Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

O fraza


de taticu la: 03/07/2009 23:11:52
rezumat: Am auzit o fraza care m-a miscat
taguri: Salonul 
voteaza:
Am auzit o fraza care m-a miscat mult si mi-a dat de gandit; ea apartine lui Steinhardt cred, sau am prins-o intr-o carte despre el. Nu mai stiu dar nu mai are importanta:
"De-a lungul istorie numarul oamenilor autentici a ramas constant. In jurul lor creste umplutura."

Ideea ca de fapt exista un numar mic de oameni iar restul e "umplutura" ma subjuga.
Ce credeti?


comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (72):


Asta - de Tot Areal la: 04/07/2009 06:22:35
o completeaza pe cealalta:
''nivelul inteligentei mondiale ramane constant, insa populatia este in continua crestere''!
#458045 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
taticu - de Paianjenul la: 04/07/2009 07:54:46 Modificat la: 04/07/2009 09:17:39

"De-a lungul istorie numarul oamenilor autentici a ramas constant. In jurul lor creste umplutura."

"Nivelul inteligentei mondiale ramane constant, insa populatia este in continua crestere"


- "Maxime" nascocite de indivizi care se cred integri/inteligenti si se bucura cind vad pe altii mai corupti/prosti decit ei.

(Ca nevertebratismul/prostia in general abunda, nu e greu de admis... dar cine a demonstrat ca nivelul integritatii/inteligentei mondiale ramine constant?...).

#458046 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Baby Mititelu la: 04/07/2009 08:21:30
Si eu am auzit fraza asta, si eu am gandit-o si razgandit-o, o gasesc adevarata. :(
#458048 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
totodata, - de anisia la: 04/07/2009 09:00:02 Modificat la: 04/07/2009 09:02:06
de-a lungul istoriei autenticitatea a imbracat fel si fel de haine. si ceea ce era autentic acum 200 de ani, azi nu mai e. de aceea numarul oamenilor autentici nu ar fi putut ramane constant, si a variat - exponential au ba - functie de factorii ce au determinat veridicitatea autenticitatii. caci ea, de sine statatoare, nu poate fi considerata o constanta, ci o variabila. asta dat fiind progresul.

vezi dara globalizarea, spre exemplu. a contribuit, si pozitiv si negativ, in turism. pozitiv pentru ca a deschis portilor unui numar mai mare de oameni spre cunoastere, si a daramat distante/graniti,etc. negativ pentru ca a dus, intr-o oarecare masura, la alterarea culturii in anumite zone, unde influenta turistilor proveniti din tari cu stare economica vadit superioara, a dus la ceea ce se cheama 'demonstration effect' si 'culture commodification'. pe romaneste, adica, alterarea culturii autohtone.

si-atunci, numarul oamenilor autentici din cele comunitati influentate, nu va mai fi cu siguranta constant, de-a lungul istoriei, avand mari sanse sa fie in scadere.
#458050 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Anisu - de taticu la: 04/07/2009 10:21:42
In primul rand, 'aide sa te tzuk, ca mi-e dor de tine.
E foarte adevarat ca suntem intr-un moment deosebit din istorie, cand incepem sa ne amestecam si sa ne influentam unii pe altii. Nu insa asta ne sperie, cel putin nu pe mine. Orice contact inseamna imbogatire. Ruperea traditiilor e pretul de platit.
Dar nu despre asta era vorba in fraza! Eu cred ca ea se refera la oamenii care isi doresc cu adevarat sa fie oameni, adica culti, morali si empatici. Se refera la cei care au fundament. La cei ce se educa nu formal, ci complex, folositor, inteligent. La cei carora le pasa, la cei care privesc dincolo de puscaria materialista in care ne auto-arestam.
Ei raman o mana de oameni. Zic ei pentru ca serios, nu indraznesc sa cred ca eu sunt dintre ei. De fapt asta ma doare in fraza asta....Intrebarea: "Daca e adevarat ca e asa, oare eu sunt sau nu om?"
#458053 (raspuns la: #458050) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Paianjen - de taticu la: 04/07/2009 10:27:10
E o parere justa, dar nu stiu nici eu daca e adevarata.
Fraza insa ma face sa ma gandesc daca eu insumi sunt sau nu om, daca stiu a-mi depasi mereu conditia. Stiu ca mereu sunt neimpacat cu mine insumi si ca caut ceva...neindentificabil...Dar asta ma face oare OM?
#458054 (raspuns la: #458046) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
piatra unghiulara scoasa din context... - de cosmacpan la: 04/07/2009 12:25:51
""De-a lungul istorie numarul oamenilor autentici a ramas constant. In jurul lor creste umplutura.""
isi pierde din stralucire...io banui ca Steinhardt s-a multumit a povesti despre oamenii cu har, care patrund cu sufletul acolo unde numai lumina soarelui isi ingaduie sa se traga la odihna caci nu ii era dat a se sumetzi impartind lumea in buni si rai sau destepti si prosti caci rostul duhovnicului e sa indrepte cu vorba buna si nu biciul dreptatii...
asa deci...mortii cu mortii cu mortii si vii cu vii iar vorbele lor sa le pastram in suflete asa cum scoica isi poarta grauntele cel zamislitor de suferinta dar imbracat in chinurile ei, da nastere celei mai frumoase perle...
#458058 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
taticule, - de anisia la: 04/07/2009 13:41:56
daca esti sau nu om, nu ramane decat de vazut... la final. degeaba te intrebi pe parcurs, cand vorba aia stii cat de usor intra fiinta umana in 'strategic drift'.
cand ne hotaram sa o luam pe o anume cale, unii inspre a deveni acel complex-folositor-si-inteligent reprezentant autentic al speciei superioare, se cheama ca ne buchisim o anume strategie pentru ajunge intr-acolo.
se intampla insa, ca pe parcurs, factori externi si interni sa ne abata de la traiectorie, si sa nu ne mai aflam pe drumul cu pricina. perioada in care ne alteram (chiar daca ne prefacem ca nu-i asa, ori ca defapt ne imbogatim experienta!)
ne trezim la un moment dat umbland pe coclauri (si aici, trebuie sa recunosti, ne numaram printre cei norocosi), ne dam bine cu capul de pereti imaginari (ori nu, si atunci e grav!), si apoi ne repliem, cu o noua strategie, inspre acelasi tel.
ei bine, pe tot timpul asta, e aproape imposibil sa fii dotat cu simtamantul de obiectivitate necesar pentru a te observa pe tine insuti daca esti sau nu un om. pentru ca esti prea preocupat sa supravietuiesti debusolarii, sa revii pe drumul cel bun (Dumnezeu stie de cate ori!) si sa iti atingi telul (sau telurile, ca sa vezi dracie uneori pot fi mai multe, si atunci sa vezi alambicare de drumuri si strategii!).
asa ca, zic io, in nemernicia mea, ca abea la final de drum, putem sa ne asezam frumusel pe cea piatra de se milostiveste unul, altul, sa ne-o puna la cruce, si sa ne uitam colea in zarea zilelor apuse, in speranta ca silueta ce-o vedem indepartandu-se, ii corpul ce a dus prin viata un om...
#458065 (raspuns la: #458053) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de cuminte la: 04/07/2009 14:05:31
"deea ca de fapt exista un numar mic de oameni iar restul e "umplutura" ma subjuga. "

Bine, dar e de ajuns să-ţi faci ochii roată şi să priveşti în jur.
Unde-i dârzenia caracterială, unde-i cavalerismul, unde-s acei oameni care te iau de mână şi te învaţă să păşeşti pe suprafaţa apei că SIGUR nu te îneci?
Unde-i ţăranul de odinioară care în bordeiul său era mai OM decât cel mai mare împărat?
La cine mai putem "sluji" în ziua de astăzi pt a învăţa ce-i omenia, ce-i lealitatea, devotamentul?


#458068 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cuminte - de zaraza la: 04/07/2009 14:38:33
de ce crezi ca acesti oameni chiar au existat si de unde stii ca ei nu mai exista?


#458075 (raspuns la: #458068) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
taticu - de zaraza la: 04/07/2009 14:59:11
Ideea ca de fapt exista un numar mic de oameni iar restul e "umplutura" ma subjuga.
Ce credeti?


eu cred ca nu si sper din suflet ca nu steinhardt a zis asta. oricum, mi se pare o idee de o aroganta extrema, care nu s-ar potrivi cu umilinta unui credincios de talia lui steinhardt.
#458089 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:)) - de lafemme la: 04/07/2009 15:03:44
stii care e frumusetea aici. citind randurile astea fiecare din noi, presupune in mod automat, ca face parte din categoria oamenilor autentici si se uita in jur pentru a regasi umplutura.

nu stiu ce sa cred. asta pentru ca nu stiu ce inseamna sa fii om autentic. nu stiu cum sa masor asemenea calitati. si ma tot gandesc ca, in judecati de genul, fiecare poate sa se raporteze la un sistem de valori personal, care ... prin faptul ca e asa... este foarte subiectiv.
#458092 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de lafemme la: 04/07/2009 15:04:30
aaah! si mai era ea o vorba... spusa de nu mai stiu cine, in care cred:

ceea ce stiu cu certitudine este ca nu stiu.
#458093 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de cuminte la: 04/07/2009 15:06:15
Pt că oamenii copilăriei mele sunt diferiţi faţă de cei ai perioadei de adult.
Bunicii mei, oameni simpli, înopincaţi şi încatrinţaţi, aşteptau sătenii care veneau însetaţi de la câmp cu căldarea cu apă rece şi câteva gustări în strachină - când deveniseră neputincioşi şi stăteau doar la poartă pt a da bineţe celorlalţi.
Îtotdeauna îşi ajutau seamănul şi mai toţi locuitorii acelui sat erau oneşti, săritori, cuminţi, harnici, NEBÂRFITORI (o calitate care pe mine mă înfioară de plăcere), cu teama de a nu-i zdruncina sentimentele celuilalt, nu judecau, nu sfădeau cu glas oţărât, nu erau mohorâţi oricât de cernit le-ar fi fost sufletul şi oricâte griji ar fi avut.


Românul s-a rusificat şi, din păcate, n-am prins latura de "ociciornaia" a ruşilor, ci aia-n care luau cu forţa bunurile oamenilor din ogradă, furau, violau, băteau.
Atunci când un element BUN e înconjurat de multe elemnte RELE, ori se îmbolnăveşte şi moare într-un final, ori se adaptează şi devine unul de-al lor.

Avem o Românie moartă. Ăsta e punctul meu de vedere.

#458095 (raspuns la: #458075) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de picky la: 04/07/2009 15:07:45
Steinhardt n-a fost un om tributar umilintei, chiar de loc si-n nici un fel. Din contra, era un tip foarte plin de el, arogant, cu mania persecutiei, adept al conspirationismului si pus mereu pe cearta.
#458096 (raspuns la: #458089) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 04/07/2009 15:09:44
Satul fiind?
#458097 (raspuns la: #458095) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de zaraza la: 04/07/2009 15:11:45
ah, pardon, am presupun ca un credincios autentic tre´sa fie neaparat umil, pentru ca altfel intra in contradictie cu credinta lui :).
#458098 (raspuns la: #458096) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 04/07/2009 15:17:04
Ramane de stabilit cat de fervent credincios a fost. De crestinat, s-a crestinat in puscaria comunista.
#458101 (raspuns la: #458098) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cuminte - de zaraza la: 04/07/2009 15:19:15 Modificat la: 04/07/2009 15:19:53
Îtotdeauna îşi ajutau seamănul şi mai toţi locuitorii acelui sat erau oneşti, săritori, cuminţi, harnici, NEBÂRFITORI (o calitate care pe mine mă înfioară de plăcere), cu teama de a nu-i zdruncina sentimentele celuilalt, nu judecau, nu sfădeau cu glas oţărât, nu erau mohorâţi oricât de cernit le-ar fi fost sufletul şi oricâte griji ar fi avut.

inseamna ca bunicii tai stateau intr-un sfat de sfinti. ai putea totusi lua in considerare faptul ca imaginile astea idilice iti sunt distorsionate de timp si de tendinta naturala de idealiza vremurile copilariei.

pot sa-ti spun ca bunicii mei au fost oameni normali, bunicul le mai bea, cu prima nevasta a avut o ciurda de fete ingrozitor de rele care au terorizat-o toata viata pe bunica-mea - care si ea le-o tragea cand ii venea mingea la fileu - ca singurul baiat al bunicului a fost un om super haios si de viata dar betiv si lenes - care insa a avut bafta ca a murit de tanar cu sticla de tuica intr-o mana si cu tigarea in ailalta, exact cum isi dorea, ca intre satenii pe care mi-i aduc eu aminte, cea mai mare distractie era barfa, ca noi copiii faceam intrecere de injuraturi si asa mai departe....
#458102 (raspuns la: #458095) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 04/07/2009 15:21:19
Pe cale de consecinta, daca cuantumul inteligentei mondiale e constant, ar trebui prezumat ca si-n ceea ce priveste prostia se aplica acelasi principiu. Astfel, populatia crescand, nivelul de prostie pe cap de locuitor ar trebui sa scada. Lucru care nu se prea distinge.
#458103 (raspuns la: #458046) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de cuminte la: 04/07/2009 15:21:22 Modificat la: 04/07/2009 15:23:41
"eu cred ca nu si sper din suflet ca nu steinhardt a zis asta. oricum, mi se pare o idee de o aroganta extrema, care nu s-ar potrivi cu umilinta unui credincios de talia lui steinhardt."

"Mii de draci mă furnică văzând cum este confundat creştinismul cu prostia, cu un fel de cucernicie tâmpă şi laşă, o bondieuserie (...), ca şi cum menirea creştinismului n-ar fi decât să lase lumea batjocorită de forţele răului, iar el să înlesnească fărădelegile dat fiind că e prin definiţie osândit la cecicate şi paraplegie".

N-a fost un om umil, era genul de creştin care-şi făcea dreptate cu sabia-cuvânt.
La urma urmei, el a simţit pe pielea lui ce semnifică OMUL MIC, omul-amoebă fără tată, fără mumă, gata oricând să te umilească, să te pârască, să te trădeze, să-şi râdă de faptul că eşti intelectual, să îţi pângărească credinţele, să te lovească, să te mutileze, să te schingiuiască, să-şi sufle mucii-morali pe tine.
Aşa ceva nu se şterge uşor din memorie oricât de Isuşi ne-am dori să devenim.

Şi la urma urmei, sfinţi au fost cei care s-au lăsat decapitaţi, dar şi cei care au pus la pământ balauri.
Totul depinde de conjunctură. Una e să dobor inamicul în război, alta e să omor ce e mai frumos într-un om pe timp de pace. Să-l bârfesc, să-l întinez, să-l calc în picioare etc.
#458104 (raspuns la: #458089) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza sc - de taticu la: 04/07/2009 15:26:17
Cred ca Steinhardt nu s-a considerat niciodata un OM. Tocmai de aia a spus asta, daca el o fi zis-o....Citind din aceasta lumina, ai sa vezi ca e exact pe dos, e o idee de o umilinta extrema.
#458108 (raspuns la: #458089) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de cuminte la: 04/07/2009 15:30:11
"Satul fiind?"

Undeva prin judeţul Vaslui. Un sat aşezat ca într-o căldare, nu puteam ajunge acolo decât lăsând maşina la pădurar, apoi traversam pădurea pe jos, treceam de lanuri, de o pârloagă şi abia apoi dădeam de porţi, case şi hudiţe.
#458110 (raspuns la: #458097) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
taticu - de zaraza la: 04/07/2009 15:32:31 Modificat la: 04/07/2009 15:43:53
eu sunt cealalta zaraza, fara sc.

in leg cu ideea confei, citisem zilele astea un articol al lui matei calinescu despre eugen ionesco din care am retinut urmatoare istorisire: ionesco a pendulat mult intre credinta ortodoxa si cea catolica, iar ceea ce ii intriga si atragea la ortodoxie era tocmai radicalitatea ei, faptul ca nu conteaza ce faci atata vreme cat crezi. povestea cum se ducea la duhovnic sa se spovedeasca si acesta ii spunea: nu ma intereseaza daca ai ucis, daca ai furat, daca ai facut incest. dar spune-mi, crezi?

si ca sa revenim la oile noastre, daca ideea centrala a ortodoxiei este "sa crezi", atunci cum poti face judecati de valoare despre gradul de umanitate al cuiva? asta pur si simplu iese din discutie, judecata e o inutilitate. in orice moment, orice janghina de om, orice amiba poate fi atinsa de gratia de divina si poate incepe SA CREADA. si atunci, nimic nu mai conteaza, in mod cert nu conteaza gradul de inteligenta.

de-asta spuneam ca ma uimeste remarca venind din partea unui ortodox. practic isi da in cap cu propriile arme.
#458111 (raspuns la: #458108) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 04/07/2009 15:34:46
Multumesc.
#458112 (raspuns la: #458110) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ooops! - de taticu la: 04/07/2009 15:40:42
Scuzele mele. Dar ramane valabil.
#458115 (raspuns la: #458111) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lafemme - de Sancho Panza la: 04/07/2009 15:45:40
ceea ce stiu cu certitudine este ca nu stiu.

putin schimat citatul tau; i se atribuie lui Socrate.
dar mi-a placut observatia ta cu...privirile circulare. cred ca e justa. :)
#458119 (raspuns la: #458093) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de Sancho Panza la: 04/07/2009 15:49:29
am presupun ca un credincios autentic tre´sa fie neaparat umil, pentru ca altfel intra in contradictie cu credinta lui :).

cred ca ar trebui sa facem o distinctie intre umilinta profana si smerenia (crestina).
am pus "crestina" in paranteza pentru ca ea, smerenia, este, in primul rand, un atribut al unui prag de intelepciune atins - exprimat cum nu se poate mai bine prin maxina aceea socratica - si nu neaparat unul al credintei.
#458120 (raspuns la: #458098) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de cuminte la: 04/07/2009 15:56:06 Modificat la: 04/07/2009 16:14:44
"inseamna ca bunicii tai stateau intr-un sfat de sfinti"

La nivelul "sfinţeniei" pe care o poate atinge un om simplu, pot spune cu mâna pe inimă că da.
Când au venit ruşii peste ei să-i colectivizeze, s-a făcut o cazemată-sufletească printre oamenii din sat.
Pt că erau consideraţi a fi "chiaburi" voiau să-i arunce la zdup şi mulţi au trăit prin poduri, păduri, iar mâncare, haine la schimb şi VEŞTI despre ceilăsaţi acasă, le duceau ceilalţi săteni.
S-au ajutat între ei aşa cum au putut mai bine, au ajuns pâna la a-şi înfia copiii unii altora pt ca aceştia să poată face şcoală în continuare.
Atunci doar plozii celor cu "origini sănătoase" se mai puteau duce la şcoală în condiţii "normale".
Au fost timpuri crunte, iar oamenii aceia nu mai sunt astăzi.

Că tot vorbim de Steinhardt, el spunea aşa: "... ei nu merg la certaţii ci la prietenii lui, la copii, la ibovnice, la cei pe care-i iubeşte şi-n care şi-a pus, omeneşte, prosteşte, încrederea şi setea de afecţiune"

Era vorba despre cei pe care-i turnau comuniştii şi sfârşeau prin a fi închişi.


#458123 (raspuns la: #458119) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 04/07/2009 15:58:30
Apropos! Steinhardt a trecut aproape-ncontinuu prin indoieli extrem de mari, vis-a-vis de credinta sa!!!
#458124 (raspuns la: #458111) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de cuminte la: 04/07/2009 15:59:28 Modificat la: 04/07/2009 16:05:07
Uh, scuzeeeeeee, mesaj dublu.
#458125 (raspuns la: #458124) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 04/07/2009 15:59:49
Si apropos, de Ionesco:

http://www.euroinst.ro/titlu.php?id=932
#458126 (raspuns la: #458111) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 04/07/2009 16:01:01
Oare?
#458128 (raspuns la: #458120) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lafemme - de cuminte la: 04/07/2009 16:04:39
"stii care e frumusetea aici. citind randurile astea fiecare din noi, presupune in mod automat, ca face parte din categoria oamenilor autentici si se uita in jur pentru a regasi umplutura.
"

Dar nu e musai să raportăm totul la noi. Când am spus "uită-te în jur" eu nu m-am inclus sau dezinclus în mulţime. În schimb, privitorul-martor o poate face.

De exemplu, atunci când admir o pădure de la depărtare, doar o contemplu, asta nu înseamnă că fac parte dintre copaci, că am ramuri şi crengile-mi sunt bătute de vânt. :)

E menirea ochilor celuilalt să mă bage-n "umplutură" sau în "cealaltă parte".

Eu pot doar să remarc faptul că oamenii aceia după care tânjesc, astăzi nu mai sunt.
#458131 (raspuns la: #458092) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Steihardt - de taticu la: 04/07/2009 16:18:47
..era ortodox, dar nu era sfant! El mai avea "ziceri" incorect politice fata de smecheri, fata de tigani si fata de comunisti, mai ales.
Omul asta a indurat multe. Am citit o carte in care erau extrase cateva materiale din dosarul de urmarire penala. Este incredibil cat de atacat a fost, cat de tinut sub observatie. Si cu toate astea, el facea ce stia. Ignorand faptul ca a stat aiurea, fara nicio noima in puscaria politica, el continua sa promoveze pe cai ilegale cultura romana. Sigur, era un monah. Avea idei ortodoxe si parea un exaltat mistic. Insa desi ii era frica, lupta cu Securitatea permanent.
(Care dintre cei care sunt azi trambitele "democratiei" se mai poate lauda cu asa ceva? Foarte putini.)
Asa ca eu cred ca el avea tot dreptul din lume sa judece. Desi, repet, judecata despre oameni si umplutura e, cred eu, inteleasa pe dos.
#458138 (raspuns la: #458111) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
si? - de Sancho Panza la: 04/07/2009 16:22:37
pana si pescarul Simon a avut indoieli.
#458139 (raspuns la: #458124) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de cuminte la: 04/07/2009 16:28:55
"judecata despre oameni si umplutura e, cred eu, inteleasa pe dos."

Eu sper din tot sufletul că l-am înţeles corect. :)
Chiar cred că avea o părere bună despre el şi nu văd de ce ar fi trebuit să aibă o atitudine inversată, totalmente nesinceră şi inamică în raport cu el însuşi.

#458143 (raspuns la: #458138) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de cuminte la: 04/07/2009 16:52:09
Am căutat prin literele lui niscaiva vorbe ce-mi erau dragi.

"Morala nouă" nu există, e numai titlul pe care OMUL-MASSĂ îl dă imoralismului său, dorinţei de a nu mai avea nici o îndatorire, de a nu se mai supune nici unei reguli.
Drepturi fără datorii, mă, e ca şi cum ai vrea lumină fără întuneric şi mămăligă fără mestecău. Dreptul şi datoria, iată cel mai bun exemplu de cuplu invariabil".

El se dezice de "omul-massă", aşadar cu siguranţă nu s-ar include în categoria "umpluturilor".
#458147 (raspuns la: #458143) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de lafemme la: 04/07/2009 17:08:27
E menirea ochilor celuilalt să mă bage-n "umplutură" sau în "cealaltă parte".

pai si asta e subiectiva. depinde cine sunt ceilalti.

ca sa fiu totusi mai la obiect omul autentic poate fi
- un om simplu, curat, muncitor
- un om ... cum sa zic mediocru (pana la urma, daca vrei sa cauti calea de mijloc, acolo ajungi)
- un om de stiinta care descopera nush ce (si-a pus viata in folosul omenirii)
- un filozof (pentru ca petrece jumatatedin vreme meditand la natura umana - deci poate i-a dat de cap) etc etc etc

cat despre afirmatia lui steinhardt, mi se pare aroganta am eu asa o chestie... cred ca un om cu adevarat inteligent stie sa fie modest. poti sa-mi dai cu afirmatia asta in cap... da ata ete
#458151 (raspuns la: #458131) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de cuminte la: 04/07/2009 17:15:47 Modificat la: 04/07/2009 17:20:24
"pai si asta e subiectiva. depinde cine sunt ceilalti."

Adevărat. În funcţie de ochiul privitor putem fi când într-o tabără, când într-alta.


"cred ca un om cu adevarat inteligent stie sa fie modest"

Nu cred că e vorba de modestie, cât mai mult de amărăciunea, jalea, tristeţea că "omul autentic" a pierit.
Şi gândindu-ne la cât a suferit, raportându-se la călăul său, la cel care-i smulgea unghiile pt a-l face să-şi toarne prietenii, la loviturile de tot soiul, nu avea cum să nu se vadă pe el însuşi ca şezând pe cruce, răstignit, iar ceilalţi, umpluturile, turnându-i oţet pe rană.
#458154 (raspuns la: #458151) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Omul autentic... - de taticu la: 04/07/2009 17:35:04
...Oare cum e el? Cum credeti ca ar trebui sa fie un OM?

#458159 (raspuns la: #458154) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de cuminte la: 04/07/2009 17:46:33
Un OM? E ăla căruia, la sfârşitul vieţii, îi ia Dumnezeu palma şi i-o scutură cu tărie zicându-i: "Încântat, dragule, că TE-am cunoscut!"
#458160 (raspuns la: #458159) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cuminte - de lafemme la: 04/07/2009 17:52:04
:)

u semtimental fool
#458161 (raspuns la: #458160) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lafemme - de cuminte la: 04/07/2009 17:58:37
:)))))))))))) Mi-au sărit caisele din castron de la atâta râset. :)))))))))
#458164 (raspuns la: #458161) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de lafemme la: 04/07/2009 18:20:25
inseamna ca e de bine.
#458166 (raspuns la: #458164) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
taticu - de Paianjenul la: 04/07/2009 19:02:37

"Cum credeti ca ar trebui sa fie un OM?"

- Pt. start, ONEST fata de sine insusi...

#458168 (raspuns la: #458159) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Paianjen - de taticu la: 04/07/2009 19:29:00
Da, asta ca start. Apoi?
#458171 (raspuns la: #458168) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
taticu - de Paianjenul la: 04/07/2009 20:08:56

"apoi?"

- Sa manifeste aceeasi consideratie pt. semenii sai (si pt. nevoile lor, de orice natura ar fi ele) ca pt. sine insusi. Cind a ajuns la aceasta performanta, se poate considera deja OM.

#458182 (raspuns la: #458171) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
taticu - de latu la: 04/07/2009 22:35:36 Modificat la: 04/07/2009 22:37:04
De-a lungul istorie numarul oamenilor autentici a ramas constant. In jurul lor creste umplutura.
Citind intrebarea ta referitoare la calitatile necesare pentru a fi om, am avut senzatia ca iti trollezi singur conferinta.

Iti respect admiratia (sorry daca ma insel) fata de N.S. insa nu-l vad pe un podium moral, "autentic", candidand la postura de OM. Mi s-ar parea un pic exagerat. Ce-i drept, nu sunt in posesia unor informatii mai fundamentate. Dar, ramanand doar la citatele din jurnal, cele pe care le-ai publicat separat, ele mi-au dat un sentiment pe care nu stiu cum sa-l descriu, stiu doar ca ar trebui sa inceapa cu "pseudo". Le-as localiza pe undeva intre "nici in car nici in caruta" si "fiecare ia din viata ce i se potriveste cel mai bine".
Au mai fost si altii care au suferit de pe urma comunistilor, a rusilor, si a altora. Nu toti au ajuns sa desconsidere: Unii au devenit capabili sa inteleaga.
#458205 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de cuminte la: 04/07/2009 22:47:27 Modificat la: 04/07/2009 22:56:11
"Au mai fost si altii care au suferit de pe urma comunistilor, a rusilor, si a altora. Nu toti au ajuns sa desconsidere: Unii au devenit capabili sa inteleaga."

Să înţeleagă ce? Până la urmă eu nu văd cu ce a deranjat citatu' pus de domn Tăticu.
Că a afirmat Steinhardt că există oameni autentici şi scursuri? Oameni drepţi şi alţii îngălaţi moraliceşte? Unde-i neadevărul?
Mişună printre noi hoţi, criminali, mincinoşi, brutuşi, de ce ar trebui cineva să-i cocoloşească, să-i bibilicească?

Şi de ce n-ar fi plin de emfază un om care a trecut prin ce-a trecut el? Nu are nici aripi, nici nu-i picură mir din oseminte, nu stă de-a dreapta Tatălui, doar a încercat să spună lucrurile aşa cum le-a văzut el, PE BAZA EXPERIENŢEI DE VIAŢĂ AVUTE.

#458208 (raspuns la: #458205) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cuminte - de latu la: 05/07/2009 00:02:33
Deduc din faptul ca m-ai citat, ca - cel putin indirect - mi te-ai adresat. Din prima dumitale fraza am retinut "...nu văd cu ce a deranjat citatu' pus de domn Tăticu." ceea ce m-a facut sa ma indoiesc in ce priveste adresantul raspunsului: Eu n-am dat de inteles ca ma deranjeaza.

Mişună printre noi hoţi, criminali, mincinoşi, brutuşi, de ce ar trebui cineva să-i cocoloşească, să-i bibilicească?
Asa-i. Da' mai rai mi se par aia care arata inspre ei cu degetul, distantandu-se.

Şi de ce n-ar fi plin de emfază un om care a trecut prin ce-a trecut el?
In fond da, de ce nu?
Si de ce sa nu-l punem "de-a dreapta Tatalui"? O fi crezut el in ceva si dupa cum am invatat despre religia ortodoxa, ajunge sa crezi pana la urma...
#458237 (raspuns la: #458208) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de cuminte la: 05/07/2009 00:14:08
"Asa-i. Da' mai rai mi se par aia care arata inspre ei cu degetul, distantandu-se. "

Ba fug rupând pământu', culmea ar fi acu' să-i chem la masă, să mă bat versificat cu ei pe burtă, să ne împletim unii altora cosiţele şi să scoatem rotocoale de fum din pipa păcii.
#458243 (raspuns la: #458237) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de latu la: 05/07/2009 00:21:20
Foarte interesant sir de ganduri.
S-ar parea ca mi l-ai adresat, acuma n-ar mai trebui decat un hint-doo acolo, sa-nteleg si eu... Da' nu-i obligatoriu.
#458247 (raspuns la: #458243) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de cuminte la: 05/07/2009 00:26:07
Hmmm, eşti din ăla seriosu', când pe faţă, când pe dosu'. Na, hint!

Normal că dacă-ţi citez vorbele mă adresez ţie. Tu ai spus că mai răi ţi se par cei care-i arată cu degetul pe dobitoci, măgari, răufăcători, răstignitori-de-Isuşi etc, "DISTANŢÂNDU-SE".

Eu ţi-am răspuns că prefer să fug, "să mă distanţez" de asemenea neoameni decât să stau să le fac masaj pe spate şi să ies la o merdenea cu ei în târg.
#458248 (raspuns la: #458247) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de latu la: 05/07/2009 00:34:52
Eh... Cine poa' sa zica credibil cum e?

Ok, m-a derutat aia cu "versificat".
Da' am retinut ca te-ai simtit cumva vizat(a)... Crezi ca era cazul?
#458251 (raspuns la: #458248) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de cuminte la: 05/07/2009 00:38:26
Nu m-am simţit vizată, da' am avut chef să dialoghez cu tine. :)

Şi da, prefer să trec drept "rea" în ochii altora, decât să stau sub aceeaşi plapumă cu tâlhari, călăi şamd.

#458253 (raspuns la: #458251) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de latu la: 05/07/2009 01:01:42
Multumesc! Placerea a fost de partea mea:-)

Cine zice imediat de "plapuma"? :-)))
#458262 (raspuns la: #458253) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sancho - de zaraza la: 05/07/2009 11:13:46
da, smerenie vroiam sa spun, tocmai pentru ca presupune ca ai atins acel prag al intelepciunii care-ti permite sa accepti si sa vezi divinul in tot ce te inconjoara. mi-e imposibil sa cred ca un om la nivelul asta ii catalogheaza pe cei din jur drept "suboameni".
#458308 (raspuns la: #458120) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cuminte - de Baby Mititelu la: 05/07/2009 12:24:57
Radacini vecine. Undeva prin judetul Vaslui, intr-un satuc uitat de lume, mi-am petrecut copilaria si am aceleasi amintiri despre oameni ca ale tale. Satul acela era pentru mine o imparatie iar casa bunicii-un palat. Borsul cu mamaliga pe care-l mancam prin vecini nu l-am uitat niciodata, era mereu mai bun ca acasa :), il mancam la mese mici, asezate in case curate de lut. Ma urcam in ciresul vecinului ca si cum era al meu si umblam libera prin sat. Mama era invatatoare, cumpara maculatoare si creioane pentru copiii nevoiasi si-i invata carte in curtea bunicii. Oamenii nu-si dadeau copiii la scoala ori de rusine ca erau desculti ori ca-i puneau la munca. Mama mergea in casele lor si le vorbea de invatatura, cat e de important sa stii sa scrii si sa citesti. Era mereu convingatoare. Noi nu aveam niciodata doua perechi de incaltari pentru ca una o dadea nevoiasilor. Am o matusa ramasa acolo, cade casa peste ea dar nu s-a despartit niciodata de pamant si nici de saracie cu toata dragostea pentru un om plecat la Bucuresti. Merg la ea sa-i duc ceva bun dar ma intorc eu cu bunatati pe care nici nu stiu de unde le scoate. De la tren parcurg cam tot satul, ii salut pe toti, mult s-a schimbat, mult nu, "asta-i fata doamnei Mititelu, Dumnezeu s-o odihneasca!", ii intreb de sanatate, ma intreaba si ei...
Un satuc din Vaslui...Na, ca mi-au dat lacrimile...
PS. Prima mea papusa? Facuta din stiuletele de papusoi (porumb):)
#458325 (raspuns la: #458110) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
baby - de cuminte la: 05/07/2009 12:30:41
Tare frumos ai povestit, mi s-a încreţit pielea pe mine privind dincolo de amintiri.
Iar păpuşile din ştiuleţi şi acum le port în suflet. Uffff, ce vremuri! :)
#458327 (raspuns la: #458325) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...