-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Un maghiar presedinte in Romania???


de aldan la: 11/09/2004 22:10:00
modificat la: 12/09/2004 13:56:26
voteaza:
Nu stiu cum vi s-ar parea sa auziti, dupa 28 noiembrie 2004 ceva de genul: Marko Belo, presedinte al Romaniei. Dupa '89, activitatea politica a maghiarilor di Romania, si nu a romanilor de origine maghiara a luat-o pe o tenta ascendenta, astfel ca, din 4 in 4 ani, intalnim un procent de aproximativ 7 procente in dreptul U.D.M.R., atunci cand este vorba de alegerea candidatului la presedentie. Acest lucru ar trebui sa fie absolut intrigant vizavi de respectul de sine al fiecaruia dintre noi, in calitate de cetatean roman. Si acesta, nu ca fiecare grup de cetateni romani bine structurat din punct de vedere politic si cu destule semnaturi isi poate desemna un candidat la presedentia Romaniei, ci pentru ca un partid de calibrul U.D.M.R.(adicatelea Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania) propune un presedinte, in timp ce aceeasi formatiune politica va inainta un Memoriu privind Autonomia politica a judetelor Harghita si Covasna. Aceste doua aspecte, intr-adevar, nu se resping unul pe celalalt(si totusi...), insa ar trebui,fara doar si poate, sa ridice un oarecare semn de intrebare. Corectati-ma daca gresesc csi ce parere aveti?
P.S. Nu sunt extremist ori antisemit, insa democratia nu ar trebui sa implice fel de fel de abuzuri cutumiare din punct de vedere politic.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (25):


-atita vreme cit nu se va int - de SB_one la: 12/09/2004 18:41:11
-atita vreme cit nu se va introduce maghiaara(hic) ca limba obligatorie,si se vor abtzine sa-si puna statuie generalilor in fiecare oras.. nu am nimic impotriva. cred ca totzi care traiesc acolo au aceleasi drepturi; mie teama insa ca nu totzi gindesc ca mine...


SB
................................................................
it's nice to be important, but it's more important to be nice !
#21913 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alegere - de Pasagerul la: 12/09/2004 20:08:00
Intre un presedinte prost,dar roman get-beget si unul de valoare dar evreu,ce ai alege?
#21930 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
PCR sectia maghiara - de ampop la: 13/09/2004 08:09:56
"Partidul e-n toate, E-n cele ce sint si-n cele ce maine vor rade la soare...". Care-i problema brother? UDMR-ul este frate bun cu PSD-ul...si toate izvorasc din acelasi PCR a lui Pingelica, dar cu "fatza umana". De ce va tulburati fratilor???Totul e sub control to-arasi...Marko Bela presedinte? Hai ca-i buna :).
Mario
#21991 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nu ai de ce sa te ingrijorezi - de alexbrie la: 13/09/2004 14:04:10
Nu ai de ce sa te ingrijorezi; 7 procente nu au ales niciodata un presedinte. Daca UDMR nu ar fi fost lingaul puterilor majoritare ci si-ar fi pastrat o linie corecta, orientata pe apararea drepturilor minoritatilor, si nu incalcarea regulilor de bun simt ale unui stat modern (nu am nimic impotriva placutelor bilingve sau maghiarei in administratia locala si scoli, cata vreme se respecta drepturi similare si romanilor din zonele respective), Belo ar fi avut poate si votul meu(roman get beget), in alte circumstante politice.
Pe alta linie de idei, dreptul de candidatura este firesc, indiferent de etnie; nu ma ingrijoreaza candidatura UDMR-ului; ma ingrijoreaza in schimb abuzurile puterilor: actuala, trecuta, si mai ales viitoarea.
#22007 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
daca este cetatzean român... de ce nu?? - de Jimmy_Cecilia la: 13/09/2004 20:54:30
daca maghiarul este cetatzean român, nascut in RO, este dreptul lui, garantat prin constitutzie si in democratie
este acelas lucru in west sau in State
Un cetatean american, nascut in State, din parinti cetateni americani, chiar daca este de origine straina, are dreptul sa fie candidat...

de ce în America si nu in România???

Cred ca unii români isi pierd vremea cu shovinismul (în orice caz nu este rasism sau antisemitism!!!), in loc sa vada problemele la origine...

cred ca este si o politica guvernamentala asta
In timp ce românii -oamenii de rând- sunt asmutzitzi împotriva celor de origine maghiara, shvaba, etc,
românashii nostrii din guvern fura pe capete si nimeni nu le mai acorda atentie, ca atentia este concentrata în alta parte

Eu, personal, prefer un presedinte sau un guvern chiar maghiar, dar care sa fie motivat sa faca ceva in RO, sa aduca si tzara asta la un nivel de trai mai bun,
decât un presedinte român, care nu face nimic si oamenilor le este din ce in ce mai greu sa traiasca sau sa se realizeze in RO...
ca din 1990 pâna acum... n-or fi fost cu totii de origine maghiara...
iar nivelul de viata a regresat...

Sovinismul este de condamnat, la fel ca orice forma de discriminare bazata pe origine sau religie, nu ne onoreaza...
#22045 (raspuns la: #21913) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sovinismul ? - de desdemona la: 14/09/2004 12:19:53
Sunt de acord. Sovinismul este de condamnat. Si un presedinte dedicat tarii, onest si loial, ar face foarte bine tarii, fie el chiar de origine maghiara.
Dar acest presedinte ar trebui sa fie loial si românilor in aceeasi masura in care este maghiarilor.

Jimmy_Cecilia, nimeni nu 'asmute' oamenii de rând impotriva maghiarilor. Atitudinea rezervata fata de maghiari provine din experienta personala a celor care au fost in pusi de maghiari in unele situatii inacceptabile.
Examplu, din experienta mea in localitati cu majoritate maghiara:
un turist se opreste la un magazin alimentar din centrul unui orasel in jud. Mures. Intra, da buna ziua si cere o sticla de apa minerala (in limba româna). Vanzatoarea refuza sa il serveasca pe motivul ca nu intelege. Turistul incearca si in engleza, si in limbajul semnelor (ii arata cu degetul sticla pe care o vrea). Vanzatoarea o continua pe a ei 'nem tudom'. Adica 'daca nu vorbesti ungureste poti sa mori de sete'. Daca aceeasi scena s-ar fi petrecut in Ungaria, ai fi obtinut ce-ai vrut (banii sunt bani si setea e sete). Nu cred ca un astfel de comportament ar fi tolerat (de ex.) in Franta.
Acest exemplu nu e izolat. In Transilvania se petrec destul de des astfel de scene. Am avut rude apropiate care au locuit zeci de ani in orase ca Sfantu Gheorghe si Miercurea Ciuc. De multe ori li s-a intamplat sa se simta discriminati pentru ca nu vorbea limba maghiara.
Pe de alta parte, nu putem spune ca toti maghiarii sunt astfel. Am avut multi prieteni printre ei, oameni simpatici, la locul lor, si de treaba. Dar au si ei uscaturile lor, si acestia creeaza probleme.

Desdemonovici
#22210 (raspuns la: #22045) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Desdemona, - de Jimmy_Cecilia la: 14/09/2004 13:16:50
Daca mi s-ar întâmpla, cred ca as filma si în plus de politie, as transmite filmul la toate televiziunile posibile..
asta este de ne-acceptat!
#22215 (raspuns la: #22210) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
...eu as propune un presedint - de SB_one la: 14/09/2004 15:36:41
...eu as propune un presedinte tzigan da nu-sh daca ar accepta ca ei au Imparat si Rege: ar fi sub demnitatea lor. Cred ca ungurul ar accepta , numai sa puna el mina pe hatzuri.
Ai dreptate Jimmy, de ce sa fim sovini si noi...de ce sa ne luam noi dupa unguri?


SB
................................................................
it's nice to be important, but it's more important to be nice !
#22225 (raspuns la: #22215) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Aldan - de mirelavus la: 14/09/2004 19:34:33
No way!!!
Tomorrow Never Dies!
#22260 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
JC - de mirelavus la: 14/09/2004 19:36:54
In America nici un imigrant nu a fost si nu va putea fi vreodata presedinte!
Tomorrow Never Dies!
#22261 (raspuns la: #22045) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
...numai asa , ca divertismen - de SB_one la: 14/09/2004 21:30:04
...numai asa , ca divertisment...

Ambasadorul Teofil Bauer
i-a prigonit pe romanii din Ucraina

Corina Teodorescu

Inainte de a deveni ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Teofil Bauer a ocupat functia de guvernator al Cernautiului, perioada in care l-a propulsat pe Mihailo Bauer, fratele sau, in Parlamentul ucrainean, pentru scaunul de deputat, in locul romanului Ion Popescu, caruia i se cuvenea, de drept, acest post. Precizam ca fratii Bauer sunt romani dupa mama, dar si-au renegat permanent originea.

Mai mult, Teofil si Mihailo au contribuit riguros la campania de deznationalizare a romanilor in regiunea Cernauti, sabotand totodata sistemul de invatamant in limba romana din zona. Dar nenumaratele actiuni de persecutare a romanilor de catre actualul ambasador ucrainean s-au extins, in 2002, intr-atat, incat Bauer i-a amenintat pe acestia cu amenzi usturatoare daca vor da curs ofertei autoritatilor de la Bucuresti de a-si face pasapoarte romanesti.

Pana si presa ucraineana a atras atentia de mai multe ori asupra actiunilor ilegale intreprinse de Teofil Bauer. "Seful regiunii Cernauti este cunoscut ca un asupritor al libertatii de expresie si este nedemn pentru ocuparea acestui inalt post", precizeaza un comunicat al ziaristilor din Kiev.

http://www.gardianul.ro/index.php?a=primapagina2004091502.xmlSB
................................................................
it's nice to be important, but it's more important to be nice !
#22296 (raspuns la: #22261) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pofta ungurească - de SB_one la: 14/09/2004 22:12:31
Pofta ungurească


S-a trezit "prinţul Tristan de Bathory" zis şi
Prinţul de Transilvania


În internet (la www.tristan-bathory.com) ni se prezintă "măria sa Prinţul Transilvaniei", un neica Tristan Bathory, care pretinde că ar descinde direct din dinastia de Bathory. Acest domn, care actualmente locuieşte în Ungaria, pretinde pe situl său -în 4 limbi europene- posesiunile din Transilvania, Lituania şi Polonia ale familiei Bathory şi se vede ca singurul urmaş al Hoardei de Aur şi al regelui Bathor.


Efendi ne transmite că vrea să ofere celor 2 milioane (sic) de locuitori ai Transilvaniei, o soartă mai prosperă şi mai civilizată...


SB
................................................................
it's nice to be important, but it's more important to be nice !
#22302 (raspuns la: #22296) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Interesant punct de vedere. D - de (anonim) la: 14/09/2004 22:16:17
Interesant punct de vedere. Dar as avea doua intrebari:
1. de ce deranjeaza?
2. cine poate decide unde se termina democratia "uzuala" si unde incep "abuzuri cutuminare"?
Personal, eu cred ca e mult mai bine sa lasam sa se intample asa ceva, adica un cetatean roman (care intamplator este de etnie maghiara), sa candideze la presidentie, dacat sa adaugam tot soiul de ingradiri.
Credeti c-ar trebui amendata Constitutia: "exceptie facand ungurii" sau asa ceva? Atunci n-ar mai fi democratie.
Dealtfel nu cred ca este cineva care sa creada ca Marko Bela va fi ales presedinte.
Iar daca ar fi ales, - in mod democratic - asta ar reflecta dorinta majoritatii, parca asa ceva tinde sa realizeze democratia, nu-i asa?!
#22303 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
"Examplu, din experienta mea - de Daniel Racovitan la: 15/09/2004 15:05:51
"Examplu, din experienta mea in localitati cu majoritate maghiara:
un turist se opreste la un magazin alimentar din centrul unui orasel in jud. Mures. Intra, da buna ziua si cere o sticla de apa minerala (in limba româna). Vanzatoarea refuza sa il serveasca pe motivul ca nu intelege. Turistul incearca si in engleza, si in limbajul semnelor (ii arata cu degetul sticla pe care o vrea). Vanzatoarea o continua pe a ei 'nem tudom'. Adica 'daca nu vorbesti ungureste poti sa mori de sete'. Daca aceeasi scena s-ar fi petrecut in Ungaria, ai fi obtinut ce-ai vrut (banii sunt bani si setea e sete). Nu cred ca un astfel de comportament ar fi tolerat (de ex.) in Franta."


Nu numai ca nu e tolerat, dar daca respectivul vanzator e dat in judecata poaet face pana si cativa ani de puscarie.

Zilele trecute, o individa din sud, care nu a vrut sa vanda cuiva un teren pe motiv ca era de origine araba, a incasat cateva luni de pirnaie, plus zeci de mii de euro amenda, plus obligatia de a-i vinde respectivului terenul (yesss!!).

Aviz amatorilor.

___________________________________________________
"nobody is perfect; I'm nobody"
#22370 (raspuns la: #22210) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nu ar fi frumos ca anonimii s - de SB_one la: 15/09/2004 22:32:43
Nu ar fi frumos ca anonimii sa le legitimeze intr-un fel oarecare?

Si... ca sa nu ramai fara raspuns: personal, accept un presedinte ungur numai daca e vreun urmas direct al lui Horty; ca sa terminam o data cu [oláh]-i aia de acolo!
pr. cine nu stie: oláh= roman imputzit (termen folosit cu placere la adresa celor d'aci)

V-as propune sa cititzi de ex.( mai sint si alte publicatzii...desigur, mincinoase!)
[Transilvania prigonita de Unguri scrisa de Ioan N.Ciolan].
Sigur, propunerea e valabila numai ptr. "mamaligari"...


SB
................................................................
it's nice to be important, but it's more important to be nice !
#22420 (raspuns la: #22303) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Daniel R. - de carapiscum la: 17/09/2004 12:39:09
Mishto de tot. Asta-i exceptia ce intareste regula?
-----------------------------------------------------------------
So far, so good.
#22601 (raspuns la: #22370) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
No, amu' la subect. - de carapiscum la: 17/09/2004 12:56:02
Eu zic ase: sa fie ales domnu' acela grasunel, rumen si rosh la fata (ca doar n-o sa ascultam de sfatul ala: sa te feresti de omul rosh) si sa fie lasat sa faca ce vrea el in tara aia. Nu o spun la misto. Probabil ca singura modalitate de desteptare a constiintei romanilor ar fi sa o duca si mai rau fiindu-le ingradit dreptul la autodeterminare garantat de tara muma. Asta ar fi picatura ce-ar umple si bineinteles ar revarsa paharul. Atunci si numai atunci s-ar termina cu laietii din fruntea statului roman, si-ar gasi in sfarsit nasii...de botez cu...foc si pucioasa (ca si-asa sunt destui sodomiti si gomoriti pe-acolo).

Da Doamne sa iasa presedinte Horty! Sau RasPutin! Sau macar Ariel Sharon, ca asta spala bine si improspateaza! Si de ce nu chiar un Bush, macar sa avem unde merge la nevoie (fiziologic vorbind)!... Da' cel mai bine, Doamne, ar fi sa lasi tara fara presedinte, sa o conduca toti. Si in loc de Palavrament sa infiintam un comitet al oamenilor de bine...pt. altii.
-----------------------------------------------------------------
So far, so good.
#22602 (raspuns la: #22601) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"pr. cine nu stie: oláh= rom - de Daniel Racovitan la: 17/09/2004 14:52:27
"pr. cine nu stie: oláh= roman imputzit (termen folosit cu placere la adresa celor d'aci)"

Din cate stiu, "olah" este doar o alta forma a lui "vlah", "valah". Acu' sigur, nu stiu ce semnificatie are in ungureste, dar stiu ca daca imi zice cineva "olah-ule" e ca si cum mi-ar spune "vlah-ule". E chiar amuzant :)


___________________________________________________
"nobody is perfect; I'm nobody"
#22615 (raspuns la: #22420) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"Mishto de tot. Asta-i except - de Daniel Racovitan la: 17/09/2004 14:53:59
"Mishto de tot. Asta-i exceptia ce intareste regula?"

Nu stiu daca exceptie sau nu, doar ca daca cineva ar face in Franta figura cu "nem tudom" la un magazin, atunci risca pirnaia. Din paacte in Romania nu e asa.

___________________________________________________
"nobody is perfect; I'm nobody"
#22616 (raspuns la: #22601) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Budos olah...:) - de ampop la: 20/09/2004 08:41:14
Sintagma corecta este "budos olah" adica "valah puturos/imputit" cu "u" ca si in "une" din franceza, v-o spune un vorbitor de limba maghiara. Simplu "olah" nu are nici un inteles jignitor. Italienii sunt numiti "olasz" /Italia "Olaszorszag" fara nici o conotatie ofensatoare.
Asta doar pentru rigoare frati romani...:)
Mario
#22883 (raspuns la: #22615) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
un maghiar presedinte ! - de sidavouq la: 20/09/2004 14:43:15
sidavouq

Cu permisiunea dvs. sa zic romani de pretutindeni, indraznesc doua intrebari:
"Daca ar fi un candidat neamt (vezi localele la Sibiu) ar fi acceptabil sau refuzam din start orice varianta care ne-ar putea scapa de ceea ce traim din `90 ?
Daca la piata gasesti mere mai frumoase si cu pret bun la un maghiar, refuzi sa cumperi ?
#22897 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mario: uite ca "o sculasi" p - de SB_one la: 29/09/2004 23:27:07
Mario:
uite ca "o sculasi" pe nevasta-mea(o alta vorbitoare de maghiara...cica le-a luat direct de la tzitza) si ea zice ca :

oláh = bozgor ( care e o chestie jignitoare...de ce , nu ma intreba pe mine ca in Teleorman potzi spune cum vrei si nu jignesti pe nimeni...totul e sa si te prinzi cind cineva vrea sa te jigneasca...:-)))


si acum sa trecem la treburi serioase:

[Radicalii maghiari cauta loc la opozitie]


Oana Dobre
Miercuri, 29 Septembrie 2004


Uniunea Civica Maghiara si Actiunea Populara discuta, in aceste zile, despre o colaborare la alegerile generale, ne-au declarat surse din ambele formatiuni. Conform acestora, membrii UCM ar putea fi preluati pe listele Actiunii Populare. In schimb, Uniunea ar urma sa intre in Alianta Populara Crestin Democrata - asociatia construita in jurul AP, din care fac parte mai multe organizatii nonguvernamentale. Initierea formala a negocierilor depinde, in acest moment, de UCM, intrucit partidul condus de Emil Constantinescu este disponibil sa-i primeasca pe radicalii maghiari pe liste, ne-au declarat surse din AP. Surse din CMA au adaugat ca participarea radicalilor alaturi de UDMR in alegeri este foarte putin probabila. Intre timp, presedintele UCM, Sasz Jeno, a primit din partea organizatiei Sfintu Gheorghe propunerea de a candida ca independent la presedintie, insa acesta s-a aratat prudent fata de oferta.Copyright © 1996-2004 Evenimentul Zilei Online.


SB
................................................................
it's nice to be important, but it's more important to be nice !
#23754 (raspuns la: #22883) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Presedinte in America - de Arnold la: 05/10/2004 02:21:51
"#22261, de mirelavus la Tue, 14/09/2004 - 19:36

In America nici un imigrant nu a fost si nu va putea fi vreodata presedinte!
Tomorrow Never Dies! "

Vezi pustiule aici n-ai drepate! Deja am ajuns mare guvernator a Republicii California (vezi steagul Californiei: www.flagspot.net/flags/us-ca.html - Republica in Republica sic!)
Si acum imi pregatesc calea spre Biroul Oval, care e in Washington DC in cladirea numita Casa Alba...
Sunt imigrant pe aici venit dintr-un satulet din Austria...
Si despre limba oficiala... Singura mea problema deocamdata ca trebuie sa invat spaniola ca aici mai toti vorbesc limba asta si mai putin engleza. (Daca nu crezi suna la Bank of America, vezi pe ce limba iti vorbesc 1.800.900.9000 sau vezi o pagina web: http://www.bankofamerica.com/espanol/index.cfm)
Vezi cat de frumoasa e democratia pe meleagurile astea? Numa sa ajungi aici tre sa tragi la greutati sau sa ai multi prieteni latino...
Arnold, Terminatorul
#24198 (raspuns la: #21913) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intre un presedinte prost dar roman - de (anonim) la: 28/10/2004 05:13:32
Intre un presedinte prost dar roman get-beget si unul de valoare dar evreu ce as alege ?
UN NEAMTZ...........
Etienne
#26591 (raspuns la: #21930) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
anonimule - de SB_one la: 29/10/2004 19:20:48
...cu nemtzii de Hohenzolern ne-am lamurit! Poate ar trebui sa-ncercam cu un evreu; mai invatzam si noi ceva...
#26818 (raspuns la: #26591) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...