-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Rada (8)


de juli la: 11/07/2009 22:01:02
taguri: Cutia_cu_litere 
voteaza:
Am tot vorbit cu băieţii, ascultându-le poveştile despre oraş, copii, pedagogi, film, teatru... în mine s-a trezit dorinţa de-a cunoaşte, trăi acele lucruri. După plecarea lor am rămas mai singură parcă decât înainte. Tata şi-a reluat obiceiul de-a lipsi cu zilele fără să-mi spună când pleacă ori vine. Bănuiesc că-şi petrece vremea cu acea Călina, astept să-mi spună că ne mutăm la ea. Ştiu că nu vreau să trăiesc alături de femeia aceea şi mai ştiu că tata nu m-ar lăsa singură acasă.

M-am întalnit pe drum cu mătuşa, sora mamei.
- Rada, Răduuuca ce mai faci?! Of, of... de te-ar vedea biata Ana, maică-ta... ai crescut, te faci frumoasă Rado! Câţi ani ai acum? Mâine, poimâine or veni peţitorii.
- Săru’ mâna... am trecut de treisprezece ani mătuşă...
- De ce nu vii pe la noi niciodată?!!! Am auzit că au fost acasă Viorel şi Teo... ce zic? Cum e la orfelinat?... de ce n-aţi venit? Nu v-a lăsat taică-tu?
- ... au fost acasă, suntem bine... tata?! N-a zis nimic... nu ştiu, n-am vrut să deranjăm...
- Da’-i adevărat, vrea să se însoare? Vorbeşte lumea că a adus pe nu ştiu cine, o femeie din sat de la el... Eu nu mă amestec, da’ sunt văduve şi aici în sat... o cunoşti pe Rodica ce stă lângă şcoală... în casa aia plină de flori, de-a rămas cu doi copii şi ea, vorbeşte peltic... da’-i harnică şi gospodină. Au fost prietene, ea cu Ana, maică-ta... poate ar fi bine să vină să vă facă de mâncare, să spele... v-aţi obişnui cu ea prin preajmă. Dacă ar vrea taică-tu s-ar putea muta la voi...
- !!!???
- Trebuie să întelegi Rada, de-acum eşti mare... bărbatul fără o femeie-n casă-i pierdut, se duce totul pe apa sâmbetei... taică-tu e încă în putere, mai bine să se adune cu cineva din sat decât cu nu ştiu ce venetică...
- Mătuşă, nu ştiu... nu-i treaba mea ce face tata. A fost pe la noi o femeie, una Călina, dar a plecat cum a venit. Tata nu-mi spune şi eu nu-l întreb.
- Ba da Rada, este şi treaba ta... cu o femeie în casă ai putea să înveţi, să citeşti, îmi spunea Ana când traia, că toată ziua eşti cu nasu-n cărţi şi n-o prea ajuţi... Dumnezeu să o ierte! S-a dus cu zile, cine-ar fi crezut!!!? Acum tu le faci pe toate şi esti încă o copilă. Ai ochii trişti Rada, ce-o fi în sufletul tău doar Dumnezeu ştie. Vorbeşte lumea că te porti ciudat... prea ştii şi faci multe pentru anii tăi... am auzit că rămâi mai mult singură acasă... ar putea fi altfel. Nu trebuie să-i spui nimic din ce-am vorbit...
Hai într-o zi pe la noi şi mergem la Rodica... apoi ea ar putea veni cu tine să-ţi ajute una, alta... Parca văd cum arată casa... nu zic că tu nu faci... dar o mână de femeie nu-i tot una cu una de copil.
- N-am să vin mătuşă... nu mă amestec în viaţa tatei. De învăţat, învăţ... nu mă opreşte nimeni. Acum Maria nu-i, mă descurc singură. Mulţumesc că te preocupă ce-i cu noi.
- Mai gândeşte-te la ce-am vorbit... nu fi repezită! Cu cine-i fi semănând oare tu fată?!... M-am luat cu vorba şi nu te-am întrebat unde mergi... eu veneam la voi, da’ dacă ne-am întâlnit mă întorc acasă. Am să vin altădată...
- Mă duc până la primărie.
- Ce treabă ai tu acolo? De ce nu merge taică-tu?
- A! Tata nu ştie, nu-i acasă.
- Rada, vin cu tine, spune-mi despre ce-i vorba. Cine crezi că stă să discute cu tine, o copilă, la primarie?!
- Nu trebuie mătusă, nu-i nimic ce-aş putea să-ţi spun. Primarul stă de vorba cu mine, m-am întâlnit cu el într-o zi pe drum şi l-am rugat să facă ceva... el a spus să-l caut astăzi.
- Hi, hi, hi... Rada vezi-ţi de drum... o fi spus aşa de ochii lumii. Du-te dacă te-a chemat. Da’ ce l-ai rugat să facă? Hi,hi,hi... Rada, Rada, îţi pierzi timpul. Mai bine hai până la noi.

Mă despart de mătuşa şi cotesc spre primărie. Bat la o usă pe care scrie „secretariat”, nu aştept, apăs mânerul, intru în încăpere sigură pe mine. Discuţia cu mătuşa mi-a întărit şi mai mult convingerea că trebuie să fac orice ca să ajung la casa de copii alături de Teo şi Viorel.
- Bună ziua. Mă numesc Roman Rada... tovarăşul primar a spus că pot să-l caut astăzi.
- Bună ziua. Ştiu cine esti, te cunosc Rada. Ce treabă ai tu cu tovarăşul primar? Spune-mi mie poate te ajut... este ocupat acum.
- Dânsul m-a chemat, vă rog să-l întrebaţi... dacă-i cu cineva pot să aştept.
- Bine, Rada... dacă nu vrei să-mi spui, nu-mi spune. Aşteaptă puţin să văd dacă te poate primi.
- Mulţumesc tovarăşa secretară, ştiu că-s doar un copil dar pentru mine este important, tata nu ştie că am venit... ce trebuie să fac să merg la casa de copii?
- !!!? ...Rada, nu cred că se poate, nu ştiu... mai ai doi fraţi în grija statului... taică-tu este în pensie... nu-i chiar aşa bătrân, poate avea grijă de tine, nu sunteţi săraci şi tu esti destul de mare. Ce te-a apucat? De unde ţi-a venit gândul acesta? ... dar dacă spui că tovarăşul primar te-a chemat... aşteaptă, vin imediat.


rolia

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (3):


juli, - de Tot Areal la: 13/07/2009 17:39:06
VERDE!
Desi nu am comentat pana acum am citit tot si spun clar ca viata bate pe departe telenovelele si filmele, iar durerea unei familii o intelegi numai daca a i trecut prin asa ceva!
#461592 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Baby Mititelu la: 13/07/2009 17:47:42
Citit. Mai scrie! :)
#461595 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Rolia - de INSULA ALTUIA la: 14/07/2009 20:43:45
astept cotinuarea,nu pricep sfirsitul:(
de ce s-a dus la primar?
#462649 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...