Pentru a accesa aceasta pagina trebuie sa fii conectat

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Romanii verzi


de oeo_ la: 19/05/2009 16:48:48
rezumat: nationalismul e pojarul omenirii
voteaza:
Spiritul de asociaţie, trebuie să constatăm cu bucurie, a luat un mare avânt la noi. Numărul deosebitelor societăţi române, pe faţă sau secrete, este astăzi aproape incalculabil.

Românul cît trăieşte trebuie să fie membru în mai multe societăţi; ba ceva mai mult, sunt români cari, chiar înainte de naştere, sunt membri în "Cornelia, societatea mamelor române pentru ajutorul mutual în caz de naştere"; iar alţii, chiar după ce mor, continuă a fi membri activi în societatea de îngropăciune mutuală: în schimbul unei neînsemnate cotizaţiuni, orice membru, la caz, doamne fereşte, de moarte, are dreptul a fi îngropat cu muzica.

Ca orice român, am căutat şi eu să fac parte din cât mai multe societăţi. Până mai zilele trecute, eram membru la opt; astăzi, graţie stăruinţelor celebrului meu amic, eminentul pedagog Mariu Chicoş Rostogan, am onoare a fi membru la nouă. A noua, cea din urmă, îmi pare mie că este societatea cea mai binevenită; ea răspunde la o mare şi arzătoare necesitate naţională. Cititorul se va convinge îndată cât de urgentă nevoie aveam de înfiinţarea noii noastre societăţi.
Dar să lăsăm pe promotorul înfiinţării acestei societăţi să vorbească...

"Noi, românii verzi, purcedem de la următoarele principii sănătoase de progres naţional:

A iubi neamul său e peste putinţă din partea aceluia care nu urăşte celelalte neamuri.
Un neam nu poate avea vrăjmaşi în propriile sale defecte; vrăjmaşii lui sunt numai şi numai calităţile altor neamuri. De aceea, un neam nu trebuie să-şi piardă vremea a se gândi cum să-şi îndrepteze defectele şi cum să-şi cultive calităţile; el are altceva mai profitabil de făcut: să le numere defectele şi să le ponigrească sau d-a dreptul să le tăgăduiască altora calităţile.
Prin urmare, un neam trebuie să aibă veşnic groază de celelalte, deoarece existenţa unuia n-are altă condiţie decât compromiterea completă a altuia.
De aci, necesitatea imperioasă a exclusivismului naţional celui mai extrem.

Bărbatul care are copii cu o femeie de alt neam, sau viceversa, creşte la sânul lor nişte monştri, cari jumătate vor iubi până la nebunie neamul în mijlocul căruia au văzut lumina, iar jumătate îl vor urî cu înverşunare.

Să ferească Dumnezeul străbunilor noştri pe orice român sau orice româncă să dea naştere la aşa specimene teratologice!

Acestea sunt principiile cari ne-au călăuzit când am pus bazele noii noastre societăţi.

Noua noastră societate este chemată să deştepte spiritul public naţional, solidarizând pe toţi românii; de aceea sperăm, nu! nu sperăm, suntem siguri că toţi românii - şi când zicem toţi românii înţelegem nu pe toţi levantinii, cari se dau drept români, ci pe românii adevăraţi - se vor grăbi să se-nscrie împreună cu familiile lor în rândurile noastre."


După această esenţială expunere de motive, ne grăbim a da aci, în strâmtul spaţiu de care dispunem, câteva extracte din Statutele societăţii "Românii Verzi"

Cap. I - Despre numele, membrii şi emblema societăţii

Art. 1 - Se înfiinţează în România o societate română cu numele de "Românii Verzi".

Art. 2 - Oricine poate face parte din această societate, fără deosebire de sex, de etate sau de coloare politică, dacă este român sau româncă verde.

Art. 3 - Emblema societăţii va fi un român verde zdrobind falnic cu călcâiul său şearpele străinismului, care scrâşneşte şi ţipă.

Cap. II - Despre datoriile membrilor societăţii în genere

Art. 4 - Membrii de orice sex şi etate ai societăţii "Românii Verzi" sunt datori să urască tot ce e străin şi tot ce e de la străin, tot ce nu e român verde sau tot ce nu e de la român verde.

Urmează apoi mai multe articole unde se enumără cu de-amănuntul tot ce nu este verde românesc şi care trebuie sistematic respins de orice membru al societăţii, ca, de exemplu, sentimente neromâneşti, tendinţe şi idealuri neromâneşti, arta neromânească, idei şi spirit neromâneşti.

Apoi:

Art. 9 - Se exceptează de la această regulă capitalurile neromâneşti.

Statutele prevăd înfiinţarea unui organ de publicitate al societăţii cu titlul de Românul Verde, pus sub direcţiunea unui comitet de 40 membri, iar comitetul sub preşedinţia eminentului meu amic, M. Ch. Rostogan.

În acest comitet nu vor putea figura mai mult de jumătate membri nevârstnici. Ziarul Românul Verde va fi redactat de toţi membrii societăţii: fiecare membru, indiferent de vârstă sau sex, va fi dator a colabora măcar o dată la lună cu un articol de fond.

Se-nţelege de la sine ce idei e chemat să propage Românul Verde.

Mai departe, statutele arată că îndată ce societatea "Românii Verzi" va număra o sută de membri, se va declara constituită şi va proceda la alegerea comitetului.

Cap. III - Despre datoriile membrilor minori ai societăţii

Art. 30 - Membrii minori ai societăţii, indiferent de etate şi de sex, sunt datori a fi cât se poate mai curaţi.

Art. 31 - Ei sunt datori a asculta pe părinţii lor de ambe sexe, de preferinţă pe acei cari sunt membri activi ai societăţii.

Art. 32 - Acei care urmează la şcoală nu pot, sub nici un cuvânt, să se joace cu conşcolari străini; ei trebuie să se joace numai cu conşcolari români verzi, de preferinţă cu membrii activi ai societăţii.

Art. 33 - Membrii minori ai societăţii sunt obligaţi a obţinea note bune numai la profesorii români verzi, de preferinţă la acei cari sunt membri activi în societate.

Cap. IV - Despre datoriile membrilor de sex feminin

Art. 40 - Membrele societăţii sunt datoare să fie virtuoase ca nişte matroane romane.

Art. 41 - Membrele societăţii sunt datoare să devie bune mame române.

Art. 42 - Ele sunt datoare a naşte copii sănătoşi după preceptul străbun: mens sana in corpore sano.

Art. 43 - Membrele societăţii cari sunt încă june domnişoare sunt datoare să se mărite numai cu români verzi, de preferinţă dintre membrii activi ai societăţii.

Art. 44 - La cazul când o jună domnişoară s-ar mărita cu un român verde, care însă nu face parte din societate, este datoare a-l înscrie imediat printre membrii activi.

Art. 45 - Îndată ce o membră devine mamă, ea este datoare să-şi înscrie imediat copilul în Societatea "Românilor Verzi".

Art. 46 - Membrele societăţii sunt datoare a-şi boteza copiii cu nume străbune ca Reea-Silvia, ca Tiberiu, ca Cicerone, ca Caracala, ca Cornelia, ca Catone etc.

Art. 47 - Membrele mame sunt datoare să dea copiilor lor o educaţie maternă în limba maternă. Sub nici un cuvânt apoi, nu-i slobod să încredinţeze educaţiunea copiilor la alte guvernante decât românce verzi.

Art. 48 - Ele sunt datoare a da singure să sugă copiilor, alăptându-i în acelaşi timp cu sentimente şi idei de român verde, conform statutelor de faţă.

Art. 49 - În cazul când un membru nu ar avea lapte sau, întâmplător, nu i-ar fi sfârcul mamelelor perforat, sau s-ar gâdila prea tare, sub nici un cuvânt nu va putea lua o doică străină, care ar da copilului să sugă lapte străin, alăptându-l în acelaşi timp cu sentimente şi idei străine; ci va fi datoare să ia o doică româncă verde, de preferinţă o membră activă a societăţii.

În capitolul despre membrii de sex masculin ai societăţii, statutele impun aceleaşi obligaţiuni şi taţilor ca şi mamelor, afară, se-nţelege, de obligaţiunile privitoare la alăptare.

Se înţelege că orice abatere de la îndatoririle statutelor atrage după sine: întâia oară un avertisment, a doua oară o amendă şi a treia oară excluderea, în şedinţă plenară, a membrului vinovat, din societatea "Românilor Verzi" şi declararea lui ca străin de neam.

Abaterea de la îndatoririle privitoare la alăptare atrage după sine de la întâia oară pedeapsa excluderii.

I. L. Caragiale 1901 (Wikisource)

Mariu Chicoş Rostogan:


comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (7):


buna idee ai avut... - de Sancho Panza la: 19/05/2009 17:27:49
eu i-as acorda lui Caragile titlul de "Cel mai lucid roman."
#441356 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de 1brasovean la: 20/05/2009 08:04:29
Aş zice că dupe Marea Îmbulzeală din Dec. Opşnouă s-a liberalizat si libera asociere, cu marele val generat de ... legea locuinţei degenerată in legislaţia secundară/primară privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari/condomeniale din - ce mişto sună! - locuinţele multifamiliale multietajate, adică din bloacele patriei mumă.

-Ei..., cine n-a participat macar la una Adunare Generală a Asociaţiei de Proprietari "Sapeinţii 5" clar a pierdut!

Acolo ai putea regasi întreaga tipologie a mahalalei româneşti, cu elemente de rural.
Mahala - mahala, dar pe verticală!
#441587 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nationalismul o boala infantila ! - de lidiaz la: 20/05/2009 08:06:30
Excelent Cragiale !!!!!

Cele mai cumplite crime au fost si continua sa fie savîrsite in numele « poporului, a natiei si a patriei !!! »
#441588 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Knulp_2 la: 20/05/2009 08:22:25
nu pot decat sa fiu totalmente de acord cu tine, cu voi.
#441596 (raspuns la: #441588) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Romanii verzi - de Horia D la: 20/05/2009 09:17:22
Astia sunt Martieni de origine Romana:))
#441604 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
subscriu.. - de Honey in the Sunshine la: 20/05/2009 09:59:04
la ce zice Sancho!
#441621 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:)) - de thebrightside la: 20/05/2009 15:03:26
excelent pamflet.
din pacate aplicabil la mai mult de-o natie.
#441791 (raspuns la: #441621) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...