-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Porni luceafărul. II


de first_vampgirl la: 28/07/2009 08:46:04
taguri: Cutia_cu_litere 
voteaza:
Şi acum sunt aici, în casa asta imensă, cu bătrâna care mă priveşte din ce in ce mai ciudat. Trecuse abia o săptămână şi abia aşteptam să plec. Nu-mi plăceau oamenii aceştia străini, cu ochi mari, care-mi zâmbeau necontenit. Parcă aşteptau ceva de la mine, însă nu puteam să înţeleg ce.
"Ia vino'ncoa! strigă bătrana, aspru. "Da bunico!" i-am raspuns, încercând un început de zâmbet. Ştiam că e sămbătă seara şi speram să negociez o ieşire din satul acela inutil. Poate undeva unde se danseaza, sau poa... "Avem treabă!" mi-o trânti ea scurt, şi se îndreptă spre uşă, fără să îmi dea timp să mai spun ceva. Nemulţumită, am urmat-o cu paşi repezi. "E mai sprintenă decât pare", m-am gandit , răutăcioasă din nou.
Nu după mult timp, am ajuns în vârful colinei. Începea să se lase înserarea. Aerul era umed, incărcat de tei şi fum. Soarele îşi arunca ultimele fire de lumină în depărtări şi văzduhul părea sângeriu. Un foc imens fusese aprins în mijloc şi întreg satul părea adunat acolo. Dintr-o dată, un gust familiar, amărui, îmi umplu din nou gura. Mă cuprinse o senzaţie neplacută. "Termină", mi-am spus, încercând să alung nodul ce mi se pusese în stomac.
Părea că suntem aşteptate, căci, dintr-o dată, se lăsă liniştea. Nu se mai auzea decât foşnetul greierilor în iarba şi flăcările care pocneau ameninţător. Bătrâna îmi făcu semn unde să mă aşez. Am ascultat-o repede, de data asta fără a avea timp să mai gândesc meschinării. Eram speriată. Fiecare dintre săteni îşi găsi apoi, cu repeziciune, locul. Nodul din stomac se înteţi. "Copilării", mi-am spus, încercând să mă încurajez. "Cine ştie ce prostie mai e şi asta!". Cu toatea astea, nu puteam să îmi alung fiorul care devenise acum de-a dreptul sâcâitor.
"Stai puţin! Ceva nu e in regula aici!? Dar ce?"; raspunsul a venit scurt. "Ştiu. Sunt numai femei! " , am realizat cu stupoare. "Oare de ce?". N-am reuşit să îmi termin gândul când vioara începu să-şi cânte o melodie lină. Era atât de tristă, atât de sfâşietoare, hipnotică. O iubire neterminată, o mamă ce-şi pierduse copilul, o tânără fecioară ce aştepta soldatul iubit, mort pe câmpuri de luptă straine. Tristeţea începea să învăluie cu repeziciune şi lacrimi reci începură să curgă pe obraz. M-am şters repede, privind în jur daca ma vazuse cineva. Îngrijorarea mea era fără temei. Toate privirile erau aţintite spre mijlocul focului. Începutul. Dintr-o dată, cântecul viorii deveni mai aţâţător. Încet, ameţitor, bătrânele satului porniră jocul. Ţinându-se de mâini, cele şapte femei se mişcau senzual în lumina flăcărilor, încet, cu grijă, încercând să nu rupă fragilitatea acelui cântec.
Apoi, hora începu să se înteţească. Aceeaşi vioară deveni dragoste carnală. Primul sărut, întâia atingere, o noapte a nunţii, doi amanţi interzişi. Iubire de-o secundă. Dansatoarele se unduiau din ce în ce mai repede. Trupuri iuţi, strălucind în lumina nopţii. Focul dansa şi el în razele lunii, înteţit de jocul acela nebunesc.
Bătrânele se miscau cu viteză ameţitoare. Acum dansul devenise atat de puternic încât era greu de urmărit. Nu zăream decât frânturi de corpuri şuierând în vânt, sfredelind cu ochii lor mari muzica nopţii. .
O picatură de sudoare îi acoperi ochii. O picatură de sudoare îmi acoperi ochii. "Nu mai e mult", mi-am spus, prinsă în jocul celor şapte fete. Pământul se indoia sub dansul nostru, norii se grăbeau în zare. Ne mişcam repede, atât de repede, copleşite de viteza inumană. Inimile zvâcneau în piept, respiraţia era uscată, aerul începea sa devină tot mai greu. Prezentul nu mai exista. Nu eram nimic decât un dans în noapte, un joc haotic, din străbuni. Eram eu, cea dintotdeauna. Nu! Eram noi, cele dintotdeauna. Eram cele dintâi femei care iubiseră. Eram mamele ce-şi jeleau pruncii. Eram iubitele soldaţilor ucişi, eram amantele malefice. Eram tot şsi nimic. Eram doar horă, dans infinit. Lumină. Femeie.
Încet, într-un timp fără sfârşit, vioara începu să obosească. Picioare, ochi, mâini, piepturi îşi regăseau ritmul omenesc.
Ochi de copil priveau uimiţi. Nu eram decât noi, fete in noapte: "Jocul ielelor!" şoptiră ochii. Şi glasul greierilor cuceri vioara.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (12):


*** - de modigliani la: 28/07/2009 10:48:51
prea multe locuri comune, unele dintre ele prabusite exact in punctul in care exista dorinta/nevoia de originalitate (amante malefice linga cele dintai femei care au iubit si mame este prea trasparent pentru a contura prin opozitie plus ca nu i sustinuta antiteza) prea facil si banal subiectul
in rest, scris destul de curatel
#467199 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Baby Mititelu la: 28/07/2009 11:09:42
Placuta.
#467208 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de INSULA ALTUIA la: 28/07/2009 11:24:48
verde:)
#467211 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mogdiliani - de first_vampgirl la: 28/07/2009 17:23:23
prea multe locuri comune, unele dintre ele prabusite exact in punctul in care exista dorinta/nevoia de originalitate (amante malefice linga cele dintai femei care au iubit si mame este prea trasparent pentru a contura prin opozitie plus ca nu i sustinuta antiteza) prea facil si banal subiectul
in rest, scris destul de curatel

ia tradu o ţâră, te rog, simt şi eu ca ceva e neregulă, dar e greu de pus punctul pe u:). Si de ce ma rog crezi că e facil subectu? cu asta nu sunt de acord... in rest cam inteleg unde baţi.
#467284 (raspuns la: #467199) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de maan la: 28/07/2009 17:55:45
trecuse ABIA si ABIA ...
încercând un început de zâmbet.
satul acela inutil
Începea să se lase înserarea (ori incepea sa se intunece, ori se lasa inserarea)
Soarele îşi arunca ultimele fire de lumină în depărtări şi văzduhul părea sângeriu. (scolareste)
foşnetul greierilor în iarba şi flăcările care pocneau ameninţător (imposibil de auzit cum se misca insectele in iarba cand trozneste focu' de tabara! fosnesc e oricum pentru frunze)
Nodul din stomac se înteţi. (un substantiv nu se poate inteti)
Tristeţea începea să învăluie cu repeziciune şi lacrimi reci începură să curgă pe obraz. (pacatoasa fraza. incepea sa invaluie...ce?)
Toate privirile erau aţintite spre mijlocul focului. (catre foc, mai curand)
Încet, ameţitor, bătrânele satului porniră jocul. (cum sa fie ametitor un joc abia pornit...incet?)
ai prea multi 'a incepe sa...' enervant de multi.
Aceeaşi vioară deveni dragoste carnală. (pf! p-asta am resimtit-o ca p-un bolovan in cap!)
doi amanţi interzişi (aici am ras...iubirea e interzisa, nu amantii! asa e limba, n-ai ce face!)
Bătrânele se miscau cu viteză ameţitoare. (ai zis odata femei, si apoi iar batrane! am avut senzatia ca persoanele alea intineresc, in timpul jocului..pacat! erau inca babe si nu le vad moarta dansand...senzual. adica le vad, da' mi-e a voma!)
dansul devenise atat de puternic (dans puternic? nope!)
Nu zăream decât frânturi de corpuri şuierând în vânt, sfredelind cu ochii lor mari muzica nopţii. (franturi de corpuri cu ochi mari?)
O picatură de sudoare îi acoperi ochii. (cui?)
viteza inumană (oribil)

se pare ca e vorba despre o initiere.
n-ar fi rea, fara stangaciile astea care m-au sacait pana n-a mai ramas decat un oftat.

cateva imagini minuscule care mi-au placut:
Dintr-o dată, un gust familiar, amărui, îmi umplu din nou gura.
glasul greierilor cuceri vioara.
Trupuri iuţi, strălucind în lumina nopţii.
încet, cu grijă, încercând să nu rupă fragilitatea acelui cântec.
#467290 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
first_vampgirl - de modigliani la: 28/07/2009 18:51:47
subiectul este facil pentru ca este la indemina, aproape oricui, sa descrie o scena a initierii in acest fel, lipsita de orice urma de originalitate si de surpiza
adica de fapt nu se intimpla nimic care sa merite a fi relatat, evident din punctul meu de vedere, si asta nu este de blamat, literatura nu i construita doar pe evenimente spectaculoase
dar in absenta 'ceva ului' care se intimpla este de dorit ca acel fapt banal, lipsit de importanta pentru mine ca cititor, sa fie astfel prezentat incit sa reuseasca sa mi transmita ceva
banalul oricui spus altfel decit banal si devenit in acest fel 'ceva' ce l diferentiaza si l pune in valoare
#467312 (raspuns la: #467284) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de proletaru la: 28/07/2009 19:48:03
nu e suficient sa scrii amintiri. mai ai mult de lucrat la partea artistica. e un text "cu bavuri" si mai trebuie sa treaca mult pana sa iasa ceva calitate. asta nu inseamna ca trebuie sa abandonezi. intr-o zi vor veni si acele scrieri valoroase... sau nu?
#467345 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de lafemme la: 28/07/2009 22:51:58
pe mine ma fascineaza miturile, traditiile etc etc. ce mai pui ca-mi si place literatura fantastica.

ideea cu dansul... desi are unele exprimari stangace, per total imi paru ok.

ce nu-mi place e faptul ca tu practic ai vrut doar sa dexcrii dansul asta. ai gasit o introducere oarecare. era muuuult mai interesant ca povestea ta sa aiba si ea un spil ceva. adica eu iti spun asta ca sa...
#467378 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lafemme - de first_vampgirl la: 29/07/2009 00:01:08 Modificat la: 29/07/2009 00:02:34
bagat la cap comentariul tau, inteles ce spune matale, da cam greu cateodata cu timpul. Lucrez inca la partea a treia :)

În alta ordine de idei,as vrea sa clarific ceva: eu ce postez aici nu e terminat. Sunt franturi si incercari pe care le public tocmai pentru a cere sfaturi si a primi idei. Asa ca multumiri celor care fac efortul sa citeasca si sa se dea cu parerea (chiar si lui maan, care m-a facut din nou praf si pulbere :)
Sarmana, fratilor! :)
#467395 (raspuns la: #467378) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de maan la: 29/07/2009 11:41:51
chiar si lui maan care m-a facut din nou praf si pulbere

sa nu cumva sa faci greseala sa-ti inchipui ca nu ma asteptam sa vad cum s-alege prafu de munca si interesul meu.

uneori mi-e doar amar si-i dau dreptate lui adrian.
#467449 (raspuns la: #467395) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nb - de maan la: 29/07/2009 11:54:22
adrian, adica picky.
#467455 (raspuns la: #467449) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de first_vampgirl la: 30/07/2009 06:33:09
ok deci, poate n-am fost destul de clara, da am crezut ca happyfeisul de dupa exprima ceva, adikatelea ca eu chiar consider ca, desi nu sunt de acord cu tine la multe dintre cele spuse, macar ai avut vreme si nervi sa le scrii si pentru asta sarumana! imi cer scuze daca a sunat ca o critica! trebuia sa spun "mai ales lui maan" versus "chiar si lui maan"
Critica insusita! :)
#467584 (raspuns la: #467449) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: