-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

"Cronica literara si ziarele"


de cosmacpan la: 28/08/2009 16:43:41
rezumat: o cale de "revenire la normalitate" sau...sa ma mai laude si altii
taguri: Diverse 
voteaza:
Marile ziare occidentale au, o data pe saptamana, cronica literara. Cronicarul cutare (acelasi, ani buni) a scris despre cartea cutare - asta poate fi un eveniment interesant pentru cateva mii de cititori.La noi, era la fel, pana in 1989, dar evenimentul se intampla in cateva reviste literare. Cronica lui Nicolae Manolescu a orientat cel putin doua generatii de cititori, iar cititorii romani bine orientati ai acelei epoci erau cel putin de zece ori mai multi decat sunt astazi. Nu avem statistici comparative care sa ne faca sa stim ca acest volum de lectura s-a diminuat de zece ori, dar stim ca azi avem o medie de o mie de cumparatori de carte buna, iar pe vremea aceea un tiraj de o mie de exemplare ar fi avut, poate, numai editiile bibliofile, foarte scumpe.Poate cA nu s-a diminuat volumul de lectura (in fond, azi apar, pe ansamblu, la fel de multe exemplare, daca nu mai multe), ci s-au diversificat interesele de lectura. Literatura nu mai domina aceste interese. Dar nici asta nu este sigur, cata vreme nu avem inca un anuar al vanzarilor de carte pe piata romaneasca, editurile noastre fiind la fel de transparente pe cat este si SRI-ul in rapoartele sale catre Parlament.
Ce este sigur e faptul ca vectorii de buna orientare a lecturii au iesit din joc. Ce face Dan C. Mihailescu la emisiunea lui de la Pro TV nu este suficient, iar ce scriu in revistele culturale cronicarii de carte nu bate peste o medie de doua mii de cititori.DacA am avea, ca in Occident, cronicari de carte in marile cotidiane, media celor bine orientati ar putea reveni la standardele de dinainte de 1989.Intrebarea este de ce in acesti 20 de ani de libertati (pana la abuz) n-am invatat sa imitam si obiceiul ziarelor mari din Occident de a ghida cititorul care nu vrea sa citeasca doar ca sa se afle in treaba.RAspunsul meu este urma­to­rul: asa cum politicienii iubesc tara, dar ii dispretuiesc pe ale­gatori (chiar si cand voteaza cu ei) si in genere nu le pasa de "pulime" (expresia a fost scoasa in public de doctorul Sorin Opres­­cu), tot asa facatorii de ziare din Romania iubesc cultura, dar nu-i pot suporta pe cei care o fac. Prin urmare, de ce sa le facem noi publicitate pe gratis (prin cronici literare) acestor ne­norociti de autori de carti si acestor edituri care se im­bogatesc pe seama lor?Pare exagerat ce spun, chiar resentimentar, stiu. Nu am alt argument decat opinia unui gazetar-scriitor, mult-mediatizatul Cristian Tudor Popescu. Pe cand era sef de gazeta, zicea: "Nu dam cronici literare fiindca nu le citeste nimeni". Ca si cum o data pe saptamana nu apare in ziarul cutare si un articol mai prost, care nu intereseaza pe nimeni. CTP nu avea chef sa inteleaga ca o rubrica de cronica literara nu face doar publicitate, ci si educatie culturala.Nu iubeSte nimeni scoala, prin urmare sa nu ne mai dam copiii la scoala! Acesta este, de fapt, nivelul real de cultura al celui mai iubit dintre gazetarii romani de azi.

Ioan BUDUCA

(http://www.ziua.ro/display.php?data=2009-08-28&id=257639)
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (6):


*** - de Yuki la: 28/08/2009 19:13:05
perfect de acord;
la sfarsitul articolului eu as intreba: cum va orinetati cand cumparati carti, cum va alegeti cartile pe care le cititi?

eu sunt debusolata total, in afara de cativa autori preferati, pe care ii citesc cu taraita, pe cei pe care nu i-am epuizat inca, restul sunt incercari si incercari; unele sunt reusite ( filip florian), altele... Problema este ca eu una nu am nici timp nici bani sa arunc pe carti proaste, deci da, simt acut lipsa unui reper.

P.S: locul cronicilor literare facute de oamnei avizati a fost luat de blogurile ' literare' si de 'cronicarii din pasiune'ca sa le zic asa.
#476444 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cosma, - de Tot Areal la: 29/08/2009 15:05:15
pe vremea mea, aveam carti de critica literara, pe care le invatam cu sfintenie si mai strecuram o idee, doua in lucrari, teze, etc., pe semne ca de acolo mi se trage copy/paste!?
ce vrei tu acum, daca nimeni nu mai este interesat de literatura sau critica ei, elevii au site de referate bine merci, iar banii care intereseaza pe toti, de la mic la mare, nu se fac din litere, ci din cifre!
ai vazut tu vreun mare poet sau prozator actual in top 100 al avutilor?
#476665 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
yuki - de zaraza la: 29/08/2009 16:07:11
eu citeam destul de regulat blogul teroristei. acum, ca nu mai e, intru intr-o librarie - de obicei la sala dalles- si vad cam ce au pe acolo, rasfoiesc, daca imi place cum suna, cumpar cartea. cam asa.
#476693 (raspuns la: #476444) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de Yuki la: 30/08/2009 09:01:33
daaa, si eu citeam blogul teroristeti, dar nu toate recomandarile ei mi s-au parut ok.na, fiecare cu gustul sau.

p.s tu esti in buucresti?
#476797 (raspuns la: #476693) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
yuki - de zaraza la: 30/08/2009 11:29:08
nu, dar cand vin in bucuresti imi fac mereu plinul de carti.
#476807 (raspuns la: #476797) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de Yuki la: 30/08/2009 11:40:13
atunci mai bine treci pe la 'Carturesti'--au reduceri mari la carti si o selectie muuult mai buna :)
#476808 (raspuns la: #476807) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...