-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Mitul dualitatii


de OmuletulGoma la: 11/08/2004 07:56:00
modificat la: 15/08/2004 18:15:54
voteaza:
De ceva timp ma lupt cu un concept de care sunt convins ca este un mit. Un mit atat de adanc inradacinat in constiinta noastra incat nu il punem nici un moment sub semnul indoielii. Cum spune si titlul, ma refer la mitul dualitatii. Binele si raul, lumina si intunericul, caldura si recele, Dumnezeu si diavolul, iubirea si ura. In constiinta noastra acestea sunt contraste diametral opuse. Dar traduse in termeni strict matematici lucrurile stau un pic altfel. Raul si binele ar putea fi reprezentate prin +1 si -1, pe cand lumina si intunericul sau caldura si frigul se reprezinta cel mai bine prin +1 si 0(zero). Deci avem de a face cu trei elemente: pozitivul, elementul nul si cel negativ. Atunci de unde simplificarea asta la numai doua?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (13):


Gopo - de Little Eagle la: 16/08/2004 21:25:19
Bro,
Listen,poate multi nu vor vedea o legatura intre textul tau si cuvintele cantecului ce redau jos,dar ele exista daca stii sa vezi.

MOTORHEAD,albumul "Bastards" din 1993,desigur ca Lemmy Kilmister e compozitor si vocal...nu se poate sa nu fi auzit cineva de acest grup pornit in 1976...au deschis concerte pt. Black Sabbath....dar oare cine nu?Nu o sa credeti cei ce veti citi,dar si grupuri ca YES si PINK FLOYD au deschis concerte la B.S.!

Deci cantecul este numit "Bastards":

I saw the millions,the naked and the dead
I saw the city streets running bloody red
I saw a thousand bombers circle in the sky
I saw the firestorm fifty stores high
I saw a hundred thousand scream and burn
I saw the armored wheels grind and turn
Universal soldier,doomed to live and tell
Fight and die forever,burn in bloody hell.

Death or glory death or glory
March forever in the sound and fury
Death or glory death or glory

Blood and iron it's the same old story
I held the Iron Cross,first class with the swords
I marched with Hitler down the bloody road of war
I was at Jutland loading'till the gun was hot
Killed at Trafalgar without firing a shot,
I was at Moscow burning in my tank
I was at Shiloh,marching in the ranks
I was a sturbannfuhrer fighting in Berlin
I was a Russian hero dying for Stalin.

Blood and iron it's the same old story
Die forever in the sound and fury
Death and glory death and glory(2X)

I swung a saber and I was a young Hussar
I was a Cossack,fighting for the Czar
I was a Viking,Berserker from the North
A Roman Gladiator murdered just for sport
I was with Bonaparte,I died at Waterloo
I was a Frankish Knight,a Polish Jew
I was a Spartan in the Trojan Wars
I was a warrior for Crazy Horse.

Death or glory death or glory(4X)

The loner Survivor,but not comfort for me
Death or glory(2X)
Executioner,Judge and Jury
Death or glory death or glory(2X)
Auf Stehen"


LOVE&PEACE,
Ozzy#19879 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dualitatea - de AlexM la: 16/08/2004 23:30:05
este dupa cum bine spui nea Goma/Gopo, adanc inradacinata in noi, nu e ceva modern , nu e ceva de la inceputul epocii istorice, ea, dualitatea a fost perceputa inca de dinainte de preistorie poate. In perioada preistorica dualitatea este prezenta in tot felul de cupluri cum ar fi cel a lui Castor si Polux, Apollo si Artemis, Cabirii Tracici, Soarele si Luna, Ziua si Noapte, Fartatul si Nefârtatul, viata si moartea. Incercand sa reducem la model matematic cum incerci dumneata, dam de bucluc. Stii de ce spun asta? Pentru ca, daca ne aducem aminte de la shcoala cand am inceput sa invatsam despre numere, pe acea axa a lor, aveam un punct de reper, considerat "origine" si care era notat cum bine spui cu "0". La dreapta aveam + infinit si la stanga - infinit ( stanga si dreapta versus + & - nu au nici o valoare aici, ele fiind pur si simplu orientative.). Acum vine insa buba. Pe pamant , pe o unitate mai mica sau mai mare, putem avea o linie dreapta. In univers insa, nu exista linii drepte. Toate liniile sint curbe. Ori orice linie curba, prelungita cat se poate de mult, se inchide la un moment dat intr-un cerc. Si ce avem? Avem ca + infinitul cu + infinitul la un moment dat devin unul si acelasi punct. Si pentru ca sa nu fie indeajuns, ca o belea nu vine niciodata singura, sa ne aducem aminte ca orice punct de pe cerc, poate fi originea. Acel punct numit "origine", acel "0" este punctul de reper fixat de noi, dar asta este numai si numai arbitrar, ca ajutor de orientare pentru ca pozitia sa pe cerc, nu sintem in stare sa o stabilim, nu stim cum, nu stim altfel decat sa inchidem ochii si sa zicem "aci, iaca, aci, ia-l pe asta ca punct de plecare".
Unde am ajuns? Originea + infinitul - infinitul pot fi identice daca facem abstractie de mijlocul de orientare. Si cum ramane cu dualitatea? Ea ramane in mediul palpabil si nu in cel al matematicii. Dar dualitatea aparent este perceperea simetreii a modului in care sintem construiti.

AlexM
#19885 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Multumesc Ozzy , pentru un - de sumo la: 17/08/2004 09:15:39
Multumesc Ozzy , pentru un exemplu atit de sensibil . Chiar textul insusi este un model de dualism, aparent atat de "tough" prin refrenul "Death or Glory" , dar subliminal atit de trist si de incarcat de suferintsa.
#19896 (raspuns la: #19879) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mitul dualitatii sau 1+1=3 - de dinisor la: 17/08/2004 18:55:13
Nu de multa vreme discutam cu unul din utilizatorii acestui site, despre univers, Gaura Neagra si teoria cum ca 1+1=3, teorie pe care oameni de stiinta incearca sa o demonstreze. Discutia noastra a ajuns la un moment dat la punctul in care am cazut de acord ca in viata (vazuta ca univers) exista bariere ce trebuiesc ridicate (doborate). Ei bine, i-am replicat insului cu pricina ca orice bariera ridicata te invita sa pasesti pe un taram care cu cateva secunde inainte iti era necunoscut. Si odata ajuns acolo, iti doresti sa mergi mai departe, pana la urmatoarea bariera (fie ea fizica sau imaginativa-scop-). Si tot asa ne trecem timpul ridicand bariere, descoperind, cunoscand.
Nu m-am gandit niciodata la mitul dualitatii asa cum l-ai prezentat dumneata. Asta pentru ca pana acum Lumina si Intunericul, Frumosul si Uratul s.a.m.d., au fost pentru mine o parte din viata mea. Nu am incercat sa le descos, ci le-am luat ca atare considerandu-le necesare. Daca as construi imaginativ o bariera in fata lor, as capata dorinta de a o dobora si astfel as pasi pe un taram necunoscut. Prefer insa sa ma bucur ca ele exista - elemente subintelese in existenta noastra. Gandeste-te putin, ce am fi facut daca nu ar fi existat aceasta "dualitate"? sa fii fost tot timpul lumina sau intuneric, tot timpul frumos sau urat...? Am fi tanjit atunci dupa dualitatea ce acum incercam sa o descoasem si sa ii cunoastem secretul. Nu cerceta aceste legi, caci s-ar putea sa le-ntelegi... si atunci misterul, farmecul necunoscutului se pierde. Caci omul care nu mai are intrebari de raspuns este condamnat la plictiseala, la ignoranta.

Cu stima, OM
#19914 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cifrele nu-s suficiente - de persefona la: 18/08/2004 13:11:23
"Lupta cu conceptul care-i un mit" cred c-are eficienta doar daca se refera la lupta cu noi insine,cu eul (de fapt id-ul) nostru.
Cu reprezentarile sociale ale mitului dualitatii n-are rost sa ne luptam,ca si daca le-am putea sterge ...s-ar creea din nou...cred ca-s binevenite.Putem sa le reprezentam in 0 si 1,dar ...foloseste?
Cred ca-i suficient ca ele ne amintesc si ca suntem dotati ancestral c-o infinitate de potentialitati,unele antagonice,si avem libertatea sa le dezvoltam pe cele pe care le alegem.
Insele alegerile sensului de dezvoltare cred ca pot fi adesea antagonice;de ex. pe axa constient/inconstient - psihanaliza incearca contabilitatea asta de tipul localizarii pe axa si pentru unii e binevenita.
Perspectiva religiei ortodoxe -asa cum o vad eu acum - mi se pare cat se poate de coerenta, consistenta, exhaustiva in raport cu nevoile noastre reale.Adica nu incurajeaza batutul pasului pe loc pe care-l are partea mai seaca din unele psihoterapii ,ci tine cont de nevoia de-a merge cu seninate mai departe.Si la nivel individual si la cel social -rational vorbind -este o alegere constructiva.
As putea fi mai explicita,dar nu-s sigura ca subiectul propus statea in intrebarea finala ...caz in care as intreba si altceva :daca ne-am putea reprezenta in 1 si 0 ,nu-si gaseau (de mult) o traducere electronica? ... Poate asa,cand intram pe net ma gaseam p-aici,nu sub forma unor mici alter ego-uri, ci pe mine insami plenar...:)
Si n-as mai fi fost cea care semneaza...
#19931 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
hai sa nu complicam - de OmuletulGoma la: 26/08/2004 02:07:30
Am citit comentariile voastre, si am ajuns la concluzia ca nu am pus problema bine. Uite ce vreau eu sa spun...in realitatea de zi cu zi exista 3 situatii. Trei, nu doua! Adica "ai ceva", "nu ai ceva" si a trei-a "ti se ia ceva"... Asta am vrut sa spun cu -1, 0 si +1. Deci 3 situatii. Si cu toate astea, datorita acestei tendinte de a simplifica totul la 2, de multe ori excludem variante valabile, numai pentru ca nu incap pe calapodul asta. Pentru multi exista numai bine sau rau, nimic intre, nimic la mijloc. Mentalitatea de genul: "Daca nu esti cu noi, esti impotriva noastra"
E mai clar asa la ce ma refeream?

Voi m-ati luat prea filosofic. Nu, simplu, pragmatic, gandirea umana, societatea, faptul ca acest mod de gandire este gasit la aproape toate culturile, cu predilectie la cele estice. Gata.
I am only one, but I AM one!
#20371 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pentru OmulteulGoma - de dinisor la: 30/08/2004 10:21:25
"Deci avem de-a face cu trei elemente: pozitivul, elementul nul si negativul." - spui d-ta in textul initial. Incercand sa imi amintesc ceea ce am invatat in scoala, elementul zero nu este altceva decat un punct de referinta ales arbitar de catre om. Pe de alta parte insa, "zero"=nul=nimic. In textul tau intitulat "hai sa nu complicam", consideri punctul 0 ca fiind a treia situatie ="ti se ia ceva" . Si vin si te intreb: cum ti se poate lua ceva ce nu exista, ce e nul, ce e "nimic" ?

Citesc din nou ultimul tau mesaj:"in realitatea de zi cu zi exista 3 situatii. Trei, nu doua! Adica "ai ceva", "nu ai ceva" si a trei-a "ti se ia ceva"-am citat! ... Mi se pare ca ai limitat enorm. Unde este cea de-a patra varianta? Cand "ti se da ceva"? sau ce-a de-a cincea "cand gasesti ceva"? Sau cea de-a sasea "cand pierzi ceva?"...si as putea continua lista!!! Vezi d-ta, daca ar fi fost asa de usor incat viata ar putea fi simplificata la cele trei aspecte doar...multi am fi fost mai putin impovarati de "surprizele" ce ni le face.
Mi se pare confuz...incerc sa iti inteleg mesajul...
_______________________________________________________
Viata este timpul ce ne-a fost daruit, de la prima pana la ultima clipa!
#20629 (raspuns la: #20371) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dinisor - de OmuletulGoma la: 01/09/2004 19:59:00
iar complicam. te indrept din nou catre postul meu initial. dar am sa incerc sa-mi pun ideea in alte cuvinte.
binele si raul sunt actiuni diametral opuse. echivalentul a -1 si +1. adica binele este inversul raului. o a treia varianta ar fi indiferenta pe care eu am simplificat-o la zero( 0 ). adica indiferenta nu aduce nici un rau, nici un bine. dar exista!
hai sa luam un alt exemplu. fara sa ne gandim, aplicam acelasi principiu dualist si la lumina si intuneric, sau cald si rece. dar aceste elemente difera altfel unul de celalalt decat binele si raul. intunericul nu este opusul luminii, ci absenta ei. recele nu este opusul caldurii ci absenta ei. simplificarea mea la matematica s-ar echivala la +1(lumina) si 0(intunericul). nu ne este cunoscut(decat in mod imaginar-abstract) elementul care reprezinta opusul luminii, anti-lumina sau contra-lumina.
sau poate ca nu exista asa ceva decat in imaginatia noastra. oricum, palpabil nu cunoastem decat lumina si intunericul.
nu divagati in platonisme si alte filosofii. sa pastram ideea simpla, la nivelul sensorial.
am aratat ca raul si binele mai au intre ele si un al treilea element - indiferenta. dar acest element este continuu desconsiderat, incadrat la rau, numai din cauza acestui efort de a reduce totul la 2. sunt multe elemente care incurajeaza credinta omului in numarul 2. barbat/femeie, 2 maini, 2 picioare, 2 parti ale creierului, 2 ochi, 2 urechi, 2 mameloane, 2 plamani si pot continua lista pana maine. ceea ce incerc sa spun, este ca din cauza dragostei asteia pentru numarul 2, de multe ori ignoram sau fortam acest numar si in situatii in care de fapt exista mai mult de doua variante.

I am only one, but I AM one!
#20796 (raspuns la: #20629) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
miez - de AlexM la: 01/09/2004 20:11:21
nea OmGom spusa ca exista bine rau si indiferenta. Adica "miezul" sau acel loc unde se intalnesc cele doua extreme si se anihileaza reciproc. "ad nihil"= a se face nimic.

Cele exemple date de dinisor sint numai nuantse ale celor doua grupari initiale de - si + ; primesti ceva, ai gasit ceva inseamna + pentru ca intra in sac, pierzi ceva, ti se ia ceva, este minus ca iese din sac. Si tot asa. Starea de repaos, nul-ul,zero, este acel miez unde este ori sfarsitul ori inceputul extremelor as zice eu.

AlexM

#20798 (raspuns la: #20796) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
omuletul goma - de dinisor la: 05/09/2004 16:21:36
explicatii necesare, cele dat de tine! se nasc intrebari. ca de ex, referitor la fraza "adica indiferenta nu aduce nici un rau, nici un bine. dar exista!" . De ce crezi asta? Indiferenta poate aduce si rau si bine. Bine, cand folosim indiferenta pentru a sta departe de situatii care ne-ar complica existenta. Rau, cand cineva drag ne trateaza astfel. Deci, indiferenta exista si poate crea 2 situatii (iata din nou ajungem la nr.2, mentionat de tine). de aceea vin si zic, nu putem folosi indiferenta ca punct 0.
Ce parere ai?

_______________________________________________________
Viata este timpul ce ne-a fost daruit, de la prima pana la ultima clipa!
#21107 (raspuns la: #20796) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mitul dualitatii - de anisia la: 15/11/2004 18:09:40
eu consider ca in fiecare dintre noi exista un dublu "eu" : cel bun si cel rau. suntem buni cu cei dragi , cu cei slabi, cu cei mici, cu cei batrani, cu cei plapanzi. suntem rai cu cei ce ne ataca pe noi sau pe cei mai sus mentionati.

sint de felul meu retrasa, traiesc in lumea creata de mine si cu greu patrunde cineva in ea. nu dincolo de anumite limite in orice caz. asta nu inseamna ca , in cazul in care ma simt amenintata pot fi ca o leoaica. asta nu inseamna ca exista in mine o alta anisia, o anisia care sta la panda si ma pazeste? asta nu inseamna dualitate?

tu spui ca avem de-aface cu trei elemente. eu te contrazic. personal vorbind sunt doua stari: bun sau rau. esti 99% din timp un om bun. exista acel 1% "just in case" daca esti amenintat...atunci devii rau. un fel de rau care sa te apere. nu exista un al treilea element. nu in cazul meu.
#28785 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"De ceva timp ma lupt cu un c - de rational rose la: 02/12/2005 20:16:04
"De ceva timp ma lupt cu un concept de care sunt convins ca este un mit. Un mit atat de adanc inradacinat in constiinta noastra incat nu il punem nici un moment sub semnul indoielii."

Si de ce esti asa de "convins"?? Doar pt ca nu se potriveste cu "matematica" ta? De ce nu-ti pui problema sa schimbi matematica?

Eu zic sa te gandesti bine de ce te "lupti" cu conceptul asta, de ce il consideri "mit" si de ce vrei neaparat sa-l schimbi. De ce te derajeaza? Cumva pentru ca binele ti se pare imposibil de facut mereu, iar raul, deh, e constiinta (un alt "mit" inradacinat - nu?) care te cam cearta...

Hai sa nu cadem in capcana ca orice lucru vechi e si gresit.

Exista doar Bine si Rau, dupa cum exista doar Viata si Moarte; restul sunt pura fictiune care ne alieneaza de realitate si ne consuma viata scurta. Faptul ca nu faci binele, este Rau.

Matematica este la urma urmei tot o "fictiune", o conventie inventata de oameni, care care o putem asocia realitatii pana la un moment dat. Dar sa nu incepem sa 'ghicim' realitatea demonstrandu-ne teoriile cu conventii/teorii pe care tot noi le-am inventat, pe pornind de la observarea (limitata) a realitatii.

.
#92330 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
r_rose, matematica nu poate f - de Intruder la: 02/12/2005 20:46:22
r_rose, matematica nu poate fi schimbata, cica-i stiinta exacta!
exista BINE si RAU...binele are mii de nuante, raul are milioane...

___________________________________
semper idem...
#92355 (raspuns la: #92330) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: