Pentru a accesa aceasta pagina trebuie sa fii conectat

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

“Comunişti” după ’89


de Draghici la: 02/09/2009 22:21:47
voteaza:
Invitaţi la o “petrecere” care a luat sfârşit cu puţin înainte să apărem şi noi, analizând cutiile goale de bere şi resturile de prăjituri rămase pe sub masă, încercând să reconstituim prin orice mijloace cât de bine “s-au distrat” “PETRECĂREŢII”, - nici mai mult, nici mai puţin, aşa trebuim judecaţi noi cei care scriem aceste eseuri; astfel, dacă dumneavoastră, ”petrecăreţii” ne-aţi pune întrebări despre cum s-a desfăşurat totul, noi să încercăm totuşi să răspundem eschivându-ne, că “ne-am amestecat prin multime”,iar în cazul în care nu ne-aţi crede, să aducem ca singur argument în sprijinul nostru, recunoscând în urma cercetărilor întreprinse măcar “banda” care a cântat la petrecere.
Nu ştim încă dacă a fost doar o simplă “petrecere cu măşti”, sau un adevărat bal mascat, dar cu siguranţă “invitaţii” nu au purtat hainele lor obişnuite şi nici pantofi comozi, după urmele de tocuri rămase în podea.
Nu intenţionez ca în rândurile de mai sus, dar şi în cele ce vor urma să las să se citească ironia şi cu atât mai puţin un nivel infantil de asumare a mesajului, dar nu-mi pot permite nici “să cad în extremă” şi să afişez un sentimentalism exagerat, evident fals, generat numai din diferitele păreri aflate de la părinţi şi bunici, (altfel spus, chiar dacă vom fi capabili să spunem numele bandei care a cântat, nu vom putea niciodata ştii, spre exemplu, în ce moment al serii a intrat).
Dăţile în care am auzit vorbindu-se despre communism sunt nenumărate şi cu fiecare părere exista impresia că aud ceva diferit, deoarece nimeni nu reuşea să fie în totalitate detaşat din punct de vedere afectiv; fie întâlneam oameni care sufereau grave deformări conceptuale din cauza impunerii brutale a ideologiilor comuniste, fie persoane dominate comportamental de excese patriotarde .
“Pentru mine comunismul? A reprezentat siguranţa zilei de mâine, locuri de muncă, respect pentru oameni, egalitate. Pe lângă aceste lucruri au mai fost si lipsuri, dar in orice caz nu aşa încât să-ţi creeze necazuri mari ca acum. Astăzi, droguri, şomeri, facultăţi pe bani făra nicio pregătire, şpagă de ordinul miilor de euro.” (şomer,38 de ani)
“Toţi am fost comunişti până în decembrie 1989. Unii au crezut din tot sufletul lor în ideile comuniste. Aceasta a fost la început. Apoi s-a transformat într-o obligaţie şi idealurile au căzut. Nişte roboţi în întuneric, şi la propriu şi la figurat, cu raţie la alimente şi chiar la gândire şi interdicţie totală în exprimarea ideilor, crezurilor şi sentimentelor.” (muncitor,42 de ani)
Oricât de îndreptăţite, vocile aceastea care par a-şi fi pierdut ecoul, orientate una împotriva celeilalte, sunt replici dintr-un film alb-negru, repetate într-un decor simplist,făra nicio inflexiune în vocile actorilor şi neînţelese pentru publicul care nu cunoaşte scenariul. Cu toate că părerile de mai sus constituie premisa de la care se porneşte în vederea unei argumentări fidele, acesta este un test individual,la care nu există răspunsuri standard, fiecare trebuind să folosească propriile-i mijloace pentru a-l trece.
Imaginaţia unui elev de 19 ani este supusă unei “rutine a gândirii” atunci când profesorul de istorie începe să înşire pe tablă o serie de evenimente, cauze şi efecte şi toate bineînţeles frumos cronologate(din punct de vedere politic, economic, social, cultural…), aşteptând simpla memorare a lor , nu însă înţelegere şi trăire. În schimb, daţi-ne voie să jucăm o piesă de teatru, ca la sfârşit de an şcolar, daţi-ne un timp să ne pregătim şi o să vedeţi ce actori buni suntem!
Ascultând la radio melodia lui James Brown,”I feel good”,v-o puteţi imagina cântată de Dida Drăgan? Chiar dacă aţi fi un mare fan al artistei,aţi prefera în mod sigur originalul (imitaţia fiind perfecta pentru fundalul muzical al comunismului). Mai departe, având în mână într-o după amiază obişnuită săptămânalul “Bravo”, să citeşti în loc de ultimele trenduri în modă, o “Scânteia” cu “Trăiască Uniunea Sovietică, bastionul libertăţii şi păcii, stegarul luptei împotriva robiei imperialiste.” Şi astfel am avea deja atmosfera.
Pâna şi cei mai rebeli şi mai nonconformişti dintre noi am putea înţelege comunismul ca pe un viol al libertătii,dacă ne-am imagina numai cum ar arata un tatuaj pe bratul drept cu numele liderului PCR, sau steaua în cinci colţuri, secerea şi ciocanul, ar fi mai potrivite? Şi cu aceste ultime detalii am intra în pielea personajului.
La preselecţii ar trebui măcar să-ţi alegi o ţinută adecvată, în genul, ochelari fumurii, părul uşor dat pe spate, costum impecabil călcat,cravată şi cămaşă; toate acestea ţi-ar conferi “prezenţă scenică”.
Acum joacă, fă-ti rolul, dar nu improviza. Nici Lucreţiu Pătrăşcanu nu a luat Oscarul pentru rolul principal făcând acest lucru. Replica lui: “Înainte de a fi comunist,m-am născut român” a fost o abatere de la scenariu, iar “regizorul” nu numai că “i-a tăiat din salariu”, dar l-a şi “concediat”. În continuare, ai cel puţin grijă la mimica feţei,să fie cât mai expresivă; nu contează daca ai fost un simplu cizmar,ai mari şanse să-i intri în graţii dacă nu regizorului de la “înalta industrie cinematografică moscovita”, cel puţin “spectatorilor naivi”.
Intenţia este onorabilă, dar când elimini regizorul şi transformi spectatorii în păpuşi uşor manevrabile nu mai este nevoie să încerci să fii un actor bun,când poţi pune o placă cu toată şarada înregistrată , să se învârtă pe acelaşi refren. Pretenţiile pot dura,dar o placă fabricată în ’65 riscă să se deterioreze şi să se facă bucăţi în ’89; iar când spectatorii nu vor mai avea ce urmări,sala se va goli într-un tumultum de nedescris ,toţi scandând acelaşi lucru:”Ne vrem banii pe bilete înapoi!”
Lecţia de “istorie dramatică” s-a încheiat şi noi am aruncat deja scenariul comunismului, căci nu ne-am putut da seama care a fost “viziunea strălucită“a scenaristului.
Acum, rareori, poate doar seara şi în weekend, când ai trafic limitat la reţeaua de telefonie mobilă la care eşti abonat, sau când, din cauza vremii de afară îţi cade cablul de la televizor, doar atunci mai gândeşti la “vremurile de atunci”; imediat însă ce se face din nou soare afară şi este iarăşi luni, îţi reintri în ritm şi nu poţi decât să fii recunoscător.
“Au fost mulţi care nu şi-au vândut sufletele comuniştilor. Datorită acestor oameni am putut învăţa ce e drept, chiar dacă n-am avut posibilitatea să o exprimăm. Cineva a spus: “Gândesc, deci exist!”. Aceasta a fost lupta tăcută şi îndârjită împotriva unei tiranii…Şi a functionat!”(profesor, 40 de ani)
Cu această ultimă părere, furată, cu amabilitate de la un domn de pe stradă binevoitor, se incheie o ironie fină, o alegorie, o dublă greşeală de înţelegere şi interpretare şi orice altceva puteţi desprinde din acest eseu. Două lucruri tronează însă în fruntea tuturor concluziilor: subiectivism acolo unde faptele indicau numai obiectivitate şi realism acolo unde concepţii fabuliste îşi spuneau cuvântul.Drăghici Ionut-Cosmin
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (12):


Comunist? Ce este acela? - de Gheorghiu la: 03/09/2009 06:15:58
Comentariu in „Cafeneaua literara” la un articol despre comunişti.

La „doar” 20 de ani după evenimentele din decembrie 1989, nu putem fi decât subiectivi în aprecierea perioadei comuniste, indiferent de vârstă. Subiectivismul nostru este mai mult sau mai puţin apropiat de realitate, în funcţie de cunoaşterea şi înţelegerea evenimentelor istorice şi, fără doar şi poate, de implicaţiile personale. Toţi cei ce fac filme, scriu cărţi şi altele de genul acesta, încercând astfel să descrie „comunismul”, exprimă doar punctul lor de vedere.

Subiectivismul meu mă determină să subliniez două constatări:
- perioada 1944-1989 nu a fost una unitară;
- schimbarea din 1989 nu a fost una radicală.
În consecinţă, trăitorii de dinainte şi de după 1989 nu sunt foarte diferiţi.

Eu am intrat în clasa întâia primară în toamna anului 1944. Am fost deci şcolarizat în întregime in cursul vechiului sistem. Cu toate acestea, în tinereţe, am fost permanent acuzat că educaţia mea a fost afectată de către părinţi, profesori, cunoştinţe, cu toţii, persoane educate la rândul lor înainte de 1944, ceea ce era foarte adevărat. (De altfel, dacă după retragerea armatei sovietice de pe teritoriul României, în 1958, situaţia economică a ţării noastre a cunoscut o scurtă perioadă de înflorire, faptul se datorează tocmai acestor persoane, care se aflau atunci la maturitate.) Cu timpul, învăţământul s-a adaptat tot mai mult cerinţelor sistemului, astfel că tânăra generaţie nu mai putea fi acuzată de „influenţe burgheze”. Considerând că desăvârşirea educaţiei se realizează odată cu terminarea liceului, rezultă că, în România, comunistul perfect este cel ce a terminat liceul în 1989. El se află astăzi la maturitate.

Evenimentele istorice trebuie privite în evoluţia lor. Oamenii nu pot fi împărţiţi în comunişti, necomunişti, sau orice altceva, după perioada în care au trăit, ci după ce au în cap, eventual după convingeri, dacă acestea există.

#477637 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Toţi am fost comunişti până în decembrie 1989 - de Horia D la: 03/09/2009 06:30:05
ce spui tu acolo? Oare faptul ca eram toti comunisti m-a imnpins sa-mi iau lumea in cap si sa las totul in urma???
Si nimeni nu-ti poate garanta siguranta zilei de maine. Tu singur trebuie sa faci tot ce poti si sa fi responsabil de viitorul tau. Somer? Sunt sigur ca daca vrei, poti gasi ceva de munca.
#477641 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Uite, boier Djuvara: - de 1brasovean la: 03/09/2009 07:29:01
#477647 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de GloriaVictis la: 03/09/2009 08:03:36
Invitaţi la o “petrecere” care a luat sfârşit cu puţin înainte să apărem şi noi
uneori e tare bine sa intarzii la petreceri :) e cel mai prietenos comentariu pe care-l pot face...
#477655 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de adina.petre la: 03/09/2009 08:21:39
Dupa gustul meu, scrierea ar fi putut fi mai condensata. Nu si-ar fi pierdut din esential daca ar fi fost scrisa in mai putine detalii, dupa mine, inutile.

Despre subiectul eseului, nu-mi pot da cu parerea, n-am trait in comunism decat niste ani aproape nesemnificativi.
#477659 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de andre_ la: 03/09/2009 09:17:50
Draghici si Gheorghiu au matricole consecutive de cafenea, nu ca asta ar fi ceva neobisnuit.
#477678 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
fata mosului - de Horia D la: 03/09/2009 09:22:23
esti norocoasa:)
#477682 (raspuns la: #477659) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Intruder la: 03/09/2009 10:35:39
Invitaţi la o “petrecere” care a luat sfârşit cu puţin înainte să apărem şi noi,

probabil ca daca apaream si "noi", acum aveam alte preocupari.
garanteaza cineva ca "noi" am fi facut mamaliga praf??
revolutia se incepe intai cu sine si nu-i musai s-aiba o data fixa, gen 21/12/1989.
#477708 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cand folosesti cuvantul pentru a ascunde pacatul trufiei - de paradox la: 03/09/2009 11:15:36 Modificat la: 07/09/2009 16:27:39
Ideologia marxista sufera de prea multa trufie.Credinta unora ca pot avea numai ei solutia rezolvarii problemelor cu care se confrunta societatea ,inseamna in primul rand trufie.Ideologia comunista poate fi hulita de unii si aclamata de altii,dar ceea ce s-a petrecut in tarile unde au fost la putere partide totalitare nu trebuie trecut usor cu vederea.Cuvantul" comunism",disculpa astazi majoritatea partidelor politice cu orientare socialista.Tin bine minte Romania se numea RSR,adica o tara socialista .Cuvantul dominant al ideologiei era ,socialismul(pe cele mai inalte culmi,multilateral dezvoltat...),socialism ,caruia se revendica majoritatea partidelor care se succed la guvernare din 1990 si pana in zilele noastre.Eu cred in faptul ca sistemul s-a devorat pe sine insusi,generandu-si finalul apoteotic.Cred la fel de mult ca s-a prabusit in primul rand economic si binenteles ca asta a determinat si prabusirea sistemului politic.Sustin ca fraze de genul:"Despre comunism(ideologie)numai de bine,despre comunisti numai de rau" sunt ineptii tot atat de adanci precum si cele in care se afirma ca democratia nu are defecte.
#477718 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Tatic H D :) - de adina.petre la: 03/09/2009 11:36:47
Sigur ca sunt! Pe de alta parte faptul asta mi-a ingreunat relatiile cu cei care au trait in comunism, am observat ca pana si in ziua de azi, anumite idei si preocupari imi sunt de neinteles.
#477720 (raspuns la: #477682) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
un fel de - de munteanu rodica la: 03/09/2009 12:05:29
#477734 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
gheorghiu - de Bucu la: 04/09/2009 17:54:19
Considerând că desăvârşirea educaţiei se realizează odată cu terminarea liceului, rezultă că, în România, comunistul perfect este cel ce a terminat liceul în 1989.

rezulta pe draco.
#478368 (raspuns la: #477637) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...