-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Romanii din Italia - emigranti sau navetisti?


de pegassus la: 09/08/2004 19:30:00
modificat la: 10/08/2004 23:44:04
voteaza:
In studiul 'Migratie sau naveta? Cazul muncitorilor romani din Italia: nise pentru naveta 'de lucru' catre Uniunea Europeana', Florentina Constantin argumenteaza ca, din analiza situatiei muncitorilor romani, rezulta ca termenul de 'migratie' devine din ce in ce mai inadecvat pentru abordarea problemei muncitorilor migranti din Uniunea Europeana. Autoarea prefera sa utilizeze termenul de 'naveta' (“commuting”), pe care organizatiile internationale si literatura academica o utilizeaza pentru a descrie migratia 'in scop de a munci' pe termen scurt, precizind, insa, ca echivalarea celor doi termeni este incorecta: ea nu reflecta, in multe cazuri, natura pe termen lung a 'navetei' internationale, neluind in seama, in egala masura, aspecte cruciale ale activitatii si vietii celor implicati in munca peste hotarele tarii lor. Solutia? Florentina Constantin pledeaza pentru aplicarea termenului de 'naveta pe termen lung'.

continuare: http://www.europe.org.ro/euroatlantic_club/migrating_commuting.php

Sunt relevante concluziile ei pe scara mai larga? Pentru Italia, Florentina are cifre comparative (pentru romani, motivatie de stabilire temporara in Italia) cu muncitorii albanezi si cei marocani...

______________
EuroAtlantic Club
monitoring Romania's efforts to join the EU
http://www.europe.org.ro/euroatlantic_club/
mail to: P.O.Box 13-166, Bucharest 70700
e-mail to: lucian.branea@gmail.com

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (8):


nedumerire - de AlexM la: 11/08/2004 02:51:06
Dom'le, di ce oare sa se foloseasca termenul de "emigrant" pentru Român cand e vorba de Italia? Au nu toti ai nostri se bat cu pumnul in chiept ca "sintem neam de la Roma"? Au nu tot omul considera ca limba româna si italiana sint limbi gemene, mai ca e aceasi limba? Unde-i durerea? Ar trebui sa primeasca pe român cu bratsele deschise ca doar se intoarce "in patria strabunilor sai romanii". Sau nu-i asa? Paremi-se ca nici o tsara "neo-latina" nu e prea fericita cu "fratii" din România. Si de fapt, in istoria moderna ei mereu ne-au dat ceva. Ca aia a fost "tsâtsã" ce ne-au dat, aia e alta treaba.

:-)

Rog considerati comentariul asa cum este, adica doar "flecareala" amuzanta ( cel putin pentru mine ) rezultata din paralelismul situatiei din ziua de azi si presupusa origine comuna a popoarelor neolatine.

cu stima,

AlexM
#19538 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pai AlexM, daca socotim cit " - de SB_one la: 14/08/2004 22:48:24
pai AlexM, daca socotim cit "au muncit" baietzii lu' Traian in "una suta sase" (??) sa care spre Roma, nu e de mirare ca - inca- nu ne prea vor la ei acasa:))...sa nu ne luam inapoi "jucariile"( tot o flecareala)

...stii ca pe linga Craiova un boiar roman( valach) cam acum 160 ani a format un sat italian cu saracii din Italia care au venit sa munceasca la el? Acum-dupa amar de vreme au voie sa-si faca si biserica ( catolica)


SB
................................................................
it's nice to be important, but it's more important to be nice !
#19797 (raspuns la: #19538) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
hehe, nea Esbeoanule - de AlexM la: 16/08/2004 00:52:56
au muncit tare mult saracutii. Cica chiar daca reducem cu un zero cantitatea de aur si argint luata de pe la noi tot ar ramane ceva TIR-uri de metal pretios. Ce interesanta treaba asta cu punerea in siguranta a tezaurlui national. Incerca Decebal o chestie, a dat de Bicilis, incercara in timpurile noi iar o chestie, dadura de Rusul. Si tot asa, strangem ceva sute de ani, dupa aia dam sa le punem in siguranta si primim inapoi tsâtsa.. e o chestiune de studiat cam ce facem noi cu tezaurili:-))

Nu stiam de chestia cu saracii italieni. Ai cumva amanunte daca acesti italieni s-au lasat asimilati, vorbind acum numai limba româna sau daca isi mentin in continuare si dialectul lor italian pe langa lb. româna.

cu stima,

AlexM
#19841 (raspuns la: #19797) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nu e 'intregirea familiei' si - de pegassus la: 16/08/2004 19:56:20
nu e 'intregirea familiei' sigur...
#19876 (raspuns la: #19538) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ptr. AlexM - de SB_one la: 16/08/2004 21:33:00
acum citava vreme , nevasta-mea a vazut la TVRi o emisiune cu italienii de linga craiova; vorbesc italiana si -normal- si romana; nu stie numele satului( ...sa mai ai incredere in neveste...)

SB
................................................................
it's nice to be important, but it's more important to be nice !
#19881 (raspuns la: #19841) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
interesant foc - de AlexM la: 16/08/2004 22:51:59
multsumesc de informatie. Adicatelea acesti italieni, vorbind o limba foarte apropiata ( cum se zice ) de limba româna, dupa 160 de ani tot nu si-au parasit limba lor natala si o vorbesc binemersi chiar daca stiu si limba româna. Dom'le, e fantastic ce inseamna un experiment unic din care se poate trage o regula. Ai dreacu tracii aia, si special veri lor mai nordici.. ce repede shi-au schimbat ei limba. Repede , repede de tot au schimbat-o. In mai putin de 160 de ani si nu de trait in pace da cu o gramada de razboaie pe capul lor. Imi povestea mie cineva de o idila cum ca acei copii de daci ziua se duceau cu capra si seara se duceau la shcoala unde invatsau latina clasica ( nu cea vulgara, dar cea clasica).Iar dacii cari mai ramasese, ziua se duceau la plug si seara, dupa ce dadeau apa la vaci, se ashezau la pomul din mijlocul satului si impreuna cu legionarul de serviciu care era adus din Siria, Palestina, Irlanda sau ce mai stiu eu de lucru, invatsa Latina. Femeile dace, ce sa mai vorbim, ele oricum erau toata ziua acasa unde despleteau la câltsi si tot felul de ... fire cu "detashamentul" care aduce "cultura romana" ( din care , iertata sa fiu, valahul nu are nimic, da chiar nimic).
Mda.... asa e cu regulile care se trag dintr-un singur experiment, presupus si ala. Multsam de informatie.

AlexM
#19884 (raspuns la: #19881) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Vorba lui Nietzsche: - de SB_one la: 18/08/2004 21:06:51
intelectul uman a produs, în imense perioade de timp, numai erori. Aceste erori trebuie, însă, evidenţiate şi înlăturate definitiv din circulaţie de către descoperitorii lor, de regulă istorici. Din păcate, în ultima sută de ani, istorigrafia română nu a realizat o lucrare convingătoare, într-o limbă de largă circulaţie, care să trimită definitiv la lada de gunoi a istoriei schimonosirea pamfletară a lui Sulzer - Roesler. Aceasta rămâne ca o datorie pentru viitor a istoriografiei române.

SB
................................................................
it's nice to be important, but it's more important to be nice !
#19953 (raspuns la: #19884) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nea Esbeoanul si piftia rosie - de AlexM la: 23/08/2004 21:06:46
sau un mic joc de cuvinte vis a vis de Sulzer care e apropiat de "Sülze" si de rosie care e apropiat de Roesler. Intrebarea este, ce nu-ti convine dumitale la teoria lui Roesler si ce nu-ti convine la cea a lui Sulzer? Nu le pun pe amandoua in aceasi oala pentru ca sint oarece diferente intre ele.

AlexM
#20186 (raspuns la: #19953) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...