-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Ea a murit - 2


de modigliani la: 24/07/2009 11:39:07
modificat la: 24/07/2009 11:41:06 arata originalul
taguri: Cutia_cu_litere 
voteaza:

Întâmplător sau nu, pură coincidenţă ori avertisment explicit al destinului, ea a murit la colţul străzii pe care locuia Comisarul, nu întotdeauna, şi după cum se va observa mai târziu nu pentru mult timp singur, iar corpul ei fără nicio urmă de violenţă ori vătămare fizică se afla înconjurat deja de o mulţime incredibil de mare de gură cască în exact în locul unde nu cu mult timp în urmă Jeanne, înspăimântată de viteza maşinii condusă de Comisar într-una din celebrele lui crize de furie, a tras frâna de mână, o să murim, nu-ţi dai seama, asta şi vreau o să intru cu maşina-n primul stâlp, o să murim aici, nu mă iubeşti, nu înţelegi, iubirea-i moartă ce dracu mai vrei? În magazia unde-şi depozita sculele şi-a tăiat, evident speculând slăbiciunea şi frica soţiei, venele, o să mor, o să vezi cum mi se scurge tot sângele din corp şi toată lumea va spune că s-a întâmplat din vina ta.
După două mii de ani întreaga scenă îmi pare încă vie. Văd crengile copacilor unduite de vânt, ochii deschişi ai femeii, am fost printre martori, s-au curăţat toţi evident de atunci şi văd încremirea timpului în ochii opaci ai Comisarului. La fel de inocent ori de inconştient ca ceilalţi, ca toţi ceilalţi, nu am ştiut ce se întâmplă sau dacă s-a întâmplat cu adevărat ceva. De fapt Comisarul, propulsat de ură şi disperare s-a mişcat mai repede, un milimetru mai repede şi cuţitul nu a mai ieşit din teacă.
În afara locuinţei este timorat, bleg şi îşi ţine privirea în pământ. Fără excepţie. Simte ca orice animal unde anume este terenul potrivit pentru atac şi doar acolo muşcă. Înconjurat de mulţime este nesigur şi înspăimântat. Arză-te focul deșeu uman, vai de praful zilelor tale de zidar sortit încă de la naştere uitării, trăieşti cu adevărat doar în aceste rânduri şi am impresia că nici asta nu însemnă nimic. Chiar în acest moment Noemi citeşte pe una dintre băncile centrului pentru femei abuzate ultima pagină din romanul lui Gabriel Garcia Marquez, Cien anos de soledad, alături sora ei mai mică se joacă cu una dintre păpuşile Barbie preferate iar Jeanne se îndreaptă zâmbind spre ele. El pleacă, când te văd, văd frumuseţea şi nimeni, nici măcar tu Comisare, nu ştie că a fost ultima dată când s-au văzut.
Abia după ce poliţia a reuşit să împrăştie cea mai mare parte a curioşilor a îndrăznit să se apropie de trupul moartei invocând senin faptul că-i pare cunoscut corpul acela prăbuşit şi deasemenea este şi cât se poate de îngrijorat de absenţa, nejustificată a soţiei de acasă. Lumina din ochii deschişi, nimeni nu va reuşi să-i închidă, toate tentativele în acest sens vor fi sortite eşecului şi aşa va fi îngropată, cu ochii larg deschişi şi plini de lumină, îl paralizează. Un medic legist îl aude scrâşnind din maxilare, bolborosind, asta nu se poate, nu există, nu se poate întâmpla, femeia seamănă foarte mult cu Jeanne, aceeaşi ochi, părul ondulat, castaniu, şi o izbitor de asemănătoare structură osoasă pe care se aşează atât de bine carnea parcă vie. Generat de posibilitatea ca femeia moartă exact în locul acela ar putea să fie totuşi Jeanne, şocul - nu, este la dracu-n praznic în centrul ăla, m-a înjunghiat pe la spate şi-mpreună cu omul ăla, aşa-i spunea în desele discuţii cu Jeanne despre această circumstanţă relaţională, omul ăla, niciodată pe nume, urzesc planuri de divorţ - este foarte repede deturnat de spaima animalică care interpretând exact semnificaţia luminii şi a ochilor deschişi, face să se prăbuşească o întregă lume, lumea Comisarului.
Comisarul gândeşte, constrâns de împrejurări şi-n pofida naturii sale practice, gîndeşte repede, asta nu trebuie permis, este doar începutul, o să urmeze o pandemie universală de morţi cu ochii deschişi şi nu asta-i cu adevărat periculos, chiar deschişi ochii sunt la fel acoperiţi de ţărână, o să vadă toţi lumina asta nenorocită, o să creadă toţi că se poate muri şi aşa, raţionamentele se înlănţuie laborios şi impecabil în creierul Comisarului, nici nu pot să-mi închipui cum a trăit femeia asta, este imposibil, ea a murit, Jeanne, în cazul în care problema asta întinsă pe asfalt nu este chiar ea, nu trebuie să afle. Este singura ta şansă Comisare, trebuie să o ascunzi, trebuie să o îngropi înainte ca zvonul să se răspândească şi da, oh da, trebuie să te asiguri că printre scândurile putrezite ale coşciugului nu va trece nici măcar o rază a luminii ireale, este singura ta şansă pentru ca Jeanne să-şi ia fetele şi să lege singură al optsprezecelea nod al funiei ce o va ţine legată de masa care nu a ajuns încă sub dinţii circularei, din living.
Incredibil, dacă ne gândim la „imposibila uşurătate a fiinţei umane” şi mă refer aici la doza considerabilă de meschinărie manifestată în faţa morţii, dar foarte plauzibil dacă-l cunoaştem puţin pe Comisar, acesta începe să plângă. Este scumpa mea soţie, o iubesc domnule poliţist, o iubesc mai mult decât îmi iubesc copiii, aici aproape credibil vocea se îneacă, se fisurează în coerenţă, eeee, esste, a fost, eeeste o sfântă. Nu ne-am înţeles niciodată, doamnă psiholog, spune-mi Maria, bine, Maria, era foarte gelos şi excesiv de impulsiv, exploda din orice, mâncam liniştiţi într-o după amiază, am dus-o greu o vreme, locuiam la bunicii lui, aveau cîteva găini, mâncam într-o mică bucătărie de vară, uşa era deschisă şi auzem, un fel de fond sonor prea puţin deranjant, găinile cotcodăcind, s-a ridicat de la masă, le-a prins pe rând, le-a pus pe un butuc şi le-a tăiat gâtul cu un topor, la toate, la toate, erau doar trei găini, apoi s-a aşezat la masă a continuat să mănânce ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Tremuram. Seara, înainte de a adormi îmi enumera toate metodele prin care poţi muri de cuţit, sunt multe, sunt multe Maria, crede-mă şi presupus dureroase.
În ciuda meseriei dure şi a eticii profesionale care nu încurajează manifestările de simpatie ori empatia pentru subiecţi, poliţiştii, personalul medical de la SMURD, au fost primii ajunşi la locul incidentului, procurorul şi medicul legist solicitat întotdeauna în cazul unei morţi suspecte, sunt impresionaţi de manifestările, cât se poate de fireşti şi naturale, privite din exterior, de durere ale Comisarului. Spectacolul a fost impresionant, ai fi cedat şi tu dacă ai fi fost acolo. Bietul om, să-i facem o injecţie, nu, fără injecţii, nu pot să ma las pradă durerii, am multe de făcut.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (10):


*** - de lafemme la: 24/07/2009 12:45:16
nu mai seamana cu kafka. am senzatia ca te joci cu mintile noastre. probabil vei sfarsi prin a ni le lua.
#466550 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
modi - de Knulp_2 la: 24/07/2009 13:34:46
mai ai din "ea a murit"?
ca vreau sa ma apuc sa citesc. Dar doar cand am tot textul cap-coada.
#466574 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Honey in the Sunshine la: 24/07/2009 13:45:22
ce-mi place cum se amesteca timpurile si unghiurile narative:)
chiar ca halucinanta! ma si mir cum de-am mai avut sangele rece de a aprecia poantele in asa pandemoniu:))

imi place foarte-foarte mult!
#466575 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
la naiba! - de PROUDFRECKLED la: 24/07/2009 13:58:23
uneori asa rau imi pare ca eu n-am voie sa comentez!
#466579 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
prota - de modigliani la: 24/07/2009 13:59:06
da
o sa mai dureze putin
#466580 (raspuns la: #466574) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
proud - de modigliani la: 24/07/2009 14:00:30
io am ingropat demult securea aia
daca era vorba de vreuna
asta nsemna ca poti, daca vrei
#466581 (raspuns la: #466579) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pffft :) - de PROUDFRECKLED la: 24/07/2009 14:04:58 Modificat la: 24/07/2009 14:12:20
mai, ce-mi place!!!!!! si-s cititoare inversunata de politiste, si n-am scapat un serial!:)

aaaaaa da, stiu...se vrea mai mult decit atit!?:) atunci comentez la urma!
#466582 (raspuns la: #466581) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de anticena la: 25/07/2009 21:49:25
mai citesc o data ambele parti; la prima vedere, ce imi place este stilul original;
#466752 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de adina.petre la: 30/07/2009 09:35:50
Vreau sa stiu cat de greu ti-a fost sa scri asta.
#467602 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
modi - de thebrightside la: 13/08/2009 13:46:09
chapeau pentru condei.
e prea grea pentru mine. :|
#470812 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...