-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

amalgam


de Homo Stultus la: 05/05/2009 19:14:43
rezumat: note de lectura. jumatati de ganduri despre
taguri: Diverse 
voteaza:
Camus spunea ca singura problema cu adevarat importanta este sinuciderea. Absurdul si sinuciderea. Aceste sunt cele doua laturi ale demersului. Desigur ca absurdul este o tema foarte importanta in existentialism (si nu numai). Fiecare om (nuantarea individ sau persoana o exclud in situatia de fata) trebuie sa determine daca merita sau nu sa participe la fiintare.

Acelasi spune ca un raspuns la aceasta problema ar duce la o actiune imediata si deci (ironic) majoritatea oamenilor prefera rolul de mereu intrebatori. Ca unii raspund da purtandu-se ca si cum nu, este o alta dimensiune. Eu nu gasesc ca acest lucru ar trebui sa ne mire.

Desigur ca absurdul unui univers adanc nedrept ar putea sa ne aduca deprimare. Desi multi s-au grabit sa il declare pe Dumnezeu mort si ingropat, nu au mers pana la capat. A substitui umanitatea sau fraternitatea, libertatea etc. lui Dumnezeu nu rezolva nimic. Mi se pare ridicol sa il omori pe Dumnezeu si sa lasi sa traiasca in tine morala. Camus observa bine acest lucru. Dostoievski prin Ivan K. pune dreptatea deasupra lui Dumnezeu. Este o copilarie. Dar o copilarie serioasa.

Deci, pana la urma, daca raul este necesar creatiei atunci aruncati Creatorul care nu e in stare sa il eludeze cand faptuieste universuri. Dar morala fara scop este de asemenea buna de aruncat. Prin urmare aruncati si morala. Deificati omul! Hic et nunc! Daca raul trebuie exclus si daca celalalt este rau (de retinut: fara un tel obiectiv – in afara subiectului uman, omul devine atotputernic si deci bunul plac are un caracter absolut desi pur subiectiv) atunci distrugerea lui trebuie infaptuita.

Cunoasterea omului nu se poate face fara iubire. Cu alte cuvinte a gandi dreptatea (umana) ca valoare absoluta e o mare tampenie. In primul rand omul (oricare ar fi el) nu poseda criteriul absolute dupa care dreptatea se poate infaptui, pe urma o dreptate izvorata din subiect dar care nu se indreapta catre subiect ci se impauneaza a absolut e dincolo de ridicol.

Oare merita sa ne propunem sa eliberam omul de umanitate? De faptul ca acest lucru ar fi posibil nu trebuie sa ne indoim. El se intampla mereu desi nimeni nu isi propune asta. Alienarea si caderea sub limita umanitatii sunt si mereu au fost constante ale drumului parcurs de om sub soare. De la “idealizarea realului” la “realizarea idealului” pasii au fost facuti numai pe cale de exceptie. Nu ne intrebam daca lucrul se intampla ci daca merita.

Spun sa eliberam nu pentru ca umanitatea ar fi un lucru negativ ci pentru ca se pare ca omul are nevoie de mari eforturi pentru a se mentine in limitele acesteia. Stiu ca ne-ar conveni sa epuram in umanitate elementele nedorite (minciuna, ura, crima, violul, inselaciunea etc.) dar acest lucru e la fel de probabil ca starpirea foametei. Cu asta vreau sa spun ca nu e imposibil dar ca nu se va realiza niciodata.

Ca omul este o fiinta ticaloasa aproape tot timpul si sublima doar uneori e clar. Fara jaloane ale conduitei colective (legi) omenirea fie s-ar autodistruge relational, fie s-ar intoarce la haita masculului alfa. Deci daca suntem corecti numai sub legi asta nu ne face nicidecum mai buni ci doar lasi. O morala a legii e inferioara si, pana la urma, chiar nu stiu daca se poate numi morala.

Pe cale de exceptie avem insa si salturile care au inlaturat haita lui alfa si au dat o sansa sclavului. Pentru aceste exceptii umanitatea merita laudata si viata traita. Sunt acei 5 care desi nu au fost de gasit in Sodoma se gasesc in istorie. Datorita lor avem ceva de explorat si ceva in care sa ne recunoastem. Daca Dumnezeu pentru 5 ierta Sodoma tot pentru 5 umanitatea ar face bine sa nu se mai grabeasca sa ingroape ceea ce ea nu poate sa faureasca.

*posibile erori de scriere sau de exprimare.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (87):


Absurdul si sinuciderea - de cosmacpan la: 06/05/2009 02:20:26
o inventie si o interventie...

Dumnezeu nu suporta substituiri, El e ori nu

tablouri intr-o expozitie: astazi absolutul

Iubirea? ea nu suporta cunoastere, este traire

umanitate? umanism

niciodata? sa spui niciodata niciodata.

patriarhat sau matriarhat? care fi-va pornirea?

"Dumnezeu pentru 5 ierta Sodoma" oare asta sa insemne ca si Dumnezeu este aidoma noua cand isi priveste degetele numarand...
#434318 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Homo Stultus - de Paianjenul la: 06/05/2009 03:17:18

"Deci, pana la urma, daca raul este necesar creatiei..."

- De unde concluzia ca "raul este necesar creatiei"?...

#434321 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de adina.petre la: 06/05/2009 03:55:17
a gandi dreptatea (umana) ca valoare absoluta e o mare tampenie

Nimic in legatura cu oamenii nu este absolut. Totul are cel putin o dubla polaritate in noi. Nimic nu e fara raspuns in directia diametral opusa, si nimic nu e singur in noi. Si mai suntem si dinamici. Dubiosi oamenii astia. :)
#434323 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Alexandros la: 06/05/2009 11:02:13 Modificat la: 06/05/2009 11:03:41
Camus spunea ca singura problema cu adevarat importanta este sinuciderea. Absurdul si sinuciderea. Aceste sunt cele doua laturi ale demersului. Desigur ca absurdul este o tema foarte importanta in existentialism (si nu numai). Fiecare om (nuantarea individ sau persoana o exclud in situatia de fata) trebuie sa determine daca merita sau nu sa participe la fiintare.


Cam asa zicea si Schopenhauer despre sinucidere dar el motiva participarea nostra la fiintare doar prin lasitate:
"La ce te poti astepta de la o lume in care aproape toti traiesc numai pentru sa sunt prea lasi pentru a se sinucide?"

In ce priveste absurdul eu cred ca Dumnezeu e reprezentarea spirituala a celui mai necesar punct de sprijin, acel punct fix pe care-l invoca Arhimede.
Absurdul e inlocuit cu Dumnezeu. Cel ce crede in Dumnezeu nu crede in absurd.
Cel ce nu crede in Dumnezeu, la fel nu crede in absurd.
Numai agnosticul vede absurdul pentru ca merea lui certitudine e incertitudinea. Intelegerea, explicarea, definirea, identificarea concreta, deci rationarea absurdului e la fel de sofistica in mentalitatea agnosticului precum explicarea lui Dumnezeu in cea a credinciosului.
In acceptia ambilor Dumnezeu, respectiv absurdul, doar exista iar existenta lor e explicatia neexplicabilului.
#434341 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de oeo_ la: 06/05/2009 11:17:43
Merita viata sa fie traita chiar daca ni se pare absurda, lipsita de sens? Camus si multi alti indivizi care nu cauta consolare in religie au aratat ca da. Infruntarea cu absurdul nu implica sinuciderea, ci ne da posibilitatea sa traim din plin. Sisif s-a ridicat pe deasupra destinului sau si este fericit tocmai pentru ca si-a acceptat soarta. Daca fericirea este reala, vom putea sa o gasim fara sa cautam refugiu in credinte, sperante sau orice se afla dincolo de experienta.

Perspectiva lui Camus era diferita de cea actuala. Cu siguranta azi ar fi avut alte opinii in legatura cu morala. Poti sa explici afirmatia: “Mi se pare ridicol sa il omori pe Dumnezeu si sa lasi sa traiasca in tine morala”?
Voi reveni, e intresanta tema


#434345 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
oeo_ - de Sancho Panza la: 06/05/2009 11:35:10
Merita viata sa fie traita chiar daca ni se pare absurda, lipsita de sens? (...)Sisif s-a ridicat pe deasupra destinului sau si este fericit tocmai pentru ca si-a acceptat soarta. Daca fericirea este reala, vom putea sa o gasim fara sa cautam refugiu in credinte, sperante sau orice se afla dincolo de experienta.

Nimeni nu traieste excuzand sensul; inventam sau resuscitam sensuri, dar nu acceptam existenta golita de sens. Este ceea ce Thierry Magnin numeste "cautarea sensului pe fond de non-sens). Asta fac filosofiile moderne de un secol si jumatate incoace, in mod explicit.
Abjurarea universalului a dus la exacerbarea imoprtantei particularului; morala conjuncturalui (mult mai usor de urmat, delatfel) a capatat un ascendent in fata celeilalte. Bergson spune ca morala sociala este intemeiata pe obisniunta; nu urmarea ei necesita efort, ci dimpotriva, tendinta de a te impiedica valului care te duce.
Cum spunea si HS, omul a ajuns sa se deifice - asta nu inseamna ca a renunat la deificare.

#434346 (raspuns la: #434345) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
oeo_ - de Alexandros la: 06/05/2009 12:25:03
Caricaturizand o reclama la vopsea lavabila competez explcatia completa si complexa a colegei Sancho Panza si-ti spun: Da, merita!
"Sensul vietii" luat la modul vulgar e o sintagma cu sens dinamic iar filozofic absurdul nu exclude sensul vietii.
Conform multor filozofii la baza vietii sta vointa. La baza tuturor formelor de viata.
Un alt motiv pentru traim in viata asta care ni se pare absurda tocmai l-am scris mai sus citandu-l pe Schopenhauer. Alegem intre absurd si nimic dar nu din lasitate cum spune filozoful ci pentru ca ratiunea exacerbeaza gandirea pragmatica.
#434350 (raspuns la: #434345) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Alexandros - de Sancho Panza la: 06/05/2009 12:49:35 Modificat la: 06/05/2009 12:56:13
asta se intampla cand confunzi vopseaua de par cu cea lavabila: cu usurinta poti ajunge sa confunzi si gardul cu leopardul...:)
#434353 (raspuns la: #434350) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de maan la: 06/05/2009 12:52:26
Camus spunea ca singura problema cu adevarat importanta este sinuciderea

poti sa-mi dai un citat?
#434354 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de maan la: 06/05/2009 12:57:39 Modificat la: 06/05/2009 13:02:43
uh, gata, am gasit.
adevarata problema nu ii sinucidere, ii intrebarea daca viata merita sa fie traita.
#434355 (raspuns la: #434354) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sancho Panza - de Alexandros la: 06/05/2009 13:08:40
corect. Noi barbatii nu prea facem diferenta intre ele. La vopsele ma refer. La garduri ne mai descurcam ca sarim destule in viata :)
#434362 (raspuns la: #434353) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cosmacpan - de zaraza sc la: 06/05/2009 13:40:45
"Dumnezeu pentru 5 ierta Sodoma" oare asta sa insemne ca si Dumnezeu este aidoma noua cand isi priveste degetele numarand... "

Uneori Dumnezeu seamana suspect de mult cu oamenii...

#434372 (raspuns la: #434318) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Paianjenul - de zaraza sc la: 06/05/2009 13:41:29
Prefer afirmatia ca nu exista rau si bine. Exista doar oameni care judeca.

#434373 (raspuns la: #434321) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Alexandros - de zaraza sc la: 06/05/2009 13:43:58
"Cam asa zicea si Schopenhauer despre sinucidere dar el motiva participarea nostra la fiintare doar prin lasitate:
"La ce te poti astepta de la o lume in care aproape toti traiesc numai pentru sa sunt prea lasi pentru a se sinucide?"

De fapt fiecare filosof, teolog sau ce-o fi, vede lumea si o interpreteaza in mod subiectiv.

Parerea mea e ca lasii se sinucid!

#434375 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sc - de Island la: 06/05/2009 13:53:10

Parerea mea e ca lasii se sinucid!

sbscriu:)
#434382 (raspuns la: #434375) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 06/05/2009 13:56:24
Parerea mea e ca lasii se sinucid!
O teorie devenita axiomatica. Nimic mai fals!
#434384 (raspuns la: #434375) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza sc - de Alexandros la: 06/05/2009 14:15:45
De fapt fiecare filosof, teolog sau ce-o fi, vede lumea si o interpreteaza in mod subiectiv.
De fapt fiecare individ vede lumea subiectiv pentru ca suntem diferiti prin multe.

Unii care se mai sinucid: bolanvi cu boli incurabile, fanatici religiosi, bolnavi psihici, afaceristi scapatati si lista poate continua cu cei ce o fac din iubire(pierduta), din onoare, din mustrari de constiinta... etc.
#434409 (raspuns la: #434375) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza sc - de adina.petre la: 06/05/2009 14:20:35
Parerea mea e ca lasii se sinucid!

Ba eu cred ca ai nevoie de o carutza de curaj sa faci asa ceva.
#434415 (raspuns la: #434375) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de zaraza sc la: 06/05/2009 14:28:17
Sorry, problema e ca ce pentru tine e fals, pentru altul e perfect valabil.

Nu cred in afirmatia respectiva pentru ca e axiomatica, ci pentru ca e convingerea mea intima.

#434424 (raspuns la: #434384) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
adina.petre - de zaraza sc la: 06/05/2009 14:29:22
Si ca sa traiesti, de ce ai nevoie?
referindu-ne la cei care ajung la un pas de sinucidere.

#434427 (raspuns la: #434415) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 06/05/2009 14:31:58
Dupa teoria asta, a ta si-a altora, avangarda unei armate terestre e facuta dintr-o sumedenie de lasi. Ceea ce este din nou fals.
#434432 (raspuns la: #434424) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza sc - de adina.petre la: 06/05/2009 14:34:28
De perseverenta.
#434436 (raspuns la: #434427) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 06/05/2009 14:37:20
Sau de un... pai.
#434440 (raspuns la: #434436) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
adina.petre - de zaraza sc la: 06/05/2009 14:37:31
Sa perseverezi in ce?
In ce sa persevereze unul care a pierdut tot? Sa persevereze in greseala unul care are o deceptie ce i se pare grava?

#434442 (raspuns la: #434436) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza sc - de adina.petre la: 06/05/2009 14:41:10
In a trai. In ciuda tuturor necazurilor pe care le are.

Atunci cand un om ia decizia de a se sinucide, inseamna ca nu poate concepe o alta solutie de rezolvare a problemei lui, oricare ar fi aceea. De aici si pana la a comite actul, mie mi se pare ca trebuie sa gasesti o resursa de mare curaj. Pnetru ca in mod normal, tuturor ne este frica de moarte. Insa eu cred ca acolo se produce un soi de scurt circuit, si doar o avalansa de adrenalina te poate impinge peste marginea balconului.
#434445 (raspuns la: #434442) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de adina.petre la: 06/05/2009 14:41:30
Pai?
#434446 (raspuns la: #434440) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de zaraza sc la: 06/05/2009 14:44:32
Dar nu te duci sa mori. Nu e asta scopul.

Daca discutam la gramada... :(
Aici e vorba de sinucidere. Ei sunt ucisi.

Fara ei nu era victorie.

#434448 (raspuns la: #434432) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
adina.petre - de zaraza sc la: 06/05/2009 14:45:26
Te agati de un pai, de o speranta cat de mica.

#434449 (raspuns la: #434446) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
adina - de mazariche la: 06/05/2009 14:46:22
Sunt si-o multime de morti vii. Nici curaj n-au s-o sfarseasca, nici curaj s-o traiasca, de viata zic. Si... vegeteaza. Uneori pe spinarea altora, alteori doar prabusiti in ei.
#434451 (raspuns la: #434445) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 06/05/2009 14:47:18
Paiul poate fi orice. Adica orice pretext pentru a trai. Te agati de el.
#434452 (raspuns la: #434446) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
adina.petre - de zaraza sc la: 06/05/2009 14:47:39
Adrenalina asta e dublata si de dezgustul de viata etc.
Nu cred ca descurajand viitorul sinucigas, vei obtine lipsa de curaj pentru a se sinucide.

"Hai, stai cu mine in kkt-ul asta de viata!"

#434453 (raspuns la: #434445) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de maan la: 06/05/2009 14:47:52
Ba eu cred ca ai nevoie de o carutza de curaj sa faci asa ceva.

nu toti oamenii se sinucid din aceleasi motive.
sinuciderea de care vorbim poate fi rezultatul extrem al unui gest pasional, cat concluzia unui rationament logic, firesc.
#434454 (raspuns la: #434415) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 06/05/2009 14:50:48 Modificat la: 06/05/2009 14:51:26
Voluntariatul pentru linia-ntai e act sinucigas.

Exista o nuanta, cel putin eu o vad, anume ca: sinucigasul e un om slab, nu unul las.
Ceea ce nu-i totuna!

#434458 (raspuns la: #434448) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maza - de adina.petre la: 06/05/2009 14:53:19
Asa vedem noi din exterior. Inauntru la ei acolo, cine stie cum se vede?
#434463 (raspuns la: #434451) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 06/05/2009 14:53:22
... ceea ce exclude lasitatea.
#434464 (raspuns la: #434454) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de adina.petre la: 06/05/2009 14:53:58
Da, ai dreptate. Imi scapase subtilitatea paiului.
#434466 (raspuns la: #434452) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza sc - de adina.petre la: 06/05/2009 14:56:24
Sunt convinsa ca sunt multe lucruri implicate, adrenalina a fost doar un exemplu. Fundamentul pe care iei o astfel de decizie nu imi pare a fi ceva minor. Sigur ca ma refer la oamenii clinic sanatosi la cap, nu la un schizofren care se sinucide pentru ca asa i-au zis vocile.

Adevarul este ca odata decizia luata si daca e luata pe motiv ca e cea mai buna solutie, nu cred ca sunt sanse sa il intorci din drum. Poate sa amani, dar sa-i schimbi decizia e ceva utopic. Daca el nu vrea sa mai traiasca, pot sa vreau eu pana lesin, mai devreme sau mai tarziu tot o va face.
#434473 (raspuns la: #434453) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de adina.petre la: 06/05/2009 14:57:38
Motivele cred ca nici ei nu le stiu prea bine si cu atat mai putin cei care raman in urma.

Acum doi ani a fost un caz in Constanta in care un tanar de 19 ani s-a aruncat de la balcon. Pe bilet a lasat scris ca nu e suparat si dezamagit de nimeni, doar ca e curios cum e sa fii mort.
#434474 (raspuns la: #434454) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Alexandros la: 06/05/2009 15:12:03
Asta curiosul era bolnav psihic Adina. Ori extrem de prost. In mintea noastra orice curiozitate presupune si o concluzie altfel nu are sens. El nu a aflat cum e sa fii mort. Sau mai stii? Dar concluzii nu a tras sigur. :)
#434490 (raspuns la: #434474) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
HS - de picky la: 06/05/2009 15:13:48
Excelente rationamente, observatii si problemati intru meditatie.
#434492 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Alexandros - de adina.petre la: 06/05/2009 15:13:56
Sunt convinsa ca respectivul ar fi iesit niste tigla lipsa la inventar, dar s-a dus, brusc si dintr-o data. Oricum, ceva in neregula trebuie sa fie la oamenii astia, din moment ce instinctul de supravietuire poate fi "inselat".
#434493 (raspuns la: #434490) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sancho Panza - de oeo_ la: 06/05/2009 15:56:10
Omul e in permanenta cautare de sens, asta-i o caracteristica umana. Asta este si sursa suferintei umane, VREM sa existe un sens al universului si descoperim doar “cerul gol”. Ce facem in fata acestei situatii absurde, se intreba Camus. Avem trei optiuni: credinta neconditionata , sinuciderea sau acceptarea situatiei. Camus apara ultima varianta (Sisif).

Lipsa unui sens al universului nu implica faptul ca viata nu merita sa fie traita. Cel care se infrunta cu absurdul crede ca viata are valoare (nu ca exista un scop si sens al universului) si ca indivizii pot crea ei insisi sensul vietii. De fapt, oricare ar fi sensul, acesta este mereu creat de indivizi.

“morala conjuncturalui (mult mai usor de urmat, delatfel) a capatat un ascendent in fata celeilalte.” Ce vrei sa spui? Dar prin “omul a ajuns sa se deifice?” Banuiesc ceva dar inainte de a comenta as vrea sa fie cat mai putin ambiguu.

zaraza, afirmatia "lasii se sinucid": simplifica prea mult; viata si aspectele ei sunt mult mai complexxe.
#434527 (raspuns la: #434346) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cosmacpan - de Homo Stultus la: 06/05/2009 16:03:53
"iubirea? ea nu suporta cunoastere, este traire." Sa inteleg ca atunci cand vorbim despre cunoastere trairile sunt excluse? multumesc.
#434536 (raspuns la: #434318) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
paianjenul - de Homo Stultus la: 06/05/2009 16:10:41
"-De unde concluzia ca raul este necesar creatiei?"

Este o concluzie strict logica (poate fi deci atacata si nu subscriu la ea, credeam ca reiese din text). Logica ar fi urmatoarea (poate fi gasita de exemplu la Leo Taxil) Dumnezeu este creator si omniscient. Rezulta ca El stia ca raul va intra in creatie. Totusi a creat. Din acest punct putem trage doua concluzii logice. 1. Dumnezeu a vrut raul. Concluzie care nu se sustine daca avem in vedere celelalte atribute ale lui Dumnezeu. 2. Modelul actual de creatie este singurul posibil din moment ce a fost faurit. Daca acest tip de creatie este singurul posibil si daca in acest tip de creatie se gaseste raul inseamna ca el este necesar. (desigur aceasta concluzie este una fortata si se bazeaza numai pe faptul ca in fiintare nu intra decat ceea ce este necesar). De altfel necesitatea raului in creatie nu este o tema inventata de mine. Eu nu o aprob.
Multumesc pentru comentariu.
#434545 (raspuns la: #434321) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
adina.petre - de Homo Stultus la: 06/05/2009 16:11:10
Desigur. :)
#434547 (raspuns la: #434323) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Alexandros - de Homo Stultus la: 06/05/2009 16:14:33
Da. De altfel intr-un alt eseu Camus vorbeste mai pe larg despre aceasta aratand totusi limita nihilismului. Sau asa mi s-a parut mie.
Nu imi permit sa intru mai mult in dezbatere deocamdata din lipsa de timp. Sper totusi sa dezvolt, comentariul tau merita mai multe cuvinte.
#434552 (raspuns la: #434341) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
oeo_ - de Homo Stultus la: 06/05/2009 16:15:20
Orice digresiune este foarte bine venita. Le citesc cu mare placere.
#434555 (raspuns la: #434345) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de Homo Stultus la: 06/05/2009 16:19:07
Eseul Absurdul si sinuciderea. Aceasta problema (filosofica zice el) implica restul. Adica daca da sau nu. Camus, Rao, 1994, p. 105.
#434560 (raspuns la: #434354) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
tuturor - de Homo Stultus la: 06/05/2009 16:22:06
Va multumesc pentru comentarii. Sper ca maine sa reusesc sa particip mai mult la aceasta "discutie".
#434565 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de maan la: 06/05/2009 16:24:35
am gasit-o!
cand am cerut citatul, ma gandeam la cel original, fiindca nu mi-l aminteam defel.
is citate din camus pe care le stiu pe de rost (mi-au trebuit la scoala)si asta facea parte dintre ele.
#434567 (raspuns la: #434560) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Homo Stultus la: 06/05/2009 16:30:21
Ah, uitasem, in legatura cu sinuciderea lasilor. Exista si sinuciderea rituala (de exemplu la daci, cel mai bun dintre ei era ales sa trimita mesajele catre divinitate si singurul mod de a ajunge acolo era sa se arunce cu pieptul intr-o sulita), sinuciderea pentru onoare (samuraii japonezi) sinuciderea ca sacrificiu pentru a salva un altul etc.
#434571 (raspuns la: #434565) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de maan la: 06/05/2009 16:32:47
la daci, cel mai bun dintre ei era ales sa trimita mesajele catre divinitate si singurul mod de a ajunge acolo era sa se arunce cu pieptul intr-o sulita)

dap. o data la patru ani.
de-aia il intrebam io pe domnul cela cu ... zamolxianismul, ce se intampla, azi, cu mesagerul...?:D
#434573 (raspuns la: #434571) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 06/05/2009 17:14:03
Alea-s lasitati... idilice. :))

Suicidul nu e in corelatie implicita cu lasitatea. Mai degraba teoria asta e o forma de cantarire tocmai a lasilor ca sa justifice ca ei nu-s lasi.
#434587 (raspuns la: #434571) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 06/05/2009 17:15:01
Astazi? Sau se liciteaza sau se fofileaza.
#434589 (raspuns la: #434573) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mi-a - de GloriaVictis la: 06/05/2009 17:18:34
venit in minte "jocul ielelor", citind...ceva, nu stiu. Va trebui sa recitesc
#434593 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de om la: 06/05/2009 17:37:04
teoria ca teoria, dar practica ne omoara :)
#434600 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de picky la: 06/05/2009 17:57:36
Sa-nteleg ca tu ti-ai lua viata mintenas, da' n-ai Ghidul practic al sinucigasului amator?
#434603 (raspuns la: #434600) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Homo Strultus - de elevul la: 06/05/2009 20:01:35
Nu am citit ce au scris ceilalti,pentrua a nu fi influentat.Deci:
1.Ce intelegi prin "univers adanc nederpt" si la ce te raportezi cand faci aceasta afirmatie?
2.Dece pui semnul egalitatii intre Dumnezeu(zei) si morala?Cei fara acest Dumnezeu (zei),sunt prin definitie imorali?Dece?
3.Cum poti aprecia binele fara a-l compara cu ceva(raul in situatia data)?
Deci nu Creatorul trebuie aruncat,ci cel ce nu-L intelege.
4.Atotputernicia omului nu poate deveni bunul plac,decat in lipsa moralei si justitiei,deci.....
5.Daca dreptatea umana,ca valoare absoluta (*sau relativa)este o mare tampenie,ce dreptate nu este o tampenie si cine poate face diferenta?
6Nu stiu ce intelegi prin umanitate,dar a elibera omul de umanitate,inseamna a-l aduce la animalitate.Este posibil intradevar,dar dece?
7.Care sunt limitele umanitatii si cine are dreptul sa le stabileasca?
8.Foametea poate fi starpita si poate chiar in viitorul nu prea indepartat.
9.Cine poate aprecia si pe ce criterii ca omul este o fiinta ticaloasa?Daca nu poate exista o morala a legii,atunci ce inseamna moralitate?
10.Cum se poate aprecia corectitudinea fara niste repere (deci legi)?Ce intelegi prin lasitate in acest context?
11.Haita lui alfa este mult superioara sclavului.Intr-o haita nu exista sclavi ci numai grade de subordonare.
12.Daca cei5 din Sodoma reprezinta pentru tine lauda umanitatii,inseamna ca haita este mult superioara.In haita nu exista incest,din considerente de obtinere a unor urmasi viabili si nu morale.
#434677 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de om la: 06/05/2009 22:23:58
Sa-nteleg ca tu ti-ai lua viata mintenas, da' n-ai Ghidul practic al sinucigasului amator? = in primul rand eu nu ma ghidez/documentez cu lucruri amatoresti, deoarece sansa nereusitei creste proportional cu cat se teoretizeaza mai mult...deci revin la afirmatia mea precendenta ;)

Parca am mai scris pe o confa de profil sinucigas;) ca m-as sinucide din interes stiintific (sanchi, curiozitate) ca sa stiu cum/ce este. Nu o fac pt ca nu mi se garanteza reintoarcerea si publicarea rezultatelor. Daca nu se publica rezultatele este ca si cum nu ar fi, in afara de teorie...si iar revin la afirmatia precedenta :)
#434721 (raspuns la: #434603) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cine stie sa descante de dez-bolduire? - de Sancho Panza la: 06/05/2009 22:28:48
ca s-a deochiat elevul nostru...manca-l-ar mama pe El!
ptiu ptiu!
#434724 (raspuns la: #434677) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...