Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

[Hin]dusă departe - Swaminarayan Akshardham II


de thebrightside la: 18/01/2009 18:39:43
modificat la: 19/01/2009 08:35:46 arata originalul
voteaza:
Intrarea în Akshardham1 e o experienţă similară cu trecerea unei frontiere. Bărbaţii şi femeile sunt separaţi în două şiruri, se face un control sumar biletelor şi al obiectelor posedate de vizitatori, iar apoi urmează drumul către intrarea secundară printr-un labirint de culoare întortocheate. Îi facem cu mâna lui Tapor şi din când în câd ne agăţăm cu mimici disperate de ochiurile de sârmă ale gardurilor ce ne separă, gesticulând scene siropoase de telenovelă spre deliciul asistenţei majoritar hinduse. E foarte aglomerat şi ne ia ceva vreme s-ajungem la ultimul punct de control. O indiancă îmbrăcată în uniformă mă pipăie insistent prin tot locul şi mă roagă să scot ce-am în buzunarul blugilor – no gum. Why? No gum. Bine, dragă, fără gumă. Aziz ne aşteaptă la ieşire, lângă chiuvetele lucioase unde indigenii se spală ori beau apă, fiecare după nevoie. De aici încolo totul este mirare cu pauze de respirat.
Verde, arhitectură, artă, cultură şi istorie hindusă mult cât peste poate asimila în câteva ore o mică fiinţă a cărei unitate centrală este încă o enigmă. Îmi amintesc că, tocmai de aceea, n-am vorbit prea mult între noi. Alergam de la sculpturi la picturi la faţade basoreliefate, arătând cu degetul şi scoţând sunete nearticulate. Să mori de necaz că nu poţi să le iei cu tine măcar imaginea pe-un card de memorie. Aleea care duce de la intrare către primul grup de clădiri se preschimbă temporar într-un cerc pe marginile căruia au fost conturate zece porţi simbolizând diversitatea culturală a Indiei. Sub arcadele porţilor susură aproape nevăzute perdele de apă curgătoare.
Între două peluze, inexplicabil de verzi pentru temperatura ce ne uscă trupurile, se întind două stradele separate de scuaruri cu flori şi aranjamente divine, crestate milimetric pentru a da viaţă formelor pe care le reprezintă. Pe marginile aleilor, la poalele colinelor străjuie maiestuoase replicile în bronz peste mărimea naturală ale liderilor politici şi spirituali, femeilor şi copiilor eroi, zeilor şi animalelor ce şi-au gravat numele în istoria şi cultura Hindustanului. De-ai putea doar să ţii minte câţiva dintre ei şi poveştile lor. Dar nu poţi, pentru că o dată terminat periplul esplanadei somităţilor, te copleşesc miile de frumuseţi încrustate în pereţii exteriori ai clădirilor, fântânile arteziene decorate cu păuni auriţi, lotusul uriaş construit de-o parte a templului şi celelalte minunăţii ce înconjoară Akshardham-ul. Trei sute de milioane de ore muncite – multe voluntar, trei sute de mii de blocuri de piatră cioplite, în numai cinci ani.
În stânga templului e clădirea în care, urcat într-o lebădă - barcă ce te poartă pe şine împrejurul scenelor recreate cu figuri de ceară şi decoruri fantastice, eşti martor la evenimentele esenţiale ale istoriei culturale a Indiei. Într-una dintre săli, pe un ecran gigant, poate fi urmărit filmul ce reconstituie călătoria iniţiatică făcută în copilărie de Bhagwan Swaminarayan, omul-zeu în cinstea căruia a fost construit grandiosul Akshardham, la iniţiativa celui de-al cincilea succesor al său. Bhagwan Swaminarayan a trăit în India între 1781 şi 1830. La vârsta de zece ani terminase studiul cărţilor sfinte hinduse. În urma pelerinajului de douăsprezece mii de kilometri prin Bharat, s-a “lepădat de sine” şi astfel a transces într-un alt nivel spiritual, devenind mentor al hinduşilor.
Pelicula “Neelkanth Yatra”2 a fost filmată în peste o sută de locaţii din subcontinent cu participarea a patruzeci şi cinci de mii de actori şi figuranţi. Deşi am avea ochi pentru toate acestea, timp n-avem deajuns, aşa că ne-ndreptăm spre construcţia centrală, templul.
Aici, fără îndoială, doar ochii nu ne sunt destui pentru a cuprinde frumuseţea lucrurilor, migala cu care-a fost crestată fiecare bucată de piatră, astfel încât o dată finisat fiecare detaliu al sculpturilor şi dantelelor, să poată fi număraţi pe brâul ce înconjoară templul o sută patruzeci şi opt de elefanţi, aproape tot atâtea figuri umane şi puţin peste patruzeci de animale ce spun poveşti de necrezut ale religiei hinduse.
Aş putea să descriu enorma statuie aurită a lui Swami care tronează surâzând în epic-centrul acestei megaistorii a Indiei. Şi cele ale discipolilor din bronz dimprejuru-i. Şi picturile superbe în culori ce alintă retina înfăţişând drumul lung al idolului dinspre oarecine către măreţie. Şi sutele de zei şi avataruri prinşi parcă-n horă pe cupola şi coloanele Akshardhamului. Ceea nu pot nici descrie, nici amesteca în cerneala cuvintelor este sentimentul de mai mult decât Alice în ţara minunilor ce ţi-l insuflă acest omagiu adus hinduismului.
Astfel, împreună cu rusofonii mei companioni, muţi de vrajă ca şi mine, ne întoarcem la a fi nişte muritori mici şi orgolioşi, mai precis ne îngrămădim la coada fotografului pentru a imortaliza întâlnirea cu minunea strălucind în spatele nostru. Am aşteptat dinadins până la înserare, când templul este nimic mai prejos decât feeric.
Tânjim toţi după un respiro care se traduce în pungi cu popcorn şi suc de mango. Să mai fi mâncat ceva, ceva bun, dar uite dovada că uneori mintea biruie trupul, nu-mi amintesc nici picată cu ceară ce-a fost acel ceva. Eram sleiţi de căldură şi de cele văzute şi ne întinsesem pe banchetele de piatră, bucuroşi că în sfârşit putem fi şi atât. Dilla şi Geta chiar au aţipit o vreme, scurtă, căci urma Fântâna - cu majusculă pentru că datorită ei ajunsesem toţi aici; încă de acasă îmi şoptise o pasăre umblată că fântâna e obligatoriu de bifat pe lista [hin]dusului departe.
Cu puţină vreme înainte de orele douăzeci, ne repezim pe treptele de piatră, să prindem locuri bune. Se pare că era important pentru noi statutul de sălbatici disperaţi, căci suntem într-un amfiteatru, aici nu există decât locuri bune. Ne foim laolaltă cu furnicarul de femei în sari colorate şi copii gălăgioşi, până ce un întuneric compact venit din senin ne amuţeşte pe toţi. Abia ce ne dezmeticim că cineva a stins toate luminile şi reîncepe timid, dar în crescendo, foşnetul, că suntem iar reduşi la ascultare. De pretutindeni ne învăluie o muzică lină de sitar şi o voce caldă, masculină ce rosteşte prelung incantaţia ohm3, apoi povesteşte ceva în hindi. Aproape că mă bucur că nu înţeleg nimic, atât de frumos răsună cuvintele. Bănuiesc că spune ceva despre Swami şi faptele lui, mai mult n-am nevoie să ştiu. Povestea omului se sfârşeşte cu începutul dansului apei. Şuvoaie colorate ţâşnesc din fântână şi se unduiesc pe ritmul muzicii, ba lin, ba năvalnic. Din când în când se opresc puţin, iar noi aşteptăm ca narcomanii să ni se mai scurgă ochii, să ni se mai prelingă prin vine o dată. Suntem înmărmuriţi şi superlativi, doar copiii se reped cu braţele înainte către şerpii coloraţi, cu picioarele îmbrăţişate de mâinile mamelor. Jumătate de ceas de vis în trezie.
Dacă mai vrea cineva vreo mărturie că frumuseţea casei lui Swaminarayan îţi cotropeşte mintea în aşa hal, încât ţi-e greu să spui de-a fost aievea ori reverie, tot ce mi-a mai rămas din ziua aceea sunt luminile palatului reflectate în marmura udă pe care aşteptam desculţă4 ca Tapor să-mi aducă sandalele.


