Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Evanghelia lui Yehuda


de philo la: 20/08/2009 20:23:47
modificat la: 20/08/2009 20:27:57 arata originalul
taguri: Salonul 
voteaza:
Evanghelia lui Yehuda
M-am gindit sa dezvolt chestiunea citind:
http://www.sfaturiortodoxe.ro/evanghelia-dupa-iuda.htm
Este vorba de "Evanghelia lui Yehuda".
Incep prin a scrie ca numele "Iuda" nu exista. Numele adevarat este "Yehuda" - vezi "Menuhin Yehuda" care explica undeva ca parintii sai au vrut sa fie numit "Menuhin Evreul". Deci Yehuda = evreu.
Numele Yehuda [si Samaria] este dat partii de sud a vechiului Israel si include Ierusalimul.

In articolul din link este citat Preotul Nicolae Steinhardt cu aste cuvinte:
"Evreul Steinhardt despre evreul Iuda"
OK. Se cade sa precizez ca dupa datina evreilor din ultima mie de ani Preotul Nicolae Steinhardt s-a nascut crestin caci mama sa era crestina. Dar nu asta este chestiune "'oatza". Dupa "Sfaturi ortodoxe" Preotul Nicolae Steinhardt devine "Evreul Steinhardt" si de aici inteleg ca a cazut in dizgratia lor. El, unul din cei 10 romani vestiti si nu ultimul pe lista [ultimul e Antonescu] devine un biet "Evreul Steinhardt". Motivul este simplu: Preotul Nicolae Steinhardt crede ca Yehuda nu l-a tradat pe Iisus si el scrie asta inca inainte de descoperirea Evangheliei lui Yehuda.
Am citit Evanghelia si acolo scrie ca insusi Iisus l-a implorat pe cel mai bun prieten al sau, Yehuda, sa-l "predea" romanilor pentru a-si indplini misiunea.
Citiva ani dupa rastignire Yehuda s-a sinucis si nu in aceeasi seara [parerea mea].
Acum eu nu spun ca sunt sigur ca "Evanghelia lui Yehuda" este un document veridic, dar daca nu e atunci trebuie dovedit ca e minciuna. Motivul? Yehuda a fost invinovatit si celui care a facut-o ii revine sarcina de a dovedi minciuna.
Aceasta este legea.

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (13):


L-am auzit - de philo la: 21/08/2009 11:48:03
L-am auzit pe un Dan Purici, actor, ridicind glasul impotriva ideei ca Yehuda a fost nevinovat si ma intreb citi purici mai sunt.
#473460 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
philo - de Baby Mititelu la: 21/08/2009 12:17:56
Am citit cate ceva despre controversa Iuda vinovat-nevinovat. Nu am citit totusi Evanghelia respectiva. Concluzia la care am ajuns eu, ajutata de mintile mai destepte pe care le-am citit, este ca Iuda e nevinovat. El "a trebuit" sa tradeze, intr-un plan superior ochiului obisnuit si logicii omenesti.
PS. Nu stiu de ce, mi-e teama sa citesc celelalte evanghelii. Nu sunt inca pregatita. :(
#473473 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baby Mititelu - de philo la: 21/08/2009 14:40:13
Am participat in trecut la forumuri in care useri erau rugati, nu obligati, sa scrie ceva despre ei. E o cerere logica si m-am supus imediat. Aici am facut cunostiinta diversele mele pseudonime. In unul din forumurile specificate cineva a sugerat sa ne anuntam si numele adevarat si au fost useri potrivnici ideei. Motivul cerintei ? Sa ne luam raspunderea asupra celor scrise si sa fim gata sa acceptam consecintele conform legii in cazul in care calomniem pe cineva. Nici la asta nu m-am impotrivit, desi cred ca mai toti sunt foarte grijulii cu cuvintele, caci puterea lor este mare si pot provova chiar moartea unora. Exagerez oare? Eu spun ceva stiut. Acuzatia de deicid adusa evreilor a provocat moartea a multor milioane de vieti. Numele lui Iuda/Judas/Yehuda a fost parca ales cu grija de un om priceput in a face reclama daunatoare. Traducerea acestui nume este "EVREUL" si fapta lui Yehuda, reala sau nu, indreptatita sau nu, este privita ca fiind a tuturor evreilor.
Pina si Hitler, genialul orator criminal, a tarat dupa el masele la razboi amintind de Iuda. George Orwell in al sau roman 1984 isi are evreul "lui". Acestui evreu apare in fiecare zi la televiziune si vorbeste chestii inervante. Bineinteles, tipul este roscovan, are nas borcanat si pistruiat, privire sireata, perciuni lungi si unsurosi, un glas pitigaiat cu intorsaturi viclene, isi tot freaca multumit niste miini bondoace si transpirate si ,pe scurt, nu seamana cu niciun evreu cunoscut mie, dar este leit stereotipului creeat de nazisti. La vederea lui "eroii" lui Orwell tipa si injura mai ceva ca la un meci de fotbal si mai apoi, obositi. dar epuizati - ma rog, obositi, dar calmati, se intorc la rutina sclaviei. Ura lor a fost canalizata impotriva unui evreu care o fi fost ucis de mult, caci in carte nu apare niciun evreu real, si Guvernul lor se poate intoarce la rutina de a nu face nimic pentru popor.
Va Urma
#473537 (raspuns la: #473473) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Urmare I - de philo la: 21/08/2009 14:42:05
S-a tot spus si scris ca religia este opium pentru "bobor". Acesti "fericiti ce saraci cu duhul caci a lor este Imparatia Cerurilor" cine sunt? Oare taranul lui Cosbuc din "Noi vream pamint"? Poate ca ideea pe care am vrut s-o transmit este deja clara, fie ca e in acceptul majoritatii, fie ca nu.
Yehuda este evreul lui Orwell, evreul lui Hitler, al lui Bogdan Hmelnitski, etc. Optzeci de generatii au fost intre Yehuda si Caiafa, pe de o parte si Hitler de o alta, dar ce importa. Evreul este mereu Iuda si trebuie "rasplatit".
Intru aici intr-un taram delicat si anunt din start ca nu vreau sa supar pe nimeni. Rabinul Iisus imi place. Imi place mesajul lui de iubire, dar nu vad rostul sacrificiului Lui. O mica paranteaza. In "Evanghelia lui Iuda" este scris ca Iisus l-a rugat pe Iuda sa-l predea romanilor si in felul acesta sa se indeplineasca proorocia - rastignirea lui Iisus. Daca este asa, scrie acolo, atunci Iuda este un erou care s-a supus de bunavoie oprobiului lumii. Si El a tras pe toti evreii dupa El. Părintele Nicolae Steinhardt in a sa "TRAGEDIA LUI IUDA" scrie ca Iuda ar fi putut refuza, da El, Iuda, a vrut "a se ridica la rang de colaborator al lui Dumnezeu şi de a participa la actul mântuirii de pe poziţii ne-omeneşti." Adica lui Iuda i s-ar fi potrivit sarcina primita, asa ca nu e chiar de compatimit.
Si cum ar fi raspuns lui Iisus Părintele Nicolae Steinhardt? Iote: "N-aş crede că Dumnezeu nu poate găsi şi alte
mijloace. Oricum, nu ştiu. Nu mă amestec. Nu-i treaba mea de om. E treaba lui Dumnezeu. Facă dar ce ştie şi cum o crede mai bine. Eu unul nu-s Dumnezeu, eu una ştiu şi bună: prietenul şi învăţătorul nu mi-l vând şi nu mi-l trădez."
Pai un astfel de argument pare logic si Iuda sau era un prost, sau era un prost. Dar daca e asa ma intorc la intrebarea cu sacrificiul lui Iisus si daca cineva se simte jignit sunt gata sa sterg tot mesajul. Vedeti dumneavoastra forumisti/e/admin, eu cred in Dumnezeu dar am rezervele mele asupra anumitor pasaje scrise in cele doua Biblii si nu cred ca chiar tot acolo are inspiratie divina. Ma pun rau si cu evreii si cu crestinii. Este la roman o vorba: "Sa-ti bati copiii, nu alta". Adica sta Dumnezue pe tronul lui, isi trimite Fiul la oameni si mai apoi Il bate. Daca Părintelui Nicolae Steinhardt nu i se pare logic ca "tradarea" lui Iuda a fost necesara, apai io merg si mai departe si spun ca nu vad logica de la bun inceput si ma refer la : "Sa-ti bati copiii".
V. Urmare II
#473539 (raspuns la: #473537) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Urmare II - de philo la: 21/08/2009 14:43:35
Vin Popii si spun: "Ce vorbesti prostii? Jertfa a fost necesara pentru a curati pacatosii si cei care vor fi in inima lor cu Domnul Iisus vor fi fericiti."
Vor fi fericiti cum? Doar Biblia nu vorbeste de speranta Raiului pentru cei de azi si atunci inteleg ca vor fi fericiti in viata prezenta in aceasta Vala a Plingerii. Haida, deh... In Holocaust au murit multi sfinti. Q.E.D. Exemplu negativ cu care nu te poti certa. Dar mai e ceva. Crestinismul a fost la inceput un curent mic si curat, dar a crescut si a devenit curente si curentii astia s-au omorit unii pe altii. Si atunci sacrificiul - Qui prodest? Cui foloseste?, caci cuie erau si inainte.
Prin 2006 aparuse vestea:
"Papa Ioan Paul al II-lea s-a rugat ieri la Zidul Plangerii din Ierusalim, cerand iertare lui Dumnezeu pentru suferintele indurate de evrei de-a lungul istoriei, relateaza Reuters si Mediafax. "Dumnezeul Parintilor nostri, care ai ales pe Avraam si pe urmasii sai pentru a-?i face cunoscut numele printre neamuri; Suntem profund intristati de comportamentul celor care, de-a lungul istoriei, au facut sa sufere pe fiii Tai si iti cerem iertare", a spus Suveranul Pontif, citind de pe foaia alba pe care a strecurat-o apoi intre blocurile de piatra ale Zidului."
Sa fi stiut Papa Ioan Paul al II-lea ceva despre Evanghelia lui Yehuda?
Putina istorie. Iisus a fost evreu. Apostolii la fel. Primii crestini, evrei sadea, au tot fost batuti si chiar ucisi de catrea romani. Apoi a venit Constantin cel Mare si a facut ceea ce a facut. Dupa Niceea nu au mai fost evrei-crestini. Toti se crestinasera, da' sa vezi chestie. Pina atunci romanii pagani au ucis evrei-crestini. Dupa Niceea romanii au ucis evrei-evrei. In pauze s-au ucis unii pe altii in rezbeluri religioase.
Si sta Dumnezeu pe tronul Seu si-si plinge in barba gindind: "Pentru asta mi-am sacrficat Io flacaul?"
*
OK. Nu ma mai repet si nu scriu vreo concluzie caci asta tot fac de la inceput.

#473541 (raspuns la: #473539) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
philo, - de Tot Areal la: 21/08/2009 15:59:01
uite ce se scrie pe un site religios catolic:
http://www.forum-catolic.cnet.ro/viewtopic.php?f=19&t=186&hilit=evanghelia+dupa+iuda
si pe unul laic:
http://www.roportal.ro/discutii/ftopic18889.htmlevanghelia+dupa+iuda
si nu gasesc eu acum unde am deschis o confa similara acum trei ani!
catalin2002 si jeniffer imi raspundeau atat, unul pro si unul contra!
#473631 (raspuns la: #473541) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Multumesc, Tot Areal - de philo la: 21/08/2009 19:51:40 Modificat la: 21/08/2009 19:54:06
Am citit si cu toata modestia, putina cit o am, spun:
Mare brambureala. Nu se pune punctul pe "i". Eu as deschide un poll aici invitind raspunsuri la intrebari ca:
*
pe ce criterii s-a facut alegerea celor patru evanghelii si aruncarea celorlalte la tomberon Protectie?
*
la ce a folosit Mare Sacrificiu?
*
daca evreii sunt niste necredinciosi sortiti Iadului, cum se face ca Bibla lor le-a pastrat etnia intr-o diaspora in care alte popoare au disparut?
Cu faptele nu te poti incontra.
#473695 (raspuns la: #473631) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
philo - de cher la: 22/08/2009 08:36:25
Religia crestina este plina de simboluri incurcate. Nu cred ca un om care se considera credincios pune in discutie actul lui Iuda. In credinta nu cauti adevarul ci impacarea cu tine insuti. Asta nu se obtine aliniind credinta la starea ta sufleteasca ci aliniind starea ta sufleteasca la credinta si pentru asta credinta trebuie sa fie ceva fix, sa nu poata fi "discutata". De aceea se si spune "Crede si nu cerceta"...
Cat despre faptul ca unii ar fi evrei... si Iisus este un evreu crestinat... de el insusi, dar evreu asa cum sunt multi! Asta este adevarul! Nimic jignitor.
#473783 (raspuns la: #473695) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de 1brasovean la: 22/08/2009 12:50:44
am intrat si eu mai vreme in urma pe sfaturiortodoxe.ro. m-am ras teribil pe alocuri.
dincolo de articole citibile, 'comestibile' sunt cateva trasnai scrise de niste idioti patentati.
s-ar putea sa fiu rau dar mai rar am avut ocazia sa rad cu pofta citind niste imbecilitati cu staif.
#473806 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Draga Cher - de philo la: 23/08/2009 00:01:07
Eu cred ca acest "Crede si nu cerceta" nu apare in NT si, bineinteles, nici in VT.
Iisus NU este un evreu crestinat caci crestinismul a aparut dupa moartea Lui. Iisus a fost inmormintat dupa datina evreiasca folosindu-se un giulgiu si nu un sicriu.
Cit despre "evreu asa cum sunt multi"... Daca te referi la evrei care cred in Iisus, dupa legea rabinica ei nu sunt considerati evrei. Ori, ori. Asa ca sunt de acord: Nimic jignitor.:)
#474033 (raspuns la: #473783) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
1brasovean - de philo la: 23/08/2009 00:03:17
Au, totusi, intentii {aproape} bune, dar unii sunt cam chisati in..
#474034 (raspuns la: #473806) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Inca ceva, Cher - de philo la: 23/08/2009 00:12:59
Scrii:
"Nu cred ca un om care se considera credincios pune in discutie actul lui Iuda."
Sa inteleg ca "un om care se considera credincios" nu face mare caz de chestia asta? Pai chestia sta asa: putem spune ca un criminal nu este un adevarat crestin, nu-i asa? Dar hai sa spunem ca acest criminal nu ucide cu mina lui, ci incita pe altii, care nici ei nu sunt cu adevarat crestini, spunind:
"Hai sa-i ucidem pe ucigasii lui Hristos" si-i convinge.
Apare "Evanghelia dupa Yehuda" si Yehuda este absolvit de vina lui. Daca Yehuda ar fi fost reabilitat inaintea venirii lui Hitler poate ca n-ar fi fost Holocaust.
#474040 (raspuns la: #473783) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
philo - de Baby Mititelu la: 23/08/2009 17:29:57
Inteligenta ultima idee. De meditat!
#474188 (raspuns la: #474040) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: