-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

cele zece porunci


de MOGECRI la: 30/05/2009 23:08:21
taguri: Diverse 
voteaza:
Ma intreb mai respecta cineva cele zece porunci? Mai sunt valabile in societatea noastra ? Mai sunt compatibile cu vremurile pe care le traim si cu regulile impuse de societate?
Cand Dumnezeu a spus" sa nu ucizi!" se referea si la animale?
E drept sa ucidem animalele si sa le mancam? Este aceasta o necesitate sau un obicei dobandit cu mult timp in urma?
S-ar putea sa traim si altfel? Este drept sa crestem animale in conditii inumane si sa le ucidem fara mila numai pentru a ne satisface papilele gustative?Cati ar fi in stare sa ucida animalele pe care le mananca cu mana lor? V-ati mai putea atinge de un animal omarat cu mana voastra?
E usor sa cumperi carne la macelarie dar la cati dintre voi le-ar place sa devina macelari?


comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (144):


"sa nu ucizi" nu "sa nu mananci" - de andante la: 31/05/2009 10:57:59
"Cand Dumnezeu a spus" sa nu ucizi!" se referea si la animale?"

A spus "sa nu ucizi", nu "sa nu mananci". Una e sa ucizi la vanatoare, just for fun, fra nici un respect pentru viata din jur, si alta e sa folosesti animalele pentru a te hrani. Suntem totusi niste omnivori.

#445773 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
la Geneza scrie: - de cosmacpan la: 31/05/2009 11:09:56
"26. Şi a zis Dumnezeu: "Să facem om după chipul şi după asemănarea Noastră, ca să stăpânească peştii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietăţile ce se târăsc pe pământ şi tot pământul!"
27. Şi a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat şi femeie.
28. Şi Dumnezeu i-a binecuvântat, zicând: "Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l supuneţi; şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului, peste toate animalele, peste toate vietăţile ce se mişcă pe pământ şi peste tot pământul!" "

daca incurcam borcanul cu ruj cu cel de fard de obraz s-ar putea ca tot make-up-ul sa se duca de rapa...
distanta dintre onestitate si dumicat este ca si distanta dintre zornaitul banilor in vistierie si intentia de a-i arunca...

sunt macelari care-si fac treaba cu bucuria de a oferi celui apropiat o fleica gustoasa dar sunt si macelari care-si fac jobul pentru un salar...iar intre macelar - transator (baiatul garson de boutiq) si sacrificatorul cu ciocan, pistol electrod si alte arme letale-mortale e totusi o diferenta...

si revenind la fondul initial...oare nu te-a miscat puful puilor ce-si cauta banutul de aer din coltul oului fiert? ce sa mai spun de laptele furat de gura mieilor, iezilor si viteilor...rapusi dupa o lunga si grea suferinta...
#445778 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de donquijote la: 31/05/2009 11:51:51 Modificat la: 31/05/2009 12:05:31
faptul ca moise a distrus primul set, deci setul existent e din amintiri e una la mana.

unele sunt incalcate cu buna stiinta bazata pe interpretari fanteziste (2 si 4), de ce sa nu le interpretam pe toate in mod liber?

a 2-a e incalcata in mod flagrant chiar de biserica...protestantii o iau mai in serios. ca sa nu mai vorbim de evrei si musulmani.

a 4-a la fel...

urmeaza 7 si 10 care sunt inadmisibile in societatea moderna.

a 7-a nu mai pentru ca se refera doar la femei
a 10-a pentru ca pune femeia pe picor egal cu sclavii, animalele si obiectele din proprietate...
si barbatii nu-s sunt pomeniti in ambele...(adica sa nu ravnesti la barbatul alteia, etc. :) )
deci trebuie schimbata interpretarea pe ici pe colo ca sa poata avea autoritate morala in zilele noastre.

#445784 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de maan la: 31/05/2009 12:35:25
E drept sa ucidem animalele si sa le mancam?

nu! e mai bine sa mancam oua si lapte.
fireste, nici mie nu mi-ar placea sa se hraneasca unii cu embrionii mei si cu laptele cuvenit lor, deci nu inteleg de ce trebe sa indure asta saracele animale.
asa ca mai drept e sa ne hranim cu buruieni.
insa plantele de ce trebuie ucise, ele nu au viata?
asa ca mai bine ne concentram adanc la pietre ... astea, se stie, se fac paine cand nici nu te-astepti.
trebe doar sa crezi.
#445796 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de M a o la: 31/05/2009 13:20:14
Hai s-o luam de la-nceput cu poruncile. Astea au fost facute de oameni (om) pentru oameni (turma). Divinitatea a fost introdusa, ca de obicei, de catre lider, pentru ignoranti. Da, atunci erau valabile, necesare pentru o minima civilizare. Acum avem o gramada de legi la fel de necesare datorita complexitatii sociale, altfel decat atunci. Morala difera, nu intru in amanunte.
In ceea ce priveste animalele, ecosistemul este de asa natura incat pradatorii sunt dependenti de cei ce exista pentru a fi hrana lor. In natura, totul se bazeaza pe viabilitatea lantului trofic. Omul, aflandu-se la capatul lantului, avand statutul de pradator suprem, se hraneste din tot ce are la indemana si considera el ca este benefic pentru el. E simplu. Daca nu ne-am hrani cu animale si am consuma doar plante, cine ne poate dovedi ca asta e calea, avand in vedere ultimele descoperiri in ce priveste inteligenta materiei? Noi si doar noi, clasificam regnul vegetal ca fiind inferior celui animal, asta bazandu-ne pe o singura evidenta: animalele consuma vegetale. Este oare o evidenta? Nu stiu, avand in vedere ca, deseori, lucrurile stau taman invers.
Oricum, nevoia dfe hrana difera total de nevoia de lux. Daca putem accepta, oameni fiind, ca animalele sa fie hrana noastra, este inacceptabil, moraliceste si avand prentia de fiinte superioare, sa ucidem pentru lux. Iar lux inseamna si aripioara de rechin si supa din cuib de pasare ca si creier de maimuta mancat direct din craniul cu ochi care te privesc.
Revin, cu aceasta ocazie, la convingerea proprie, ca omul e o fiinta atipica pentru planeta Pamant.
#445818 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
chinezule, - de maan la: 31/05/2009 13:32:37
ce sugerezi matale in ultima fraza?
ca am fost ... inserati aici?
#445823 (raspuns la: #445818) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de oeo_ la: 31/05/2009 13:33:03
“Ma intreb mai respecta cineva cele zece porunci? Mai sunt valabile in societatea noastra ?”

Cele zece porunci sunt valabile pentru triburile din epoca bronzului care le-au elaborat, nu pentru societatea actuala. Cine spune ca respecta azi poruncile bibliei, face de fapt o selectie si o interpretare proprie pe baza criteriilor morale ale societatii actuale. Porunca biblica “sa nu ucizi” se refera numai la cei cu aceeasi religie (asta se-ntelege prin “aproape”), cei care-l slavesc pe Yahve. Yahve comanda “sa nu ucizi” si tot el da apoi o lista lunga de oameni care trebuie ucisi: cel care nu tine ziua de odihna, copiii care nu asculta de parinti, adulteri, femeia care nu ajunge virgina la maritis, femeia care nu tipa in timp ce este violata, femeia care nu asculta de barbat, ghicitori, prezicatori, vrajitori, descantatori, homosexuali, si multi, multi altii. Ce zici, se respecta astazi legea? Nu zic nu, unii o respecta: adevaratii credinciosi :)

Asta se-ntampla si cu restul poruncilor, de exemplu porunca “sa nu furi” se refera doar la a nu-ti fura “aproapele” dar exista instructiuni clare despre cum sa furi dupa ce ai masacrat un popor intreg. Sfaturile despre cum sa fie repartizata prada, amintesc de dialogul piratilor dupa ce au dat marea lovitura.

Despre protectia mediului si a animalelor nu se spune nimic, era suficient de greu sa supraietuiasca ei insisi. Grija pentru mediul inconjurator si protectia animalelor este o preocupare recenta in societatea umana si oricat se zbat unii sa demonstraze contrariul, nu-si are origini biblice. E adevarat ca e suficient sa vezi in ce conditii sunt crescute bietele animalele ca sa devi vegetarian, dar asta-i realitatea: ne place carnita si avem nevoie de ea. In schimb nu-s de acord cu masacrul inutil de animale pentru blana sau alte mofturi, inclusiv cu vanatoarea ca sport. Iar conditiile in care sunt crescute aniamalele pot fi imbunatatite.

#445825 (raspuns la: #445818) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de oeo_ la: 31/05/2009 13:38:35
Mao :)

"Iar lux inseamna si aripioara de rechin si supa din cuib de pasare ca si creier de maimuta mancat direct din craniul cu ochi care te privesc. "

Si crema din osanza de tigru care vindeca orice rana, si testicole de gorila care cresc virilitatea celui care le infuleca s.a.md.
superstitia...
#445827 (raspuns la: #445825) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
fefedezleaga - de cuminte la: 31/05/2009 14:25:09
"E drept sa ucidem animalele si sa le mancam? Este aceasta o necesitate sau un obicei dobandit cu mult timp in urma?"

Nu-i drept nici să calci melcii de pe caldarâm în zilele ploioase, nici să le bagi chimicale ţânţarilor în trompă pt a-i stârpi, nici să rupi cozile de la şopârlă-n joacă chipurile, nici să pui otravă la şobolani, nici să dai cu DDT la gândacii de Colorado etc.
Toţi au suflare-n ei, toţi au "copii" acasă, toţi agonizează când mor.

"S-ar putea sa traim si altfel?"

Da, încercând să facem cât mai puţin rău. Condiţia de om, adică de ANIMAL (că tot aia suntem şi noi, la urma urmei), nu-ţi permite o viaţă în care să îndepărtezi păcatul totalmente.


"Este drept sa crestem animale in conditii inumane si sa le ucidem fara mila numai pentru a ne satisface papilele gustative?"

Nu, nu e drept şi nici sănătos. Nu e firesc să ne hrănim porceşte dimineaţă, prânz şi seară cu grătare, mici, caltaboşi, fripturi la cuptori, salamuri, parizer şamd. Şi asta-n condiţiile în care nici nu facem pic de sport.
Există o limită-n toate. "King size" ar trebui mazilită, da' omul nu mai poate să mănânce raţional, curat, cuminte, frumos şi cu deşteptăciune.
El tre' să-şi bage râtu-n troacă şi să înfulece cât mai mult, cu cât mai multă carne, altfel n-are senzaţia de saţietate.

Odinioară bunicii noştri tăiau câte o găină doar duminica, restul timpului mâncând legume, fructe, cereale.
N-aveau burta celulitică, nu gâfâiau urcând scara-n pod când cărau în spate sacii cu făină, munceau zi-lumină la câmp, erau iuţi şi harnici.

Dacă-i dai unuia din ăsta hrănit mereu cu căcaturi să-ţi aducă o găleată cu apă de la fântâna din dosu' casei, o să-l vezi că face nşpe mii de popasuri. N-are vlagă-n el.


"Cati ar fi in stare sa ucida animalele pe care le mananca cu mana lor?"

Eu nu-mi ucid prietenii.
"Dii, mă, batore, dii!"
#445843 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cuminte - de Bucu la: 31/05/2009 14:31:03
Dacă-i dai unuia din ăsta hrănit mereu cu căcaturi să-ţi aducă o găleată cu apă de la fântâna din dosu' casei, o să-l vezi că face nşpe mii de popasuri. N-are vlagă-n el.

pai n-are nevoie. el e meserias in google ...si-s comanda o cisterna din internet, daca vrea "muschii" lui ...
#445847 (raspuns la: #445843) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 31/05/2009 15:51:15
La cele 10 porunci dogmatice (!) s-ar cuveni atasata si cea de-a unsprezecea, tinuta sau tacere: Sa nu respiri!
#445874 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de MOGECRI la: 31/05/2009 17:16:14
Da, si plantele au viata, insa daca tai o ramura in locul ei cres alte trei, patru insa daca tai capul unui vitel nu-i va creste altul in loc.
#445917 (raspuns la: #445796) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de MOGECRI la: 31/05/2009 17:23:20


ETICA_PRODUCTIA MACELARIREA SI CONSUMAREA CARNII NU ESTE ETIC. CONDITIILE IN CARE SUNT TINUTE ANIMALELE IN FERME SUNT INUMANE. SUFERINTELE LA CARE SUNT SUPUSE ANIMALELE DE LA NASTERE PANA LA MOARTE SUNT DE NEDESCRIS.
INCALZIREA GLOBALA CRESTEREA SI MACELARIREA ANIMALELOR SUNT CAUZA EMISIEI DE METAN IN ATMOSFERA.METANUL ESTE UN GAZ CU EFECT DE SERA CU 32 % MAI POTENT DECAT DIOXIDUL DE CARBON
MEDIUL INCONJURATOR_PRODUCTIA DE CARNE SI DE ALTE PRODUSE ANIMALE IN SPECIAL PRIN FERME ONDUSTRIALE NU ASIGURA UN ECHILIBRU INTRE SISTEMELE SOCIO ECONOMICE SI ELEMENTELE CAPITALULUI NATURAL. ANIMALELE HRANITE CU GRANE SI CELE CE SE BAZEAZA PE PASCUT AU NEVOIE DE MAI MULTA APA DECAT LANURILE DE GRANE.CONFORM DEPARTAMENTULUI DE AGRICULTURA A STATELOR UNITE ALE AMERICII LANURILE CRESCUTE SI NECESARE PENTRU A HRANI ANIMALELE DIN FERMAAU NEVOIE DE APROXIMATIV JUMATATE DIN RESURSELE DE APA DIN SUA SI 80% DIN TERENURILE SALE AGRICULTURALE. PE DEASUPRA ACESTE ANIMALE CONSUMA 90% DIN LANURILE DE SOIA 80% DIN LANURILE DE PORUMB SI UN TOTAL DE 70% DIN GRANELE SALE.
PROFESORUL DE ECOLOGIE DAVID PIMENTEL A AFIRMAT"DACA TOATE GRANELE FOLOSIT IN PREZENT PENTRU A HRANI SEPTELUL DIN STATELE UNITE AR FI DATE CONSUMULUI DIRECT PENTRU OAMENI, NUMARUL DE PERSOANE CE AR PUTEA FI HRANITE AR AJUNGE LA 800 DE MILIOANE"
ESTE NEVOIE DE 10 ORI MAI MULTE RECOLTE PENTRU A HRANI ANIMALELE CE SUNT INMULTITE PENTRU PRODUCTIA CARNII DECAT AR FI NECESAR PENTRU A HRANI ACELASI NUMAR DE OAMENI VEGETARIANI.
PSIHOLOGIC_DACA II DAI UNUI COPIL UN MAR SI UN PUI VIU, COPILUL INSTICTIV , AR MANCA MARUL SI S-AR JUCA CU PUIUL.
ECONOMIC_REDUCERI MASIVE IN CONSUMARE CARNII IN NATIUNILE INDUSTRIALE VA USURA POVARA INSTITUTIILOR DE SANATATE IN TIMP CE VA IMBUNATATI SANATATEA PUBLICA.
.
#445918 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 31/05/2009 17:26:35
Ce-ar fi sa faci matale o greva a foamei, pana mori prin inanitie? Si mori cu sufletu-mpacat!
#445919 (raspuns la: #445918) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de cuminte la: 31/05/2009 17:38:07
"PSIHOLOGIC_DACA II DAI UNUI COPIL UN MAR SI UN PUI VIU, COPILUL INSTICTIV , AR MANCA MARUL SI S-AR JUCA CU PUIUL."


http://www.youtube.com/watch?v=in91EpP9US0&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=aa_VUrys0j8
#445923 (raspuns la: #445918) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
andante - de MOGECRI la: 31/05/2009 17:47:42
Cine a hotarat ca suntem omnivori?
Daca ii dai unei pisici un mar si un pui , va manca puiul ,pentru ca pisica este carnivora, daca ii dai unui copil un mar si un pui, va manca marul si se va juca cu puiul. De ce oare?
#445925 (raspuns la: #445773) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 31/05/2009 17:51:20
Ta-da-dammmmmmm !!!
#445928 (raspuns la: #445923) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cosmacpan - de MOGECRI la: 31/05/2009 17:52:27
Fara sa aduc citate din Biblie,cred ca Dumnezeu ne-a lasat pamntul ca sa-l binecuvantam, sa avem grija de el . Privind in jur, ne dam seama ca, dimpotriva l-am distrus.
#445929 (raspuns la: #445778) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de MOGECRI la: 31/05/2009 17:56:19
E o diferenta intre a omor intentionat si neintentionat.
#445931 (raspuns la: #445874) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 31/05/2009 17:59:01
Si ce-i cu asta?? A afirmat cineva ca n-ar fi?
#445932 (raspuns la: #445931) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 31/05/2009 18:03:24
Adica sa sedem cu totii si sa binecuvantam, in cor sau facand matanii, pamantu' de dimineata pana seara si noaptea prin rotatie, doar jumatate dintre noi? Hmmmm! Nu ti se pare cam... tampitica solutia?
#445933 (raspuns la: #445929) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cine a hotarat ca suntem omnivori? - de andante la: 31/05/2009 18:48:34
globulele rosii
#445936 (raspuns la: #445925) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cine a hotarat ca...?.... - de monte_oro la: 31/05/2009 19:02:26
Pai... Prin natura... necesitatea. Prin divin... Legea. Sunt pagini intregi despre mancare in Vechiul Testament, cam o treime dintre porunci se refera la mancare. Majoritatea evreilor le respecta, tocmai pentru ca le considera anume facute pentru "poporul ales"... Crestinismul, de asemenea... impune posturi... ori da dezlegari. Curatitoare de energii... Restul, dupa propria voie ori putere...
#445940 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 31/05/2009 19:20:12
Omiti (cu buna stiinta?) ca V.T. e o lectura dificila si nu tocmai la-ndemana oricui. De aceea, sau si de aceea, se-alege facilul ineptiilor pompoase, daca se poate si majusculate(!), trambitate de "proorocii" fara de alt tel decat cel al emulatiei, fireste ca si cu ochiul sclipind la rotunjimea pecuniara.
#445947 (raspuns la: #445940) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de monte_oro la: 31/05/2009 19:25:57
Hmmm....sau hmmm?...
#445948 (raspuns la: #445947) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 31/05/2009 19:35:02
Egal.
#445949 (raspuns la: #445948) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de monte_oro la: 31/05/2009 19:52:55
Aha...Credeam ca....
#445953 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 31/05/2009 19:55:19
Nu, nici vorba...
#445955 (raspuns la: #445953) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de om la: 31/05/2009 19:56:51
Cand Dumnezeu a spus" sa nu ucizi!" se referea si la animale? = atentie! a spus sa nu ucizi, nu sa nu te hranesti!
Si ca intotdeauna in astfel de situatii, cand se preiau citate din carti mai deosebite, intelegerea sensului tine numai de persoana in cauza care stie cel mai bine daca a ucis sau si-a procurat mancare ;)
#445957 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 31/05/2009 19:59:33
Asa, deci? De la macelarie, nu. De la abator, da. Cu o singura conditie, animalutele sa fi murit... de moarte buna, iar abatoru' sa fie un fel de cripta.
#445958 (raspuns la: #445957) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de M a o la: 31/05/2009 13:20:14 - de om la: 31/05/2009 20:01:00
interesante speculatii...unele chiar haioase :)

In natura, totul se bazeaza pe viabilitatea lantului trofic = mare vorba,pacat ca nu dezvoltat-o...cred ca te-ai fi mirat si tu unde ai fi ajuns ;)
#445960 (raspuns la: #445818) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de om la: 31/05/2009 20:03:31
multam pt ca-i ajuti pe altii ca sa ma inteleaga.
Daca nu dadeai tu ex cu interpretarile, zau ca mesajul meu ramanea neinterpretabil :))
#445961 (raspuns la: #445958) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pane cosmo - de om la: 31/05/2009 20:05:50
scuze ca nu ti-am vazut mesajul decat acum...cred ca am fost redundant cu mesajul meu :(
Scuze, dar nici nu pot sa-l modific pt ca m-a blocat picky...este vina lui :)))))))

pane, dau cezarului ce este al cezarului .. chapeau
#445963 (raspuns la: #445778) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 31/05/2009 20:12:14
Ba chiar mai mult! Am luat o decizie cruciala. Voi cunsuma numai animale decedate de batranete. Asadar voi pandi si urmari un porc sau o pasare, batrane, pana vor sucumba din propria lor initiativa. Totusi am o ingrijorare: va creste enorm consumul de energie pentru ca vor fierbe greu, Ceea ce iarasi nu e bine pentru planeta.
#445966 (raspuns la: #445961) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 31/05/2009 20:13:34
Da. Intotdeauna altu-i de vina!
#445967 (raspuns la: #445963) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de om la: 31/05/2009 20:14:30
doar suntem pe cafenea , ce naiba ;)
#445968 (raspuns la: #445967) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 31/05/2009 20:12:14 - de om la: 31/05/2009 20:16:49
Totusi am o ingrijorare: va creste enorm consumul de energie pentru ca vor fierbe greu, Ceea ce iarasi nu e bine pentru planeta. = pt ca-ti exprimi atat de induiosator grija pt planeta iti propun o solutie:
-lasa-le sa moara de batranete in burta ta, apoi o sa fie gata "fezandate" :))
Recunosc ca nu este o idee originala si m-am inspirat dintr-o povestire ;)
#445970 (raspuns la: #445966) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 31/05/2009 20:50:50
Se poate aplica si cu... peste? Ca de broaste stiu ca da.
#445975 (raspuns la: #445970) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mogecri, - de Calypso la: 31/05/2009 20:57:09
in primul rind bine ai revenit :)

eu mi-s vegatariana de aprooate 17 ani chiar din cauza aia.
#445977 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de donquijote la: 31/05/2009 21:09:51
e posibil sa fi vegetarian cand locuiesti prin zonele mai calde. chiar lacto-ovo vegetari. dar ce facem cu cei din tinuturi mai nordice?
si aia trebuei sa traiasca.
in zonele unde costa 2$ un avocado amarat sau cateva rosii fara gust, trbuie sa fi si bogat ca sa-ti poti permite sa fi vegetarian.
#445980 (raspuns la: #445977) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 31/05/2009 21:14:28 Modificat la: 31/05/2009 21:15:06
... vara la pascut, iarna scorta de copac.
#445981 (raspuns la: #445980) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
MOGECRI - de Paianjenul la: 31/05/2009 21:15:30

"Este drept sa crestem animale in conditii inumane si sa le ucidem fara mila numai pentru a ne satisface papilele gustative?"

- Puii (de gaina) care se sacrifica in abatoarele companiei la care lucrez in prezent, sint crescuti in soproane spatioase, bine ventilate, unde se pot misca in voie si au acces permanent la hrana si apa. Odata transferati la abator, sint basculati pe o banda rulanta care ii trece printr-un tunel, unde inhaleaza un gaz care ii adoarme, apoi sint basculati din nou pe o masa turnanta de pe care sint luati si agatati (de picioare) pe niste catuse (montate pe un lant transportor) si dusi la un cutit circular care le taie vena jugulara. Lantul ii mai poarta citeva minute pe deasupra unei vane in care se scurge singele, apoi mai departe spre fazele urmatoare... deci practic, daca totul functioneaza conform designului, de cind ies din ou si pina trec de cutitul circular (si mai departe), puii nu sufera nici un fel de durere sau disconfort.

Apoi, cit timp sint in viata puii habar n-au ca cineva i-a incubat si-i creste cu scopul de a-i sacrifica intr-o buna zi pt. a-i minca... deci nu poti sa zici ca traiesc sub stres scurta viata pe care o traiesc.

#445982 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 31/05/2009 21:18:30
In doua luni nici n-apuca sa se dumireasca...
#445983 (raspuns la: #445982) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mogecri... - de monte_oro la: 31/05/2009 21:20:52
Si nu..."sa nu ucizi" nu se referea la animale.... Cu atat mai putin la cele pentru hrana... Modalitatea nu anuleaza sensul... Restul...sunt "directive europene"...binevenite, adesea...dar atata vreme cat nu dau in "corectitudine politica" extremista...
#445984 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
să facem pace în lume, tururm-tum-tum - de cuminte la: 31/05/2009 21:21:17
"dar ce facem cu cei din tinuturi mai nordice?
si aia trebuei sa traiasca. "

Poate o să cadă foca din pom, ursu' alb o să fie plivit la subsuoară şi peştelui o să-i fie smulsă căpăţâna din pământ.
#445985 (raspuns la: #445980) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"dau cezarului ce este al cezarului " - de cosmacpan la: 31/05/2009 21:46:01
si mie? un micusor? o fleica? o pulpitza stropita cu mujdei, ceva?
dsa am inteles, palaria de la ciomperca si-o gura de apa rece de izvor...
io-te ca m-am dumirit de la ce s-o gaurit patura asta de ozon...de la manatarcile alea de cucos pe care le molfaiam seara pa racoare...

sa ma ierte Mocegri, dar dragoste cu de-a sila nu sa poate...una este sa facem hora unirii langa o oala cu sarmale de post si o zacusta d'aia pitrocita cu ardei iute omorand toata naspreala cu o cofitza de vin si alta ii sa-mi dai cu nuiaua peste deste ca-s soioase de la seul ce-mi curge-n barba de la carnurile cele trufase tavalite-n jarul pustiirii ograzilor...
#445988 (raspuns la: #445963) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de oeo_ la: 31/05/2009 21:55:48
Mao

"omul e o fiinta atipica pentru planeta Pamant."

Tocmai citeam intr-o carte interesanta parere (John Gray) ca omul este o plaga pentru planeta Pamant (concret pentru biosfera). Adevarul este ca mi-e greu sa-i gasesc argumente in contra :)
#445991 (raspuns la: #445818) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de onutza la: 31/05/2009 21:59:35
esti ceea ce mananci/gandesti etc ...
fiecare e liber sa aleaga ce vrea sa fie.
#445995 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de maan la: 31/05/2009 22:01:02
Da, si plantele au viata, insa daca tai o ramura in locul ei cres alte trei,

si floarea soarelui cate ramuri are?
#445997 (raspuns la: #445917) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mor-trăiesc - de cuminte la: 31/05/2009 22:25:39
Cu plantele-i altă treabă. Un spic de grâu lăsat pe câmpuri de izbelişte e ca un om uitat pe lume o sută, 2 sute, 3 sute de ani. Îşi târâie bătrâneţea fără să mai aibă vreo bucurie terestră.
Se usucă, putrezeşte, are conştiinţa inutilităţii şi părerea de rău că nu s-a dăruit morţii la timp.

Au început şi la noi, oamenii, să se facă gesturi-largi. Cei care se ştiu pe moarte, îşi lasă inima, rinichii, ficatul în paza medicilor spre a fi donate semenilor în nevoie.
Am împrumutat "bunătatea" plantelor care ni se oferă cu bună ştiinţă simţind că-s cu ultimile suflări pe lume.
#446005 (raspuns la: #445997) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
helpiu-piu-piu - de cuminte la: 31/05/2009 23:14:37 Modificat la: 31/05/2009 23:18:59
"Odata transferati la abator, sint basculati pe o banda rulanta care ii trece printr-un tunel, "

"puii nu sufera nici un fel de durere sau disconfort"

Recunosc faptu' că eu aş crăpa de frică de m-ar înghesui cineva într-un camion alături de alte sute de suflete/capete/picioare tremurând/inimi bătând/ochi întrebând.
Dar se pare că puiuţii ăia îs mai temerari decât mine. Eu aş avea ditamai disconfortu', dar pesemne că ei îşi închipuie că-i transportă spre un soi de Chickenland unde se vor da-n montagnes russes toată ziua, vor mânca grăunţe-pe-băţ, firmituri de pâine trase-n ciocolată şi se vor scălda alături de găinuşe sexy în piscinele parcului cocoşesc de distracţie.

Să fim serioşi, le e frrrrrică şi e cumplit, brrrrr!
#446021 (raspuns la: #445982) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:)) - de irma la: 31/05/2009 23:19:15 Modificat la: 31/05/2009 23:20:15
pesemne ca puii n-au deloc imaginaţie. sau e mai comod pentru noi să credem că nu au.

#446024 (raspuns la: #446021) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
modecri - de Knulp_2 la: 31/05/2009 23:27:47
subiectul este despre cele zece porunci sau despre bietele animale ucise spre indestularea burtilor nemilosilor oameni?

ca sa stiu despre ce sa comentez
#446027 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
când porcul zboară nestingherit - de cuminte la: 31/05/2009 23:34:55
"subiectul este despre cele zece porunci sau despre bietele animale ucise spre indestularea burtilor nemilosilor oameni? "

6. Să nu ucizi! --- în porunca asta intră şi discuţiile despre penajul însângerat şi blana pătrunsă cu sişul

8. Să nu furi! --- când ucizi furi viaţa celuilalt, furi speranţa, furi viitorul, furi dumnezeul din celălalt

10. Să nu pofteşti casa aproapelui tău! --- să nu pofteşti CARNEA aproapelui tău

:) Aşadar, putem vorbi şi despre animale şi despre porunci, subiectu-i lax. :)

#446031 (raspuns la: #446027) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Knulp_2 la: 31/05/2009 23:38:43
asadar se vorbeste despre imoralitatea uciderii animalelor?
dar oare animalele nu se ucid intre ele? chiar cu cruzime si fara scopul de a se hrani neaparat? pai pot fi bietele animale banuite de detinerea vreunei morale?
#446033 (raspuns la: #446031) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
morala piţigoiului înfulecând omida - de cuminte la: 31/05/2009 23:50:52
"dar oare animalele nu se ucid intre ele? chiar cu cruzime si fara scopul de a se hrani neaparat? pai pot fi bietele animale banuite de detinerea vreunei morale? "

Ştii, când eram piticoată, bunică-mea avea o vorbă. De fiecare dată când veneam îmbufnată de la şcoală c-am luat vreo notă mică, îi spuneam : "Eh, măcar bine că n-am fost singura. Şi Gigel a încasat un 7 la fel ca şi mine."
Mamaie se uita mustrător la mine şi-mi zicea : "Câtă vreme o să te compari cu unu' inferior, mintea o să-ţi fie "gigelească". Dacă tot vrei să te asemuieşti cu cineva, de ce nu priveşti mai sus?"

Aşa şi noi, de ce ne tot comparăm cu animalul? De ce nu privim spre zei, sfinţi, îngeri, dumnezei? Ăştia nu-s mâncători de carne, ci de psalmi. :)


#446039 (raspuns la: #446033) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cuminte - de Knulp_2 la: 31/05/2009 23:54:16
nu-i asta ideea. altceva voiam sa spun. ideea mea era ca: cineva amoral comite o actiune. poate fi incarcata actiunea cu o valoare morala doar daca este infaptuita de catre cineva detinator de moralitate (presupunem).
#446040 (raspuns la: #446039) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
knulp - de cuminte la: 31/05/2009 23:57:16
Uh, am înţeles prea bine ceea ce ai spus, dar tu m-ai înţeles pe mine?!? :)
#446042 (raspuns la: #446040) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Knulp_2 la: 01/06/2009 00:01:39
da. ca noi oamenii suntem mai "buni" decat animalele si nu ar trebui sa comitem fapte "rele" fata de ele.
Dar este uciderea unui animal o fapta "rea"? Si daca da, de ce?
#446044 (raspuns la: #446042) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sooooomn - de cuminte la: 01/06/2009 00:15:58
Nu. Eu n-am spus asta. Nu-s cu nimic mai bună decât nimeni. Furnica-i mai spătoasă, ariciul e mai ţepos, cocoşul e mai pintenat, vaca-i mai ţâţoasă etc.

Lăsând şaga la o parte, voiam să-ţi spun că TU TE RAPORTEZI la animale, când de fapt poate ar trebui să ridici ochii şi spre alte zări.
De ce să mă compar cu leul care-şi sfâşie prada, când pot să privesc spre zeul care se hrăneşte cu ambrozie?

Nu ştiu dacă uciderea unui animal e o faptă reprobabilă, totul este s-o facem cu măsură însă. Lucrurile au scăpat de sub control de când omul s-a obişnuit să-şi halească prânzul din căldăruşe de 1 kilogram. O mie de grame de aripioare de pui ingurgitate-n scaunele de plastic ale lui McDonald's, înseamnă câteva găini hăcuite doar pt o singură masă.
Înainte vreme, cu aceeaşi cantitate hrăneam 5 suflete într-o familie oarecare.
Una este să tai o găină o dată pe săptămână şi alta este să mănânci carne zilnic în cantităţi uriaşe.
Moderaţia-i cheia-n toate.
#446049 (raspuns la: #446044) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: