-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Despre boala, intelectuali si revolutii...sau dansul incestuos al democratiei


de cosmacpan la: 23/06/2009 02:55:59
modificat la: 23/06/2009 04:30:48 arata originalul
rezumat: "În raport cu el nimeni nu rămâne neutru"
taguri: Diverse 
voteaza:
Domnul Michnik prin dreptul inalienabil de a fi un "disident convertit" isi propune intr-un slalom coerent a vorbi despre "căderea comunismului şi curaj, despre lustraţie şi iertare, despre religie şi antisemitism, despre fanatism şi libertate, despre noile tipuri de democraţie alterată, ca “putinismul” sau “berlusconismul”." dar eu, am oarece retineri pentru ca nu stiu (mea culpa) daca regimul comunist din Polonia a avut aceeasi "diabolica placere" de a schingiui sufletul omului asa cum au facut-o conationalii nostri la Pitesti, Gherla, Delta, Canal etc...
oare tortionarii polonezi au avut atata rabdare incat sa reconstruiasca personalitatea si sufletul omului stramb dupa calapoade anapoda inventate adhoc in adancurile de neimaginat ale mizeriei? oare Biserica catolica poloneza a dat tot atata jertfa de sange si constiinta pe cat a dat Biserica ortodoxa romana, ajungand pana la urma sa accepte "spovedania"? sunt intrebari prostesti, recunosc, dar a vorbi despre iertare si curaj, generalizand (oare comunismul polonez este similar pana la identificare cu cel rusesc, romanesc, nord-corean, cubanez, est-german sau bulgaresc?)

“Mi-e teamă că fiul meu mă va întreba peste ani de ce i-am apărat pe comunişti după 1989 şi nu voi şti ce să-i spun” (amnistie da, amnezie nu spune Domnia sa) si intr-adevar, daca democratia ne cere in numele dreptatii sa nu-i excludem din viata cetatii, unde ar trebui sa stea decenta de a te retrage intr-o adevarata si binemeritata recluziune purificatoare? daca noi suntem democrati si putem ierta, EI, de ce nu au "minima moralia" de a ne lasa sa ne vedem de treaba?

toleranta este "o valoare" dar din pacate ea nu poate rezista in calea navalitorilor (emigratia moderna adica) si atunci e greu sa convingi lumea sa nu se coboare si sa nu-si piarda valorile...

Domnul Michnik spune ca "În opinia mea, un intelectual este cineva care lucrează în sfera valorilor." dar despre ce valori mai putem vorbi atunci cand un intelectual isi pierde/vinde integritatea si valorile pe un pret oarecare?...ori poate ca a lucra in sfera valorilor nu implica si apartenenta la un sistem de valori, sau a detine unul...Oare Faustus, dupa semnarea pactului cu Diavolul si-a pierdut aura de intelectual (carturar si umanist, sclavul curiozitatii)?

singurul lucru pe care il accept este boala domniei sale "Când vă veţi opri din scris?
Când voi muri. Pentru că sunt un grafoman înnăscut. Eu trebuie să scriu." iar unui om bolnav (chiar si de scris) trebuie sa i se ierte...atat "amnistia" cat si boala...

(http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/855868/ADAM-MICHNIK-Democratia-asta-nu-este-ceea-ce-am-visat/)

"Trei zile daca mai traiesc, da' vreau sa stiu ca s-a limpezit lumea"
"Elisabeta Rizea (n. 28 iunie 1912, Domneşti, judeţul Argeş - d. 6 octombrie 2003) a fost o eroină a luptei anticomuniste din România, nepoată[1] a liderului ţărănist Gheorghe Şuţa, ucis de comunişti în 1948. Împreună cu soţul ei, a sprijinit activ grupul de rezistenţă anticomunistă Arsenescu-Arnăuţoiu. A fost arestată şi torturată de autorităţile comuniste în 1952 şi 1961. A făcut 12 ani de închisoare. Povestea ei a devenit cunoscută publicului în urma unui interviu din 1992, inclus în documentarul Memorialul durerii, de Lucia Hossu-Longin. - http://ro.wikipedia.org/wiki/Elisabeta_Rizea)

final?
"Adam Michnik este foarte acid şi cu derapajele din democraţia imperfectă răsărită în fostul bloc sovietic: “Am crezut în emanciaparea civică, în libertatea care nu e haos, în democraţia care permite evitarea selecţiei negative a cadrelor, în libertatea culturii care va înflori după desfiinţarea cenzurii. Am fost dezamăgiţi. Am o obţinut o corupţie puternică, ce pune în pericol calitatea ordinii democratice. Cenzura – căluşul culturii – a fost înlocuită de comercialism şi de o cacofonie în care vocea culturii se face auzită tot mai slab”. Michnik a rămas mereu egal cu sine, un nume de reţinut pentru când se va scrie istoria onoarei în lume, un personaj uman, liber şi controversat, tocmai pentru că e prea uman şi prea liber. Jozef Tischner îşi încheie aşa postfaţa la volumul “Mărturisirile unui disident convertit”: “De ce l-a creat Dumnezeu pe Michnik? Pentru ca deşteptul să se mai deştepte oleacă, iar prostul să se prostească şi mai rău”."

inca ma mai prostesc, el inca este uman, dar pana unde poate merge toleranta?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (1):


dar avem si noi, aici, in Rro - de 1brasovean la: 23/06/2009 08:08:06
daca la ei au putut fi determinate
noile tipuri de democraţie alterată, ca “putinismul” sau “berlusconismul”, de ce nu si la noi?

băsescianismul?
sau, de-a dreptul, băsismul?
#454236 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...