-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Cristofobia


de monte_oro la: 08/05/2009 12:12:15
rezumat: despre mirobolanta ”Noua Europa”...
taguri: Salonul 
voteaza:
Semnalez...deh..cu ceva intarziere, un articol al lui Patapievici despre situatia crestinismului in...hmmm...Europa Unita... subiect pe care ne vom mai fi ciondanit pe-aici, prin cafenea...:)

Horia-Roman Patapievici: „«Europa creştină» este titlul unei cărţi scrise de un evreu practicant, în atenţia creştinilor din ghetoul european 1*)”.

„Ghetou european”? Ce e asta?, vă veţi întreba. Răspunsul e simplu
şi îi aparţine autorului, Joseph H. H. Weiler 2*), un eminent specialist în drept, autor a numeroase studii dedicate dreptului european (de curând a fost tradusă la Polirom importanta sa lucrare din 1999, Constituţia Europei): potrivit diagnosticului său, creştinii din Europa şi-au ghetoizat credinţa, hotărând de bună voie să-şi suspende în spaţiul public convingerile creştine şi să se abţină de a susţine public consecinţele morale ale propriei lor credinţe.

Fireşte, nu e un ghetou construit de alţii pentru a-i exclude pe creştini: e unul construit de creştini, pentru a se ascunde de ei. Că autorul este evreu practicant şi nu un creştin militant conferă cărţii un spor de autoritate morală, la care un creştin nu poate să nu fie sensibil.

Totul a plecat de la un fapt juridic precis: refuzul oficialilor europeni de a introduce o referinţă explicită la creştinism în Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene şi în proiectul Tratatului instituind o Constituţie europeană. Teza lui Weiler este că „în contextul constituţional european, referinţa la Dumnezeu şi la creştinism nu doar că nu trebuie exclusă, dar ea este chiar indispensabilă”. Această poziţie, susţine autorul, nu e nici urmarea unei preferinţe religioase personale, nici o opinie subiectivă privind ce anume ar fi mai bine pentru Europa, ci este concluzia unei analize constituţionale şi trebuie privită drept consecinţa inevitabilă a ceea ce impune constituţionalismul european.

Înainte de a rezuma argumentele lui Weiler, să observăm că refuzul de a menţiona creştinismul ori
măcar cuvântul religie în documentele care fundamentează identitatea europeană înseamnă trei lucruri precise (şi ofensive): (i) cetăţenilor europeni nu li se recomandă să se identifice public ca creştini; (ii) nu este încurajată ideea de a defini oficial tradiţia culturală a Europei în termeni de creştinism; (iii) în viziunea oficialilor europeni, nu este indicat ca patrimoniul spiritual al cetăţenilor europeni să fie definit în termeni religioşi. Semnificaţia refuzului nu este un spor de neutralitate, ci o neliniştitoare instalare într-o ideologie militantă, înşelător drapată în neutralitate.

Trei sunt argumentele avansate de Weiler în susţinerea tezei sale: (1) argumentul juridic-procedural (testul onus probandi); (2) argumentul constituţional; (3) argumentul istoric şi identitar (problema cristofobiei). Am să le rezum cât pot mai mult.

Referitor la (1). „Necesitatea de a justifica includerea unei referinţe la Dumnezeu ar lăsa să se creadă că spaţiul public european ar fi laic”. Or, această premisă este falsă: spaţiul public european este un amestec de laic şi religios. Sunt oare cetăţenii ţărilor Europei în mod unanim de acord să elimine orice atitudine religioasă din spaţiul public? Dacă da, încă ar trebui făcută dovada purităţii laice; dacă nu, moderaţia pretinde acceptarea religiosului. Prin urmare, cei care vor ca referinţa la Dumnezeu să nu figureze în Cartă şi în Constituţie trebuie să demonstreze că au motive întemeiate să o ceară. Iar singura lor justificare constrângătoare ar fi aceea că spaţiul public european e integral laic. Este acum? În mod sigur, nu. Trebuie să devină? Nu e deloc sigur. Testul „onus probandi” a arătat că naturală este menţionarea creştinismului, nu excluderea lui.

Referitor la (2). „Fiecare constituţie, chiar şi prin părţile ei cele mai tehnice, aruncă o lumină foarte lămuritoare asupra poporului care a adoptat-o.” Dacă textele cu vocaţie constituţională (Carta drepturilor fundamentale şi proiectul de Constituţie) vor să fie europene, ele trebuie să ţină seama de diversitatea constituţională europeană, să reflecte opţiunile statelor membre şi să respecte felul în care popoarele membre îşi concep identitatea. Excluderea creştinismului dintre referinţele identitare ale Europei Unite are o valoare normativă, iar libertatea de a legifera împotriva tradiţiilor naţionale ale unora dintre statele membre reflectă un atribut de suveranitate absolută, care a fost arogat prin abuz. Nici parlamentele naţionale nu au acest atribut, remarcă pe bună dreptate Weiler, căci şi ele trebuie să ţină seama de realităţile popoarelor în numele cărora legiferează.

Referitor la (3). Dacă argumentele invocate de membrii Convenţiei împotriva menţionării creştinismului au fost constituţionale (sub forma unei „preferinţe democratice orwelliană”), raţiunea lor trebuie căutată în altă parte. Unde? În cristofobie, crede Weiler: „Voi numi fenomenul înlăturării lui Dumnezeu şi a creştinismului din textele constituţionale ale Uniunii Europene «cristofobie», un termen generic prin care încerc să exprim o rezistenţă care nu derivă din argumente de principiu, ci din motive de ordin sociologic, psihologic şi emoţional”. Prin excluderea creştinismului din identitatea ei, Europa se află în „stare psihologică de denegare”. Sper că acest concentrat al argumentelor lui Weiler să fi putut stârni interesul cititorilor EVZ asupra unui autor de excepţie şi a unei cărţi în contra curentului azi dominant printre „progresiştii” lumii.

1*) J. H. H. Weiler, Un’Europa cristiana. Un saggio esplorativo, prefazione di Augusto Barbera, Biblioteca Universale Rizzoli, 2003. Traducerea în limba franceză conţine o excepţională prefaţă, datorată lui Rémi Brague: Joseph H. H. Weiler, L’Europe chrétienne ? Une excursion, préface de Rémi Brague, traduit par Tobias Teuscher, Catherine Vierling et Ana Peyro, Cerf , Paris, collection Humanités, 2007.

2*) Născut în 1951 în Africa Sud, educat în Israel, Olanda şi Marea Britanie, Weiler a fost profesor la Florenţa, Michigan şi Harvard, este în prezent titularul catedrei Jean Monnet de drept european de la New York University şi ţine cursuri la Bruges (Collège d’Europe), Londra (University College London) şi Copenhaga. O strălucită carieră universitară internaţională – de „evreu rătăcitor”, cum singur îşi caracterizează, cu un surâs, viaţa publică.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

subiecte similare:

comentarii (128):


aici e de munca, breee :)) - de Honey in the Sunshine la: 08/05/2009 12:52:55
nu stiu daca sunt in stare!
#435400 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
de un secol si mai bine - de Sancho Panza la: 08/05/2009 13:04:01
se tot vorbeste de pierderea identitatii si de degradare; dar "vehiculul" nu se opreste, e ca si cum ai incerca sa opresti un tir cu franele stricate, pornit la vale. trebuie o stanca pentru asta.

eu o sa ma tin cat pot de departe de confa ta. :) sau voi incerca, macar...
#435407 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sancho... - de monte_oro la: 08/05/2009 13:11:45
Poate... dar parca nicicand nu fu vantu mai puternic... si mai justificat... chipurile... tocmai in numele democratiei... Incet, incet...nu mai am voie sa fiu antisemit... fie si doar ca observatie a unui fapt istoric... dar am voie sa fiu antiroman...Nu mai ”da bine” sa spun... da, sunt cr estin... intr-un spatiu traditional crestin... ca ofensez milioanele de... altceva... veniti spre Europa. Bine ca ma lasa in Iran sau Afganistan sa ma manifest liber..:)))Mie toate chestiile astea mi se par... de la un punct... mai rele decat comunismul. Ala era un sistem dincolo de care sperai ca e... celalalt... mai bun. Era ..sa zic asa... o ilegalitate de sistem... Dar cand din miezul sistemului ce zice... ”eu sunt cel mai bunm, altu nu s-a inventat... si sunt legal”... vine uniformizarea tampa... atunci... ma gandesc ca am... ca putem avea... o problema. Mare...
#435413 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Honey... - de monte_oro la: 08/05/2009 13:12:11
Mdeh... lene de primavara adanca...:))
#435414 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
domnule, - de Sancho Panza la: 08/05/2009 13:16:04 Modificat la: 08/05/2009 13:17:32
dar parca nicicand nu fu vantu mai puternic... si mai justificat

fizica nu-i tocmai disciplina mea preferata...dar, din cate imi amintesc, viteza sporeste pe masura alunecarii! nu?

gata. :)
#435416 (raspuns la: #435413) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sancho... - de monte_oro la: 08/05/2009 13:28:55
:)) E... parca eu calculasem viteza ”vehicolului” ala al tau... Ziceam si eu... asa... generic... de vremuri...
#435419 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 08/05/2009 14:04:26
Interesant! Cel putin aparent.

Io vin si te-ntreb, domnu' asta, Weiler, crezi ca a reusit sau cel putin a incercat, sa faca abstractie de evreitatea dumnealui, in ceea ce "postuleaza"?
#435434 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de monte_oro la: 08/05/2009 14:07:31
:))) Buna...asta... Pai, aparent... da...si nu.
#435439 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de 1brasovean la: 08/05/2009 14:07:57
astept cu interes si reversul acestei conferinte: 'Cristomania'.
#435440 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 08/05/2009 14:09:54
In fond, nodul gordian al ipocriziei tre' taiat de cineva. De ce n-ar fi Constitutia evropeneasca palosul ala?
#435441 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 08/05/2009 14:11:31
Si-apoi, cristomanţia.
#435442 (raspuns la: #435440) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
la urma urmei - de Sancho Panza la: 08/05/2009 14:15:36
poate ca aceasta omisiune este mult mai onesta decat pare; ea poate fi interpretata si asa:
Europa Unita nu a fost cladita pe o temelie culturala ori spirituala, ci pe interese pur economice. punct.
#435447 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 08/05/2009 14:16:32
Sa nu uit: pe termen lung, planurile bruxelleşti sunt sa cuprinda si spatiul magrebian si Tara Sfanta-ntr-o imbratisare evropeneasca.
Moment in care, daca se-ntampla asta, constitutia in discutie, devine caduca, precum calindaru' mayas dupa 2012.
#435450 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sancho... - de monte_oro la: 08/05/2009 14:18:37
Nehhh..iar incepem?..:)) Stii cum imi pare ”cladirea” asta... de care zici?... ca diferenta intre bijuterii de argint... si poezie...:)Pot coexista amandoua...dar din ratiuni, radacini... si cu sensuri diferite...
#435453 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
+ - de Sancho Panza la: 08/05/2009 14:20:03 Modificat la: 08/05/2009 14:23:09
Turcia...si astia au populatie cat Ro., Ungaria si Benelux la un loc.

dupa care poate cauta, linistita, un Cezar...:)

ah, cum nu ma tin de cuvant!
#435455 (raspuns la: #435450) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 08/05/2009 14:20:44
Nici macar economice-n general, ci doar pentru ramurile energetice si altele strategice, cum ar fi carbunele si otelul. Restu' a venit dup-aia, cum bulgarele de zapada dat la vale...
#435456 (raspuns la: #435447) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de monte_oro la: 08/05/2009 14:21:14
Nu cunosc... planurile astea de extindere... dar...daca-i asa... cu atat mai mult. Am spus-o de multe ori..Ca orice imperiu... isi va gasi sfarsitul... intanzandu-se mai mult decat ii e plapuma. Si se va reveni la... hmm... europenismul national..;)Eu p-asta pariez... chiar de incercarea inversa... pare pe val acum.
#435457 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
da' ce? - de Sancho Panza la: 08/05/2009 14:22:23
ti se pare, cumva, ca Europa s-a nascut in pestera lui Platon?
:)
#435458 (raspuns la: #435453) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 08/05/2009 14:27:56
Europa s-a nascut ca fruct al amorului grec dintre un elin s-un roman.
#435462 (raspuns la: #435458) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte_oro - de cher la: 08/05/2009 14:58:13
Ce se spune aici ? Adica "ne suspendam in spatiulm public convingerile crestine" ...?
Mai in gluma mai in serios, eu,
"Astept invierea mortilor si viata veacului ce va sa vina". Acesta este ultimul articol din Simbolul Credintei si aceasta este credinta tuturor crestinilor.
Iar Patapievici nu este tocmai Mesia la care ma gandeam.
#435477 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cher... - de monte_oro la: 08/05/2009 15:03:48
Benocleaza ochiu..:) Patapievici expune aici ideile altcuiva....
#435479 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 08/05/2009 15:09:32
Adica cum? Identitatea si comunitatea, apropierile si sililitudinile, din cultura europeana, cultura care este summa summarium a culturilor nationale apartinand natiilor europene, cultura europeana deci, isi trag seva din crestinism sau are ca liant crestinismul? Nu cred! E artificializare.
#435484 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 08/05/2009 15:10:49
Of! O supui la eforturi peste poate.
#435485 (raspuns la: #435479) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de monte_oro la: 08/05/2009 15:13:37
Io n-as zice artificializare...ci o subtila si consistenta continuare a antichitatii...
#435488 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 08/05/2009 15:20:28
Spuneam ca artificializare-i sa-i unesti pe baza de crestinism, cand ei is uniti de elenistica si romanitate.
#435489 (raspuns la: #435488) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte-oro - de cher la: 08/05/2009 15:21:43
Deoarece am ironizat m-am gandit ca Patapievici este mai d-al nostru decat dnu. Weiler, dar daca asa corectez ceva considera ca am modificat.
Daca este sa nu glumesc consider ca Weiler are dreptate dar si faptul ca crestinii asteapta un nou Mesia (renascut) este adevarat. (In sensul ca eu cred cum ca s-ar pregati o alta religie, in care Dumnezeu sa fie tot un "OM")
Dar imi cer scuze, voi vorbiti serios si eu glumesc.
#435490 (raspuns la: #435479) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte_oro - de Tot Areal la: 08/05/2009 15:23:08
eu cred ca laicizarea cetatenilor Europei inseamna obligatia lor de a se supune unui aceluiasi set de reguli in mod neconditionat, iar apartenenta la vreo religie, inclusiv crestinism, este benevola si supusa liberului arbitru al fiecaruia, fiind tolerata de constitutie!
#435492 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cher... - de monte_oro la: 08/05/2009 15:31:20
Nu stiu daca-l prinde pe Mesia... cineva in timpul vietii...dar... drumul catre el...pare mai interesant..;)si ce naste drumul...
#435493 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Areal - de monte_oro la: 08/05/2009 15:34:16
Suna bine formularea ta... cu exceptia... neconditionatului. Aici...e o mare buba... si nu ma refer musai la religie. In plus, in orice stat...orice imperiu chiar...exista o religie dominanta...a uneo majoritati...ce se poate simti frustrata de atata discriminare pozitiva... in beneficiul ”oaspetilor”.
#435495 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte_oro - de Tot Areal la: 08/05/2009 15:43:49
aici intervine traditia si in ce familie ai crescut!
oricum ar fi, spre deosebire de mine, am avut grija la copii sa-i las singuri sa-si caute calea spre credinta!
#435497 (raspuns la: #435495) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte_oro - de cher la: 08/05/2009 15:46:26
O.K.
#435498 (raspuns la: #435493) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Intruder la: 08/05/2009 16:17:21
„Voi numi fenomenul înlăturării lui Dumnezeu şi a creştinismului din textele constituţionale ale Uniunii Europene «cristofobie»,...

as zice fenomenul omiterii, nu inlaturarii.
avem nevoie de-un Dumnezeu constitutional european?
de ce "cristofobie"? aaa, da. cine nu-i cu noi, e impotriva noastra...
#435505 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
imi pare rau, dar - de zaraza la: 08/05/2009 16:49:38
(i) cetăţenilor europeni nu li se recomandă să se identifice public ca creştini; (ii) nu este încurajată ideea de a defini oficial tradiţia culturală a Europei în termeni de creştinism; (iii) în viziunea oficialilor europeni, nu este indicat ca patrimoniul spiritual al cetăţenilor europeni să fie definit în termeni religioşi.


despre ce vorbim aici? cine recomanda, cine nu incurajeaza, cine spune ca "nu e indicat"? imi lipseste subiectul in toate frazele astea.
#435510 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Zara... - de monte_oro la: 08/05/2009 17:40:45
...Organismele de conducere ale Uniunii Europene.....Comisia Europeana, in primul rand... adica "guvernul" ala din care... cu onor facem si noi parte prin fra-su lui Ludovic Orban... Apoi...Parlamentul European...
#435522 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intrus... - de monte_oro la: 08/05/2009 17:44:33
Nu as vedea chiar asa... E vorba de identificarea..."statului" Europa...si prin religia dominanta....fundamentala pentru milioane de cetateni europeni. Exact ca orice stat care se proclama ortodox... catolic... protestant... musulman... lasand... da... si dreptul altor culte... sa se manifeste.
#435524 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monde - de zaraza la: 08/05/2009 17:44:42 Modificat la: 08/05/2009 17:45:33
si cum isi exercita "organismele" recomandarile si indicatiile? crezi ca daca tu scrii acuma o carte de istorie/arta/antropologie, etc europeana si pui accentul pe crestinism, o sa vina cineva sa-ti recomande sa n-o faci? daca tu vrei sa strigi in piata mare ca esti crestin, te leaga cineva? te impiedica cineva sa te duci la biserica sau sa faci matanii toata ziua la tine acasa?

eu am o problema cu vizualizarea acestor recomandari si indicatii. ce se intampla, adica, daca nu tii seama de ele?

#435525 (raspuns la: #435522) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Zara,,, - de monte_oro la: 08/05/2009 17:52:55
Recomandarile..si indicatiile...se exercita..prin legi. Exact cum ni se spune acum sa nu mai exista branza neambalata, de ex....sau banana mai mica de nu stiu cati centimetri...ori rosie...pe piata. Sau sa se sacrifice porcul in pozitia X...:))) Eu vad lucrurile altfel...In adancurile fiintei ... exista raportarea la un "ceva" religios... ca o coloana vertebrala pe care fiecare civilizatie si-a construit si musculatura...economica-politica-sociala-culturala. Negarea ori diluarea sentimentului religios al omului...folosind ca varf de lance... culmea...tocmai libertatea tuturor... poate face ca... in cateva generatii... oamenii "noi" de atunci sa se reinchine la "viteii de aur" ai bananelor si rosiilor crescute optim...si-atat. Eu ma intreb daca e bine... pentru devenirea umana... in speta, cea a omului de pe batranul Continent.
PS. Vezi ca mi-ai scris cu "d" numele...era sa nu ma recunosc..;)
#435526 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte - de zaraza la: 08/05/2009 17:58:55
mii de scuze ptr d :)

daca zici ca indicatiile se exercita prin legi, vino cu legile incriminate. (nu ma refer la tine, evident, ci la autorul nostru). ma rog, poate el vine cu legile astea in carte si nu stiu eu. vine?

oricum, eu personal sunt pentru o europa libera de considerente religioase. una pentru ca cetateni europeni sunt la ora actuala si chinezi si japonezi si arabi si negri si probabil of fi si cateva piei rosii ratacite. nu mai zic de atei. ca ce chestie sa-i excluzi din tara lor (actuala) pe considerente religioase?
#435528 (raspuns la: #435526) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Zara... - de monte_oro la: 08/05/2009 18:21:46
E vorba de proiectul Constitutiei Europene... deci deocamdata e vorba de polemicile din jurul intentiilor de cuprindere sau nu... in ea... a anumitor chestiuni. Printre care si asta... cu religia. Si nu e vorba de excluderea altora... din UE pe motiv de ..alta credinta... ci de identitatea... acestei noi constructii statale, la urma urmei... Si se pune problema daca e sau nu nevoie de mentionarea cuvantului "crestin" printre definirile acestui neoimperiu. iar oamenii... discuta... pe tema asta... analizand... fiecare dupa mintea lui... consecintele... Si nu musai alea de maine... si cuantificabile in venit pe cap de locuitor... ci... de raspoimaine... cuantificabile launtric... Capisci?..:))
#435531 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte - de zaraza la: 08/05/2009 18:28:54 Modificat la: 08/05/2009 18:29:38
eu capisco, dar tu?

e evident ca daca identitatea europeana presupune religia crestina, aia de alta religie sau fara religie sunt exclusi din aceasta identitate. si cum oamenii de alta religie si ateii devin tot mai numerosi, a conditiona statutul de european de apartenenta la crestinism, e o mare prostie. crestinismul - la cum se manifesta lately- e oricum pe moarte. de ce s-ar lega europa de o religie muribunda???
#435533 (raspuns la: #435531) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Zara... - de monte_oro la: 08/05/2009 19:09:28
Vorbim limbi... cu intelesuri diferite... asa ca sa o lasam asa...
#435536 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte - de Intruder la: 08/05/2009 19:28:48
E vorba de identificarea..."statului" Europa...si prin religia dominanta....fundamentala pentru milioane de cetateni europeni.

"statul" Europa e un "stat" multinational. ai idee cati cetateni africani traiesc in Franta? multi s-au nascut acolo si se simt (chiar sunt!) francezi.
dac-ai trai intr-un "stat" cu populatie preponderent homosexuala (utopic, bineinteles) cum ti-ar suna "identificarea"? stiu ca-i o comparatie trasa de par dar n-am gasit alta rima.
nu vreau sa denaturez discutia; religia n-ar trebui sa fie motiv de identificare pentru nicio majoritate.
#435539 (raspuns la: #435524) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intrus... - de monte_oro la: 08/05/2009 19:41:34
Chiar ca-i trasa de par...aproape cheala..:))
#435543 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de elevul la: 08/05/2009 22:30:37
Ca liber cugetator si nu ateu (cuvant pe care-l consider imoral si irelevant),cred ca se dramatizeaza prea mult problema.Considerand religia ca baza a identitatii si spiritualitatii unui popor,inseamna sa subantelegem ca nu numai civilizarea dar si umanizarea a fost conditionata de religie.In fond dece a devenit omul religios? Oare determinante nu au fost frica de necunoscut si dorinta de a-si eterniza intr-un fel existenta?La nivelul actual de cunostite ce pot fi insusite de omul de rand se poate crede sincer in D-zeul Biblic,fara a nega stiinta?
#435578 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte_oro - de Bucu la: 08/05/2009 22:33:46
se pune problema daca e sau nu nevoie de mentionarea cuvantului "crestin" printre definirile acestui neoimperiu.

la ce bun? statele care-l compun sunt laice ...
#435579 (raspuns la: #435531) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
elevul - de monte_oro la: 08/05/2009 22:54:52
De ne-apucam sa justificam ploaia...prin formula apei...nu ajungem nicaieri. Treaba asta...stiinta vs religie...deja ma plictiseste. Dar vad ca e o atractie nemarginita spre a crede...ca "nivelul" de cunostinte (nu musai adevaruri) stiintifice inseamna neaparat ceva opozabil religiei. Dupa a mea parere... pot fi... ca sa citez ceva autohton... "ca doi ochi intr-o lumina"..:))
#435585 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Bucu - de monte_oro la: 08/05/2009 22:55:43
Eu stiu? Si crezi ca italienii ori spaniolii, de exemplu...dar mai sunt si altii... ar fi de acord cu ce spui tu?
#435586 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte_oro - de Bucu la: 08/05/2009 23:09:44
Eu stiu? Si crezi ca italienii ori spaniolii, de exemplu...dar mai sunt si altii... ar fi de acord cu ce spui tu?

nu stiu. poate compenseaza nordicii...

italia si spania nu-s state laice? vorbesc de organizarea lor, nu de numarul bisericilor de la orase si sate ...întreb, nu stiu cum e.

daca e asa, de ce ar fi "imperiul" altfel? cum ar arata un statut "crestin"? în constiututie? în legi?
#435591 (raspuns la: #435586) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Bucu - de monte_oro la: 08/05/2009 23:29:22
Eu raman la parerea ca e bine sa existe... sentimentul crestin al europeanului... si inscris in acea constitutie, chiar de nu cred prea mult in viitorul acelei Europe unite. De ce? Aici nu-i vorba de numarul de biserici pe metrul patrat... dar in actul fundamental al unui stat... ca asta e o constitutie... e firesc sa fie cuprinse elementele fundamentale, definitorii. Nu inseamna negarea celorlalti...dar...stii ce?... eu, unul, nu as vrea sa revin la viata... peste 200 de ani...si sa ma trezesc intr-o Europa musulmana, de exemplu... Ca aia... stiu sa-si "vanda" marfa... nu se impiedica in amanunte... precum democratia...;)Dar asta e doar un aspect... altele se regasesc in alte commenturi postate de mine aici... si nu pot relua... de fiecare data.
#435594 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de oeo_ la: 09/05/2009 00:26:01
vad ca e o atractie nemarginita spre a crede...ca "nivelul" de cunostinte (nu musai adevaruri) stiintifice inseamna neaparat ceva opozabil religiei. Dupa a mea parere... pot fi... ca sa citez ceva autohton... "ca doi ochi intr-o lumina"..:))

Ce-i drept e drept, cunoasterea stiintifica a demonstrat falsitatea multor afirmatii biblice. Niciun fundamentalist crestin nu poate spune ca interpretarea literala a textelor biblice se afla in perfecta armonie cu teoriile stiintifice actuale. Acolo unde stiinta si religia ofera explicatii asupra universului, stiinta castiga.

“eu, unul, nu as vrea sa revin la viata... peste 200 de ani...si sa ma trezesc intr-o Europa musulmana, de exemplu...”

De fapt asta-i miezul polemicii: teama ca in viitor Europa va fi dominata de religii ne-crestine. Prea tarziu insa. Musulmanii isi croiesc de mult incet dar sigur drumul spre Eurabia.
#435596 (raspuns la: #435594) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pentru Zaraza "sunt pentru o europa libera de considerente religioase" - de cosmacpan la: 09/05/2009 01:08:29
din pacate Monte_oro are dreptate si incet incet devenim mai catolici decat Papa...
nu despre multiculturalitate si etnicitate este vorba ci despre "copacul cu radacinile in aer"; nu despre exhibarea credintei pe strada este vorba ci despre extirparea a ceva ce este intim legat cu mentalitatea mea; europenii ca orice alti localnici si-au avut credintele, zeii si obiceiurile lor pe care s-au altoit crestinismul (in cele cateva forme catolic, ortodox, protestant...) si/sau islamismul (indus fortat)...in momentul in care ti se sugereaza sa-ti ascunzi radacinile sa insemne rusine fata de trecut, dorinta de a uita acel trecut sau... nici eu nu stiu cum as putea spune mai bine ceea ce simt, dar imi vin in minte cuvintele "cine-si uita trecutul risca sa repete aceleasi greseli..." sau parca asa ceva...
e drept ca-n numele crestinismului s-au comis atrocitati dar cred ca e uman sa-ti asumi greselile si sa le recunosti nicidecum sa te faci ca le uiti, uitand totul...
#435602 (raspuns la: #435528) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte_ora - de elevul la: 09/05/2009 06:06:19
Ca rationament,nu neaparat stiintific, nu pot accepta punctul tau de vedere.Nu poti fi in acelasi timp creationist si evolutionist.Inseamna fie ca te minti cu buna stiinta ,fie ca o faci de ochii lumii.Tocmai in asta consta diferenta:stiinta nu considera un adevar ca fiind absolut,neatacabil,asa cum face religia,neacceptand deci principial evolutia intelegeii de catre om a rolului sau in ce numim Univers.Ca doi ochi intr-o lumina,numai ca unul se uita la slanina si altul la faina,deci ca sa ajungi la normalitate trebuie sa te operezi.Dupa mine,in evul actual,religia poate fi un fel de divertisment sau placebo.
#435614 (raspuns la: #435585) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte_ora - de elevul la: 09/05/2009 06:40:31
Ca rationament,nu neaparat stiintific, nu pot accepta punctul tau de vedere.Nu poti fi in acelasi timp creationist si evolutionist.Inseamna fie ca te minti cu buna stiinta ,fie ca o faci de ochii lumii.Tocmai in asta consta diferenta:stiinta nu considera un adevar ca fiind absolut,neatacabil,asa cum face religia,neacceptand deci principial evolutia intelegeii de catre om a rolului sau in ce numim Univers.Ca doi ochi intr-o lumina,numai ca unul se uita la slanina si altul la faina,deci ca sa ajungi la normalitate trebuie sa te operezi.Dupa mine,in evul actual,religia poate fi un fel de divertisment sau placebo.
#435616 (raspuns la: #435585) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
eleva... - de monte_oro la: 09/05/2009 07:13:48
Parerea ta. Eu raman la convingerea mea...intima.
#435620 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
oeo_... - de monte_oro la: 09/05/2009 07:19:15
Oamenii nu pot intelege...cu ratiunea... oricata ar avea...ceea ce ii poate tulbura... prin simtire. Culmea...dar s-a dezbatut asta, candva, in alta confa....eu chiar sunt adeptul celor doua origini ale purtatotului de viata numit om. Una evolutionista... alta creationista... iscata acum vreo 7.000 de ani. Omul-vietuitor vs Omul-fiintator... Dar asta e alta poveste...
#435621 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pane... - de monte_oro la: 09/05/2009 07:21:46
...stiam ca ma pot baza pe tine..;) Imaginea "copacului cu radacinile in aer"... e, uneori, ravasitoare...nu? Inclusiv pentru destinul personal... Indiferent de contul dintr-o banca elvetiana.
#435622 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"copacul cu radacinile in aer"... - de cosmacpan la: 09/05/2009 07:49:47
de multe ori am facut greseli can...guru, si am copiat ipostazele animalelor...strutzul...dar niciodata nu e bine sa-ti uiti trecutul, indiferent de conturi...
"sa nu uiti Darie"
oare degeaba sunt pe aeroporturi o multime de oameni cu ochii goi?
nu am fost si nu sunt pentru discriminare, dar magrebienii din franta niciodata nu vor renunta la spiritul de casta ignorand localnicii prea sclerozati ca sa mai poata reactiona...
chiar daca asta e mersul umanitatii (acum migratiile au alte conotatii decat acum 500 000 de ani) imi vine greu sa accept ca-s nimeni...doua mii de ani de crestinism mi-au sufocat credintele/identitatea ancestrala, daca acum mi se ia si acest suport (destul de viguros) voi fi asemeni viei ce se trezeste brusc fara arac...poate ca va rezista o luna doua, dar cand va fi plina de roada se va prabusi...zdrobindu-se...si unde se va duice mustul? prada prafului...
#435629 (raspuns la: #435622) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pane... - de monte_oro la: 09/05/2009 07:59:13
Mda... sa dau un duh, trupului...o intrebare, raspunsului... sau... cum spunea deunazi, Dan C. Mihailescu... in alt context, ma rog... un viitor trecutului...
#435634 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte_ora - de elevul la: 09/05/2009 08:19:24
Daca consideri credinta religioasa numai un act de vointa,totul este OK,orice discutie pe aceasta teme fiind superfluu.
#435636 (raspuns la: #435620) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Knulp_2 la: 09/05/2009 08:58:48
nu vad ce ar cauta referintele la crestinism in setul de principii pe care-l presupune o constitutie. Nu vorbim despre Uniunea Crestina ci despre Uniunea Europeana (ca desemnand un spatiu geografic).

Cat despre pierderea identitatii si restul de expresii dubioase pe care le aud in astfel de discursuri... piarda-se daca acesta este mersul natural al lucrurilor.
#435638 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: