Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Poetii, scriitorul si Constitutia


de cosmacpan la: 14/06/2009 06:59:37
rezumat: ce si cat mai poate omul de litere?
taguri: Diverse 
voteaza:
"„E o constatare amară. Poeţii nu mai sunt de mult vocile cetăţii. Înainte, poezia era o armă, cel puţin în lumea comunistă. Frica de cuvinte, de şopârle, de aluzii funcţiona. Acum, poetul e un caraghios în capitalism, să nu ne iluzionăm. Şi eu scriu acum mai degrabă pamflete decât poezie, pentru că le consider mai eficiente. Poezia ca armă funcţiona în universul acela sinistru, dinainte de ’89. Şi aceasta pentru că oamenii căutau în ficţiune aluzii la realitate, care nu era prezentată corect în mediile oficiale. În ce priveşte «Constituţia europeană în versuri », e greu de crezut că va avea un efect. Spun asta, deşi la Bruxelles, unde am citit, sala era arhiplină. Dar nu-mi fac iluzii că politicienii vor apleca urechea lor surdă spre un cântec de sirenă, să nu ne iluzionăm”."

"Opinia cea mai raspandita este ca scriitorul este un opozant prin insasi natura artei sale, altfel spus, un cenzor al societatii. Acest rol este cu atat mai evident in cazul literaturii politice sau care comporta o tema politica."

"La această variantă poetică a „Constituţiei europene” colaborează peste 50 de poeţi originari din Europa, de la laureatul Premiului Nobel, irlandezul Seamus Heany, până la Eva Cox, autoarea de origine austriacă stabilită în Australia, unde este una dintre cele mai importante reprezentante ale vieţii culturale şi publice ale ţării.

Proiectul „Constituţia europeană în versuri” a fost iniţiat în 2008 de un grup de artişti belgieni, numit „Brussels Poetry Collective”.

Aceştia au trimis o primă versiune a Constituţiei poetice unor autori din toate colţurile Europei, rugându-i să o completeze, să scrie o reacţie sau să modifice ceva la text. Rezultatul este un text cuprins pe aproximativ 100 de pa gini, care oglindeşte nu numai gândirea europeană, ci, simbolic, şi problema cu care se confruntă Uniunea Europeană.

Fiecare autor şi-a scris contribuţia în propria sa limbă, iar iniţiatorii proiectului coordonat de David Van Reybrouck şi Peter Vermeersch au „remixat” textele, aranjându-le, combinând pe alocuri versurile diferiţilor poeţi între ele.

Ideile naţionale, îndepărtate poetic

În timp ce intrarea în vigoare a Constituţiei europene trenează din cauza neratificării acesteia de către unele dintre ţările membre ale Uniunii, se pare că poeţii joacă un rol de avangardă, găsind „soluţia” de a unifica Europa. Autorul austriac Franzobel afirmă că, în comparaţie cu Europa artistică, populaţia comunităţii se teme încă de apropierile cu vecinii ei."

(http://ziarero.realitatea.net/articol.php?id=1244837739)

(http://ziarero.realitatea.net/1244838455-Copilul_minune_cu_insomnii_literare)

suntem alaturi de ei sau in parasim in groapa cu lei (parlamentari)? Mai reprezinta vocea omului de litere o VOCE?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (2):


Pane - de mazariche la: 14/06/2009 15:10:24
E greu de contabilizat cata influenta are azi poezia asupra socialului. Macar teoretic, poetul este o voce libera, iar vocile libere gasesc adepti care sa puna in miscare si mecanismul social.

Cum Dinescu nu mai e demult o voce libera, ma indoiesc de puterea lui de a mai aduce ceva proaspat si convingator in lumea ideilor.

suntem alaturi de ei sau in parasim in groapa cu lei (parlamentari)? Mai reprezinta vocea omului de litere o VOCE

Nu cred ca oamenii de cultura, cei adevarati, au nevoie sa le fie multimea alaturi. Sunt o elita si in aceasta calitate au puterea de a se face auziti. Acum depinde si daca elita politica chiar este o elita, dispusa sa-i auda si sa-i inteleaga.
Cred insa cu tarie in puterea ideilor, astfel incat cele cu adevarat remarcabile vor influenta fara doar si poate si socialul.
#450981 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pane... - de monte_oro la: 14/06/2009 15:53:46 Modificat la: 14/06/2009 15:54:36
Poetul e, oricand, o voce... pentru urechile ce il pot auzi...si au nevoie sa-l auda. Asta nu inseamna ca schimba si impozitele, costul autostrazilor sau destinatia flotei. Iar Dinescu...s-a cam lepadat de vocea de poet... preferand-o pe cea mai comoda... dar il inteleg..:))... de lenevos adaptat propriilor nevoi materiale. Si cu chef...de gastronomie... il inteleg si-aici...:)) E, deja, propria statuie... careia nu-i mai ramane decat sa traiasca tihnita si sfatoasa.
#451027 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: