Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Punti ceresti intre Biserica, Scoala si familie


de dordemama la: 01/12/2008 08:19:11
rezumat: permiteti un discurs?
taguri: La_o_cafea 
voteaza:
Teatrul creştin ortodox este o soluţie

Teatrul creştin cu destinaţie didactică poate fi o cale de solidarizare între Biserică, Şcoală şi Familie. O cale sublimă, înmiresmată de parfumul celest al creaţiei, ca un balsam pe o rană adâncă şi dureroasă: educaţia.
M-am „înhămat” la această „piatră de moară” cu patru ani în urmă, la îndemnul şi cu binecuvântarea a doi preoţi cu har- p.c. Ioan Sabău din Folt, judetul hunedoara, fost deţinut politic, ctitor al primei biserici în plin regim comunist – Biserica din comuna Vinerea, judeţul Alba,o adevărată epopee istorică al cărei semicentenar a fost marcat anul trecut cu un impresionant sobor de preoţi condus de Î.P.S. Andrei Andreicuţ; şi care prin bunăvoirea lui Dumnezeu împlineşte în aceste zile o vârstă patriarhală – 94 de ani ( considerat dealtfel „patriarhul” Hunedoarei); al doilea, p.c. Mihai Todoca – preot la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Orăştie- la recomandarea celui dintâi - un erudit a cărui enoriaşă mă aflam prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu. Am plecat „la drum” cu dorinţa de a mă pune în slujba Atotcreatorului. Calea este cea strâmtă, cu multe greutăţi, dar întotdeauna la răscruce m-a aşteptat El, cu infinitele bucurii, cu neasemuitele comori. Când nu mai aveam puterea de a continua, când tentaţia de mă opri era prea mare, El mi-a arătat un nou drum, mi-a deschis o nouă uşă. După trei ani de exersare a teatrului cu tematică ortodoxă, realizat de elevi în municipiul Orăştie, recent în oraşul Săveni din judeţul Botoşani, pot spune că orice aş face, nu voi fi vrednică să-i mulţumesc vreodată pentru chemarea într-o vie atât de minunată, atât de seducătoare. Dar via aceasta este foarte mare şi are nevoie de mulţi lucrători. De un turn de veghe, de gard şi alte lucruri trebuincioase.
Literatura religioasă didactică este deocamdată foarte săracă. Dascălii sunt atât de stresaţi de această „aliniere europeană” pe de o parte, de creşterea salariilor pe de alta încât problema educaţiei îi depăşeşte. Marile edituri religioase se mulţumesc să trăiască din izvoarele sfinţeniei aflate la mare căutare – lucru îmbucurător dealtfel, clerul mult prea ocupat de propriile dorinţe, familia – doarme încă în ignoranţa ateismului, fiecare arătând cu degetul spre ceilalţi. Ce face şcoala şi Biserica?- întreabă părinţii; ce face şcoala, ce fac părinţii, întreabă preoţii, iar şcoala la rândul ei întreabă de părinţi şi de Biserică. Şi atunci când nu este comoditate, este ignoranţă şi necunoaştere, când nu sunt acestea este teama nejustificată de a nu deranja, adică găseşte dracu ac de cojocul fiecăruia.
Clerul se plânge că predarea religiei în perioada postdecembristă nu a dus la o viaţă mai religioasă, dimpotrivă bisericile sunt mai goale. Nu poate fi altfel când nu există punţi de comunicare între instituţiile implicate în educaţie – despre care, cu toată religiozitatea nativă românească se pare că avem de învăţat totuşi de la fraţii din Biserica Catolică.
Depinde de noi toţi să scoatem manelele, trupurile dezgolite, ritmurile demonice de pe scene şi să aducem în locul lor îngerii, sfinţii, cântările psaltice. Să punem în faţa oamenilor adevărul creştin prin teatru jucat de copii lor. Nu cred să fie actor adult mai înzestrat cu har de a se substitui personajului decât copiii, cu o naturaleţe debordantă. Teatrul creştin ar putea fi o disciplină optională pentru toţi elevii, tematica acestuia fiind o excelentă simbioză pluridisciplinară: religie, istorie, literatură, educaţie moral-civică.
Articolul de faţă este o chemare adresată societăţii civile pentru crearea unui curent de opinie, menit să sensibilizeze forurile superioare ale Bisericii şi învăţământului. Comoditatea şi pasivitatea nu duc la rai. Şi nici nu putem bate singuri la uşa lui!
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (22):


*** - de maan la: 01/12/2008 13:04:49

Depinde de noi toţi să scoatem manelele, trupurile dezgolite, ritmurile demonice de pe scene şi să aducem în locul lor îngerii, sfinţii, cântările psaltice.

cum s-ar zice, scapi de dracu si dai de tat-so!:(
#367610 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dordebunica - de proletaru la: 01/12/2008 13:07:28
cauta-l pe RH... te invata el cum sta treaba cu bisericile pe cafenea.
#367613 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de maan la: 01/12/2008 13:12:04
stai, ca m-am luat cu vorba si-am uitat sa precizez ca fac parte dintre acei dascali stresati, depasiti de problema educatiei.

nu-i destul ca inca din clasa intai copilu' nu mai are timp sa se joace,ca-s din ce in ce mai sufocati.
sa li se mai bage-un optional?

ce-ar fi, totusi,daca ar invata niste versuri simpatice cu vulpea si ursu, la fel de moralizatoare?
ce-ar fi daca s-ar costuma in scufita rosie sau fat-frumos, in loc de maica precista si iisus?
#367614 (raspuns la: #367613) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de proletaru la: 01/12/2008 13:47:00
e o lipsa acuta de persoane creative. din nefericire, acele putine, nu se regasesc in sistemul de invatamant.
slaba pregatire (din lipsa de referentiale), strategia, cel putin pana in prezent, vazduhista a celor de fac managementul educatiei, fac imposibil scenariul tau. am perceptia unei zoaie infecte.
sincer, imi pare rau de oamenii talentati si pasionati care se incapataneaza sa mai faca ceva bun.
toata lumea vorbeste la modeul "ideal ar fi daca..." despre lucruri care il alte locuri, in alte pedagogii este firesc, normal.

am asistat acum o saptamana la o "lectie deschisa" (apucaturi de pe vremea lui Pestalozzi) la gradinita micului print. am avut acea stranie senzatie ca educatoarea ar trebui impuscata ca sa nu se mai chinuie. ne explica cu seninatate si convingere niste enormitati decupate din epoca dinozaurilor. are insa titluri: educator metodist gradul I. ia salariu de merit si e exemplu pentru toti ceilalti.
cu greu m-am abtinut sa tac.
lua-l-ar draq de invatamant!
#367619 (raspuns la: #367614) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
prole - de lafemme la: 01/12/2008 14:20:34
hai mai ca nu-i drcu asa de negru.

io vreau inapooooi! pen' ca place la mine! si jur ca nu fac scenete biblice nici taiata.

sper doar ca o sa mai fac o generatie de rockeri ;) hihi
#367627 (raspuns la: #367619) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:) - de alex andra la: 01/12/2008 15:14:24
Io nu vreau decat o plimbare in aer liber. Simt nevoia sa respir in voie.
#367634 (raspuns la: #367627) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dordemama - de cher la: 01/12/2008 15:28:26
Poate ca teatrul ca forma artistica poate atrage dar nu ca profunzime de credinta.
Nu cred nici ca discutiile individualae (ca astea de pe cafenea) pot converti pe cineva, sau in orice caz cred ca omul cauta pe Dumnezeu singur dar atunci cand are nevoie.
Sistemul catolic are o formula de functionare care nu cred ca merge la ortodocsii care totdeauna au fost mai “autonomi”, invatati cu o relatie mai intima cu Dzeu. Si am in vedere lipsa de autoritate a cadrelor bisericesti, zicala in care crede tot romanul,” sa faci ce spune popa nu ce face popa” .
Eu cred ca ortodoxia este mai compatibila formula noilor forme de credinta, (baptisti, etc.) poate este nevoie de un fel de abordare mai altfel a dogmelor, o apropiere de forma initiala a crestinismului ( se afirma ca religia ortodoxia pastreaza formele asa cum s-au definit chiar la inceputul crestinismului, ca este conservatoare). Poate ar trebui reanalizate scrierile originale, sa se inlature ce a aparut pe parcurs. Poate ortodoxii ar trebui sa se intoarca la studiul primelor scrieri si sa isi revendice pastrarea credintei asa cum a fost ea la inceput ceea ce ar putea sa insemne la o forma mai libertina si mai moderna chiar decat pana acum dar nu unificarea cu catolicii acceptand o forma straina.
Eu cel putin asa am tendinta de a privi lucrurile, “o schimbare mai de la centru dar originala”.
#367636 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
regrete - de dordemama la: 01/12/2008 18:32:59
Postarea acestui articol a fost o eroare. Multumesc de gazduire. Acum imi este limpede ca am gresit adresa. Adio...
#367664 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de donquijote la: 01/12/2008 19:15:40
nu-i nici o problema.
nu exista "experiente negative".
oricum e binevenit din cand in cand un astfel de articol: pentru unii ca sa-i trezeasca la realitate (prin accentuarea aspectelor mai indepartate de media general acceptata) si pe altii sa le tina vigilenta treaza. pentru foarte putini e relevant per se ca orice propaganda ideologica facuta in cercuri de oameni mai mai putin ignoranti (adica mai cititi) decat media. :)
#367672 (raspuns la: #367664) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
prole - de maan la: 01/12/2008 21:00:03
e o lipsa acuta de persoane creative.

da.

din nefericire, acele putine, nu se regasesc in sistemul de invatamant.

si nu prea le putem condamna.
#367721 (raspuns la: #367619) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dordemama - de Bucu la: 02/12/2008 22:06:44
Postarea acestui articol a fost o eroare. Multumesc de gazduire. Acum imi este limpede ca am gresit adresa. Adio..

nu stiu daca ai gresit adresa au ba, poate te-ai fi astepta sa faca lumea matanii cum aude de teatrul crestin ortodox. uite, eu propun tot o piesa de teatru, ortodoxa si ea, cu titlul "la Tanacu, pe cruce, sângele sa mi-l educe" ...

stiu un oras unde, in plin centru, s-a construit o mareee catedrala ortodoxa ( ca sa moara catolicii de ciuda, evident). stii ce i-a dat prin cap popimii locale? sa puna megafoane pe ziduri. si, zilnic, ori se-aude vreo slujba ori vreo muzica din aia teribila (tot ortodoxa si ea ) în tot centrul orasului, parca-i o inmormântare continua ...acu' vreti sa faceti si teatru ...

asa ca am doua intrebari, in caz ca mai vii pe-aici :

1. mai aveti multe idei din astea?
2. tupeul asta neo-ortodox n-are limite si margini ?#368152 (raspuns la: #367664) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de donquijote la: 02/12/2008 23:06:56
vorbesti de bacau?
le-am vazut acolo dar n-am avut ocazia sa le si aud...
problema mare cu monstrii astia care distrug arhitectura oraselor (ca sa nu zic ca ce in mijlocul drumului stau - nu ca manastirile de pe vremea strabunilor care se imbinau cu peisajul inconjurator si deranjeaza ochiul) e ca nici nu pot fi daramate ca-ti sare popimea in cap...
#368198 (raspuns la: #368152) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nu, nu-i in bacau - de Bucu la: 02/12/2008 23:15:12
e undeva in banat ...ma gândeam eu ca nu-i un caz izolat. am un amic care are casa lânga megafon, e terorizat saracu, are-n-are treaba,e-nu-e sarbatoare, popimea da drumul la muzici si rugaciuni, mai rau ca muezinii-n 'stambul! ...n-as avea nimic impotriva sa ne facem turci, dar atunci s-o stim si noi! :))
#368201 (raspuns la: #368198) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
IPS Andreicut - de ampop la: 03/12/2008 07:53:27 Modificat la: 03/12/2008 14:09:03
dupa cum stiam, a semnat un angajament cu Securitatea:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Andrei_Andreicu%C5%A3
aici spune ca a fost fortat, dar stim bine ca altii au facut ani grei de temnita refuzand ori chiar au fost martiri ai credintei.
Ciudata asociere intre un luptator anticomunist si o lichea chiar daca este IPS. La Romanica totul este posibil.
Nu contest bunele tale intentii cu privire la educatie, dorind sa adaug ca ar trebui date macar coordonate generale crestine, nu doar specifice ortodoxe, caci in Biserica BOR a lui Andreuicut, condusa de generali de securitate, sarmanii crestini habar n-au de Biblie, fiind racordati doar la ocultisme, "deschisul pravilei" si alte mambo-jumo gen voo-doo practicate de popii ortodocsi. S-auzim numai de bine,
Mario
#368287 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 26/05/2009 17:17:46
Vreun subiect cu dame, cu beutura, cu babaroase, n-ai??
#444029 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de mazariche la: 26/05/2009 18:09:44
De-aia nu mai da Dumnezeu ploaie, ca s-a-mpaganit lumea:(

#444039 (raspuns la: #444029) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 26/05/2009 18:14:09
Ploo, ploo, cu oo...
#444043 (raspuns la: #444039) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de mazariche la: 26/05/2009 19:02:41
:))))Sa nu-ndraznesti sa zici de babe!
#444067 (raspuns la: #444043) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 27/05/2009 15:23:42
Babele... nu se mai oo. :(
Ele sta de veghe pe crestele muntilor, pavaza-n calea navalitorilor din cosmos.
#444252 (raspuns la: #444067) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de mazariche la: 27/05/2009 15:40:09
Ah. S sacrifica deci lasandu-se posedate. De-aia s-au umplut bisericile de omuleti verzi...
#444268 (raspuns la: #444252) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 27/05/2009 16:05:33
Ie sfarsitu' lomii... vine apocaliptu'.
#444295 (raspuns la: #444268) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de mazariche la: 27/05/2009 19:06:35
Asta, pentru cine mai avea vreo indoiala, ca sa-si faca rost de coparseu?:))
#444344 (raspuns la: #444295) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...