-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Lucruri mici (II)


de lafemme la: 08/06/2009 21:02:07
modificat la: 09/06/2009 11:28:50 arata originalul
rezumat: fin
taguri: Cutia_cu_litere 
voteaza:
(sufrageria)
Nu pot să reproduc tot duscursul Getei şi nici n-am de gând să încerc să fac asta. Tot ce pot să vă spun e că m-am trezit îngropată pe jumătate în canapeaua ei cu pernuţe, uitându-mă la ea, cum vorbeşte şi gesticulează, cu ochii lucindu-i în cap. Şi de fapt, nici n-aş putea să spun povestea aşa cum o spunea ea pentru că, să fi fost lumina aceea râncedă a încăperii, să fi fost senzaţa clară de disconfort, însă tot timpul, mi-a părut că vorbele femeii curgeau ca un şuvoi de pe buzele-ncreţite, până în vărful degelelor care se mişcau uşor, proiectându-le în cameră, unde povestea se închega şi ea, aşa ca un diafilm şi ieşea pe fereastră.
Geta nu era în apele ei şi habar n-am de fusese vreodată. Mi-am amintit vag că mama îmi spusese relativ recent, că de unde Geta nu călcase în vreo biserică pana spre 60 de ani, acum luase calea Domnului şi-n fiecare duminică era nelipsită de la slujbă. Se pare că tot recent cumpărase ea şi icoana cu Sfânta Paraschiva, de care îmi tot povestea acum. Icoana aceea trebuia să fie a ei, spunea Geta, şi când o văzuse înşirată în magazinul din faţa bisericii, femeia-şi adunase tot bănetul ca s-o cumpere. O atârnase în sufragerie, aşteptând să-i spună ceva, dar nimic nu se-ntâmplase nelalocul lui, doar că avea o stare de bine,cum se ducea ea în fiecare dimineaţă, s-o şteargă de praf, că doar, nu se face să laşi frumuseţe de icoană neîngrijită.
Cum îi era dragă nevoie mare, Geta începu s-o arate tuturor celor de-i treceau pragul. Şi a venit şi Coana Câmpeanu pe acolo cu fi-sa, şi aia mică a farmacistei de la parter şi fata lu nea Cornu... şi ea pe toate le-a pus să sărute icoana, că doar Paraschiva era femeie sfântă, nu ca ăştia din bloc de zic că-s oameni buni dar te vorbeşte pe la colţuri. Şi au sărutat-o, mai de ruşine, mai de gura ei... dar de abia în acea dimineaţă şi-a dat ea seama că nu a fost o întâmplare, că toate lucrurile se legau cumva, din clipa în care ea dăduse banii cuveniţi pentru icoană până acum, în sâmbăta asta binecuvântată. Şi i-a dat telefon maică-mi imediat ce avusese această cum să-i zică -epifanie?, aşa dinaia, să vină ea degrabă, că Geta are să aibă ea grijă de problemele ei. Că mama, poate nu ştiu eu, e supărată foarte pe mine, la vârsta asta, femeie în toată firea să stau singură, fără bărbat pe lângă mine, fără copil. Aşa ceva nu se-ntâmplase niciodată în familia noastră, îl avusesem doar pe unciul Nelu, de plecase de acasă după femeie şi se-apucase de băutură, dar în rest, toţi în rând cu lumea. Ei bine dar acum toate s-au rezolvat de când cu Paraschiva.
-Păi cum aşa? am zis.
Păi iete cum Geta şi-a dat ea seama că toate fetele astea de îi trecuseră pragul şi pupaseră icoana, în mai puţin de 2 luni au şi găsit pe cineva... şi nu aşa oricine, băieţi cu maşină şi familie liniştită. Şi una se măritase şi pe alta o ceruse... deci ce să mai. Maică-mi îi dăduseră lacrimile când auzise, chit că ştie ea, Geta, că o credea cam nebună de când cu dusul la biserică. Dar acum, acum că-i povestise, parcă îi mai venise inima la loc şi mă sunase repede, să vin, să pup icoana.
(miracolul)
M-am uitat cu inocenţa la tanti Geta, aşa ca un om care aşteptă izbăvirea. Şi, drept vă spun, dacă iniţial m-a enervat gândul că maică-meamă sculase la zece pentru aşa ceva, că nu-mi spusese nimic despre toată tărăşenia, acum, că toate se sfărşiseră, că nu mai aveam decât să pup icoana şi să scap, inima mi-a tresărit. Eram fericită. Puteam în sfârşit să plec. N-aveam decât să pup icoana şi gata.
M-am ridicat repede şi-am smuls-o din perete.
-Asta-i Paraschiva?
-Aia e mamă.... mi-a zis Geta-nduioşată.
Şi am sărutat-o. Cu pasiune. Cu inima gata să-mi sară din piept. Eram un om liber într-o zi de sâmbătă şi oamenii liberi sunt capabili de gesturi pătimaşe şi spontane.
Am plecat de la Geta după trei sferturi de oră, aşa cum sperasem. Urcasem muntele şi soarele stralucea mai frumos. Şi oamenii erau parcă mai veseli, iar napolitanele niciodată prea vechi. Mă puteam în sfârşit duce să-mi fac o cafea, să lenevesc în faţa televizorului, să mănânc sanvişuri cocoţată în vârful patului fără să-mi pese că fac firimituri... apoi... apoi nici nu contează ce se întâmpla... lumea era frumoasă... iar eu nu mă mai aflam pe un hol mult prea strâmt, eu... eu eram liberă să mă bucur de lucrurile acelea mici, fără importanţă.
Am iuţit pasul, zâmbind la lume, fără ţintă, cu ochii la fetiţa care ţopăia pe celălalt trotuar.
În secunda următoare, eram jos, întinsă pe asfalt. Bineânţeles, nu plănuisem asta şi nici nu mi-am putut da bine seama ce s-a întâmplat. Am ţinut ochii închişi bine-bine, preţ de câteva secunde. Totul se îmtâmplase atât de repede, încât creierul meu nu reuşise să proceseze evenimentul.
-Hei! Te simţi bine?
Am deschis ochii şi era acolo... vecineul meu, cu pectorali cu tot, cu zâmbetul la locul lui, şi raze de soare de jur împrejurul capului, aşa ca Sfânta Paraschiva în icoana cu pricina. I-am închis înapoi şi deschis iară, asta aşa, ca să ma asigur că nu era de vină şocul, dar tipul era tot acolo, arăta la fel de bine cum îmi aminteam, chiar mai bine din cauza razelor. Şi atunci, chiar atunci ,a avut loc miracolul, iar eu stând cu spatele lipit de caldarâm mi-am dat seama că nu e o-ntâmplare, că vizita mea a avut un rost până la urmă, că miracolele există, dacă ştii să le recunoşti, că uite, tipul ăsta care în fiecare seară urcă cu altă tipă în garsoniera lui e pare parcă mai mic iar eu, de ce nu, ar trebui să mă bucur de el.
- Nu cumva eşti vecină cu mine? Hei mă auzi? Eşti ok?
- Ba da. Stau sub tine.
Tipul a râs. Cu subânţeles fireşte.
- Ştii ceva... n-ai vrea să vii la o cafea?
- Deja am băut una, spuse el râzând.
-Eşti sigur? Credeam că faci asta seara.
M-a privit puţin mirat, afişând cu încăpăţânare zâmbetul lui şmecher.
- Auzi eşti sigură că eşti ok? Nu e cam devreme să bem cafea? Am putea ieşi diseară şi apoi...
- Dragul meu, nu-i niciodată prea devreme să bei cafea. Mai ales într-o sâmbătă dimineaţă, când totul, dar absolut totul este permis. Pe seară, poţi bea cafea cu altcineva ok? N-are sens să iroseşti timpul.
Tipul meu a căpătat brusc încredere şi m-a urmat.
Adevărul e că era o dimineaţă de sâmbătă aproape perfectă. Copiii se jucau în părculeţ. La magazin vânzătoarele primiseră napolitane proaspete. În grădina din faţa blocului inflorise trandafirul. Mama găsise la piaţă cartofi noi pentru prima dată în acel an. Tanti Geta îşi găsise menirea. Iar eu, eu ... găsisem acel lucru mic care făcea ca sâmbăta să fie perfectă.


varianta revizuita-nu conţine "dragul meu":

- Auzi eşti sigură că eşti ok? Nu e cam devreme să bem cafea? Am putea ieşi diseară şi apoi...
- Dacă tu crezi că-i prea devreme să bem cafea, presupun că nu-i totuşi prea devreme să ne-o tragem. Mai ales într-o sâmbătă dimineaţă, când totul, dar absolut totul este permis.

Tipul meu a căpătat brusc încredere şi m-a urmat.

Adevărul e că era o dimineaţă de sâmbătă aproape perfectă. Copiii se jucau în părculeţ. La magazin vânzătoarele primiseră napolitane proaspete. În grădina din faţa blocului inflorise trandafirul. Mama găsise la piaţă cartofi noi pentru prima dată în acel an. Tanti Geta îşi găsise menirea. Iar eu, eu ... găsisem acel lucru mic care făcea ca sâmbăta să fie perfectă.comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (32):


:) - de Honey in the Sunshine la: 08/06/2009 21:32:27
foarte, foarte faina.
off, trebuia s-o citesc intr-o sambata :)
#448988 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Baby Mititelu la: 08/06/2009 21:38:49
Foarte draguta! Mi-a placut.
#448989 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de lafemme la: 08/06/2009 21:40:52
eh multam.

honey... nu mai pui ca tu m-ai ambitionat sa scriu ceva, orice, azi :))rezultatul... e cam pe masura efortului insa
#448991 (raspuns la: #448989) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
fammo - de adina.petre la: 08/06/2009 21:44:18
Ai scris misto, misto de tot! Sa mai faci, da? :)

P.S.: Unde ziceai ca sta tanti Geta, asta? :)))
#448993 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lafemme:)) - de Honey in the Sunshine la: 08/06/2009 21:45:24
nu te alinta.
e superba povestirea!
#448994 (raspuns la: #448991) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
adina - de lafemme la: 08/06/2009 21:49:51
:)) hai ca zic la ureche. de ce safiu egoista?!
#448997 (raspuns la: #448993) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
fammo - de adina.petre la: 08/06/2009 21:51:24
Zi-mi atat barem. Te-ai maritat cu vecinu? Sa stiu daca ma obosesc cu pupaturile!

Faza funny e ca azi a venit maica-mea pe la mine si mi-a adus un saculet in miniatura cu nu stiu ce (un termen bisericesc) de la moastele ...ghici cuuui? :)))))
#448998 (raspuns la: #448997) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nuuuu - de lafemme la: 08/06/2009 21:54:16
a baut doar o cafea! vecinul era cam tamp pt gusturile ei. :P but such a nice toy ;;)

si da... Paraschiva pune inele pe degete se pare. in cazul heroinei de fata.... i-a adus doar ce-i trebuia cand ii trebuia. sau in fine... habar n-am de fapt
#449001 (raspuns la: #448998) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lafemme - de zaraza la: 08/06/2009 21:56:42 Modificat la: 08/06/2009 22:05:26
foarte misto, o gura de aer proaspat!


#449003 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
adina - de zaraza la: 08/06/2009 22:00:20
:))) sfintei paraschiva?

asta iarna am fost la Iasi si am vizitat moastele ei la mitropolie (sper ca nu ma insel, posibil totusi sa fi fost altcineva) si am stat la coada ca sa ajung in fata - m-am uitat in jur, lume faina la iasi - si cand am ajuns in fata, n-am putut sa pup moastele pentru ca erau prea multe "amprente" pe sicriul de sticla, asa ca doar am dat banul si asta a fost. ma intreb si acum, ce-o fi fost in capul meu de am stat la coada aia?
#449005 (raspuns la: #448998) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Welcome! - de adynet1 la: 08/06/2009 22:18:33
In sfarsit!
#449008 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de adina.petre la: 08/06/2009 22:18:45
Dapp! Colega de birou a mamei mele a fost recent la Iasi si ne-a adus cate o chestie dinaia la fiecare. Mama zice ca trebuie sa o port mereu la mine, si are si ac de siguranta micut ca sa o poti lua mereu cu tine. In fine...m-a amuzat coincidenta.

Cat despre ce zici tu...te inteleg perfect, eu de Paste am fost in Bucovina, si evident pe la manastiri. Reunosc ca eu doar am mimat pupatul icoanelor, pur si simplu...nu pot! Am vazut oameni care incearca sa le pupe in locuri variate, unu mai la stanga, altu mai sus...da tot nu ma trage inima sa o fac.
#449009 (raspuns la: #449005) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de lafemme la: 09/06/2009 00:35:27
;)
#449015 (raspuns la: #449008) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
te bat - de tuxedo la: 09/06/2009 08:56:53
pen' ca esti tuta. de cate ori zici ca ai scris ceva nasol, e chiar fain.exact la fel si aici.
#449055 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de maan la: 09/06/2009 09:02:40
hehe, ce mi-a placut.
nici n-am vazut ca scrii 'maica-mii' cu un singur i.
ba aaaaaaam vaaazuuuuuuut.
dar ii ca n-a contat.
tu trebe totuş sa corectezi.
musai.
#449057 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan & zaraza - de Honey in the Sunshine la: 09/06/2009 09:21:24
you made my day! :))
#449061 (raspuns la: #449057) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Daniel Racovitan la: 09/06/2009 09:29:58
e faina, alerta (si sunt f. pretentios la short-uri!)

o singura pata: acel "Dragul meu," e foarte nenatural/nefiresc, avand in vedere ca cei doi abia s-au intalnit.
#449066 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Maximilian Serban la: 09/06/2009 09:56:09
stai sa vad daca am inteles bine.

ma duc la mama ca sa pup icoana lu' tanti Geta pentru ca mama nu crede ca ma pot marita altfel. apoi, in drum spre casa, bucurandu-ma ca am scapat de geta, ma intind pe trotuar ( alunec, poate?) si cand ma trezesc vad un tip cu pectorali care , totusi, imi e vecin. si toate astea pentru a demostra teza unchiului NELU.
#449081 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Maximilian Serban la: 09/06/2009 10:06:14 Modificat la: 09/06/2009 10:10:52
ar merge si o alta perspectiva:

Mami, mami, povesteste-ne cum te-ai maritat.

Pai, dragii mei, Grig.. Steluta, mami obicinuia sa doarma pana tarziu ca nu avea cine sa o trezeasca si intr-o buna zi, buni a chemat-o sa-i aduca d-ale gurii, nu ca buni n-ar fi putut, hoasca batrana, ca a tulit-o in secunda doi si m-a lasat cu tushica Getuta si icoana ei facatoare de minuni. si...mi-a povestit mie tusha Getuta cum icoana aia era fermecata. de o pupai, pe data te schimbai si... ( prea misogin, cenzurat).. in sfarsit, te facea numa' buna de luat. si dupa aia, mami a plecat spre casa, da' nu a fosta tenta si s-a latit pe trotuar de arata lumea cu degetu. si tati, a venit ca unul dintre miliardele de eroi de filme americane si, sa moara paraschiva daca nu am avazut si raze de soare iesind din capul lui.

the end
#449086 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
max - de lafemme la: 09/06/2009 11:22:46
mai... mami nu s-a maritat in dimineata aia. mami doar si-a tras-o sportiv. inseamna ca am fost prea ... subtila... hmmm tre sa refac.
#449105 (raspuns la: #449086) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
fammo - de adina.petre la: 09/06/2009 11:29:46
OMG OMG OMG!!!
#449108 (raspuns la: #449105) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Maximilian Serban la: 09/06/2009 11:30:25
mami facut sex? hrr. ogg surescitat! ogg alimentat complex oedipian! uga uga
#449109 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
max - de lafemme la: 09/06/2009 11:31:34
:)))
#449110 (raspuns la: #449109) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de lafemme la: 09/06/2009 11:32:06
multam la toti .. o sa corectez si greselile. promit.
#449111 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
asadar - de thebrightside la: 09/06/2009 11:46:18
istoria-mi placu. minus cateva bubite mici mici mici.
cand cuvantul care incepe cu i din i (inteles) e format prin prefixare (sub-inteles) il lasi asa cum e, nu scrii cu i din a.
draga ala e total libidinos si nepotrivit - asa cum zice daniel.
scena de final imi pare un pic mai lunga decat ar fi trebuit sa fie.
da' astea nu m'au impiedicat sa ma dixtrez. :D

p.s. nu reiese nici sex nici maritis din final si este exact asa cum ar trebui sa fie din punctul me de vedere - sa-si aleaga cititoriu finalul preferat.
#449123 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
la femme - de INSULA ALTUIA la: 09/06/2009 12:55:08
foarte misto,toata lumea multumita,mi-a placut ca mama a gasit cartofi noi.

Asta cu pupatul icoanelor e un cosmar pentru mine asa ca nu o fac .

Ai descris bine sufrageria mi-am inchipuit-o haotica cu miros statut ,draperii rigide doar picle de lumina intrind.

Verde :)
#449140 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
insula - de lafemme la: 09/06/2009 14:18:45
noh.. multam
#449167 (raspuns la: #449140) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bright - de lafemme la: 09/06/2009 14:19:00
da te pup mai :)
#449168 (raspuns la: #449123) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
na - de thebrightside la: 09/06/2009 14:31:18 Modificat la: 09/06/2009 14:33:50
pupa-ma :D

iote ce gigea sunt:

#449175 (raspuns la: #449168) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de lafemme la: 09/06/2009 15:44:09
imi place ca ai "muschi"
#449202 (raspuns la: #449175) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lafenne - de cher la: 10/06/2009 08:07:44
Chiar că este reuşită povestea asta cu "tanti Geta"...
#449479 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cher - de lafemme la: 11/06/2009 00:41:14
multam fain ;)
#449929 (raspuns la: #449479) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: