-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Erice


de anticena la: 06/02/2009 21:37:35
rezumat: proza
taguri: Salonul litere cu Cutia 
voteaza:
Erice picta.Sevaletul era mai aproape de mare decat de obicei.Picta “dar nu chiar marea” isi spuse “ci reflectia pe care o formeaza lumina, apa si culoarea in mintea mea”.Cite un val se plia pe fruntea stancii aflata in stanga sa, in apa, la vreo 15 metri.
Dar ..culorile!Ducea o lupta grea cu ele!.Cunostea in detaliu combinatiile posibile, nuantele si puterea pensoanelor.Insa marea si cerul ii dadusera stari febrile mereu, erau lucruri pe care toata lumea dorea sa le aseze in tablouri.
“Un pictor sarguincios este acela care te determina sa intelegi ceea ce picteaza.Un talent desavarsit te face, insa, sa simti ce a pictat.Trebuie sa fii rascolit de sufletul pictorului, privind culoarea ce imbina simtirea cu lumea materiala”. Erice zambea:”Citate celebre din profesori celebri” isi zise.
Marinescu – profesorul de arta picturii – ii lasase unele “directii” in privinta stapanirii si coordonarii talentului, al ei innascut – zicea el - linii pe care Erice incerca si acum sa le talmaceasca.
- Domnisoara Erice, dumneata ai mare talent, dar jumatate din el il tii pentru “neata iar cealalata jumatate o ucizi in albastru; ce faci, ce nu faci ajungi la apa si la cer; mai bine ai veni draguta cu picioarele pe pamint! …asa ii amuzase pe colegii ei Marinescu intr-o dimineata in care ea era nedormita si destul de iritata ..dupa o noapte albastra..
Batea putin vantul si marea forma falduri in departare.
- Buna dimineata Erica.
Costi isi intindea patura pe nisip, fara sa priveasca panza, asa cum ii ceruse Erice mereu.Nu intelegea prea bine de ce sa nu vada un inceput de schita, dar nici nu se credea artist in ale penelului si in cugetul sau accepta ca pentru el a privi ceva static mai mult de doua minute era prea mult si chiar plictisitor, inutil uneori.Identificarea Ericei cu panza il agasa putin.”De ce pictezi daca nu-i lasi pe altii sa vada ce pictezi?” o intrebase mai demult.Erice se aratase mirata si nu ii raspunse.”Nu stie nici ea” isi spuse atunci Costi, multumit ca mai deslusise o problema, ceea ce pentru el era extrem de important.Dar Erice stia: asa simtea sa nu se lase dezgolita de curiozitati.
- Sa nu-mi spui Erica, ti-am zis – of – de cite ori oare!Asa imi spunea numai bunica de la Moldova, cind mergeam in vacanta, stii bine!
Tuguindu-si buzele si ridicand din sprancene, Costi mima falsa lui dezamagire: gresise din nou.Avea un chip aspru si neregulat, insa dinamica fetei ii indulcea oarecum trasaturile.Erice era sigura ca pe Costi nu il va putea picta niciodata.Privind doar, era fara de simboluri, ca o piatra incrustata intre geamuri mate.Fara vreo miscare, Costi parea neatins de viata.
- Ca veni vorba, te-ai gandit la calatoria in Moldova?
O privea piezis, asteptand raspunsul; soarele il obligase sa isi incline capul intr-o parte si sa se incrunte nitel.Erice ii intuia sclipirile verzi dupa perdeaua genelor.
Pentru ea calatoria aceasta, despre care ii vorbisera Costi si Roxana cu ceva vreme in urma, insemna mult.O lume ramasa suspendata intre nelinistile fiintei sale, un tinut la hotarul dintre dorinte si patimi. Ei nu stiau.Si Erice tacind, picta.Isi trase sevaletul mai aproape de ea.Se facuse una cu marea si nu stia de mai respira.Dar nu picta marea - “nici vorba” isi zise - adunandu-si sufletul temator, ci lumina, apa si culoarea unui alt timp, cu amintirile caruia, incepea, incet, incet sa se imprieteneasca din nou…
Cu zece ani in urma…….

……
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (3):


*** - de maan la: 06/02/2009 23:22:45
reflectia pe care o formeaza lumina

in niciun caz!

nu stiu ce-ai vrut sa faci cu personajul 'erice', insa mie-mi apare ca o fetiscana cu aere, mediocra si nevrozata, convinsa de altii ca-i geniala.
un fel de erika elfriedei jelineck, de la-nceputul romanului.

naratiunea e plata, scolareasca, si-i lipseste ironia care-n mod sigur n-ar salva personajul; in schimb ar scoate textul de sub imperiul banalului.
#403141 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 07/02/2009 12:24:43
Loc comun, locuri comune. Banal intins pe paine.
#403202 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de anticena la: 09/02/2009 15:42:37
na..ce sa zic!nu toti suntem nascuti sa fim scriitori buni, desi ne-am dori!

pe bune vorbind, multumesc de opinii; n-am mai scris proza de mult, orice parere e bine venita;
#404025 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: