-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Apologie


de Apoll la: 11/04/2009 19:07:30
taguri: Cutia_cu_litere 
voteaza:
Managerul se opri îngândurat asupra proiectului răsfoind de la un capăt la celălalt încă o dată filele .Era cert că urma o perioadă dificilă, în care ambiția și priceperea sa vor fi puse la încercare.In urma licitației câștigate de o firmă competentă cu nume sonor începutul părea de bun augur. Inaintea aplicării ultimelor cuceriri tehnice s-a folosit și o metodă ce ținea de tradițiile acelor meleaguri. S-a dat drumul lui Lupan un câine cu un pedigree neîndoielnic a cărui rasă nu mai e necesar a fi specificată, pentru confirmarea locației de amplasare a construcției.Acesta însă,ca un maidanez de cea mai joasă speță ,se opri la primul stâlp întâlnit în cale ,la o distanță de douăzeci de metri de locul prevăzut în proiect cu o spasmodică ridicare a unuia din membrele posterioare , spre totala derută a observatorilor ce așteptau deznodământul cu sufletul la gură . Omul cel mai competent ,
ale carui spuse atârnau greu, l-a asigurat pe manager pe un ton liniștit că abaterea poate fi considerată nesemnificativă . Verdictul a făcut imediat înconjurul micului grup care se aratase dornic prin participare, de respectarea tradițiilor aducându-i un oftat de ușurare. Atmosfera de încredere trona unanimă.
Cum natura terenului de fundare era slabă ,a fost consultat și un vestit puțar pentru ca nu cumva din dedesubturi vreun izvor incomod să afecteze rezistența fundației în timp. La sfaturile acestuia s-a îmbunătățit proiectul inițial prin adăugirea de piloți din beton armat ceea ce a facut ca studiul hidrogeologic să nu aibă nici o fisură.Etapele calculului static și dinamic pentru structură au fost de mai multe ori verificate ,cu atenție ,astfel că dimensionarea geometrică și calculul armăturilor erau matematică riguroasă .Incadrarea în parametrii arhitecturali era firească și chiar îmbogățea varietatea stilurilor existente până la acea oră. Aleile de acces scurtau drumurile întortocheate ce apăruseră la întămplare în perioada anterioară începerii construcției .
Desfășurarea lucrărilor nu a fost însă ușoară .Materiale nelivrate la timp împiedicau colaborarea firească dintre cele două echipe angrenate în efectuarea lucrării,iar calitatea altora lăsa de dorit,ceea ce ducea la returnarea lor către furnizori .Managerul avea lucrări deschise și la casa lui de vacanță, dar acestea au trecut în planul secund odată cu începerea
noii construcții care îi ocupa chiar și timpul liber.Acasă materialele se adunau fiind depozitate la repezeală în neorânduială ,pe unde apucau, în așteptarea timpului care le va permite să-și arăte utilitatea, alte priorităti fiind acum pe agenda de lucru.
Prietenii printre care unii notabilități politice cu care colabora,îl compătimeau și-l sfătuiau s-o lase mai moale căci surmenajul poate dăuna mult sănătății.
Cu experiența pe care o avea constructorul,exploatând terenul în pantă piloții din amonte au fost mai scurtați față de cei din aval, pereții laterali și ei mai îngustați,țevile de canalizare planificate au fost înlocuite cu altele usoare din plastic întrucât construcția depășea de câteva ori suma estimată inițial, datorită cheltuielilor suplimentare imprevizibile apărute în timp.Oricum toate au fost rezolvate pe parcurs ,iar datorită relațiilor armonioase ale managerului cu forurile competente întârzierile nu au devenit supărătoare. Când treceau pe lângă clădirea ce prindea contur, specialiști cu pregătire umană,filozofică sau științifică întorceau capul cu admirație și speranță.
In ciuda unora puțini la număr care apreciau incomplet, să nu spunem răuvoitor, noua construcție, când nu puneau tot sufletul în ilustrarea veridică a meritelor celui care-și jertfea timpul,energia și priceperea ,majoritatea o evalua la justa ei valoare calificând eforturile managerului cu o cunoscută zicală”omul sfințește locul”. Construcția ajunsă acum la nivelul solului avansa rapid și în următoarea lună a fost atinsă înălțimea planificată plus acoperișul și s-¬a trecut la tencuieli. In această etapă colaborarea dintre cele două echipe a câștigat în eficacitate astfel ca în două luni erau gata și finisările.
A sosit și marea zi a inaugurării,la care a participat întregul colectiv.Dacă la început citeai în priviri o anumită tristețe cuvântul celui care a fost sufletul realizării le-a schimbat dispoziția și a adus zâmbetele pe buze unora, pe-ale altora chiar hohote.
Cu oarecare mândrie,cu un glas care trăda satisfacția lucrului bine făcut,managerul le spuse:
-Dragi colegi,s-a dovedit încă o dată că în acest sector ce a fost declarat de prioritate națională, investițiile stau la baza realizării obiectivului propus!Iată!...promisiunile făcute în campanii devin realitate chiar dacă suntem surprinși de efectele nefaste ale crizei mondiale. Colaborarea cu comunitatea locală,cu firmele angajate în proiect ne permite ca astăzi să primim la cheie această bijuterie ce va fi folosită și care va face ca oamenii ce vor folosi-o, să arate la plecare eliberați de gânduri apăsătoare,mult mai destinși si aproape fericiți.O parte dintre dumneavoastră cunoaște eforturile și strădaniile noastre,așa că, am mai inaintat cu un pas spre societatea modernă ce ne-o dorim și pe care o așteaptă generația următoare.
Un spectator învărtea în mână o lingură de lemn ce rezistase curăteniei făcute de constructori cu gândul de a o dona muzeului de artă populară,un altul cuprins de o plăcută abureală admira barba părintelui care ținea în mână mănunchiul de busuioc sfințit iar câțiva mai neastămpărați se mișcau cu deosebită satisfacție mutându-și centrul de greutate de pe un picior pe altul.
Razele soarelui călduț de primăvară reflectate de strălucitoarea clanță cromată orbeau privirile ascultătorilor.Unul câte unul ,după retragerea prezidiului, șovăielnici și cu regrete, au părăsit locul inaugurării, lăsând în spate cocheta clădire nou-nouță de un alb imaculat ocrotită de soarele blând de aprilie a w.c.-ului școlii.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (6):


mi s-a facut capu patrat - de maria de las maravillas la: 11/04/2009 21:20:50
de patratelele pe care calculatorul mi le-a pus ca n-am tastatura romaneasca.
deci despre ce trateaza proiectul?
#426300 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Maria M. - de Apoll la: 11/04/2009 21:55:18
Am scris cu diacritice si la mine se vede cum am scris fara patratele...nu inteleg de ce.Imi pare rau.
#426303 (raspuns la: #426300) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Apoll - de INSULA ALTUIA la: 12/04/2009 12:10:38 Modificat la: 12/04/2009 12:22:00
deci furaciune in toata regula,foarte fain ai scris:)

si-o terminat nenea casa de vacanta?

asteptam urmarea?
#426335 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Abecedar la: 12/04/2009 20:53:18
O citesc mai tarziu, cu rabdare...:)
#426419 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Bubu - de Apoll la: 13/04/2009 19:29:50
Nu neaparat,ca gainarii sunt multe.Sunt si lucruri bune care se fac .Ma deranjeaza clientela care profita de pe urma invatamantului,fara legatura cu el, care apare dupa ce miroase ca sunt fonduri.Slefuitorii din invatamant,palmasii traind dintr-un biet salariu, unii nemultumiti la ore de vreo beizadea din tocmai aceasta directie plina de relatii,is apreciati doar inaintea alegerilor,li se plang pe umeri cu lacrimi de crocodil politicienii:-Nu-i de-ajuns 20% ati fi umiliti,va trebuie 50%!Iacata,ca-i aprilie!... nicio marire,s-a amanat in ianuarie 2010 si poate din ianuarie la pastele cailor dar ii saptamana mare si nu zic mai multe...deh! sa nu gresesc.
#426783 (raspuns la: #426335) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Apoll - de INSULA ALTUIA la: 14/04/2009 11:42:11
stiu,vorbim saptamina viitoare.

Dupa saptamina mare.>;D<
#426885 (raspuns la: #426783) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: