-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Votul...lui Plesu


de monte_oro la: 15/06/2009 21:08:48
rezumat: despre logica lucrurilor...
taguri: Salonul 
voteaza:
Mah, asta e...si-i clar.. Ma enerveaza teribil acest ochelarist barbos cu pofta de mancare...ce-mi fura gandurile si le asterne-apoi...hoteste...mai bine decat mine. Fapt pentru care il aproape iubesc. Si nu va ganditi la prostii, europenilor...:))

Dilema Veche
Andrei PLEŞU | nici aşa, nici altminteri

Votul obligatoriu

Sînt pentru. Nu în principiu, nu din raţiuni teoretice, ci cu gîndul la circumstanţele particulare ale vieţii politice româneşti. Cred că e preferabil să consolidăm, prin lege, anemicul simţ civic autohton, decît să fim campionii absenteismului european şi să ne lăsăm conduşi de opţiunile (aproximative) ale unei minorităţi active sau manipulate. Cred că nervii sînt mai buni decît lehamitea, că îndeplinirea unei obligaţii antipatice e mai utilă decît satisfacţia unei libertăţi fără reguli. S-a spus că votul celor care merg la urne constrînşi e, oricum, nesemnificativ. Sînt de altă părere: chiar dacă o parte dintre alegători depun, intenţionat, un vot alb sau unul nul, vom avea o mai corectă imagine a ceea ce sîntem şi a rezultatului electoral, decît încercînd să ne imaginăm ce ar fi votat cei care n-au votat.


Dacă 60% dintre cetăţenii ţării votează nul, aflu ceva mai semnificativ despre judecata lor politică, decît dacă 60% dintre ei nu votează deloc (din motive infinit diferenţiate şi deci nesistematizabile: dezgust, plictiseală, lene, apolitism, tembelism, somnolenţă, mahmureală etc). În România, uneori, pentru a fi responsabili, oamenii trebuie, din păcate, să fie provocaţi, aţîţaţi, împinşi de la spate. Multe alte ţări au introdus votul obligatoriu (nu întîmplător multe ţări din America Latină). Unele l-au abandonat, dar după decenii întregi de funcţionare „pedagogică“. Nu văd de ce la noi ideea ar fi contraproductivă. În definitiv, ceea ce trece drept necesar în Belgia ar trebui să fie bun şi pentru România. (Dacă ar fi după mine, aş merge cu legiferarea şi mai departe, date fiind condiţiile specifice ale ambianţei locale: aş interzice prin lege – cu sancţiunile aferente – scuipatul pe stradă, aruncarea gunoaielor în alte locuri decît în coşurile de gunoi, vorbitul răstit în locurile publice, tipărirea, pe forumuri, a mesajelor în care abundă greşelile grosolane de gramatică sau înjurăturile birjăreşti. Aş reglementa prezenţa muzicii şi a televizoarelor în restaurante, aş cere restrîngerea dreptului de emisie pentru posturi ca OTV, aş suspenda cursele de automobile pe străzile Capitalei şi dreptul unor şmecheri de cartier de a asculta manele cu sonorul la maximum, obligînd astfel străzi întregi, vecini şi instituţii să asculte ce le place lor. Şi multe altele...).

Propunerea dnei Adriana Săftoiu (cu privire la obligativitatea votului) mi se pare, deci, raţională. Cum era de aşteptat, foarte mulţi politicieni reacţionează prost. N-am înţeles prea bine comentariile dlui Crin Antonescu. În schimb, declaraţia dlui Geoană e de o limpezime caracteristică. Amuzant ca de obicei, dl Geoană a ales stilul patriotic: „Românii nu răspund la constrîngeri, ci la convingeri“. E genul de bla-bla care nu spune nimic. Sau spune ceva doar despre emiţător. Dl Geoană ar fi bine sfătuit să nu mai cultive acest fel de generalizări simpatice.

Lasă că bieţii români au răspuns, vreme de 45 de ani, numai la constrîngeri, dar dl Geoană însuşi s-a încurcat de cîteva ori în convingerile proprii: cînd pro-iliescist, cînd pro-constantinescist, cînd iar pro-iliescist, dovedind, astfel, cît de „imparţial“ poate fi românul cînd pofteşte la o savarină. Convingeri? Care va să zică să las derbedeul să scuipe pe trotuar pînă cînd un cutremurător Damasc îl va aduce la convingerea că un asemenea comportament e inestetic, neigienic şi necetăţenesc? Dl Geoană crede că regulile de bună purtare sînt chestie de „convingeri“. Poate. Dar abia după ce au fost chestie de dresaj: în familie, la şcoală, în viaţa socială. Alţii cred că democraţia este triumful facultativului la toate nivelurile: eşti liber să faci tot ce-ţi trece prin cap şi să nu faci nimic impus din afară. O asemenea „convingere“ poate duce la anarhie, la balamuc egolatru, la frenezia arbitrarului, numai la normalitate democratică nu.

Apologeţii facultativului trăiesc într-o utopie a nedeterminării: din „convingerea“ că pot face orice (dacă vor), ei deduc, adesea, voluptatea de a nu face nimic. Livrat facultativului, românul adoarme, legănat de micile plăceri ale lui Mitică. Un pic de legiferare n-are cum să-i strice. Evident, legile trebuie să fie clare, inteligente, nuanţate, permisive la excepţia rezonabilă şi, mai ales, respectate. În rest, constrîngerile pot fi, e drept, tiranice, dar, practicate cu înţelepciune şi bună credinţă, pot fi şi formative. Chiar şi dl Geoană ar avea numai de profitat, dacă şi-ar administra, din cînd în cînd, mici porţii de autocenzură. Pentru asta nu trebuie să aştepte să ajungă la vreo convingere.
http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=278&cmd=articol&id=10802
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (23):


*** - de lafemme la: 15/06/2009 21:17:51
de acord

desi... egreu sa nu fi de acord cu plesu... plesu iti vorbeste parinteste, molcom, fara istericale, fara macar sa faca eforturi sa convinga.

motiv pentru care.... e cam greu sa nu-l iubesti
#451738 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Femme... - de monte_oro la: 15/06/2009 21:28:22
Tu sa stai la rand, da?...ca aici nu-i orgie...:))
#451749 (raspuns la: #451738) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de adina.petre la: 15/06/2009 21:32:00
Dapp, exact ce vorbeam zilele trecute despre votul obligatoriu. Si mai e ceva ce-mi place la Plesu, in afara de ce zici tu fammo, si anume faptul ca pare ca-ti vorbeste fara aroganta. Adica...stie ca stie, da nu-ti freaca ridichea pentru asta.
#451751 (raspuns la: #451738) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Plesu meu! - de taticu la: 15/06/2009 22:12:50
Oare sunt cu pluta? Mie omul asta mi se pare unul dintre cei mai inteligenti si mai morali oameni din tara asta cariata.
Ca sa nu mai zic de pana lui, de umorul, de retorica sa...
Minunat! Mereu treaz, mereu discret si mereu are dreptate! Nu?
#451776 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
taticu - de monte_oro la: 15/06/2009 22:27:16
Mah...tu n-ai citit ce am scris io la inceput...sau e iar strategie...sa te bagi in fata, peste rand..si sa mi-l iei?..:))
#451787 (raspuns la: #451776) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"Tu sa stai la rand, da?...ca aici nu-i orgie...:))" - de cosmacpan la: 15/06/2009 23:37:22
si eu care tocmai ma rujasem si-ncercam pantofii cei rosii cu plicul stacojiu...
#451812 (raspuns la: #451749) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pane... - de monte_oro la: 15/06/2009 23:43:10
Nehhh... daca n-ai cercei si ciorapi cu elastic, tot geaba... Straduieste-te mai mult...:))
#451815 (raspuns la: #451812) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
adevarul e ca eram in slapi - de cosmacpan la: 16/06/2009 00:02:33
zvarcolindu-mi deshtele a racoare dupa ce-mi scosesem ciorapi plasa si agatzasem jartelele la gura borcanului...m-am prins la timp ca nu-i borcanul cu gogonele si am zis ca mai bine manc chipsuri de la punga decat cordon bleo de la halat...cat despre sampania beuta din pantofi mai va...ca vas ca aici nu-i ca la moscheie sa-si lase tata lumea ciubotili la poarta sa ai di undi aleji...eh...visi di tineretzi...
#451818 (raspuns la: #451815) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte - de adina.petre la: 16/06/2009 00:05:58
Ciorapi cu elastic? Pe bune, ce-s aia?
#451819 (raspuns la: #451815) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
adina... - de monte_oro la: 16/06/2009 06:16:47
:))..ma rog, cu jartele din alea, ca Pane vaz ca e mai in tema... Da' bine ca nu i-a dat prin gand sa-i deseneze pe picior...ca dupa razboi...
#451832 (raspuns la: #451819) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Despre obligatoriu - de 1brasovean la: 16/06/2009 08:24:24 Modificat la: 16/06/2009 08:25:22
(doar cateva idei in viteza diminetii)

1.-un articol interesant a publicat Dan Pavel (fost Parvenide);


2.-cred ca batalia va fi absolut interesanta pe promovarea initiativei legislative de introducere a votului uninominal, pentru ca:

a.-partidele NU sunt pregatite pentru introducerea votului obligatoriu, le-ar da peste cap multe calcule, inclusiv bugetele [ex.: cat sa mai fure ca sa mituiasca? si... de unde?];

b.-Constitutia nu prevede expres dar nici nu interzice ideea de vot obligatoriu; aici va depinde opinia inaltilor justitiari constitutionali (a se vedea cel putin art. 36, Constitutie); in acest sens ar fi nevoie inainte de o reforma/revize constitutionala care sa instituie obligativitatea votului?

3.-astept cu interes pozitionarea urmatorilor: TRU, Patapievici, E. Preda, R. Webber, M. Macovei dar nu numai. Din partea unora s-ar putea sa nu aud decat gura lui Zeus, dar asta e alta poveste.

Iar odata cu introducerea votului obligatoriu ar fi important sa fie oferite si alternativc, cum ar fi:
-votul prin corespondenta,
-votul anticipat,
-optiunea ‘votez impotriva tuturor` pe toate buletinele de vot, la toate alegerile.

Bun, si in fine, ca sa ne mandrim (in sensul bun), noi – aici, in cafeneaua.com - am inceput discutia asta cu mult timp inainte, n-am asteptat sa vina Plesu sa ne zica:)
#451900 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Brasovene... - de monte_oro la: 16/06/2009 08:35:29
Nu, fireste ca aici se discuta...despre tot...:)) si ceva in plus... Da-i chestia de...vizibilitate si de stil. Dap...si eu cred...ca, desi suna paradoxal la prima vedere.... primele care s-ar opune votului obligatoriu... ar fi... anumite partide
#451920 (raspuns la: #451900) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Brasovean - de mazariche la: 16/06/2009 08:36:22
noi – aici, in cafeneaua.com - am inceput discutia asta cu mult timp inainte, n-am asteptat sa vina Plesu sa ne zica

Nu-i asa?

Asa-i , asa!:))

Acum, serios vorbind, eu saracesc brusc dupa ce mi-am dat o data cu parerea, nu mai am idei si am o retinere in a le scutura si readuce la vedere pe alea carora le-am dat drumul deja.
In schimb sunt foarte interesata de ce si cum aduc altii contributii la subiect:)
#451921 (raspuns la: #451900) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte-oro - de Paianjenul la: 16/06/2009 09:05:45

"Dl Geoană crede că regulile de bună purtare sînt chestie de „convingeri“. Poate. Dar abia după ce au fost chestie de dresaj: în familie, la şcoală, în viaţa socială."

- O iei tu pe cocoaşă dacă-ţi citeşte maan şi thebrightside remarca de mai sus...

”Dl Geoană ar fi bine sfătuit să nu mai cultive acest fel de generalizări simpatice.”

- ...Şi eventual să nu se mai scgheamă atîta să pghonunţe "GH" în loc de „R” - pt. a păghea mai intelectual - deoaghece chestia e cam expighată...

#451937 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Spider... - de monte_oro la: 16/06/2009 09:08:24
Mah...si panza de paianjen e treaba de...dresaj..la urma urmei. Altfel, ar iesi...da..o harababura cat un haos.
#451940 (raspuns la: #451937) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte-oro - de Paianjenul la: 16/06/2009 09:15:01

- Intimplator eu cred in dresaj ca forma de educatie... when everything else fails...

#451943 (raspuns la: #451940) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Spider... - de monte_oro la: 16/06/2009 09:21:01
:)))...pai... atunci sa vina.... maan si... brightieeeeeeeeeeeee... Let's rock!....
#451948 (raspuns la: #451943) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte-oro - de Paianjenul la: 16/06/2009 09:26:58 Modificat la: 16/06/2009 09:31:48

- Let's!......

#451951 (raspuns la: #451948) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mai.. - de adina.petre la: 16/06/2009 09:55:14
eu cred ca am nevoie de cafea, pentru ca pana acum am inteles de aici ca monte si spider vor sa le dreseze pe maan si bright. deci cum ie?
#451960 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
adina... - de monte_oro la: 16/06/2009 11:02:02
mai bea neshte cafea... ca ai priceput ca dupa o cana de nechezol...:))
#451985 (raspuns la: #451960) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de maan la: 16/06/2009 14:03:50
brasoveanule, un compliment de la baba: esti printre putinii useri ale caror comentarii is aproape fara exceptie interesant construite si serios argumentate.
cu mare bucurie te cetesc, de fiecare data!
#452043 (raspuns la: #451900) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
brasovean - de Bucu la: 17/06/2009 00:13:05
in acest sens ar fi nevoie inainte de o reforma/revize constitutionala care sa instituie obligativitatea votului?

bineînteles. vezi de la art. 150 încolo ..
#452283 (raspuns la: #451900) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
io zic - de petretuteavsnietzsche la: 27/06/2009 22:56:08
mai bine îşi bătea coasa.
NU AI CE VOTA.
Suntem morti! acesta este destinul tarilor pitice. gata! am terminat. :)
#456100 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...