Pentru a accesa aceasta pagina trebuie sa fii conectat

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Dorinta de a fi intelectual


de nickman la: 28/08/2004 18:03:00
modificat la: 01/09/2004 00:02:16
voteaza:
Observ cu stupoare ca exista tendinta ca oricare individ (vorbesc ca profesorul meu de filosofie) sa se creada un veritabil intelectual. Exista oare putin snobism in aceasta idee? De ce sa fii intelectual? Ce avantaje ai? Si pana la urma ce inseamna a fi intelectual? In rest,numai de bine!
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (17):


intelectual - de AlexM la: 01/09/2004 20:04:03
cf. DEX un intelectual este o persoana care are o pregatire de specialitate temeinica si lucreaza in domeniul artei, stiintei , technicii s a m d.

Dupa aceasta definitie ar insemna, raportat la observatia facuta de Dv., ca exista tendinta ca orice individ sa se creada o persoana care are o pregatire de specialitate temeinica si lucreaza in domeniul artei, stiintei, technicii s a m d. Poate chiar avem astfel de persoane cu o pregatire temeinica de specialitate si care lucreaza in etc. etc. etc.

Va intrebati daca nu cumva exista putin snobism in aceasta idee. Cum adica snobism in idee? Daca ne gandim ca a fi snob inseamna cf. definitiei sa fii o persoana care admiri si adopti fara discernamant tot ce e la moda, ma tem ca nu prea inteleg intrebarea. Adica cum sa fie snobism intr-o idee? O idee nu poate admira si adopta fara discernamant iar sintagma "idee snoabã" suna tare, tare ciudat.

Mai departe intrebati "de ce sa fii intelectual"? Pai aici nu este nici un de ce. Daca ai o pregatire de temeinica de specialitate si etc, etc. cf. definitiei atunci esti intelectual fara sa vrei. Si asta nu esti pentru a avea avantaje ci esti pentru ca ai fost blagoslovit cu un adjectiv (intelectual) datorita faptului ca indeplinesti acele conditii cerute de definitia de intelectual.

In rest, chiar ca numai de bine.

Cu stima,

AlexM
#20797 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Daca toata lumea se considera - de (anonim) la: 02/09/2004 09:47:19
Daca toata lumea se considera a fi intelectual,e bine.Asta inseamna ca notiunea de intelectualitate e apreciata,e o valoare.
E de preferat societatilor in care intelectualitatea nu este apreciata.
#20839 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
ego-ul - de desdemona la: 02/09/2004 12:50:50
Cred ca acest lucru e mai preponderent intre cei care se simt complexati intr-o oarecare masura. Niciodata un om cu adevarat inteligent nu isi va pune eticheta de 'intelectual'. Cui ii pasa daca esti inteligent sau nu ? Esti in fond la fel cu toti ceilalti. Insa, un om care mai are nevoie de-o eticheta ca sa se simta bine in pielea lui, isi lipeste imediat eticheta de intelectual. Ca un fel de aristocratie a mintii. Cei ce se auto-numesc (considera) intelectuali au o problema de ego : vor sa fie recunoscuti ca persoane speciale. Multi inca nu au inteles ca identitatea umana nu e egala cu ego-ul (imaginea mentala despre sine). Ea e o parte dintr-un intreg care cuprinde si corpul, emotiile si spiritul. Cum ar fi ca un om care face multa activitate fizica (si are corpul dezvoltat) sa se laude : eu sunt un Muschiulos. Si care ar fi termenul pentru oameni dezvoltati emotional: eu sunt un Plângacios ?

Desdemonovici
#20846 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
desde + ego - de AlexM la: 02/09/2004 19:32:07
Desde, ia cata si vezi ce a ieshit in timp din latinescul "intellectus" in limba noastra si gandeste-te cum se leaga de definitia de intelectual si vezi ce iese.
Sa te ajut putin, cuvantul românesc "intselept" este considerat a deriva din Latinescul "intellectus".

AlexM

#20882 (raspuns la: #20846) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ideea de a fi intelectual - de nickman la: 03/09/2004 10:59:42
Admir perseverenta cu care incercati sa ma lamuriti in aceasta privinta.Ideea era ca exista snobism in ideea de a ma autodenumi "intelectual".Nu exista oare putina periere de sine in aceasta situatie?Sigur,am pregatire de specialitate si,daca am norocul(mai ales in scumpa noastra tara),am si posibilitatea de a-mi pune in practica aceasta pregatire,ba,mai mult pot interveni cu studii,idei noi,originale.Dar in definitiv raman un om normal.Numai ca exista anumiti tampiti care din dorinta de a se autoperia,sau dintr-o nostalgie de secoli trecuti se numesc intelectuali,fara neaparat sa aiba o pregatire nu tocmai de specialitate,din dorinta de a intra in sloganul "drama intelecualului ratat sau incapabil de a se adapta la cerintele acuale ale societatii",gasindu-si refugiul in reverii,nostalgii si,de ce nu,o oarecare lene.De ce?Pentru ca sunt intelectual!Pe de alta parte,dupa cum spuneam exista din pacate multe cazuri potrivit carora statul este in incapacitatea smintita de a acorda o sansa,un post de ascensiune mulor persoane capabile,de o certa valoare.Cred ca tot balamucul din Romania,si asa zisii intelectuali din parlament ne dau o idee despre ceea ce inseamna a fi intelectual si ce inseamna a nu fi.Sunt sigur ca si ei se autodenumesc intelectuali.Cam atat.Ca de fiecare data,numai de bine!
#20922 (raspuns la: #20797) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
AlexM - de desdemona la: 03/09/2004 11:24:48
Nu sunt un lingvist, si n-am studiat latina in timpul scolii. Posibil ca "intselept" vine din latinul "intelectus", insa sensul cuvantului in limba romana actuala e diferit de "inteligent", fiind cumva mai profund. Asta nu schimba prea mult remarca despre obiceiul unora de-a se auto-numi 'intelectuali' cand au nevoie de 'ceva' in plus ca sa se simta valorosi.

Desdemonovici
#20924 (raspuns la: #20882) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nu ne intselegem desde:-)) - de AlexM la: 03/09/2004 13:49:44
stai ashe ca nu e ashe.
intellectus zice-se ca a dat intselepet
inteligentus nu a dat nimic, dar verbul "intelegere" a dat "intselege"
Ca avem numai radacina din Latina si nici un derivat precum inteligent, inteligenta, toate acestea fiind neologisme, asta e alta treaba. Dar intellectus nu are de a face nimic cu inteligentus decat in radacina primara din IndoEuropeana.
In schimb eu sint de acord cu tine ca cei care tin cu tot dinadinsul sa se numeasca intelectuali, ar trebui comparati cu cei care tin cu tot dinadinsul sa arate la toata lumea "io-te bãh ce bicepshi am io". Ridicol !!

A propos ridicol= Lat. ridicullus care nu se poate explica prin Latina (zice-se). Cuvantul e lasat neexplicat. Românul are o vorba: râde si curul de tine unde "râde+curul" cu rotacismul lui "ll" dintr-un mai vechi ride+*cullu, ceea ce explica si sensul cuvantului Latinesc prin situatia de uzaj din lb româna.

AlexM
#20928 (raspuns la: #20924) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
despre intelectuali - de nickman la: 03/09/2004 21:17:48
Nu ne intelegem deloc.Oricum bati campii in afara subiecului.Nu sunt lingvist si nici nu am pretentia de a fi.Probabil ca te consideri un veritatbil intelectual si subiectul meu te-a ranit undeva in orgoliu.Apropos,ar trebui sa stiu ce inseamna desde?Nu te obosi sa-mi raspunzi.Eventualele tale mesaje vor fi ignorate.In rest,numai de bine.
#20958 (raspuns la: #20928) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nu raspund - de AlexM la: 04/09/2004 16:09:48
cum doriti, nu va raspund. Fac numa o precizare pentru cine are chef sa o citeasca.

Exista multe situatii unde ai chef sa-i spui partenerului de discutii, fara cea mai mica retinere: "man, you suck".
Sint totusi o gramada de lucruri care ne impiedica sa o facem, ca atare nu o facem. Dar o gandim. Si asta e suficient.

Cu stima,

AlexM
#21018 (raspuns la: #20958) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nickman - de Florin si atat la: 04/09/2004 23:16:37
Destul de interesant subiectul tau si il urmaresc de ceva vreme sa vad unde duce. Pacat ca te-ai suparat...

AlexM a scris desde pentru ca se adresa lui desde(mona). Omul nu 'vorbea' cu tine...:))

Acum nu fii suparat...cam seamana cu un cuvint latin...:)))


#21034 (raspuns la: #20958) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Florine... - de AlexM la: 04/09/2004 23:27:38
.. si mie mi s-a parut un subiect foarte interesant si chiar ma gandeam ca o sa iasa o discutie frumoasa. Am dorit sa pun de la bun inceput definitia data in carti precum si partea etimologica pentru a avea o baza clara de pornire pentru toti cei care iau parte la discutie. Este binestiut ca fiecare intelegem "in felul" nostru anumite lucruri, ca atare am cautat sa dau aceste puncte de referinta pentru a putea ajunge la un numitor cat mai comun in cadrul acestei discutii. De aceea am punctat pe intelect, inteligent, intselept, intelectual cat si mai ales, ash fi vrut sa bat eu shaua pe acel "etc." din definitia pe care o da DEX-ul
din nefericire, speranta a murit odata cu supararea omului care nu a inteles aparent despre ce e vorba si a luat-o ca o critica. Pacat:-(((

cu stima,

AlexM
#21035 (raspuns la: #21034) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cunoasterea este putere. - de Adrian Marchidann la: 05/09/2004 09:26:41
Cunoasterea este putere.

Cei care se considera intelectuali spera ca afirmatiile ori teoriile lor au o mai mare greutate in cercul lor restrans.

Unii spera sa ajunga la o intelegere mai buna a lumii cu avantajele ce decurg de aici.

Altii nu doresc sa faca bataturi din manuitul plugului si se apuca de carte.

Pe de alta parte, a fi prea intelectual intr-o gasca de cutitari nu are multe avantaje.
#21066 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
a fi sau a nu fi intelectual - de Isis la: 05/09/2004 21:20:58
Sunt nou-venita pe acest forum si va salut pe toti: intelectuali, neintelectuali, precum si telectuali! (Cine stie bancul cu telectualii?)

Ce-ar fi acum, ca avem definitia din DEX
a intelectualului, sa încercam sa-l redefinim, sau pur si simplu sa-l descriem (fiecare ce vede de fapt într-un intelectual). Nu sunt întru totul de acord cu definitia din DEX, conform careia si un electrician ar intra în aceasta categorie, având o pregatire de specialitate.
Lasând la o parte etimologia cuvântului care este deja data,
as mai adauga ca intelectualul are o preferinta pentru activitatile care solicita în primul rând creierul, uneori neglijând sfera emotional-afectiva si altele.
#21126 (raspuns la: #20797) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Despre intelectuali. - de nickman la: 06/09/2004 21:37:41
Daca m-am suparat nu inseamna ca subiectul nu poate dezabatut in continuare.Ceea ce am voit sa subliniez este faptul ca nu are importanta sa facem atata caz de etimologia lingvistica a cuvantului.Ca orice lucru de apartenenta "intelectuala" nu definitia sa pur logica(cea a dexului) este un aideala.Ideea era ca oricat de intelecual ai fii tot un om simplu ramai.De ce sa ne falim ca suntem intelecuali.In fond e meritul nostru si atat.Pentru un topic anterior mentionez faptul ca intelectuali in tara nu mai exista pentru ca veritabilii intelectuali sunt constienti de faptul ca stiinta nu tine de foame.Pentru castiguri mai mari prefera sa ia calea tinuturilor vestice gandindu-se si la ei si la viitorul familiilor lor.Este normal ca acest lucru nu este dezirabil.Ceea ce numim elita intelectuala in romania sunt anumiti bosorogi cu pregatire si mentalitate comunista care ne chinuie mintile si nervii pe bancile scolilor si facultatilor.Daca nu sunt de factura comunista cel putin se observa o anumita deteriorare a sistemului nervos care se produce(revenind la cercul vicios) in urma salariilor mizereetc. etc. S-ar putea spune multe despre acest subiect in continuare.Astept inca alte impresii si comentarii.
Ca de obicei,numai de bine.
#21185 (raspuns la: #21034) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pe langa APELATIVE!!!! - de costin.A la: 07/09/2004 01:01:25
un intelectual, ceea ce inteleg eu printr-un intelectual autentic este dincolo de DEX, definitii si cerinte, un om care nu poate fii altfel. un om care nu a ales el sa ajunga intelectual. a ajuns sa fie pt ca altfel nu putea trai. Un om care nu va cauta niciodata sa se identifice cu ceea ce este inteles prin "intelectual". este/ar trebui/ar fii cel mai autentic sa fie un om care lucreaza, gandeste si trece pe LANGA tot felul de eticheta de intelectual si orice alt fel de functii.
acestea eventual ii sunt atribuite de ceilalti si le foloseste doar pt o mai usoara identificare.
un om care ca scop are sa devina intelectual, pt a fii numit intelectual de ceilalti, pentru mine merita tot dispretul, chiar daca el studiaza acele lucruri cerute de definitii. nu este un om autentic. un intelectual veritabil este cel pe care nu il atinge nici un fel de eticheta de genul intelectual sau de genul parazit/putoare/lenes(ultimele indesate in mintea omului obisnuit de ura resentimentara a stingismului egalitarist)
in lumea de azi in care toata lumea alearga dupa etichete, iar etichetele: intelectual, senator, patron, sef de scara, filozof, dr. ing., bashtan etc etc au o putere de fascinatie incredibila si atrag multi parveniti, orice vanitosi. nu am pus cuv 'intelectual' langa 'sef de scara' pt a denigra statutul de intelectual sau pt a atribui virtuti sefilor de scara, ci doar ca sa ma fac mai bine inteles. acestea sint doar etichete si nu ar trebui folosite decit pt o identificare mai usoara. doar complexatul va generaliza spunind ca toti cei ce isi zic intelectuali se autoperiaza sau cauta sa fie periati (aici nu ma refer la ce a spus nickman ci doar ii folosesc expresiile), numai complexatul va pretinde ca este intelectual fara a avea nici cea mai vaga despre ce vb, dar ii suna frumos, chiar cool. ce incerc de juma de ora sa zic, dar stau cam prost cu exprimarea, este ca aceste apelative/etichete au ajus sa fie manipulate de tot mai multa lume care nu se ridica in vreun fel la nivelul lor si sunt luate si insirate orizontal si postmodernist cu orice altfel de functii si apelative. acea confuzie a valorilor care permite oricarui sa se pretinda ce vrea el (nu despre specialitati este vb pt ca nu te poti pretinde chiar doctor fara sa stii udne e urechea stanga ci despre virtutile omului)......si mai pot continua dar am obosit si simt ca plictisesc
#21189 (raspuns la: #20922) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
S-a mai discutat pe tema inte - de Daniel Racovitan la: 07/09/2004 17:20:48
S-a mai discutat pe tema intelectualilor, la http://www.cafeneaua.com/node/view/457.

___________________________________________________
"nobody is perfect; I'm nobody"
#21221 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Daniel... - de AlexM la: 07/09/2004 21:22:13
...interesante comentariile. O concluzie totusi nu s-a desprins din comentariile respective. Folosesc notiunea de "comentarii" pentru ca dupa parerea mea, la subiectul respectiv nu a avut loc o discutie in sine ci fiecare si-a spus parerea. Nimeni nu a contrazis pe nimeni, aparent toata lumea a fost de acord ( prin consimtamantul tacerii) cu ce a spus fiecare. Cum fiecare a spus cate ceva, de multe ori opinii cu mesaje contradictorii, se pare ca acest consimtamant al tacerii de fapt ar trebui (?) interpretat ca un brâu al ignorarii ( nu si al ignorantei ). Numai asa imi pot explica faptul ca nu a aparut nici o "discutie" in adevaratul sens al cuvantului. Fiecare a comentat, si-a dat cu parerea, civilizat, fara atac la persoana, fara sentimente , fara verva, etc. Intr-un fel mi-a creat imaginea unui grup de turisti care vin unul cate unul la o fantana si arunca un ban acolo ca sa fie "in rand cu lumea".... ciudat....

:-)

AlexM
#21253 (raspuns la: #21221) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: