-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Ea a murit - 10


de modigliani la: 12/08/2009 22:49:22
modificat la: 18/08/2009 00:16:31 arata originalul
taguri: Cutia_cu_litere 
voteaza:

Cap. II Mic studiu despre zidariAparent inexplicabil, zidarii se înmulţesc excesiv pe faţa pământului şi evidenţa acestei anomalii ne impune o tratare exhaustivă, evident gradul de dificultate datorat absenţei unui precedent care la timpul său să fi fost încadrat de persoane mult mai competente este cât se poate de ridicat, a fenomenului. Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu semnificaţia cuvântului zidar, cât şi pentru simplificarea implicaţiilor pe care această meserie le prezintă în evoluţia calitativă a povestirii despre un Comisar, moartea atât de familiară fiecăruia dintre noi şi lumina strălucind obsedant în ochii lui Jeanne, vom spune, cât se poate de vag, că zidarii sunt cei care construiesc o casă. Unul dintre cei mai atenţi şi suspicioşi cititori ar putea obiecta imediat că înmulţirea, chiar excesivă a zidarilor nu poate fi nicidecum o anomalie. Şi pe bună dreptate. Însăşi specia umană se înmulţeşte şi încă într-o halucinantă progresie geometrică, mult mai evidentă şi cu mult mai multe efecte, nu toate dintre cele mai dorite, aceeaşi mai sus menţionată specie are nevoie stringentă de o locuinţă, numită casă în modestul nostru studiu, şi de aici raţionamentul se simplifică exponenţial iar necesitatea înmulţirii zidarilor trebuie să fie raportată direct la perpetuarea speciei. Nimic mai simplu, ar zâmbi, afabil în cel mai bun caz, acelaşi cititor perspicace. O să zâmbim şi noi, agreabil şi cu o uşoară grimasă ironică în colţul buzelor, importanţa problemei şi dorinţa firească de a ni se valida definitiv punctul de vedere, ne împiedică încă să ne lăsăm tentaţi de beneficiile sarcasmului atât de necesar în demontarea unei percepţii generale şi fundamental greşite. Cine râde la urmă râde mai bine, deşi foarte posibil este şi ca la urmă să nu mai râdă nimeni.
La începuturile ei, Zilod a fost cel care a mestecat prima dată combinaţia de apă, nisip şi ciment, el fiind totodată şi cel care a fabricat într-un mic cuptor aşezat sub cerul liber prima cărămidă, meseria de zidar, deşi nu foarte curată, dar ce meserie cu adevărat utilă este şi curată, a fost una dintre cele mai romantice cu putinţă. Nu întâmplător, Zilod, o poate mărturisi fiecare zidar, a fost el însuşi un visător şi odată cu meşteşugul îmbinărilor, amestecării mortarului şi finisărilor miraculoase, a transmis generaţiilor întregi de zidari care i-au urmat şi acest incurabil microb care este visul. Fotograme care să-l înfăţişeze pe Zilod s-au păstrat prea puţine, doar câteva au fost salvate de ultimii dintre adepţii săi în urma marii fracturi a breslei, şi acestea nu sunt dintre cele mai reuşite. Se poate distinge un bărbat frumos, dacă frumuseţea este ceea ce reuşim să vedem câteodată tranzitând împietrirea unui chip, cu o conformaţie subţire şi prelungă a craniului, faţă smeadă şi întunecată, un păr negru şi creţ de african şi în fiecare dintre imaginile păstrate, cu ochii bolnavi de febră şi având mereu în mâna dreaptă o mistrie de aur, niciodată murdară, în timp ce mâna stângă indică un nevăzut punct al orizontului, paradisul probabil, văzut foarte aproape, de Zilod. Aceste probe materiale, nu au totuşi altă valoare ori importanţă decât una sentimentală eventual, sunt şi trista mărturie a degenerării profilului zidarului autentic, adversari cât şi prieteni, au fost cu toţii de acord, Zilod a fost primul dintre ei şi înainte de a ridica o casă o visa. Nu cu ochii deschişi cum s-ar putea crede, ci în somn, în prima noapte după ce termina de construit casa precedentă, întotdeauna o casă construită lua exact, în cele mai lipsite de importanţă amănunte, forma casei din vis şi toate visele sale ajungeau inevitabil case. Niciodată Zilod nu a vândut vreo casă, le dăruia, la început proaspeţilor căsătoriţi din tagma zidarilor, apoi tuturor mireselor lumii, în ochii cărora lumina ce-i apărea în fiecare vis, strălucitoare întotdeauna şi alta pentru fiecare, alta pentru fiecare casă, era depusă, fără ca pericolul alterării ori stingerii ei să existe vreodată, nu în casele astfel plămădite din vis, lacrimi şi lumină. La începutul construcţiilor zilodice, acest nume generic mai poate fi întâlnit în vechile enciclopedii barbare în care defineşte perfecţiunea, nimeni nu s-a îndoit vreodată de necesitatea luminii, la fel cum nici lui Zilod nu i-a trecut prin cap, în zorii primei zile după ce aceasta i s-a arătat în vis, să pună la îndoială faptul că a fost ales să o depună în toate casele construite, în ochii tuturor mireselor. Nici darul său nu a mai fost dat altcuiva vreodată.
Întotdeauna un dar vine cu blestemul său. Mai bine decât oricine Zilod ştia asta, mai mult decât oricine, în orele apusului, când visul nopţii care trebuia să vină era încremenire albă, s-a întrebat de ce nu visa niciodată şi pentru el o casă, de ce ştia atât de sigur că niciodată ochii unei femei nu-l vor privi în lumină, de ce pereţii locuinţei improvizate doar să nu doarmă sub ramurile ude ale pădurii, erau strâmbi, geamurile sparte, colţurile pline de umbre şi igrasie, tavanul aproape prăbuşit şi acoperişul spart. Înaintea fiecărui vis Zilod plânge, plânge şi după ce se ridică din braţele unei târfe, întotdeauna alta, vineri sau sâmbătă seara şi vineri sau sâmbătă noaptea înainte de a închide ochii, înainte ca rutina visului să înceapă, murmură rugăciuni doar de el ştiute, se roagă unui dumnezeu doar de el cunoscut, ajută-mă te rog, atât îi spune. Revelaţia a venit într-o dimineaţă şi a fost de la Dumnezeu, ca orice revelaţie autentică.
Astfel, primii zidari ai lumii au fost aleşi personal de Zilod cu mâna sa, se spune că fiecare om are visul său şi chiar dacă evenimentele ulterioare ne obligă să fim cât se poate de circumspecţi în privinţa acestora, putem presupune liniştiţi că şi ei visau, dintre cei mai inocenţi şi utopici bărbaţi. Au fost doisprezece, în primul rând pentru că aceasta a fost cifra indicată de Dumnezeu şi apoi pentru că, fără să ştie ori să fi aflat vreodată de existenţa acestuia dar cu siguranţă inspirat subliminal de acest model celebru, fiul unui tâmplar primea cam în acelaşi timp adevărul şi voia să-l ofere lumii-ntregi.


comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (2):


*** - de lafemme la: 13/08/2009 14:58:40
no shit. eram convinsa ca s-a terminat.

drept sa-ti spun, mai vroiam.
#470836 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de mazariche la: 11/07/2010 09:32:08
Il uitasem pe Zilod... trebuia sa-mi amintesc.
#557868 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...