-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Oglinda neagră


de Omerta la: 23/12/2008 02:20:41
rezumat: stropi reci pe piele moartă
taguri: proză scurtă Salonul 
voteaza:
„ Ce vezi tu, cel ce dormi?”

Masa prafuită oglindea lumina unui amurg roşiatic, care se lovea de cana de cafea pe jumătate goală, de scrumiera plină de chiştoace, pachetul îndoit care mai găzduia vreo trei ţigări, curgând din ele şiroaie negricioase de umbră. Lumina frântă mângâia podeaua din ciment, prafuită şi ea, pe care zăcea lăţită o carpetă de un roşu decolorat, apoi pereţii scorojiţi, găuriţi, pe care poposeau uneori muşte sprinţare.
Jocul de umbre şi lumină, paleta de culori roşiatic-gălbui îmi aduc în minte unele imagini toscane, vechi şi la fel de prăfuite. Privesc inert lumea aceea mică, cutia de chibrituri în care îmi târâi cele câteva zile de aşteptare. Mai am decât trei sau... oare şi ieri tot trei erau?
Din afară răzbesc prin geamurile sparte aceleaşi zumzete, semnele aceleiaşi forfote. „Oare aomenii ăştia mai pot face şi altceva decat gălăgie?”
Paşi iuţi, amestecaţi printre alţi paşi iuţi, vorbe mai ticluite sau mai puţin ticluite, graiuri grave şi acute, toate amestecate în praf, căldură şi, uneori, ploaie.
Să plec.
Să plec unde?
Nu ştiu.
Apuc la nimereală o haină de pe fotoliul mucegăit, întind mâna peste masă şi iau ţigările, sorb ultima gură de cafea din ceaşcă şi ies.


- Apusul e acelaşi.
- Mereu.
- Ştii cât de mult vreau să văd din nou lucrurile aşa cum erau ele odată?
- Uite, dacă ţii neapărat, ne putem întoarce.
- Nu, îi zic râzând, nu ne putem întoarce. Timpul nu-l mai putem da....
- Nu de timp vorbeam, mă întrerupe. De loc doar. Putem merge acum acasă.
- Presupun că am putea.
- Haide. O să fim înapoi pe dimineaţă.
- Da, zic eu cu ochii absenţi, sfredelind zarea şi soarele ei roşiatic. O să fim înapoi pe dimineaţă...


Fumul de ţigară îmi invada plămânii bătrâni. Casa e părăsită, veche. Prea veche. Mult prea parasita. Pasesc timid pe podelele ce scartaiau din coridor. Intunericul incepea sa cuprinda in matasea lui lumea in care intram. Ramele geamurilor, perdelele din panza rarita, rafturile pe care zaceau doborate cateva carti vechi, ceasul din capatul coridorului, toate capatau un contur cenusiu pe fundalul albicios-albastrui. Dimensiunile lor diforme se alungeau, ca si cand ar fi trase de puncte invizibile, imprastiate haotic peste tot prin casa. Tavanul crapat pe alocuri, spart, deschidea ochi albastri catre cerul intunecat, respirand odata cu vantul pribeag ce hoinarea printre betele de trestie ce tineau tencuiala. Stropi de apa lacrimau din gauri, asemeni acelora din ochii unei mame ce apucă sa-si revadă fiii după ani indelungati de absenţă. Suflul locului sugera, insa, ca acea biata mama avea sa moara curand, fara sa apuce sa se bucure pe deplin de revederea celor dragi.
La fel ca altadata. Ma gandesc ca am crescut aici. Apoi am murit si am continuat sa cresc, insa intr-un alt fel, poate, sub o alta forma, inspre un altfel de ordine. Aspiratii, vise, ambitii, toate au murit aici, iar acum se ridica pe rand din cenusa, de dupa vreascuri putrezite, mustind a putregai si apa, asemeni unui sange ranced, amestecat cu unsoarea unei transpiratii de ocnas.
- Ce vezi, tu cel ce...
- ...dormi?
Pasesc in biblioteca. Sanctuarul tatei. Spunea ceva despre o oglinda odata. Nu stiam nimic de ea, pana ce am apucat sa pasesc prin-transa si am simtit-o mai aproape decat visa el in lungile-i nopti de betie, lecturi si iar betie. Poate asta e tot ce e de ea. Un alt fel de betie.
O vad acum. Singura, sinistra, libera.
Oglinda Neagra, mandria bunicii, spaima tatalui si tot asa mai departe. Tovarasa de drum din vremi vetuste, de dupa reci umbre...
Nimic. Nu se vede nimic in ea. Nici lumina albastruie, nici eu, nici ceea ce e in spatele meu. Pustiu, insa unul infricosator de singur si afund.
- Si ce vrei? aud din spate vocea.
- Timpul...
- Pentru?
Privesc piezis oglinda.
- Sa vedem ...
Nu vreau să vorbesc. Chiar nu vreau. Îmi place liniştea în care mă cufund. O recunosc, o resimt. E doar un alt fel de îmbrăcăminte, un alt fel de haos. Legătura? Timpul...
Acelaşi ... la fel... obsesiv.
Ridic ochii şi văd cerul prin ochiul din tavan. Punct, contrapunct, armonie. Zgomot mut, asemeni unei flori ce creşte, vie, dintr-un mort. Cenusă născută dintre pleoape, pentru pleoape. Amintire adică. Mâna mică se cuibărea într-a mea, ăi nu, nu-ţi zic ţie, creaturo! Nu cu tine vorbesc. Vocile sunt prea vechi ca să le cunoşti.
Demenţă.
Sa vad mortul?! La ce bun? Sa vad doar viul?! Nicidecum...
Imagini se nasc si mor, secunde se aduna si pier sub acelasi suflu fetid, impletindu-se in panza lor nesfarsita. Cararile nu-si mai au rost, nici destinatie, si nu e vreme sa intreb dac-au avut vreodata. Las gheara veche sa strapunga ceara carnii celei noi, ca sa pot sa nasc din moarte un ultim suflu. Fiu eu mortul? Fie mortul in mine? Duhoarea sangelui de pe sticla ma repugna, ma revolta. Imi lipesc palma de obiectul rece si o scald in lichidul rosiatic-galbui.
- Si plangi! Plangi, ingere, puroi! Scalda-l in orbitele-ti goale, apoi ridica-ti aripile si scrie pe cer ruga mea! Nu-l manji cu stele, ci injunghie-i coasta, ia-ti cerneala si continua-ti blestemul!
Astept epistola.
Astept singur, privind din afara inspre inauntrul abisal.... privind catre mine. Mult mi-a luat din cararea aurita ca sa ajung aici, si cred ca mult imi va lua ca sa termin ce am inceput. Ce am fost trimis sa termin. Batranul lovit nu era nicidecum timpul. El e aici cu mine. Isi ridica hoitul had, duhnind fetid a sange stricat si isi lasa valurile sa curga in ochii de cer din tavan, furand lumina lunii cu fata lui lipsita de ochi. Nu-s ei, ci sunt in aripi, presarati, mii de ochi, asemeni stelelor de pe cerul ce-l ascunde. Ma priveste. Ma priveste cu miile de pupile fisurate.
- Am vazut trecerea. Am cantat ruga-mi. Am facut ceea ce trebuia sa fac. De ce ma mai tii?
- Vesnicia imi spune s-o fac.
Alte cenusi se ridica in aer, bucati fine de jaratec incins, dansand haotic in jurul meu.
- Aici nu sunt doar eu. Linistea ta eu ti-am dat-o, si acolo ai simtit cadenta unei inimi ce nu mai bate demult. Oglinzi, imi zici, poate fi-vor asa, dar, oare nu tu ai fost cel care le-ai luat in palma si le-ai crescut? Si tot tu te ridici?
Intelesurile pier. Linistea piere si ea, inghitita de o alta liniste. Vad fantana, vad acum luciul apei din oglinda neagra. Nu e sticla, ci un lichid vascos, greu de tulburat. Lama fulgera din haina mea invechita si spinteca umbra fantanii. Mana imi ingheata in fietrura de cer, intuneric si acorduri. Raguseala vrea sa treaca dincoace de timpane, insa nu reuseste sa incropeasca ceva inteligibil. Doar un murmur incet, un geamat, apoi piere intr-un alt murmur. Nebunia dispare o clipa, timpul sta si el in loc, cu ochii din aripi cascati catre mine, cu oglinda deformata, cu degetele uscate indreptate inspre spintecatura din afund.

Clopotul bate o ultima data. Campul verde naste valuri crestate de flori, asemeni unori randuri de slove catre zarea albastruie. Caldura vantului ce adie usor, carand cu el miresmele salciilor pe care le-a unduit candva, imi ating fata albicioasa, asemeni degetelor infometate ale unei fecioare oarbe ce pipaie fin unduirile obrajilor, conturul sprancenelor, nasul, forma ochilor inchisi. Pornesc, urmand un drum necunoscut, ce se pierde vesel in zari albastre, limpezi; pasesc lin, cu palmele deschise, ca sa pot simti atingerea petalelor de maci, asprimea plina a spicelor de grau ce se inalta catre cer, asemeni notelor ce ies din narile unei orgi de biserică. Aerul curat mă învăluie, asemenei unei mame ce-şi cuprinde copilul in brate, privindu-i atenta mainile cum ii apuca pielea de pe obraji, zâmbind.

Zâmbind...
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (8):


"O să fim înapoi " - de cosmacpan la: 23/12/2008 10:47:47
Ai vazut trecerea si ca de obicei e greu, pastos, mustind de nestrigate chemari...verde...
#376709 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
foarte - de thebrightside la: 23/12/2008 12:43:14
picturala. Omerta, cred c-ar trebui sa te apuci si de alte arte. :) Vizualul ti-e tare aproape.
#376769 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
scrii excelent... - de adynet1 la: 23/12/2008 14:14:47
dar...n-am reusit sa simt trairile tale(nici macar in parte) si cred ca ai fi dorit asta ,ca altfel n-ai fi facut lucrarea publica.Cred ca tendinta aceasta e esentiala in special intr-o scriitura fara "zvac".
Sper sa mai vad proza de-a ta.
#376822 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cosmacpan - de Omerta la: 14/01/2009 08:43:24
Multumesc pentru timp si pentru verde.
"nestrigate chemari" - exact

Omerta
#390180 (raspuns la: #376709) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bright - de Omerta la: 14/01/2009 08:46:50
mi-era dor de tine :)

vizualul, cel putin in cazul meu, se naste din muzica.
incerc, de multe ori foarte palid, sa transpun asta in litere.

multumesc pentru timp si pentru sfat :)

Omerta
#390183 (raspuns la: #376769) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
adynet1 - de Omerta la: 14/01/2009 08:52:12
:)) sa stii ca nu esti singurul care nu simte "zvacnetul". uneori nu-l resimt nici eu :P

serios acum, cred ca unele genuri de literatura sunt savurate doar in anumite momente ale vietii. iti doresc din suflet sa nu ajungi prea des in momentele din care se nasc scrierile mele :)
(daca le citesti si pe celelalte, vei intelege ce vreau sa zic)

Multumesc pentru consideratie
Omerta
#390188 (raspuns la: #376822) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
hmmm - de thebrightside la: 14/01/2009 08:56:52
sunt magulita.
cu drag :) (timpul si sfatul)
#390191 (raspuns la: #390183) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Omerta - de INSULA ALTUIA la: 15/01/2009 14:16:26
Imagini zugravite frumos,dar prea morbid pentru mine.

- Si plangi! Plangi, ingere, puroi!

Verde :)
#390863 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...