________________________________________
1 casă eternă
2 numele purtat de Saminarayan înainte de lepădarea de sine
3 simbolul spiritualităţii hinduse
4 la hinduşi îţi dai jos încălţămintea când intri la rugăciune, tot aşa cum la noi îţi dai căciula

Dacă nu ai nicio problemă cu faptul că plagiatul este ilegal, poti copia acest text fără a menţiona autorul.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (29):


frumos - de Yuki la: 18/01/2009 20:57:56
:)
brighy, cat ai stat in India?( mi-ai mai spus, dar am uitat)
#393706 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pui, - de anisia la: 18/01/2009 21:35:05
uneori tu spui printre cuvinte mai mult decat altii-n sapte volume.

verzisor de merisor :)
#393744 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
yuki - de thebrightside la: 18/01/2009 21:36:33
multamesc, d'na boldea :)
doua luni prea lungi si totusi prea putine :)).
#393748 (raspuns la: #393706) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nis - de thebrightside la: 18/01/2009 21:37:32
si eu care credeam ca n-are sa s-auda soapta :D
sarutmana.
#393751 (raspuns la: #393744) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
brighty - de anisia la: 18/01/2009 21:39:54
pai cum sa n-auda sora ta mai mare? :)
#393757 (raspuns la: #393751) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Frumos, - de alex andra la: 18/01/2009 22:08:48
Brightule:)
#393801 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
multam - de thebrightside la: 19/01/2009 08:31:22
lusko :)
#394058 (raspuns la: #393801) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:) - de lafemme la: 19/01/2009 11:14:02
ei ei ei...

ma faci sa-mi doresc si mai tare sa ajung si eu o data pe acolo.
#394102 (raspuns la: #394058) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
femme - de thebrightside la: 19/01/2009 11:25:46
si io-mi doresc sa revad unele locuri si sa vad altele in care n-am putut ajunge. n-aveam voie sa plecam din oras, ca poate ne pierdeam si ne luasera pe semnatura. :)))
#394111 (raspuns la: #394102) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bright, - de Intruder la: 19/01/2009 12:12:39
am citit in graba, trebuie neaparat s-o iau de la capat cand am sa fiu mai odihnit.
pacat ca nu-s poze...am gasit ceva aici ca sa-mi fac o idee:
http://www.youtube.com/watch?v=EH693JikwIs&feature=related

sunt obosit si n-am prins faza: cum adica "lepadare de sine"? ce-nseamna mai exact?

#394142 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intrus - de thebrightside la: 19/01/2009 12:44:08
uite-aici

http://www.akshardham.com/
(revin cu lepadarea)
#394149 (raspuns la: #394142) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intrus - de thebrightside la: 19/01/2009 12:56:14 Modificat la: 19/01/2009 13:00:08
tripla
#394151 (raspuns la: #394149) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intrus - de thebrightside la: 19/01/2009 12:59:22 Modificat la: 19/01/2009 13:00:24
dubla :))
#394152 (raspuns la: #394149) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intrus - de thebrightside la: 19/01/2009 12:59:29 Modificat la: 19/01/2009 13:02:35
"lepadare de sine" e cea mai buna expresie sinonimica pe care eu am gasit-o pentru "renunciation", care se refera la

http://www.hinduism.co.za/renuncia.htm

sau

http://www.angelfire.com/co/jainism/chap20.txt

ideea este ca hindusii n-au niste limite stricte ale interpretarilor veda ori a altor carti sfinte ce le traseaza lor dogma. fiecare interpreteaza cam cum vrea. de aceea vei gasi taspe definitii ale aceluiasi proces. eu asta am inteles ca esential: lepadarea de sine. si de ce alt sine s-ar putea lepada decat de acela lumesc care cere placeri si e centrat pe satisfacerea trupului in detrimentul spiritului.

ah, uite ce zice in al doilea linc:

In general, first the Sadhak should renounce the following:

gambling, wine, hunting, going to prostitutes, meat eating,
theft, and adultery.

Then Sadhaka should also resort to the following unique order of
renunciation:

renunciation of great sins, abandonment of eating at night,
giving up food not worthy of taking, abandoning stage by
stage all matters that lead to worldly attachments whether
words, things or individuals.

They should do this with due enthusiasm, patience and diligence
after having been made aware of it either through noble
preceptors or religious scriptures.
#394153 (raspuns la: #394149) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bright - de INSULA ALTUIA la: 19/01/2009 13:13:03
Miraj asa am vazut si eu:) frmos descris as fi vrut sa vad elefantii sculptati si fintina aceea,deh ,cine stie?:)
Vezi ,de aceea am scris ieri ca te invidiez:)
#394159 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bubu - de thebrightside la: 19/01/2009 13:14:17
multam iar.
poti sa-i vezi aici
http://www.akshardham.com/
#394161 (raspuns la: #394159) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bright - de INSULA ALTUIA la: 19/01/2009 13:17:51
Acum tre sa plec urgent ,revin pe la 22 si ma uit ,multumesc zi buna sa ai,ciao:)
#394164 (raspuns la: #394161) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:) - de lafemme la: 19/01/2009 15:38:45
am vazut si poze :) da!

ti-am mai zis eu, am un magazin pe aici unde sunt aduse multe produse din india. magazinul miroase intr-un fel anume... si panzele, materialele la fel... am senzatia ca panza e colorata cu anumiti pigmenti care au un iz ierbos. sunt moarta dupa mirosul ala. am ... hmmm. cam o tona de fuste de acolo :)) nu vezi fuste de gen la tot pasul. cand vii la ploiesti ma imbrac intr-una de curiozitate. sa vad de au vazut asa la indieni. oricum ar fi, ce iubesc cel mai tare la fustele mele e mirosul. care vine de departeeeee! si parca aduce cu el o bucatica din lumea aia colorata violent si atat de calda. ;)
#394192 (raspuns la: #394164) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bright, - de Intruder la: 19/01/2009 20:37:53
da, am citit...
spre deosebire de crestini, ei au mai multa grija de propriul spirit.
#394421 (raspuns la: #394153) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bright - de INSULA ALTUIA la: 19/01/2009 21:20:30
Multumesc,foarte faine locuri ai vazut,mirific.
#394456 (raspuns la: #394161) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intruder - de zaraza sc la: 20/01/2009 07:45:51
Este ceva similar identificarii cu Isus la noi. Si la noi se spune sa te lepezi de sine si sa te apropii de o viata ca a lui Isus.

#394547 (raspuns la: #394142) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intruder - de zaraza sc la: 20/01/2009 07:52:04
Da' de unde...Hinduismul nu e nici mai bun nici mai rau decat crestinismul, orice-ar spune unii... (de regula crestinii vorbesc despre hinduism numai de rau).

Daca iei un indian obisnuit si il aduci intr-o manastire sau de Sfanta Paraschiva in Iasi, sa vezi ce o sa zica... ;)

#394548 (raspuns la: #394421) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Brightie - de zaraza sc la: 20/01/2009 07:56:07
Daaa, daca as merge undeva in India, aici as merge! Am citit cate ceva despre hinduism si ar fi interesant, plus maretia a ceea ce e acolo!...

Si bineinteles ca ai descris mai ceva decat fotografia. Ce e fotografia, cand aici e vorba de spirit? :)

#394549 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza sc - de thebrightside la: 20/01/2009 08:29:55
sunt dincolo de magulita. multumesc. :)
#394552 (raspuns la: #394549) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Brightie - de zaraza sc la: 20/01/2009 10:09:33
:P

Si cand vei mai merge...daca...dar nu asta conteaza...ia-ma si pe mine. Nu in persoana, doar ca idee...ca ce e corpul acolo in centrul spiritual al hinduismului? :D

#394581 (raspuns la: #394552) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
---- - de prinparc la: 21/01/2009 13:33:26
forte bine scris, brighty!
cat despre crestinism, am citit ca este o compilatie a mai multor religii, printre care si hinduismul.
dar il prefer de 1000 de ori oricarei altereligii!
imi amintesc cu aveam cativa anisori cand am citit o carte ("Echipajul de pe Mekong", nu mai retin autorul)si m-a speriat destul de rau capitolul in care unul dintre personajele legenda ale romanului, ajuns prisonier al brahmanilor, povesteste despre marile diferente dintre caste, sacrificii umane, adorarea zeitei Kali.. etc.
"Datorită SACRIFICIULUI pe care EA îl reprezintă, în INDIA, epitetul SATI era atribuit VĂDUVELOR care se lăsau incinerate pe rugul arzător al soţilor lor decedaţi. " se spune in "Tripura Bhairavi". (!!!!!!!!!)
ei, dar ei credeau in reincarnare...

verde pt. cum ai scris, brighty!
#395174 (raspuns la: #394581) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
multam - de thebrightside la: 23/01/2009 11:36:23
presupun ca nicio religie nu-i mai breaza ca alta, precum nicio cultura nu-i mai "buna" ca alta.
insa hinduismul poate fi infricosator. am fost intr-un templu in Delhi, se numeste Anuman MANDIR - templul zeului maimuta (daca vei cauta in arhiva textelor mele, vei vedea si poze de acolo), care pe langa constructia terana, include niste grote ca un labirint de intortocheate, umede, cu pereti vopsiti in negru. Dupa fiecare colt te mai asteapta vreo zeitate ori un avatar cu un cap spanzurat in mana ori alte atrocisme expuse intru deliciul privitorului. mie una numai de nirvana nu mi-ar fi ars acolo. la un moment dat ma luase cu friguri si nu stiam cum sa ies mai repede - eram si desculta, bineinteles.

asta cu vaduvele e praf in ochi. sa auzi povesti despre mamele care-si ucideau fiicele abia nascute numai sa nu fie nevoite sa le creasca - undeva in viitor trebuiau sa le si marite si asta inseamna zestre cu majuscule; in conditiile in care in india exista slujbe care constau in stransul fecalelor si transportul acestora in afara orasului, sa nu imputa. slujbe facute de oameni cu mainile goale si cu ce le mai vine la indemana, asa de saraci sunt majoritatea. pentru o imagine comprehensiva, poti citi capitolele anterioare.
#396220 (raspuns la: #395174) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
de fapt de ce sa cauti tu... - de thebrightside la: 23/01/2009 11:38:06 Modificat la: 23/01/2009 11:39:25
uite aici pozele:

http://www.flickr.com/photos/12056447@N02/page3/

macar asa pot multumi ca m-ai citit. ;)
#396222 (raspuns la: #396220) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
trist - de Horia D la: 26/01/2009 05:24:47
http://www.dailymail.co.uk/news/worldnews/article-1127056/The-real-Slumdog-Millionaires-Behind-cinema-fantasy-mafia-gangs-deliberately-crippling-children-profit.html
#397621 (raspuns la: #394548) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: