimbare. Eu cred ca oamenii se schimba unii pe altii. Dar nu-si asuma responsabilitatea pentru asta. de aceea, schimbarile produse sunt haotice si, de cele mai multe ori, cu efecte secundare negative. Eu cred ca trebuie sa ne asumam responsabilitatea relatiilor interumane.
Eu cred ca, daca toti oamenii ar crede in cateva valori universale, lumea ar arata altfel. E normal sa-mi doresc sa arate altfel? E normal sa-ncerc s-o fac sa arate altfel? Cred ca am dreptul de a interveni in viata mea, asta incluzand si infuenta responsabila a componentelor ei - oameni, societate, natura etc.
Iar problema adevarurilor neabsolute o las pe seama filosofilor. Nu poti trai fara sa crezi in nimic. Si lucrul in care crezi devine adevarul tau. % miliarde de oameni, cu 5 miliarde de adevaruri s-ar stinge ca specie rapid! Din pacate, religia a folosit aceasta tara a noastra pentru a impune un adevar "universal". Care s-a dovedit capabil doar sa fereasca societatea de extinctie, nu si de involutie.
Eu cred ca am datoria sa prezint oamenilor de langa mine adevarul meu, sa-l argumentez si sa astept o reactie inteligenta fata de un asemenea proces. Chiar si o schimbare! La randul meu, sunt interesat sa aud argumentarile adevarurilor personale pentru a avea sansa de a evolua! Si nu poti evolua decat daca adevarul tau depaseste granitele impuse de autosuficienta personala.
#20069 (raspuns la: #19981) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
despre fumatul in restaurante - de AlexM la: 21/08/2004 21:24:15
Dl. Radu Herejeu, poate nu am intseles eu bine mesajul din topic sau ceva da pe dinafara.
Puneti prima intrebare:
-cine ma obliga sa mananc intr-un restaurant unde se fumeaza? Nimeni. Pur si simplu nimeni. Daca in restaurant se fumeaza decideti Dv daca doriti sa intrati si sa mancati acolo.
Faceti comparatia cu a locui intr-un cartier in care se omoara oameni. Peste tot se omoara oameni dar nu asta e raspunsul. Prin aceasta comparatie Dv. ajungeti de fapt unde e durerea. "Cine ii da dreptul sa-mi afume plamanii"? Ai, aici e aici. Deci Dv VRETI neaparat sa intrati in restaurantul respectiv, din diferite motive. Ca va place culoare canapelei, ca nu e altul in apropiere sau pur si simplu ca va e foame. Dar in acelasi timp Dv. vreti sa nu va afume nimeni plamanii. Adicatelea, dupa moto-ul "acolo unde intru sa fie cum vreau eu". Iar daca nu-i asa, atunci obligam sa fie asa.

Hmmm.. mi se pare ca explicatia a fost deja data. Dar asta are ceva cu acceptanta individului. Adica, hai sa ne facem totul perfect pentru noi un grup si de restul nu ne intereseaza.
Nu e simplu? Daca la intrarea in restaurant scrie "Aici se fumeaza" aveti posiblitatea sa decideti daca vreti sa intrati sau nu. Dar Dv vreti ca una din conditiile de functionare ale unui restuarant este sa indeplineasca una din conditiile Dv. Aceea de a nu se fuma acolo. In acelasi timp individul X vrea sa i se indeplineasca una din conditiile sale. Aceea de a se fuma acolo. Si ajungem la conflictul de interese dintre doi indivizi. X versus Y, nici unul dintre ei neavand drepturi mai mari decat altul. Ce facem aici? Explicatia a fost data in topic. Alegem. Daca vrem intram , daca nu, nu intram in respectivul restaurant. Si mi se pare normal asa. Iar pentru normalitate legile sint numai tembelisme.

Cu stima,

AlexM
#20083 (raspuns la: #20068) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
si eu cred ca toti oamenii ar - de mrd la: 24/08/2004 18:41:38
si eu cred ca toti oamenii ar trebui sa creada in cateva valori universale. dar, vedeti dvs., tocmai aici e problema: cine le alege? cum? noi doi am putea conveni asupra unei liste de valori fundamanetale destul de lungi. dar pe masura ce vom adauga discutiei inca unul si inca unul, lista se v a scurta. pentru ca acele valori fundamentale trebuie sa fie unanim impartasite. De aceea eu imi doresc mai degraba sa gasesc acele valori universale care sunt necesare si suficiente pentru o buna convietuire. Adica acel minim care face viata in soceitate posibila. Acel minim care permite oamneilor sa fie cat de rai sau cat de buni doresc, dar fara a face convietuirea imposibila. Eu pot trai alaturi de un rasist, alaturi de un misogin, alaturi de un egoist, alaturi de un avar, dar nu pot trai alaturi de un hot sau un ucigas. Pot trai alaturi de orice fel de om, atata vreme cat pot refuza interactiunea in spatiul privat.

Asadar, domnule Herjeu, cum gasim acele valori universale? Ele nu exista in absolut (nu cred in umanism), ci trebuie sa convenim asupra lor. Cum facem asta?
#20263 (raspuns la: #20069) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mrd - de Radu Herjeu la: 30/08/2004 16:57:19
Nu-ti pot raspunde la aceasta intrebare pentru ca u cred in umanism. Eu cred ca exista in matricea noastra fundamentala un set de valori. Pe care constiinta le aduce la suprafata! Nu cred ca trebuie sa convenim! Oamenii au inventat religia tocmai pentru ca doreau sa aiba un set de "adevaruri" la care sa se raporteze. Si pentru ca nici un om n-ar fi fost suficient de credibil pentru a le legifera, era nevoie de ceva mai presus de om. ceva atotputernic si imposibil de tras la raspundere pentru esecuri.
Eu cred in ceea ce americanii numesc "common sense". Adica bunul simt! Acela nepervertit de educatie, de "anturaj", de regulile impuse de societate!
Indiferenta ii ajuta pe oameni sa convietuiasca civilizat! Refuz sa cred ca indiferenta poate fi o valoare umana.
Un rasist, un misogin, un avar sau un egoist poate deveni oricand un criminal (nu neaprat de ordin fizic) daca imi e indiferenta viata lui! daca singura mea ocupatie e sa evit sa ma deranjeze pe mine!
Conduc o organizatie care se cheama "Noua ne pasa!", asa ca mi-e imposibil sa cred ca limitarea la minim a interactiunilor umane pentru a nu risca sa ne "deranjam" reciproc, e cauza declinului uman pe care-l resimte societatea occidentala (si noi repede dupa ea)!
E posibil sa gresesc, dar mi-e greu sa cred ca poti lupta sa schimbi lumea fara sa crezi in ceva! In cazul meu, in niste valori umane. Si poate n-o sa reusesc niciodata sa schimb nimic mai mult decat cativa oameni din jurul meu sau care-mi citesc cartile, dar altceva nu pot face!
Prin urmare, putem discuta despre cum sa convenim asupra unor valori, dar concret, luandu-le pe fiecare in parte. Dar eu n-am cum sa ma detasez de credinta mea in existenta unui sambure uman care trebuie doar scos la suprafata.
#20650 (raspuns la: #20263) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
...ooo Jesus, mare e gradina - de SB_one la: 30/08/2004 22:55:33
...ooo Jesus, mare e gradina ta!


SB
................................................................
it's nice to be important, but it's more important to be nice !
#20656 (raspuns la: #20650) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cred, dar... - de mrd la: 02/09/2004 19:01:37
cand am spus ca neg umanismul nu m-am referit la samburele de umanitate despre care vorbiti dvs. m-am referit la pretentia de universalitate pe care o are umanismului. fiecare om are un set de credinte. are niste valori care stau la baza sistemului sau. dar nu vad in virtutea carui fapt valorile unei societati sunt universale. am incercat in demersul meu sa ma detasez dpdv afectiv de valorile mele.

totusi, nu inteleg in virtutea carui fapt o valoare a societatii noastre trebuie sa fie impartasita de o alta societate la capatul celalat al lumii. izolarea despre care vorbesc o propun ca o alternativa la forta bruta cu care o cultura (in ultima vreme cea vestica, din nefericire) incearca sa-si impuna valorile in intreaga lume.

in clasa a XII-a, in manualul de filozofie era povestea unui obicei vechi din India, care presupunea ca sotia sa fie arsa pe rug de vie alaturi de sotul defunct. acest obicei mi se pare barbar. dar daca ma gandesc ca se practica de cateva mii de ani si de faptul ca acea societate era structurata intr-un anume, nu pot sa nu ma intreb daca nu cumva pentru femeia arsa pe rug barbaria era, de fapt, sa nu arda pe acel rug. vedeti, nici macar dreptul la viata nu este 'reglementat' asemanator in toate societatile.

dar sa va propun un alt exemplu, mai morbid, dar mai explicativ: sa presupunem ca ar exista o societate in care unul dintre obiceiuri este mancarea cadavrelor celor decedati. au unul nu as face asa ceva, si probabil ca nici dumneavoastra. dar de ce l-ati interzice? de ce respectul pe care il purtam fata de morti trebuie sa fie o constanta universala?

izolationismul despre care vorbesc nu inseamna nepasare. recunosc dreptul oricui de a-si promova valorile. dar nu recunosc nimanui dreptul de a-si impune valorile. in numele acestor valori declarate universale (dar departe de afi asa) societatea invadeaza tot mai mult sfera privata. atata vreme cat inca nu suntem dispusi sa acceptam homosexualii, imi dau seama ca discursul meui nu va avea prea multi adepti. sunt incepator in ale scrisului si poate nu am reusit sa fiu clar in exprimare. va asigur sa izolarea mea nu inseamna nepasare. de 6 ani sunt intr-o organziatie neguvernamentala care lupta pentru democratia din romania. imi pasa.
#20876 (raspuns la: #20650) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mrd - de Radu Herjeu la: 08/09/2004 15:15:32
Nu vorbeam de valorile unei societati. Acelea sunt bazate pe traditii, credinte populare, mituri, asezare geografica si numarul de invazii... ma refeream la valorile individuale, care, eu cred cu tarie, trebuie sa fie comune, pana la un punct. Nu cred ca valorile pot fi impuse si nici raspandite ca gripa. Nu cred ca o societate are voie sa decida ce e mai bine pentru membrii alteia, nu cred ca bombele americane au adus libertatea irakienilor. Eu unul consider o barbarie sa arzi sotia pe rugul sotului. Daca l-a iubit atat de mult incat nu poate trai fara el, e decizia ei de a se lasa arsa. Ideea e ca, daca nu vroia sa fie arsa, n-avea de ales! De aceea, nu cred in valorile societatii impuse cu sila (sau prin educatie) oamenilor care nu mai au de ales.
Valorile nu pot fi impuse. Nu cele de care vorbesc eu. Nu poti impune unui om sa fie bun, sau sa nu faca rau, sa fie solidar si sa-i pese! Sunt lucruri care exista in noi si care trebuie scoase la suprafata! Societatea de azi pune accent doar pe individualism, ignorand aproape complet ceea ce ne leaga pe noi, oamenii, ca membri ai aceleiasi specii!
Sigur, ca democrat, pot sa-l ignor pe betivanul de alaturi care-si bate nevasta, atat timp cat nu ma deranjeaza pe mine! dar pot sa-l ignor pe omul de alaturi care, facandu-si rau, face rau si altcuiva? Chiar daca nici unul dintre ei nu mi-e apropiat? Ma pot gandi ca o educatie in scoala care sa le deschida ochii asupra unor valori umane (printre care si aceea de a nu te autodistruge- band si de a nu face rau altcuiva) i-ar putea feri pe multi sa fac aceleasi greseli? Sigur, e dreptul oricui de a se otravi cu tigarile! Dar, oare, nu e dreptul meu (si obligatia mea) ca om de a incerca sa-l opresc? Si, mai ales, de a-l impiedica sa-i otraveasca pe cei care n-au ales acest lucru? Pentru ca la fel vom trece indiferenti pe langa drogati, sinucigasi, betivani... in virtutea dreptului de a face ce vor! Si, curand, vom aluneca in a trata cu indiferenta asasinatle si violurile, pentru ca nu ne privesc, nu ne fac rau in mod direct! A-ti pasa e o atitudine, o stare de spirit! Nu poate sa-ti pese doar sa fie curat pe jos! Trebuie sa te asiguri ca oamenii inteleg de ce nu trebuie sa arunce hartii! Nu trebuie doar sa pui cosuri din metru in metru! Trebuie sa-i educi pe copii ca a arunca mizerie pe jos e un act nedemn, de lipsa de respect pentru ei si pentru ceilalti!
Romanii s-au trezit cu democratia in brate si, de 15 ani, isi bat joc de ei si tara lor! Pentru ca nimeni, de 15 ani, nu le-a mai dat un reper valoric, nu le-a mai aratat ca societetea in care traiesti reflecta fidel calitatea umana a membrilor ei!
#21343 (raspuns la: #20876) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
O sa raspund comentariului or - de ikoflexer la: 08/09/2004 16:35:50
O sa raspund comentariului original, si poate involuntar, celor de mai jos. Incep cu discutia despre negrii. A nu fi discriminat pe baza de rasa, religie, culoarea pielii, orientare sexuala, samd, este un drept fundamental uman in tarile mai civilizate. Daca traiesti intr-o astfel de tara, atunci societatea isi va impune legile ei asupra ta. Daca nu-ti place sa traiesti intr-o astfel de societate, te poti muta intr-o alta. De exemplu, daca ai un restaurant intr-o astfel de tara, nu poti sa discriminezi impotriva cetatenilor negri; dar esti liber sa deschizi un restaurant intr-o tara a carei societate are alte valori. Pina acum citiva ani puteai sa te duci in Africa de Sud. Sper ca e clar de ce e rau sa discriminezi pe astfel de baze...

Despre fumatori? Pe linga idealuri, sa nu utitam ca sint si alte consideratii, mai concrete. Le punem pe balanta. Dreptul fumatorilor de a fuma in coltul rosu. Dreptul nefumatorilor de a nu fi afumati: in coltul albastru. Milioane de $ in costuri medicale din buzunarul public (fumatori si nefumatori) in coltul albastru; adica, dreptul nefumatorilor de a nu plati pentru viciul fumatorilor. Deja balanta se apleaca in favoarea nefumatorilor. Traind in societate nu putem sa fim egoisti si sa spunem: fiecare pentru el. Asta ar fi sfirsitul societatii, si nu se va intimpla, pentru ca majoritatea oamenilor prefera societatea. Altfel am putea si noi nefumatorii sa spunem: pai nu sintem de acord sa platim spitalizarea fumatorilor. S-o plateasca de la ei din buzunar (in tari mai necivilizate ca USA cam asa se face). Si, mai devreme sau mai tirziu fumatorule, ai sa ajungi in spital din cauza fumatului.
--ikoflexer
#21346 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Citat: - de mrd la: 11/09/2004 18:56:54
Citat:
"Eu unul consider o barbarie sa arzi sotia pe rugul sotului. Daca l-a iubit atat de mult incat nu poate trai fara el, e decizia ei de a se lasa arsa. Ideea e ca, daca nu vroia sa fie arsa, n-avea de ales! De aceea, nu cred in valorile societatii impuse cu sila (sau prin educatie) oamenilor care nu mai au de ales."

Si eu consider o barbarie acest lucru.

Citat:
"Sunt lucruri care exista in noi si care trebuie scoase la suprafata!"

Exista? Sau doar vrem sa credem acest lucru? De unde stiti ca exista?

Citat:
"Dar, oare, nu e dreptul meu (si obligatia mea) ca om de a incerca sa-l opresc?"

Cu siguranta aveti dreptul de a incerca sa-l opriti, dar nu vad de unde obligatia.

Citat:
"Trebuie sa te asiguri ca oamenii inteleg de ce nu trebuie sa arunce hartii!"

Din nefericire societatea este mai preocupata de pedepsirea celor care nu respecta legile decat de a-i face sa inteleaga ratiunea din spatele unei legi.

Citat:
"Valorile nu pot fi impuse."

Pai tocmai asa se intampla, dar nu e un lucru rau. Societatea in care m-am nascut functoina pe baza unor valori. De mic copil, a incercat sa mi le insufle, mai mult sau mai putin coercitiv. Nu exista valori absolute, exista doar valorile societatii X sau ale societatii Y. Valorile oricarei soceitati sunt niste conventii, derivate din experienta. Educatia nu este altceva decat procesul prin care societatea incearca sa determine individul sa-si insuseasca valorile ei. Daca da gres, atunci dispune de niste masuri coercitive (amenzi, privare de libertate). In ultima instanta, exista si posibilitatea retragerii unora dintre drepturi (dreptul de vot, etc.)

Si nu am zis niciodata sa toleram crimele, furturile sau violurile.
#21789 (raspuns la: #21343) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Citat: - de mrd la: 11/09/2004 19:23:21
Citat:
"Daca nu-ti place sa traiesti intr-o astfel de societate, te poti muta intr-o alta."

As fi cel mai feiricit om de pe planeta daca acest s-ar putea intampla pe Pamant. Pe langa faptul ca nu te poti muta intr-o alta societate pe cat de usor lasati sa se inteleaga, oamenii au mai inventat si vizele.

Citat:
"Si, mai devreme sau mai tirziu fumatorule, ai sa ajungi in spital din cauza fumatului."

Se prea poate. Inteleg si de ce sunt nevoit sa platesc o asigurare mai mare. Dar tot nu vad cine obliga un nefumator sa manance intr-un restaurant in care se fumeaza.
#21790 (raspuns la: #21346) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mrd - de Radu Herjeu la: 15/09/2004 17:07:04
- Stiu ca exista pentru ca le-am vazut iesind la suprafata in oameni carora li s-a acordat atentia de care aveau nevoie. Oameni care au fost iubiti, oameni carora li s-au aratat si alte realitati decat cele ale televiziunii, ale maselor, ale lipsei de viziune asupra lumii.
Poate suntem doar o turma de bipezi care nu stam impreuna decat din interes sau ca sa ne satisfacem nevoile de baza. Poate nu ne uneste nimic decat ghinionul de a ne fi nascut in acelasi spatiu geografic. Poate... Sau poate nu. Unii au nevoie sa creada in Dzeu ca sa poata supravietui. Eu am nevoie sa cred ca exista in noi samanta de Om. Altfel nu mi-as gasi un rost. Si nici n-as intelege sensul vietii.
- Obligatia? Privind prin prisma existentei unor valori umane comune, cred ca a ma defini ca om inseamna a-mi asuma responsabilitatea fata de ceilalti. Iar responsabilitate implica obligatia de a face tot ce poti pentru a-i impiedica pe ceilalti sa faca sau sa-si faca rau.
Tocmai de aceea eu nu vorbeam de valori ale societatii ci de valori umane. Acestea nu pot fi impuse prin nici o lege! Iar lipsa lor nu poate fi pedepsita daca nu implica si incalcari ale legilor. Iar educatia ar trebui sa fie, in primul rand, incercarea unei societati de a-si asigura reimprospatarea umana, inoculandu-le celor tineri valorile umane.
Cineva ma intreba de ce nu ma ocup de tinerii care se drogheaza. Pentru ca eu cred ca e mai important sa previi decat sa lupti cu efectele. Si, pe termen lung, e singura solutie. Iar, pentru mine, un om care se drogheaza nu crede in valorile umane, una dintre ele stipuland sa te respecti pe tine si sa nu-ti faci rau. Sa fii responsabil pentru tine si pentru greselile tale. Sa nu dai vina pe altii! Si eu aici am incercat sa lupt. Sa le insuflu tinerilor dorinta de a-si desavarsi personalitatea prin construirea unei viziuni asupra vietii bazata pe valori umane.
#22375 (raspuns la: #21789) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pt. mrd - de Paianjenul la: 19/02/2005 18:20:37
"Nu cred că există vreun adevăr în această lume, altul decât acela al nostru. Un adevăr nu este adevăr pentru că este scris în piatră undeva ci pentru simplu fapt ca eu îl voi considera un adevăr."

- OARE?...

Eu insist ca, de exemplu, intr-un punct geografic dat, in fiecare zi, la ora 12:00 pm, soarele se afla la zenit, indiferent daca eu voi considera acest fapt un adevar, sau nu...
#36828 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...