Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Scrisori despre trecut (3)


de 1brasovean la: 09/03/2009 21:19:38
rezumat: Unchiul Alexandru (unchiul din trecutul altora, braşoveni de spiţă veche)
taguri: Salonul 
voteaza:
DRAGII MEI NEPOŢI ŞI NEPOATE

Cu ocazia zilei mele onomastice, vă împărtăşesc câteva sfaturi ale unor mari gânditori şi din experienţa mea, câştigată în decursul unui lung şir de ani:

(...)

4. Buna creştere şi experienţa vieţii nu se pot câştiga prin învăţătura; posedarea uneia sau mai multor diplome sau deţinerea unei demnităţi înalte nu înseamnă că sunteţi investiţi totdată şi cu o bună purtare, cu un caracter format şi că corespundeţi cerinţelor sociale. Adeseori un ţăran, cu mai puţină şcoală, dar cu bun simţ şi cu experienţa vieţii, are o judecată mai clară şi mai profundă decât mulţi dintre acei intelecuali, cărora le lipseşte experienţă vieţii; ascultaţi deci şi respectaţi părerile celor mai bătrâni decât voi - oricine ar fi ei - pentrucă nu s`a născut încă nimeni, care să fie atotştiutor.

5. Nu vă supăraţi dacă alţii vă ofensează, pentru aceasta ei au motiv să se supere, voi supăraţi-vă când înşivă aţi ofensa pe alţii; numai proştii ţin la supărare, cei cuminţi caută să repare neînţelegerea, sau, dacă este cazul, rup relaţiile avute şi se feresc de cei cu care nu se potrivesc, mai ales de cei cu aptitudini rele, defecte mentale, prostie înnăscută şi de oameni bădăran vorba romanului: dacă te prinde de mâneca, mai bine tăie-ţi mâneca şi fugi. Nu uitaţi nici proverbul: Spune-mi cu cine te însoţeşti, că să-ţi spun cine eşti. Să ştiţi că o conversaţie cu vreun prieten se poate înlocui, uşor şi cu mai mult folos, printr`o lectură bună; îndrăgiţi deci cartea, care este izvor de educaţie şi de înălţare sufletească, şi un prieten de neînlocuit.

6. Nu vă formaţi păreri după spusele altora, ci numai după ce v`aţi convins personal; ”audiatur et altera pars” ; nu judecaţi o corporaţiune sau o întreagă naţiune după faptele unor păcătoşi. Nu urîţi şi nu vorbiţi de rău pe nimeni; despre cei ce nu puteţi da relaţii bune, spuneţi că nu-i cunoaşteţi îndeajuns. Nu comunicaţi intimităţile voastre altora; stăpâniţi-va şi vorbăria şi cumpăniţi-va cuvintele. Nu criticaţi şi nu va bateţi joc de cinstea altora, căci această înseamnă lipsă de onoare. Nu fiţi invidioşi pentrucă aceasta înseamnă lipsă de educaţie şi răutate, din potrivă, luaţi parte - cu toată inima - atât la bucuria, cât şi la necazul aproapelui, aceasta înseamnă nobleţă sufletească.

7. Calomnia este mai desonorantă decât furtul şi decât atentatul -, pentrucă un om cinstit mai mult ţine la onoarea decât la vieaţa sa. Minciuna este înjositoare şi soră mai mică a furtului; decât să minţiţi mai bine ocoliţi răspunsul, sau refuzaţi să vorbiţi despre chestiunea pe care nu voiţi să o divulgaţi.

8. Fiţi iertători cu cei ce vă greşesc; numai persoanele prea superioare au darul de a ierta celor ce le greşesc. Nu supăraţi pe cei dela care puteţi avea vreun bine.

9. Evitaţi procesele dacă ele nu vă sunt absolut necesare. Românul zice: mai bine o învoială strâmbă, decât un câştig prin proces.

10. Nu fiţi încrezători în oricine; credeţi , dar vedeţi cui - şi încredeţi-va, dar vedeţi în cine -. Nu divulgaţi secretul; adevăratul secret este cel cunoscut de o singură persoană, cel cunoscut de două, nu e sigur, iar cel cunoscut de trei persoane, nu mai este secret.

11. Să mai ştiţi că farmecul vieţii îl da iubirea, fără de care nu poate să fie bucurie deplină, iar fără ea vieaţa rămâne lipsită de sens. Unde lipseşte sentimentul plăcerii, unde nu se pune suflet , nu se poate înfăptui nimic temeinic; toate creaţiile frumoase au la baza lor plăcerea - iubirea.

(...)

Pentru aceia dintre voi, care se complac într`o vieaţă cu totul contrară principiilor de mai sus, voiu avea un desăvârşit dispreţ, iar pe cei integri îi felicit din toată inima.
Urmaţi cu sfinţenie staturile împărtăşite şi fiţi pătrunşi de adevărul lor, că să puteţi avea un trăi bun, frumos şi demn, căci altcum vieaţa nu merită să fie trăită.

Unchiul vostru Alexandru

Braşov, la 30 August 1943.(sfaturi de la 4 la 11 din 24 – va urma)

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (3):


*** - de adina.petre la: 09/03/2009 21:27:31
Ei da, ma uimeste cat de "actuale" sunt.
#415041 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Intruder la: 09/03/2009 22:08:39
numai proştii ţin la supărare

ca sa depasesti prostia, iti trebuie SCOALA...unchiule! :)
#415077 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
1brasovean - de mazariche la: 17/03/2009 15:09:40
Sfaturi pentru trait intr-o lume cu fagas:)
Bune macar pentru a sti c-au fost oameni ce si-au cunoscut fagasul si-au dorit sa-si indrume urmasii pe acelasi drum.

Eu, de m-as pricepe, mi-as invata copii sa supravietuiasca fara sa-si calce pe constiinta.

#417558 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...