-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

delincventa juvenila


de magi la: 17/05/2009 20:20:38
rezumat: -
taguri: Diverse 
voteaza:
citeam prin niste carti, ca statisticile !!! arata ca in proportie de 80 si mai bine la suta din cazurile de delincventa juvenila ajung sa comita fapte penale si dupa majorat.

de ceva vreme ma preocupa casele de copii de fapt copiii de acolo, cu povestile lor cutremuratoare.
ajung pe strada timorati, majoritatea sunt cazuri disperate care si-au luat lumea-n cap ca sa scape de un trai nedemn, indecent si periculos. ajunsi pe strada au dat de belea... de alta belea.

80% asta mi se poare irealist ... sau daca chiar asta e statistica reala... ma intreb societatea unde e aci?
nu asuma nimic la faza asta?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (20):


*** - de Baby Mititelu la: 18/05/2009 08:39:22
Societatea romaneasca nu-si mai asuma de mult nimic. Am devenit un popor de supravietuitori. Fiecare traieste in patratica lui. Cine are de suferit cel mai mult? Copiii, desigur. Cei singuri, cei neputinciosi, saracii.Copiii si batranii ma impresioneaza cel mai mult.
#440377 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
magi - de proletaru la: 18/05/2009 10:40:16
greu subiect!
viata intr-un astfel de centru e uneori mult mai buna decat ce aveau acei copii in familiile lor biologice. din pacate, e aceeasi poveste oriunde in lume. difera confortul.
#440410 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Magi - de mazariche la: 18/05/2009 10:54:56
Stii cum sunt la noi statisticile:)
Dar problema e serioasa si se agraveaza pe masura ce se maturizeaza fostii "institutionalizati", se vede cu ochiul liber. Copiii astia sunt ai nimanui, o povara de care statul cauta doar sa se elibereze mai curand. "Societatea" e un termen prea vag, gandit probabil intentiont pentru a imparti si eventual eluda responsabilitatea in cazul lor. Chiar n-am idee cum functioneza sistemul, dar, fiind vorba despre educatie intai si intai, e clar defectuos si pentru ei, ca si pentru copiii cresuti in familii.
Eu zic ca de aici trebuie pornit: programe coerente de educatie si integrare in lumea reala, responsabilitatea clara a institutiilor si descentralizare. Fiecare comunitate cat de mica sa-si asume cetatenii, pe toti. Nu toate problemele se datoreaza saraciei, dupa mine dezinteresul face mult mai mult rau decat lipsa banilor.
#440418 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
prole - de mazariche la: 18/05/2009 11:02:44
"viata intr-un astfel de centru e uneori mult mai buna decat ce aveau acei copii in familiile lor biologice"

Aici vad eu o mare problema. Cresc in conditii cat de cat civilizate si se vad apoi aruncati "in lume" singuri si debusolati. Nu-si gasesc de lucru, n-au locuinte, unii se intorc in familiile de origine unde dumnezeu stie cum sunt primiti, altii ajung pe strazi. Din ambele categorii, o parte va ajunge la inchisoare. Copiii astia ar trebui sa iasa din orfelinate cu idei clare despre ce va insemna viata lor mai departe si sa aiba instrumentele necesare pentru a-si castiga existenta.
#440426 (raspuns la: #440410) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maza - de proletaru la: 18/05/2009 11:23:31 Modificat la: 18/05/2009 11:27:06
conditiile civilizate se refera strict la confort si nu la educatie. o parte ajung in inchisori din mai multe motive. am sa desfac firul in patru:
1. ei provin din familii cu astfel de probleme, cu un sistem de valori de proasta calitate, cu modele care includ minciuna, furtul, prostitutia, etc.
2. sunt intr-un mediu care nu le ofera multe alternative la "a te descurca" care echivaleaza cu a talhari, a jefui, a fura, a vagabonda. implicit relationeaza cu cei asemanatori lor pentru a supravietui. traiesc intr-un microclimat social in care exista ierarhii. aceste ierarhii se constituie pe principii simple: trebuie sa ai bunuri materiale pentru a avea o pozitie privilegiata sau trebuie sa ai prestigiu ca descurcaret. ambele variante duc in zona a "face rost". cum banii de buzunar sunt putini, cum restul bunurilor sunt limitate si date cu portia in mod egal, "a fura" e la ordinea zilei. " a nu te prinde" aduce capital simbolic.
3. debuteaza cu mici minciuni, furturi marunte si nepedepsite.
4. in centrele de plasament disciplina nu poate fi impusa ca intr-o familie normala. fac ce vor si cand vor fara ca cineva sa poata face ceva eficient impotriva lor. au numai drepturi si nici o obligatie.
5. personalul care lucreaza in astfel de institutii e prost calificat si de joasa calitate umana. exista si exceptii dar foarte rare.

in conditiile astea, ce efect ar mai fi de asteptat.
cu ani in urma am facut niste proiecte comune cu institutii asemanatoare din Irlanda si Belgia. din punct de vedere eductiv dezastrul e la fel de mare. diferenta e ca ei au alte mijloace de constrangere si institutii mult mai severe, proceduri mult mai clare si usor de aplicat. de ex. daca un adolescent se apuca sa distruga, el era transferat instantaneu intr-un centru de reeducare (unde ducea o viata ca un detinut). la noi nu exista asa ceva iar transferul intr-un alt centru nu schimba cu nimic lucrurile si dureaza cate o juma de an.
eu am iesit dezamagit si distrus din sistemul asta cu un sentiment puternic de lehamite si neputinta de a schimba ceva.
pe de alta parte, copiii aceia ies cu niste suflete schilodite din centre si nu mai ai ce sa le faci.
societatea si sistemele nu au solutii pentru a rezolva problema. sunt extraordinar de multi copii iar managementul e jalnic. uita-te cine conduce un asemenea sistem si ti-e clar ce se petrece. madama care e acum la carma, e cantareata si abia de putina vreme si-a dat bac-ul. ca sa nu mai spun faptul ca al ei copil adoptat a aflat de la tv ca era adoptat. ce solutii sa de-a astia? in invatamant e aceeasi jale numai ca acolo parintii mai compenseaza lipsurile, cand pot.
#440438 (raspuns la: #440426) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
- - de magi la: 18/05/2009 11:27:41
si totusi, cei care au sansa sa ajunga intr-un asezamant, cu cat mai mici cu atat mai bine(aci e iar de discutat - cu cat stau mai mult pe strazi cu atat va fi mai greu sa accepte o altfel de viata) cu atat sunt mai feriti de sindromul delincventei.

#440439 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
magi - de proletaru la: 18/05/2009 11:31:33
varsta are importanta dar efectul e acelasi dupa cativa ani...
e un cosmar oribil.
#440441 (raspuns la: #440439) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
prole - de magi la: 18/05/2009 11:33:00
as putea fi de acord cu primele 3 puncte..insa la al 4lea am sincer indoieli ca se intampla astfel.
nu e vorba despre drepturi si iti spun ca exista cazuri si nu cred ca rare..mai ales in caminele cu multi copii uitate prin colt de lume, cand sunt abuzati, batuti si traiesc in teroare.

cat despre punctul 5 e de discutat despre calificarea personalului, dar treaba cu joasa calitate umana... hmmm poate nu inteleg eu bine termenul...
#440444 (raspuns la: #440438) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
magi - de proletaru la: 18/05/2009 11:36:30
eu am luat cazul cel mai bun... in care institutia functioneaza conform standardelor actuale. indiscutabil sunt centre unde ti se increteste pielea de ce poti sa vezi.
cat despre calitatea umana, iti doresc sa faci o evaluare la fata locului si sa-i cunosti. dincolo de nivelul profesional scazut, majoritatea sunt javre.
#440448 (raspuns la: #440444) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
prole - de magi la: 18/05/2009 11:36:53
"varsta are importanta dar efectul e acelasi dupa cativa ani...
e un cosmar oribil."

cre'ca totusi te pripesti... exista cazuri destule de oameni MARI proveniti din caminele de copii, iti pot spune ca exista si oameni proveniti de pe strada, chiar fosti delincventi care au realizari, cazuri care infirma teoria ta.

#440449 (raspuns la: #440441) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de magi la: 18/05/2009 11:40:24
"cat despre calitatea umana, iti doresc sa faci o evaluare la fata locului si sa-i cunosti. dincolo de nivelul profesional scazut, majoritatea sunt javre."

bon, hai sa nu polemizam deocamdata pe bucata asta de text, cu toate ca sincer as vrea sa stiu la ce te referi cand spui "javre", concret...

sa zicem ca sunt javre... asta ar fi un motiv de orientare spre delincventa? ar putea fi si asta un factor?
#440452 (raspuns la: #440448) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
magi - de proletaru la: 18/05/2009 11:51:46
da, cunosc astfel de oameni si sunt exceptii. plus ca au o varsta apreciabila acum deci au avut parte de viata din camin inainte sau imediat dupa 1990.
cunosc si cativa, din pacate foarte putini proveniti din centrele de acum si de care s-a mai ales cate ceva. iarasi spun, exceptii.
btw. cel care l-a omorat pe Ionut Nicolae (macelaru') e un fost "caminist"...
nu vroiam sa polemiz cu tine pe text ci spuneam ce cred depsre cei de acolo...
imi mentin parerea ca o buna parte sunt javre. fac tot felul de nedreptati sau fura in combinatie cu "asistatii". cunosc cazuri in care angajat al institutiei si-o "punea" cu unii de pe-acolo. ala nu e javra?
#440459 (raspuns la: #440449) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de proletaru la: 18/05/2009 11:52:40
da, e un facor favorizant...
totusi, de ce acest subiect?
#440461 (raspuns la: #440452) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
prole - de magi la: 18/05/2009 11:58:43
pur si simplu nu intelegeam ce vrei sa spui prin "javre"
prin ce ai exemplificat, m-am dumirit.


de ce acest subiect, intrebi...
este un subiect de interes cel putin pentru mine,
apoi a mai fost acel procentaj extraordinar de mare despre care am citit care nu-mi da pace...
si apoi cred ca daca am intelege cam de unde sunt bubele si cum putem actiona noi ca societate ar fi un bun castigat...
#440463 (raspuns la: #440459) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
indiferenta la toate nivelele - de lidiaz la: 18/05/2009 14:24:46
In institutiile numite « case de copii » intilnim in primul rind o imensa indiferenta fata de copii… sint poate hraniti (prost) si au unde sa-si plece capul insa exista o constanta violenta care transpira prin : priviri, vorbe, gesturi si acte. «Educatoarele» nu au nici un respect pentru copii. Disciplina se impune prin lovituri – strigate si injuraturi. Nimenea nu se ocupa nici de esecurile lor scolare, nici de integrarea lor sociala, nici de traumele suferite, nici de suferintele lor psichologice, fizice si morale.
Un studiu efectuat la sfîrşitul anului 2007 de Fundaţia Europeană pentru Calitatea Vieţii şi Condiţiilor de Muncă arată că poporul roman este unul printre popoarele cu cea mai şubredă sănătate mintală din Europa… Daca este adevarat ca sistemul psihiatric romanesc este prin excelenta hiperspitalizat, ca tratamentele pun accent pe « legumizare », si nu pe valorizare sau integrare, nu punem uita ca ne gasim si in fata unui fenomen de societate in care nimeni nu mai stie ce « este binele sau raul » - « ce pot sa fac sau ce nu pot sa fac » - « ca libertatea mea se opreste acolo unde libertatea celui de linga mine incepe »…
Constiinta morala nu mai « gidila » pe nimeni - individul nu este respectat ca fiinta umana – tineretul este « hranit » atit psihic cit si moral cu indiferenta… fara a-l incuraja de a respecta viata, persoana pe linga care trece , adevarul, efortul, munca, simtul civic, cinstea si valorile morale si spirituale !
Poate ca ar trebui sa ne punem intrebarea : cum sint educati copii/tinerii azi - atit de parinti cit si de scoli, institutii sau massmedia.
#440563 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de proletaru la: 18/05/2009 14:27:33
buna abordare!
#440565 (raspuns la: #440563) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Prole - de mazariche la: 18/05/2009 21:09:04
Impresionant raspuns!

Ca om neimplicat si cu idei vagi legate de subiect, ma documentez urmarindu-va, pe Magi si pe tine:)
#440779 (raspuns la: #440438) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de magi la: 18/05/2009 21:21:33
"Constiinta morala nu mai « gidila » pe nimeni - individul nu este respectat ca fiinta umana – tineretul este « hranit » atit psihic cit si moral cu indiferenta… fara a-l incuraja de a respecta viata, persoana pe linga care trece , adevarul, efortul, munca, simtul civic, cinstea si valorile morale si spirituale !
Poate ca ar trebui sa ne punem intrebarea : cum sint educati copii/tinerii azi - atit de parinti cit si de scoli, institutii sau massmedia. "

asta e boala grea si nu inteleg de ce suntem in acest impas.
#440785 (raspuns la: #440563) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Intruder la: 19/05/2009 07:14:18
Constiinta morala nu mai « gidila » pe nimeni - individul nu este respectat ca fiinta umana – tineretul este « hranit » atit psihic cit si moral cu indiferenta… fara a-l incuraja de a respecta viata, persoana pe linga care trece , adevarul, efortul, munca, simtul civic, cinstea si valorile morale si spirituale !

imi pare o fraza pompoasa, trasa la xerox, cumva luata dintr-o revista a "oamenilor de bine".
"tineretul", "tineretul"...ce tineret? rahat!
tineretul nu-i chiar o turma de oi cum cred unii ("oameni de bine", biensur!) si generatiile anterioare n-au fost nici mai bune, nici mai morale, nici mai super-eroi! daca societatea nu respecta individul, nu se respecta pe sine...si basta!

#440931 (raspuns la: #440563) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
magi - de maan la: 19/05/2009 17:14:35
ce sa ... asume?
nu ai copii pe strada, nu ai fonduri pentru copiii strazii.
si noua ne trebe fonduri pentru ei, ca sa avem si noi cu ce trai.
#441351 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...