Pentru a accesa aceasta pagina trebuie sa fii conectat

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Haiku - Origini


de 1640426florin la: 21/02/2009 18:01:24
voteaza:
Pentru Cri-Cri

Haiku – Origini (1)

Nu voi încerca un discurs didacticist asupra unui gen care este considerat de literatura europeană drept un gen marginal, oarecum nepotrivit felului de a fi al multor creatori contemporani de poezie. Nici intentie nu am in a proclama superiorităţi sau avantaje în a scrie într-un anumit fel. Nu sunt apologetul unui gen anume.

Doresc să provoc o discuţie care să pună în evidenţă modul de percepţie al haiku-ului, în calitatea sa de a surprinde esenţa clipei, gândul ca un fulger, rafinarea in cât mai puţine cuvinte a procesului transmiterii unei impresii cât mai elevate şi mai apropiate de sublim.O fi haiku un gen liric exotic, dar nu necunoscut mediilor literare si publicului larg. Primele contacte ale europenilor cu haiku-ul datează de la mijlocul sec. XIX. Însă americanii au fost aceia care au acceptat cu mai multă uşurinţă genul şi au înţeles din vreme esenţa sa. Poetul Walt Whitman menţiona că “nu-ţi ia mai mult de două săptămâni să-l înveţi dar îţi ia o viaţă să-l stăpâneşti”.

*

Nishi Mo Higashi Mo
Kata Na Ni Mo

Minami Mo Kita Mo
Kata Na Ni Mo

Kobonishi Ware Ko
Shiranuki No...(Dinspre miazănoapte şi dinspre miazăzi
Curge puhoiul de duşmani

Dinspre răsărit şi dinspre soare-apune
Curge puhoiul de duşmani

Ce amarnică soartă
Să le faci faţă ...)

HIRATAKU NO KAZE, Cântecul asediului, anonim, perioada Heian târzie, c.ca. 1190

…şase versuri scrise cu sânge, mâzgălite în grabă, cu degetul, pe o bucată de mătase de kimono,
în timpul asediului castelului Fukuoka. După ce trupele clanului Minamoto au dat asaltul final, nu au existat supravieţuitori.

Plasticitatea expresiei mi-a readus în minte o imagine de coşmar, imaginea asaltului din “Tronul însângerat”, filmul lui Akira Kurosawa (în treacăt fie zis, o reconstituire istorică a sfârşitului unei epoci, dar şi o încercare de a arunca o punte între cultura japoneză şi cea europeană, de vreme ce subiectul şi intriga sunt de fapt cele din “Regele Lear”).
Conştiinţa implacabilităţii şi a disperării, dar şi a resemnării…

Câteva observaţii.

Cu toţii compuneau astfel de versuri. Modul de a sintetiza astfel un sentiment făcea parte din educaţia lor. Exprimarea aleasă şi politeţea, ca şi contrastul între efortul de a găsi cuvintele potrivite şi caracterul (aparent) de improvizaţie constituie de fapt o caracteristică importantă a întregii lirici nipone.
E de prisos să încerc să spun că făcea parte şi din firea lor. Este inexact. Mulţi oameni au avut o impresie similară la citirea acestor versuri şi a altora asemănătoare, fără să fie japonezi.

Aliteraţia şi versul alb caracteristice genului sunt mai degrabă europene. Versurile japoneze au si picior şi rimă, ceea ce face de obicei traducerea lor un chin demn de Sisif.

Metrica este 7-5 / 7-5 / 7-5, în monorimă. Dar nu putem vorbi de o formă canonică, de vreme ce întâlnim şi distribuţii metrice de tipul 3-7-5 / 3-7-5, cu rimă încrucişată, sau 7-3-3 / 7-7-5, cu rimă împerecheată. Aşa că haiku-ul a avut o seamă de forme precursoare caracteristice unei epoci marcate atât de violenţă cât şi de efervescenţă literară şi evoluţia limbii.

Perioada Heian tarzie, numită şi Minamoto (897-1195) este epoca în care limba japoneză ia o formă colocvială apropiată de cea actuală, documentele scrise atestă desprinderea de caracterele chinezeşti şi încetăţenirea a trei seturi ideografice principale : KANA (23 de caractere), KATAKANA (65 de caractere) şi HIRAGANA (279 de caractere), care va deveni suportul de scriere pentru toate operele literare japoneze.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (3):


***- urmatoarea postare - de 1640426florin la: 23/02/2009 20:14:10
Urmatoarea postare.
Haiku. Iroha, buddhismul mahayanic, YU'GEN si contributia lui Murasaki Shikibu
#409677 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
asa.. - de Cri Cri la: 24/02/2009 19:59:32 Modificat la: 24/02/2009 20:01:38
spun de la inceput, ca sa nu fie echivoc: intentia mea nu e de a contesta sursa pe care n-ai pus-o, ci de a arata pe ce ma bazam contestand un "haiku`" asa... de oricate silabe
am scotocit internetul pana m-am plictisit, si cum ma plictisesc repede, e de asteptat sa nu fi gasit mare lucru, deci pana una alta ramai tu vs. cartea lui Ion Acsan si Dan Constantinescu-"Antologie de poezie clasica japoneza", cu o prefata destul de ampla

first things first
zic ei ca fonetica japoneza exclude ceea ce se cheama ritm sau rima prin insasi natura ei
so
"disciplinarea" stihului se face tocmai printr-o consecventza a numarului de silabe, a numarului de versuri, drept care ceea ce ignora aceasta rigoare e vers alb si lejer neincadrabil
cu alte cuvinte, europeneste vorbind, nu exista catren cu 5 versuri sau cu 3 sau cu... oricate
nu voi opune istoria scrisa de ei celei scrise de tine pt ca poate fi consultata in lucrarea de care zic si pt ca, fara indoiala, ce spui tu va aduce completari, nicidecum corectii
asa ca voi sta cuminte pana la sfarsitul povestirii deoarece, cum spuneam, nu cunosc prea multe dar ma intereseaza
totusi imi mentin intrebarile anterioare, cel putin pana ce anume ceva din ce spui va limpezi sensurile
#410116 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cri Cri haiku - de 1640426florin la: 24/02/2009 20:59:33
ok
#410153 (raspuns la: #410116) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: