-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Iulian (Partea a II-a)


de Stefan Doru Dancus la: 11/09/2009 19:36:08
rezumat: proză
taguri: Salonul 
voteaza:
Într-o seară, mortal de beat, în cramă a intrat sculptorul Pamfil. „Îl sărbătoresc pe Eminescu”, a îndrugat el, scoţând din buzunarul hanoracului o carte recent apărută. „Să citească fiecare câte-o poezie…cu voce tare”, a sughiţat şi s-a prăbuşit pe un scaun. Pe jumătate amuzaţi, tinerii au aplaudat ideea. Astfel, într-o tăcere mormântală, întreruptă doar de zgomotul brichetelor şi ciocnitul cănilor, Eminescu a fost sărbătorit mai sincer ca niciodată. S-au aruncat la gunoi toate manifestările stupide organizate de responsabilii guvernamentali cu festivităţile. Enervat de muzica disco, Vasalie a smuls cablul boxei, în pofida palidelor proteste ale fetelor de la bar. Obligate de participanţii la această acţiune înfierbântată au trebuit să citească fiecare câte o poezie şi au fost aplaudate la scenă deschisă, cu pupături categorice de mâini în final. Stingherite, cu obrajii roşii, nici nu şi-au dat seama cum au ajuns la masa lui Vasalie, între studenţi şi fete pentru care timiditatea însemna să bea cu o cană de vin mai puţin decât partea masculină. Un rocker isteţ a încuiat uşa grea, fără geamuri, izolând astfel insula aceea de vulgaritatea lumii de suprafaţă. Chiolhanul abia începea. După câteva înghiţituri, fetele de la bar au devenit volubile, zâmbăreţe. Afară, lumea ţipa ca din gură de şarpe, agonizând sub gheaţa cosmică. În subteran era cald, vin, femei, ţigări şi sărbătoarea lui Eminescu. Deranjat de zgomotul care depăşise limita mărinimoasă acordată, patronul, sătul să se tot perpelească în pat, a coborât în cramă pe scara interioară. În desfăşurarea lor fulgerătoare, fantasticele linii de forţă ale ideilor l-au izbit din plin. Ca un vârtej, blocul valoric l-a asimilat, năucindu-l. Într-un moment de luciditate s-a trezit el, om bătrân, povestindu-i unei june ziariste cum şi-a dat bacalaureatul dintr-o operă recent condamnată de noul sistem politic. Momentul a durat însă prea puţin: o stupefiantă generozitate l-a îndemnat să cadorisească adunarea cu 30 de litri de vin, un butoiaş dolofan primit cu puternice ovaţii.
După miezul nopţii, alte lucruri ciudate au venit să confirme importanţa acelei sărbători. S-au pierdut în vălmăşagul cramei patrula de Poliţie din zonă, părintele Samoilă venit să-şi caute seminariştii, comandantul Poliţiei alertat de dispariţia patrulei, doi ofiţeri SRI trimişi acolo cu misiunea de-a afla ce pun tinerii la cale şi-un taximetrist ce greşise adresa. Neavând loc la mese, unui s-au aşezat pe jos, sprijinindu-se cu spatele de pereţi sau de scaunele celorlalţi. Apăruseră bisericuţele, grupurile restrânse. Numai masa lui Vasalie, lungă cât masa Cinei cea de taină era unitară, dominantă.
Din colţul lui, fumând enorm, Iulian privea halucinat spectacolul. Cam aşa era în fiecare seară numai că, sub influenţa vinului, nimeni nu observa formidabila strategie a armatelor. Îi era din ce în ce mai greu să creadă că noaptea aceea aparţinea unui an din secolul XX.
Spre dimineaţă, împreună cu Atena, a părăsit localul. Gerul şi ceaţa i-au spulberat imaginile rămase pe retină.
- Ai văzut? şi-a întrebat femeia.
- Locul acela e radioactiv. N-am mai întâlnit niciodată aşa ceva, o aşa încărcătură.
Sporovăind, au ajuns acasă. Au făcut duş, aruncând la canal transpiraţia şi miresmele nopţii. Au făcut dragoste. Au adormit.

Multele lucruri neclare l-au îndepărtat pe Iulian de cramă. Stătea în atelierul de sculptură, fumând şi gândindu-se, ori se plimba cu Atena. Când una din multele lui prietene l-a invitat într-un cătun de munte, n-a mai stat pe gânduri: şi-a luat Atena şi-a plecat. Cuplul Dorian i-a aşteptat în halta care nici nu figura pe hărţile feroviare. Au ascultat „Kelly Family”, au dormit în fân, au băut lapte de vacă, s-au plimbat prin pădurea ninsă, au făcut dragoste în aşternutul aspru, ţărănesc, acompaniaţi de urletele lupilor. Descătuşaţi, s-au întors în oraş, unde Atena îşi programase o expoziţie de pictură.
În cramă, Şuşu, „poşta locală”, i-a pus la curent cu ultimele evenimente: rockerul Gâdea a prins asupra faptului doi spărgători de maşini, i-a bătut, le-a luat banii şi-a plecat cu Pitica la Bucureşti, să-i facă praf, sculptorului Pamfil i s-au furat din expoziţie două lucrări, Hamei, ziaristul, a ajuns redactor-şef la un săptămânal, pe Guguţă, securistul, l-au dat afară şi şi-a deschis un bar, Pampon, studentul, s-a însurat cu Elvira, moldoveanca de la „Drept”…
- Vasalie pe unde-i? l-a întrerupt Iulian.
- Apare, apare, a turuit Şuşu, a dat de-o avocată, îl îndoapă aia cu tot ce-i trebuie, a început să facă burtă…
Bine dispus, Iulian i-a cumpărat un pahar cu vodcă şi l-a expediat la altă masă.
Vasalie a fost punctual. Ca de obicei, a apărut triumfal, la costum, cravată, pălărie, umbrelă.
Petrecerea a început, motivul sărbătorii fiind întoarcerea celor doi din „ţările calde”. Cu puţine excepţii, oamenii cramei nu se schimbaseră. Nici indiferenţa faţă de crizele lumii contemporane nu dispăruse. Mai mult decât atât, evoluase spre o formă neaşteptată de dispreţ, de superioară toleranţă.
Dintr-o dată, Iulian a ştiut ce-l frământa şi l-a cuprins groaza. Cu toată inteligenţa lor ieşită din comun, tinerii aceia erau supuşi anonimatului. Erau atât de fragili încât ar fi capotat la primul contact cu spiritul practic al străzii, la prima izbire de pragmatismul semenilor lor. Erau o super-elită voluntar dedicată sacrificiului.
Resemnat, s-a gândit că în ţară toate merg ca naiba, în virtutea inerţiei. Înspăimântătoarea idee că în fiecare oraş ar putea exista un astfel de loc dramatic l-a îngheţat. Şi-a dat seama cât de aproape de groapa istoriei se afla civilizaţia sa, după ce supravieţuise atâta amar de vreme. S-a ridicat brusc în picioare, răsturnând masa, atrăgând privirile celorlalţi, intimidaţi de acest reflex nefiresc. A ieşit călcând ameninţător pe cioburi. N-a mai fost văzut niciodată în cramă.
(Sfârşit)
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (1):


*** - de alex boldea la: 12/09/2009 09:09:40
faina. foarte faina. m-am nimerit si eu prin astfel de locuri in diverse orase.
#480976 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: