-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Rugina (2)


de Omerta la: 26/01/2009 12:44:53
rezumat: scriind inca odata cu penita ruginita, in paginile intoarse ale vremii. altfel decat...
taguri: proza scurta Salonul 
voteaza:

- Nu, nu te vede.
- Nu vreau sa ma vada.

Scoala.
Vechea scoala.
Oameni noi acum. Pasii nostri s-au pierdut demult. Poate praful din podele si-i mai aminteste. Altcineva... altcineva nimeni. Peretii au ramas la fel ca atunci, albi, cu cateva pete de cafea, cu alte cateva dungi de pix. Chiar si igrasia de pe tavan e la fel. Poate doar mai maronie. Pasesc incet, amintindu-mi detalii ce le credeam uitate, dizolvate in gustul amar de cafea, in inecaciunea fumului din cafenea, in foamea ce ma rodea la amiaz, dupa cateva ore de curs si nemancare. Atunci chiar nu conta. Altceva conta, si ma prefaceam ca nu conteaza.
- Ai fost aproape, imi spune batranul.
Tac.
Are dreptate, stiu. Doamne, cat timp a trecut de-atunci!
Sa-l mai injunghii odata? Sa-i mai desfac pieptul si sa-i storc sangele peste cenusi? El e de vina. Cel care merge acum cu mine.
- Nici sa nu te gandesti, imi zice.
Astept.
- Da, stiu ca astepti. Dar nu eu sunt de vina. Eu sunt doar un etalon. Tu esti o fiinta. Tu faci alegerea. Eu trebuie sa te insotesc.
Prin minte imi trec imagini albe si negre, aud voci cunoscute, rasete, soapte, simt pe piele saruturi si pe gat muscaturi. Nu vad cerul. El brazda si poarta urmele pasilor fiecaruia. Acolo trebuie sa fie si ai mei. Mi-e greu sa vorbesc despre un om care nu trebuie sa existe, care nu mai trebuie sa se intoarca din morti niciodata, si iata-ma-s deschizand vechi jurnale, recitind epistole ce acum mi se par antice. Sentimente, imagine, sunet, simt, contopite intr-o clipa de valpurgie, o noapte in care toti se aduna de acolo unde sunt acum. Unii morti, altii bolnavi, altii uitati prin tari straine. Fiecare duce povestea lui. Fiecare isi poarta si isi recunoste pasii pe un cer car acum nu mai are noima, unul ca pamantul, asezat invers, vazut diferit, contorsionat, confuz. Poate chiar asa trebuie sa arate locul unde ceasurile se opresc din cursul lor, in locul far’ de vreme. Noian de gri si miresme demult uitate.
- Unde e?
- Nu mai e. Acum nu mai e nimic, imi raspunde batranul.
Poate nu trebuie sa fiu aici. Daca ar sti, m-ar blestema. Nu batranul. Timpul e o victima. E doar un om batran, de cele mai multe ori rabdator cu noi, cei vremelnici.
Pasii latenti lasa dare rosiatice. Alti pasi se alatura. E clopotul si sarpele.
Om desavarsit cu suflet desavarsit, mantuit inainte de vreme. Creatura mirifica, fiinta din alta lume, de o frumusete covarsitore, priviri dezarmante... om de liniste nascut din lacrima si tacere. Copil ce-mi povestea odata de alti copii lasati sa inghete in frigul lumii reci de azi... naste acum inaintea mea usa catre vesnicia ce mi-am interzis-o atunci. Zambetele fiintei se topesc in oceanul albastru, pe oglinda caruia apar gandurile scrise ale unui om mort, neviu, nemurit.
„Cum sa te nemuresc eu pe tine, cand sunt imbracata in zdrentele acestei lumi?”
„Asa cu m-ai nemurit”, raspund in gand.
Clipele scurse-n vorbe se aduna in timpanele mele, mii si mii de cuvinte, sute de pagini arse de crudul timp, se desfac, renascand din cenusa si sange.
Batranul pleaca. Stiu ca aici nu poate intra, pentru ca alegerea nu e a lui. Eu decid daca raman sau nu. Eu pot muri sau nemuri in clipele ce vor urma.
Delirul se amesteca cu luciditatea, iar cuvintele mele nu au noima lor, ascund deschizand alte usi catre alte mii de taramuri.
- Am ajuns...
Creatura mica sta cu spatele intors catre mine, cu pielea alba infasurata in zdrentele renascute din focurile uitarii. Mainile ii sunt brazdate de aceleasi rugaciuni ca si ale mele. Parul ii e la fel de negru, ochii la fel de sclipitori.
- Ti-am daruit...
- Specia ta.
- Insumi.
- Nu. Noi.
- Acum tu.
- Oare?
- Da.
- Vezi cu ochii tai.
- Desfa cu mana ta.
- Gandeste...
- Cu mintea mea...
- Cu mintea mea...
- Roaga-te iarasi...
- Cu mine.

Adanc.
Apa.
Lumina e departe. Brazda raze in adancurile oceanului. Simt apa in plamani, simt gustul ei in gat. Dar nu ma sufoca. Nu am nevoie de aer. Nu traiesc aici. Aici doar cuget, aici doar scriu cu mana din piatra pe ochiul bolnav.
- Eu ti l-am deshis.
- Tu mi-ai adus clipele de vesnicie pe care le traiesc acum, din care sorb asemeni unui muribund din miedul lui Odin.
- Eu te-am intregit.
- Si tu m-ai nemurit, nemurindu-te pe tine.
- Am fost cu tine in suflet, in acelasi strop divin, scaldat in lumina inceputurilor. Am vazut nastere de viata, clipa vesnic albastra si ne-am scaldat ...

Realitate.

Aerul rece ma face sa tremur fin. Strang cu putere haina pe spatele uscativ, peste pielea degerata. Cerul e inchis. E noapte. Ma ridic si incep sa umblu, clatinandu-ma. Oare ce-o fi fost in mintea mea?
Imi amintesc ceva.
Privesc incheietura mainii stangi. Carnea crestea inafara, deschizand o rana adanca. Mana mi-e manjita de sange, iar hainele imi sunt si ele umede.

„Am...”
„Sa nu mori”, aud vocea din trecut. „Sa nu mori inainte sa te mai vad odata”.
N-am sa mor. N-am sa mor niciodata mai mult decat am murit acum, doar ca te pot vedea pe tine in clipa dinaintea trecerii.
Niciodata nu e mai real decat atunci. Niciodata nu-i mai limpede. Niciodata mai albastru.
Lacrima si tacerea...

Omerta,
candva anul acesta...
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (1):


hmmm - de thebrightside la: 27/01/2009 13:42:38
era sa fiu asta, cantareata noastra de jazz, Aura Urziceanu. ne uitam intr-o vreme la megastar numa de "dragu" ei, ca ne binedispunea. fiecarui concurent ea ii spunea:
"esti o fata foarte frumoasa... dar mai ai de invatat ceva muzica"
"tu ai o rochie superba, dar...."
"tu ai niste ochi de caprioara, dar..."

deci fara niciun dar.

povestile tale sunt prea criptico - mistice si foarte intime. daca tu vrei sa le pricepi pe de-a intregul doar tu, e perfect. daca vrei sa se bucure si altii de ele, va trebui sa "smulgi" pleoapele.

cu drag. :)

#398259 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...