-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

PETROM, vinzare tip PSD


de SB_one la: 24/07/2004 21:14:00
modificat la: 25/07/2004 23:34:51
voteaza:
Mihaela Balea
Lidia Truica
Ovidiu D. Popica
Sambata, 24 Iulie 2004


Cea mai mare companie de stat, privatizata fara transparenta
Statul a renuntat la controlul PETROM. Cea mai mare companie petroliera romaneasca va intregi averea austriecilor de la OMV care isi consolideaza astfel pozitia pe piata din regiune. Guvernul Nastase isi va trece in portofoliu o privatizare facuta atit de tirziu incit despre ea se spune deja: “Cum o fi, trebuia vinduta”. La fel s-a spus si despre combinatul siderurgic SIDEX, un alt bastion al economiei anticapitaliste. Pretul stirneste insa controverse: unii spun ca e prea putin, altii ca e bine si-atit. Din cel putin doua puncte de vedere, pentru OMV este o afacere buna.

[http://www.expres.ro/topstory/?news_id=161430]

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (4):


Petrom - de RSI la: 26/07/2004 23:38:43
Draga SB,

Nu cred ca se putea obtine un pret mai bun pentru Petrom si asta din urmatoarele motive:
 • "Greii" industriei (ex. BP,Shell, Texaco etc.) nu s-au grabit sa liciteze din cauza situatiei post 7/11 care-i face foarte stransi cu banii lor;
 • Daca situatia juridica a rafinariilor Petrom (Petrobrazi si Arpechim) este clara, fiind construite de comunisti, zacamintele petrolifere au o "hiba":ele apartineau de drept unor companii occidentale inainte de nationalizarea facuta de comunisti. Aceste companii ar putea sa-si revendice proprietatile nu atat pentru valoarea lor actuala care-i scazuta cat pentru a "baga strambe" concurentei care le-a cumparat.
 • OMV are planuri ambitioase de a deveni o putere locala in Europa de centru si de est. Altii nu au astfel de planuri si de aceea interesul lor pt. Romania e scazut.
 • Peste pretul achizitiei OMV va mai baga inca 750-800 milioane de euro in marirea de capital plus va acoperi datoriile Petrom care si acelea se ridica la mai multe sute de milioane de euro.


  In concluzie Vanzarea Petrom, desi facuta de guvernul PSD este poate una din putinele privatizari facute ca lumea in Romania, si asta pentru ca licitatia a fost condusa daca nu ma insel de un grup financiar international, nu de "expertii guvernamentali".

 • #18420 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  PETROM - de Crisa_ la: 19/08/2004 22:37:06
  Eu una n-as fi asa de sigura ca a fost o miscare corecta. Oricum, a fost o privatizare "politica". Si dau doar exemplul directorului de la PetroBrazi, Antoneta Manea, nepoata ministrului Dan Ioan Popescu si ferventa simpatizanta PSD.
  Ziceai RSI de faptul ca alte companii renumite nu s-au inghesuit la licitatie. Asta pentru faptul ca, asa cum stia lume care cat de cat avea legatura cu acest domeniu, ca jocurile sunt deja facute, ca Shellul si Lukoilul "tzin" doar fatza, la fel este de presupus ca au stiut si marile companii petroliere. In alta ordine de idei, unele dintre marile firme din domeniul prelucrarii petrolului nu sunt interesate de piata din zona asta de glob ( a se vedea retragerea Amoco din '96).
  Din pacate, exemplele de rafinarii pe care le-ai dat nu-s chiar cele mai fericite. Faptul ca sunt construite pe vremea comunistilor nu e o eticheta valabila in cazul acesta. Arpechimul a fost intotdeauna printre cele mai inzestrate rafinarii ale noastre, iar Brazii, dupa o perioada moarta, au inviat si merg foarte bine.
  In SNP PETROM problema nu era de fapt prelucrarea titeiului si productia de produse petroliere, ci statul. Litrul de benzina iese la poarta rafinariei la pretul de 3500 lei, iar la pompa romanul il cumpara la circa 28000 lei. Diferenta o reprezinta accizele si taxele luate de stat. Fapt care, desigur, nu se va schimba prin preluarea companiei (care nici macar n-a fost facuta in totalitate, treizeci si ceva de procente raman totusi o treime, chiar daca au posibilitatea sa creasca pana la 51%). In felul acesta insa, Romania, tara cu traditie in domeniul exploatarii si prelucrarii titeiului, ramane fara sistem propriu de prelucrare si distributie a produselor petroliere.
  #19986 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  Pt. Crisa - de RSI la: 21/08/2004 19:02:40
  "Oricum, a fost o privatizare "politica". Si dau doar exemplul directorului de la PetroBrazi, Antoneta Manea, nepoata ministrului Dan Ioan Popescu si ferventa simpatizanta PSD."
  Nu vad legatura cu privatizarea. OMV-ul nu-i detinut de familia lui Dan Ioan Popescu.
  ----------------------------------------------------------------
  "Ziceai RSI de faptul ca alte companii renumite nu s-au inghesuit la licitatie. Asta pentru faptul ca, asa cum stia lume care cat de cat avea legatura cu acest domeniu, ca jocurile sunt deja facute, ca Shellul si Lukoilul "tzin" doar fatza, la fel este de presupus ca au stiut si marile companii petroliere."
  N-am inteles ce tin Shell si Lukoil, dar concluzia este ca piata est-europeana intereseaza numai un numar limitat de companii, ceea ce micsoreaza capacitatea de manevra.
  ----------------------------------------------------------------
  "Din pacate, exemplele de rafinarii pe care le-ai dat nu-s chiar cele mai fericite. Faptul ca sunt construite pe vremea comunistilor nu e o eticheta valabila in cazul acesta. Arpechimul a fost intotdeauna printre cele mai inzestrate rafinarii ale noastre, iar Brazii, dupa o perioada moarta, au inviat si merg foarte bine."
  Nu m-ai inteles, faptul ca au fost construite de comunisti, spre deosebire de Astra si Steaua Romana e un avantaj: nu se pune problema proprietatii, adica ele au apartinut statului roman, nu-s nationalizate. Sunt rafinarii foarte bune cu un grad inalt de complexitate. Eu vorbeam de sondele de petrol care au apartinut unor companii straine inainte de au fost nationalizate. Si ele intra in "zestrea" Petromului dar ar putea fi revendicate de fostii proprietari. Deci, inca un motiv pt. companiile straine sa evite participarea la licitatie. De altfel licitatia a fost organizata de o firma renumita de brokeri din strainatate asa ca nu cred ca a fost trucata.
  Iar de acord cu tine asupra rolului nefast al statului in administrarea Petrom. De aceea cu cat rolul statului se incheie mai repede, cu atat mai bine.
  #20075 (raspuns la: #19986) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
  Oarece lamuriri - de Crisa_ la: 21/08/2004 22:35:53
  1. Prin vanzarea unei parti din actiunile PETROM catre OMV s-a incercat inca o data asigurarea imaginii guvernului :"am promis ca privatizam, ca scapam de pierderi, am facut-o". Atata doar ca au facut-o in asa fel incat sa pastreze ceva timp controlul si putem fi convinsi ca prin asta se intelege si pastrarea unor "posturi cheie", respectiv a anumitor persoane. Carora nu le va merge nicidecum mai prost ca pana acum.
  2. Ziceam ca Lukoil si Shell au "tinut fatza". De intentia de privatizare a SNP se discuta de prin 2001. In 2003 a aparut public oferta, s-au cerut caietele de sarcini. Cei in jurul carora s-a facut multa valva in pubic ca fiind castigatori au fost cei de la LUKoil. Pe urma s-a spus la fel despre Shell. Cand de fapt se stia deja cine va prelua SNP-ul, OMV-ul. E greu de crezut ca firmele mari nu cunosteau si ele toate jocurile din culise.
  3. SNP PETROM e compus din mai multe departamente: extractie, transport, prelucrare si distributie. Transportul a fost cesionat de ceva ani unor firme mai mici, de genul CONPET, PETROTRANS, care insa dau seama SNP-ului. Ce a fost vandut acum tine de prelucrare si distributie, adica rafinarii si fostul PECO. Cat despre cat au apartinut strainilor sondele, au fost descoperite zacaminte si exploatate de firme straine, dar n-au apartinut niciodata acelor firme. Las la o parte ca probabil la ora asta marea majoritate a sondelor puse in functiune pe vremea Romano-Americanei sunt cimentate la ora actuala. Oricum, mi se pare jenant ca eu, roman, care stiu ca exista titei in tara mea, ca se prelucreaza langa mine, sa ma duc sa-l cumpar de la unguri,rusi, frantzuji, austrieci sau mai stiu eu ce natii. Nu pentru ca ar avea alta calitate comustibilul. Chiar daca suna bizar, mi se pare ca e inca o lovitura aplicata mandriei romanului.
  #20089 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


  -50%
  reducere de Black Friday
  Cursuri de matematica si fizica online!
  Incearca-le gratuit acum

  Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
  www.prepa.ro
  loading...


  loading...

  cautari recente
  mai multe...

  linkuri de la Ghidoo: