-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Virgil Nemoianu da`n vacile sacre?


de 1brasovean la: 12/06/2009 21:07:11
modificat la: 12/06/2009 21:16:06 arata originalul
taguri: La_o_cafea 
voteaza:
Virgil Nemoianu (& Sorin Antohi) in volumul “Romania noastra: conversatii berlineze”, Editura Muzeului Literaturii Romane, Bucuresti, 2009, face o afirmatie sa-i zicem interesanta despre noii stalpi ai puterii culturale de pre la noi, de dupa `90:


S-au creat niste categorii de noi „stabi” inlocuitori, aproape echivalenti ai celor vechi: Patapievici, Plesu, Dinescu in loc de Rapeanu, Ion Dodu Balan, Victor Tulbure sau Cicerone Theodorescu etc. Cand exprimam in scris atari erezii, primeam ocazional e-mailuri: „da, multa lume gandeste in felul acesta, dar n-are curajul sa o spuna”.Interesant insa mi se pare dialogul din subsolul aceluiasi articol,
(articol in care este prezentat volumul) intre @david gozman si Mihai Iovanel.

Ce spune @david gozman despre lucrarea de cercetare a lui Mihail Neamtu:

<< Proiectul de cercetare al dlui Neamtu se numeste Idealists against Ideologues: A Case Study in the Political History of the Romanian Intelligentsia si este desfasurat in cadrul Woodrow Wilson International Center for Scholars din Washington
(…)
Scopul proiectului este de a demonstra ca “several important Romanian dissidents during the 1970s and 1980s provided the Romanian public with tokens of hope and models of resistance” impotriva regimului tiranic al liderului comunist Nicolae Ceausescu. In centrul acestei investigatii stiintifice este activitatea lui Andrei Plesu, ministru al Culturii si al Afacerilor Externe, care, alaturi de cativa prieteni si colegi, had “redefined Romanian contemporary culture”. Conform autorului proiectului, pentru un intelectual occidental biografia lui Andrei Plesu ist ein bisschen komisch (adica stranie): “impressive scholarly achievements”, exilul de la Tescani, detinerea a doua portofolii ministeriale. Mai departe se afirma ca discutia asupra caderii comunismului in Europa de Est trebuie sa includa si “stories” (o expresie nereusita din punct de vedere al regulilor Academic Writing pentru ca ne trimite cu gandul la “povesti”) despre “Romanian public intellectuals who employed various strategies of underground resistance to both mock and usurp (sic!) the power of totalitarian ideology”.

Dupa cum am mai spus, este un demers foarte interesant pe plan international si astept “dovedele” (ca sa ma intorc la anxietatile lui Petru Maior de acum doua sute de ani) ca a avut si Romania un Havel, un Michnic, un Kolakowski. >>

Se leaga, nu se leaga, in acelasi volum se puncteaza:

Din acel punct minim, marcat simbolic de sangeroasa luna decembrie 1989, ar fi trebuit sa-si inceapa tara noastra "revenirea in Europa" in 1990. Dar, din motivele cunoscute, "procesul re-civilizarii" ca sa-l parafrazez pe Norbert Elias a inceput cu o noua intarziere, cauzata de noi proiecte mutante, "originale", de modernizare.

---///---

Oare in tot proiectul asta de [re?]legitimare a unei noi [vechi?] elite, pornind de la ipoteza D-lui Nemoianu, via cercetarea D-lui Neamtu, ce rol joca Dl. … Cartarescu?
El trebuie sa fie a patra roata la caruta, ala cu opera multa, la kil?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (6):


Surse: - de 1brasovean la: 12/06/2009 21:09:36
http://www.cuvantul.ro
http://revistacultura.ro
si cu scuze, wikipedia, pentru un profil fie si din avion al lui V.N.
#450559 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 13/06/2009 07:15:46
Nemoianu se aseamana, din perspectiva incordarii scrotului, extrem de mult cu un alt flasc care se crede viriloid, anume cu Goma. Un teribilist fara teribilitate, musiu Nemoianu. Goma barem are barba piticotului.
#450581 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky, - de 1brasovean la: 13/06/2009 08:09:04
mie mi se parea inedita ipoteza lansata de VN, in sensul aruncarii unor semne de intrebare. nu ma stradui sa-i dau dreptate, nici sa-i infig un pumn in gura, doar incerc sa cantaresc ce spune.

daca o luam altfel, Plesu, Patapievici si Liiceanu sunt filosofi.
din pacate pentru ei [si pentru noi!] cam fara opera in materie. fara o opera solida, nu ma refer aici la publicistica sau diverse eseuri/volume cu franturi de constructii filosofice, despre chestiuni etice [unele] sau estetice ori sociale [altele].

Dinescu? prea putine de adunat, dupa Marea Imbulzeala din `89 nu cred ca a publicat prea mult, nici macar poezie.

din aceasta perspectiva a produselor [in sensul operei] elitei postdecembriste as spune ca suntem cam ... lipsa? ar putea fi si asta o ipoteza ce sta in picioare?
#450585 (raspuns la: #450581) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 13/06/2009 16:32:25
Nemoianu poate pune oricate intrebari doreste, din partea-mi, dar nu sa latre ragusit. Intelegi? Io pot latra ragusit, asta ca sa nu dau exemple de personalitati, da' el nu! Curios cum d-alde el, Matei Calinescu, Matei Visniec, Coriolan Babeti, Norman Manea si, intr-o mare masura, Nicolan Breban... desi au crescut cu telemele, acu' se-neaca cu ele si le priieste numa' feta.

N-as zice, nu m-as hazarda sa zic, ca cei trei sunt filosofi. Poate filosofi balcanici, ceea ce-i cu totul si cu totul altceva.
Fara opera zici? Da' cu franturi filosofice-n eseuri etc.? A nu se uita-n posesia cui a ramas, in '87, arhiva lui Noica!!

Dinescu, oh, Dinescu este exemplul tipic de parvenitism. Iar, candva, poezia a facut o mezalianta cu el.

Fireste ca orice ipoteza sta-n picioare, cel putin o vreme. Dar, pentru ca-ntotdeauna exista un dar, orice caracatita are si-o falanga (in sens militar, falanga) intelectualista. Dumnealor, numitii cei patru, au servit excelent caracatita. Si nu din altruism, orbire sau inconstienta, ci din datorie! Mai multe nu mai vreau sa zic, aici si acum.
#450738 (raspuns la: #450585) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Gasca nebuna - de taticu la: 14/06/2009 15:52:47
Urat mi se pare gestul celor care dau cu rahat in baietii lui Noica. Vorba fabulei: daca nu poti sa urci, macar sa barfesti si sa spurci.
Nu zic decat atat: le e teama si sunt frustrati. Teama pentru ca acesti oameni (Plesu mai ales), sunt lideri de opinie, au creat mult mai mult decat o simpla opera (nu mica deloc, cum cred unii, ci concentrata), au sarm, charisma, au fundament solid. Frustrare pentru ca niciodata nu vor atinge inteligenta si limpiditatea lor.
#451026 (raspuns la: #450738) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 14/06/2009 15:59:42
Vin si te-ntreb: oare de ce Victor Ieronim Stoichita, sau Sorin Vieru, sau Marin Tarangul sau altii si altii, nu-s in linia intai de vizibilitate??
#451034 (raspuns la: #451026) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...