Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Apud Andrei Plesu:


de picky la: 01/01/2009 15:45:50
rezumat: Un becaliot se legăna, pe o pânză de-mprumut...
taguri: Abezmetisme Salonul 
voteaza:
Andrei Pleșu dixit, în adevărul.ro, 31 dec. anu' ce-o fo'.

Şi de Crăciun, şi de Paşte se găsesc destui care să veştejească transformarea sărbătorii în chef. E necreştineşte, se spune, să converteşti evenimente atât de nelumeşti cum sunt Naşterea Domnului şi Învierea Lui în simple prilejuri de îmbuibare şi petrecere. În ce mă priveşte, înclin să fiu mai puţin riguros. Cheful autohton are, totuşi, câteva merite deloc neglijabile: mai întâi, el semnalează euforic prezenţa însăşi a sărbătorii. Oamenii se înscriu, benign, în alt ritm al timpului, şi o fac altfel decât în fiecare duminică sau la câte o onomastică.

Dimensiunea comunitară e sporită, jubilaţia are prestigiu cosmic. Apoi, cheful e o specie a cordialităţii, fie ea şi pasageră sau superficială. Bucuria împărtăşită, „comesenia”, ospitalitatea, circulaţia darurilor sunt de natură să provoace modeste, dar semnificative „schimbări la faţă”. Pentru câteva zile, participăm cu toţii – ceea ce ni se întâmplă tot mai rar - la un crez comun, dincolo de opţiunile de conjunctură ale fiecăruia. Pe scurt, bine că se face şi atât! E păcat, desigur, că, în intervalul dintre chefuri, lucrurile recad în monotonie lucrativă. Dar decât zilnic „fără chef”, mai bine cu chef măcar de două ori pe an.

Altele sunt, din punctul meu de vedere, tipurile de comportament cu adevărat reprobabil. Cel dintâi e ireligiozitatea totală, purtată cu panaş, alergică la orice menţiune a sacrului, mereu dispusă să polemizeze, să batjocorească, să stigmatizeze. Tineri sau maturi, „ateii militanţi” sunt programatic „deştepţi”, „moderni”, „cu picioarele pe pământ”. Nu se lasă prostiţi de babe demodate şi intelectuali reacţionari. Ştiu cum stă treaba, pentru că n-au întrebări, iar când le au, ele nu sunt decât pretextul unor răspunsuri gata-făcute.

Religia e, pentru ei, un capitol închis (când, de fapt, nu l-au deschis niciodată, fie şi din pură curiozitate sau dintr-un minim scrupul intelectual), un atavism pernicios, un moft. În radicalitatea lor, inşii cu pricina sunt mereu vigilenţi: luptă! Luptă cu trecutul, cu prejudecăţile, cu icoanele, cu preoţii, cu cei care se roagă sau îşi fac cruce, cu introducerea religiei în şcoli, cu kipa evreiască şi cu baticul musulman, cu inchiziţia, cu imperialismul misionar, cu fundamentaliştii, cu bisericoşii etc. Apostoli sângeroşi ai „toleranţei”, mistici ai ştiinţei, soldaţi emotivi ai raţiunii şi ai „luminilor”, ei se cred oamenii mileniului următor, deşi abia dacă au depăşit franjurile secolului al optsprezecelea.

A doua specie care mă indispune e cea care practică extrema opusă. Apare, din când în când, la televizor şi vorbeşte patetic despre „neam”, despre „credinţa omului simplu” şi despre Iisus Hristos. Mă frapează, de fiecare dată, subtonul de impostură, falsul acestui tip de discurs, semidoctismul lui, încântat să manipuleze grandilocvent cele mai obosite locuri comune ale retoricii naţionale: noi care am suferit, noi pe care „ei” vor să ne distrugă, noi care suntem creştini de două mii de ani, noi care nu ne dăm bătuţi, noi care doinim, jelim şi învingem, noi. Totul asezonat cu câteva citate prost asimilate şi cu un fel de sfătoşenie şugubeaţă, pastişând, fără har, stilul Petre Ţuţea.

Fiinţa fragedă a credinţei, umbra discretă a smereniei lipsesc cu desăvârşire din acest tip de vorbire. Vorbitorul nu „crede”. Ştie. Se ascultă pe sine cu plăcere, se pune în scenă, ridică mereu în sus un deget pedagogic, e ales de îngeri să ne dea curaj şi înţelepciune. Nu e preferabil cheful cinstit al cetăţeanului „de rând”?


Acuma, nu-ș' ce să zic...


comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (69):


*** - de monte_oro la: 02/01/2009 22:28:19
Tocmai... Dupa cum vezi, insa... nu e cale de pus laolalta. Prea multi ocupa... "centrul Universului"...
#381526 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 02/01/2009 22:43:40
Chiar și... buricul.
#381548 (raspuns la: #381526) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de monte_oro la: 02/01/2009 22:54:42
Mai ales... Probabil ca de-aia si pute... cand se-mpute treaba...
#381574 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 02/01/2009 23:01:20
La pântecoși e mai încăpător. Dar și mai abscons.
#381587 (raspuns la: #381574) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte_oro - de Bucu la: 02/01/2009 23:08:47
In logica frazei tale...se putea intelege...ca Liiceanu e rigid si incruntat...lucruri ce nu i-ar sta bine lui Plesu... Scuza-mi lipsa de pricepere in intelegerea constructiei tale logice subtile.

Nu-i nimic, te-obisnuiesti tu cu ea încet-încet. Primul pas e sa citesti exact ce scriu, iar al doilea (si ultimul) e ca si facut ...

acum despre Plesu, înapoi

Pricep ca sari asa ca o closca în aparararea lui, dar nu i-am facut nimic rau, spuneam doar (ca sa traduc, desi urasc lucrul asta) ca devine sâcâitor, ca se repeta, ca-l paste o plafonare daca continua asa si ca nu-i sta bine in hainele lui Liiceanu nu pentru ca n-ar fi la moda ci pur simplu pentru ca-s dupa alte masuri croite. Pricepi? Asta spuneam, la modul general.
Si o spuneam cu ocazia textului original citat mai sus, care, în mare masura (aproape trei sferturi), se ocupa de "tipurile de comportament cu adevărat reprobabil", cele doua extreme.
Nimic rau sau dubios pâna aici, doar ca tonul e, parca, altul. Devine un cucurigu enervant, un ceas desteptator al natiunii în ceasul ei al saptelea (n-am gasit alta cifra), un fel de desteapta-te-române, altfel.

Daca ar fi sa fac pe vigilentul de serviciu, mi-as aminti, poate, ca domnia sa s-a înfruptat din covrigii palatului Victoria si-a gustat ciorbele de la Cotroceni înainte sa ajunga la concluzia de azi :"Nu e preferabil cheful cinstit al cetateanului „de rând”?" . Dar nu fac, ma uit mai departe în text si vad cum dintr-un intelectual fin, întrebator, a ajuns (accidental?) sa scrie lucruri de genul:

Tineri sau maturi, „ateii militanti” sunt programatic „destepti”, „moderni”, „cu picioarele pe pamânt”. Nu se lasa prostiti de babe demodate si intelectuali reactionari. Stiu cum sta treaba, pentru ca n-au întrebari, iar când le au, ele nu sunt decât pretextul unor raspunsuri gata-facute.

Suna asa de categoric, încât zau daca nu-mi pun întrebarea: asta-i pretextul unui raspuns gata-facut? . El stie ca altii stiu. Si ce anume stiu.
Unde-i, în cazul lui, "întrebarea" care sa-l salveze de la idei preconcepute si de la tot ce-i acuza pe "unii"? Parca nu-i stilul lui ...

Apoi trece la extrema cealalta, dar modelul e acelasi, doar adjectivele difera ...

Trei sferturi din textul asta se poate adapta usor schimbând subiectele: ateii militanti cu albi, negri, ecologisti, microbisti sau mai stiu eu ce alt subiect arzator la ordinea zilei; "tzutzuistii" cu republicani, laburisti, cotzofene sau altceva ...
Cu alte cuvinte, generalitati si sabloane, sertare si mult blablabla neologic, de umplut pagina.

Pe frontispiciul Dilemei sta scris "Sînt vechi, domnule!".
Daca o tine tot asa, mâine va sta "Sunt ramolit, domnule!", iar ziarul nu se va mai numi Dilema ci Certitudinea ...

si acum iar back to you ...

Iar daca ai fi ”auzit” tonul real al tastarii mele, ti-ai fi dat seama ca nu avea nimic polemic...necordial...in el, ci chiar amical. Dar... mi-a trecut

amical neamical, te-ai cam grabit cu rastalmacirile si traducerile inexacte ...
#381599 (raspuns la: #380825) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Bucu - de monte_oro la: 02/01/2009 23:32:50
1. In logica mea, ce "rastalmacisem" era doar croiala lui Liiceanu...care...si mie mi-a aparut intr-o alta lumina citindu-i automarturisirea catre fiul lui in cartea pe care ti-o recomandasem... Ce ii sta bine lui Liiceanu, nu-i sta bine lui Plesu... asta e clara....doar ca eu vroiam sa iti semnalez ca insusi Liiceanu nu e chiar cel pe care il receptam de obicei.
2. Plesu extrage adesea...un aspect al realitatii...surpinzandu-i nuantele...cu care...de obicei, sunt de acord. Departe de a fi o closca... nici ca s-ar putea... dat fiind "puiul". E imposibil, insa, intr-un editorial de cateva sute de semne... hai... mai multe aici... vreo doua mii, poate... sa suprinzi toate nuantele. El doar constata... si sa nu-mi spui aia cu "judecata", ca-s satul de ea - da, judeca - de-aia ne-a dat Dumnezeu pedeapsa si posibilitatea ratiunii... constata, deci... o anume realitate. Din punctul meu de vedere, surprinsa conform cu propriile mele observatii. Sau e vreo problema daca am "judecati" asemanatoare unuia cu barba?...
3. Maine-poimaine...prin extrapolari absurde... il facem si rasist... sau mai stiu eu ce.
4. Da, sentintele bunului-simt se afirma categoric... nu cu jumatati de gura... ca o bataie pe umar prietenoasa cu toate mucozitatile identificabile prin CNP. De ii lasi gandacului mancare pe masa, iti va impanzi casa. Si-apoi ne miram ca e greu de trait in casa aia...in timp ce "in alte tari mai civilizate... eheheee"....
5. Eventualele intrebari iritate, de genul "da' cine esti tu sa...?"... ma lasa rece. Nu ma intereseaza. Cu atat mai mult interogatiile similare la adresa unuia ca Plesu.
6. E a doua oara, dupa un episod din confa de "muzica" - asemanator ca ton - cand imi dovedesti ca esti repezit. Ca te arunci doar peste "litera" mesajului altuia - al meu, cel putin - inainte de a-i percepe si "spiritul"... intentia. Iar dupa doua galbene... situatia se va fi cam inrosit.
#381640 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monteoro-n 6 puncte ... - de Bucu la: 03/01/2009 00:25:52
1.no comment

2.Barba lui Plesu ma lasa rece. Ca si judecatiile celor care se iau doar dupa barbi, orbeste.

3.Maine-poimaine...prin extrapolari absurde... il facem si rasist... sau mai stiu eu ce.

prin extrapolari absurde, nu. doar daca va fi cazul, în mod real, palpabil. atunci cu siguranta ...

4.Da, sentintele bunului-simt se afirma categoric...

Când îl practici, da. Când însa esti subred la capitolul asta, e mai sanatos sa nu pozezi asa categoric, s-o lasi putin mai moale cu "chefurile" astea ...

5. Eventualele intrebari iritate, de genul "da' cine esti tu sa...?"... ma lasa rece. Nu ma intereseaza. Cu atat mai mult interogatiile similare la adresa unuia ca Plesu.

Aici ai adus-o bine din condei, te-ai pus (nu-i asa?, la nimereala) pe-acelasi plan cu Plesu.
Pai tu esti aici monte_oro, n-am ce sa te mai întreb, ai experiente tragice pe forumuri, poate. Iaca, ai ramas fara "eventualitate" de data asta ...si ne-ntrebat.
În schimb, la Plesu se schimba treaba, îmi permit sa-ntreb (chiar retoric) orice, e-o persoana publica, fost ministru si consilier prezidential, scriitor, gazetar, critic etc. Zic sa nu-ncurcam borcanele si sa ne ocupam fiecare locurile ...

6.E a doua oara, dupa un episod din confa de "muzica" - asemanator ca ton - cand imi dovedesti ca esti repezit. Ca te arunci doar peste "litera" mesajului altuia - al meu, cel putin - inainte de a-i percepe si "spiritul"... intentia. Iar dupa doua galbene... situatia se va fi cam inrosit.

Ai cartonase, vad. Esti un fel de arbitru?

Nu stiu ce "a doua oara" ai numarat tu si nu stiu ce-nseamna "repezit" la tine.
Dar probabil ca ai meritat "repezeala" din moment ce vad ca ai spirit si litera-n mesaj, separate (dublu standard), vei fi fost prea alambicat pentru memoria mea muzicala, pentru scaricica mea interioara, iar eu m-am agatzat pesemne de ce-a fost mai aproape, mai palpabil, material. Sunt un materialist, domnule! E dreptul meu, pe forumuri ...

Data viitoare o sa-ti zic asa: o ciocanitoare horcaia. asta-i litera! Însa spiritul va zice: salutare, neica!


ps- zic sa-ti schimbi costumul de arbitru-n vestiar, nu se prind neam amenintarile de mine. daca vrei sa ma elimini de pe teren va trebui sa discuti mai întâi cu tusierul, o sa-ti zica ca n-am fost deloc în optzeit ...

#381716 (raspuns la: #381640) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Bucu - de monte_oro la: 03/01/2009 08:20:11
Mda. N-ai inteles aproape nimic, de fapt. Tot pe langa poarta vei fi tras. Ca si aici, apropo de "alta situatie"... http://www.cafeneaua.com/nodes/show/1987/muzica/43 Poti sa recitesti, sa vezi stil de reactie. Gigi duru' care-si ia jucariile si pleaca. Mai am un cuvant: "pricinos". Iar cu asta, basta... Fireste, poti avea ultimul cuvant....:))
#381782 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte_oro - de Bucu la: 03/01/2009 10:49:45
ai scotocit mult prin arhiva ? mai ai ceva de zis despre Plesu sau ma lasi în plata mea?

Gigi duru' care-si ia jucariile si pleaca

nope, mai stau pe-aici, de-abia am venit ...
#381799 (raspuns la: #381782) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...