Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Securitatea si statul politienesc


de Draghici la: 24/09/2009 23:32:36
modificat la: 03/10/2009 09:05:44 arata originalul
voteaza:
Securitatea şi statul poliţienesc

Pare ciudat să te gândeşti că, în urmă cu două decenii, România se afla paralizată de cea mai perversă dictatură de pe continentul european. Dictatura lui Nicolae Ceauşescu adusese poporul român la ceea ce poeta Ana Blandiana numea „o stare vegetală”. Adesea, oamenii comunicau aruncându-şi şoapte pe fugă, de teama urechilor atotprezenţilor informatori, mereu gata să-i toarne la stăpânii lor securişti.
Dintre toate poliţiile politice ale sateliţilor comunişti din Europa de Est, Securitatea românească a devenit cea mai cunoscută.
În primele luni ale anului 1990, pe un peron al Gării de Nord s-au întâlnit două vechi cunoştiiţe: un fost ofiţer de Securitate, cândva la comanda unei Direcţii Regionale din Moldova şi un magistrat militar care se apropia de pensie.
„ Ştii – povestea bătrânul securist – ce simt eu acum, în timpurile astea, când toţi ţipă că ne vor pielea? Nu-mi e frică nici de puşcărie şi nici de moarte. Am văzut destule din amândouă. Mă macină însă o amintire. E o poveste veche. Tocmai fusesem încadrat la Securitate, în vara anului 1949, la Buzău şi şeful mi-a dat ordin să mă duc să aduc pentru cercetări, adică să arestez un preot din comuna P... Am plecat cu trenul (maşinile erau ocupate cu misiuni mai importante), însoţit de un soldat. Într-un buzunar al hainei aveam pistolul, iar în celălalt o fascicolă din Tânăra Gardă a lui Fadeev. M-am pus pe citi până la destinaţie. Când am ajuns n-am reuşit să dau de popă. Presimţise, ori cineva ia dat de veste şi s-a ascuns. Aşa că, înciudat, am aşteptat un tren de întoarcere. În tren, m-am pus din nou pe citit, dar nu mă simţeam la largul meu şi nu mă puteam concentra asupra cărţii – prima mea misiune eşuase. Deodată, în compartimentul în care eram a intrat un preot. L-am urmărit într-o doară cu privirea şi mi-a încolţit o idee. Când s-a apropiat gara, am ieşit pe culoar, îndreptându-ne spre uşă, l-am prins pe la spate de mână, i-am pus pe ascuns ţeava de la pistolului în coaste şi i-am spus să nu facă zgomot, să meargă unde-i spun. Aşa că l-am arestat pe preotul ăla; era mic de stat la vreo 50 de ani şi uscăţiv. L-am închis în pivniţa care îndeplinea provizoriu rolul de arest. Erau mai mulţi deţinuţi acolo, printre resturi de lemne si bucăţi de cărbune. Am urcat la birouri, unde am raportat îndeplinirea misiunii, după care zilele au trecut – iar în vâltoarea aia am uitat cu totul de preot – când, după două săptămâni, într-o seară, soldatul cu care fusesem în misiune şi era de serviciu la paza arestului, s-a apropiat de mine şi m-a întrebat cu o voce scăzută: tovarăşe locotenent, permiteţi să raportez, ce facem cu popa? Vrea să vă vorbească. Mi-am adus atunci aminte de preot şi am cerut să-l scoată. Era plin de praf de cărbune, cu sutana ruptă şi mânjită de rahat, iar ochii îi jucau în cap de spaimă. N-a reuşit să îngaime nici un cuvânt; scotea doar un fel de scâncet înfundat, ca atunci când ţipi în vis. M-a cuprins un soi de milă; i-am dat un şut în cur şi l-am împins pe poarta sediului, în stradă. A dispărut imediat în întuneric...
Şi ştii ce mă macină acum, de nu mai am somn? Cum l-o fi chemat pe omul ăla?”.

(relatare a magistratului militar în rezervă S.)
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (2):


*** - de Intruder la: 25/09/2009 08:44:50
e tare!
...nu m-as mira sa fie si adevarat.
#484999 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Draghici, - de Tot Areal la: 25/09/2009 10:01:15
Un caz real de pe blogul meu:
Si ADINA( Ceausica) era nebuna si paranoica!
A vrut neaparat ca AUTOBUZELE si TRACTOARELE din Romania sa circule cu gaz metan, daca la autobuze RAR-ul a fost cel care a invins pana la urma, la agricultura trebuia sa se intample o nenororcire, ca sa se sisteze lucrarea!
Deci, pe langa faptul ca am fost Sef CTC peste un produs( macaze de cale ferata) caruia trebuia sa-i garantam siguranta in expoloatare, am mai fost si autorizat ISCIR( cu poansonul 701) pentru recipienti de inalta presiune in perioada 1985-1995, am poansonat cca. 500.000 de butelii de oxigen, azot, gaz metan, sulf,CO2, acetilena( brevet romanesc al societatii),aer comprimat,etc.
Experimentul nefericit cu tractoarele s-a desfasurat in Judetul Arges la SMA Maracineni, am ajuns acolo in ziua omologarii cand s-a produs explozia care a omorat pe loc 5 oameni si a mai ranit cca. 10!
De ce? Va explic imediat!
Ideea era ca o remorca cu 64 de butelii de gaz metan( la 150 atmosfere) sa se afle pe tarlaua pe care o arau tractoarele, la capat si cand ele terminau gazul stocat in doua mari rezervoare aflate de o parte si alta a motorului( alta tampenie!) sa reincarce cu ajutorul unui reductor!
Noi am livrat 32 butelii de gaz metan, la restul s-au calicit sa ia din recuperari( de la fier vechi aproape si sa le vopseasca)!
Remorca a intrat la incarcat, intre doi pereti de beton, buteliile erau legate intre ele si dupa un timp a facut buf!
Simplu, noi am livrat buteliile de gaz metan cu o presiune reziduala de cca. 2 atm. de azot( gaz inert), dar in compunerea celor 64 au intrat si butelii de oxigen si aer comprimat, va inchipuiti ce a facut gazul metan la mare presiune in combinatie cu oxigenul rezidual, a rezultat un amestec exploziv si buf!
Explozia a omorat pe cei 4 tehnicieni de la statia de incarcare si pe Inginerul Sef, care era acolo, noroc de mine ca eram la cca 1 Km. departare protejat de mai multe cladiri, eram intr-un birou, pregateam documentatia pentru omologare!
Explozia s-a propagat cu resturi pe o raza de cca. 10 Km. s-au gasit resturi si alti 10 oameni au fost ranit de schije( tarani, sateni,etc).
A venit imediat Primul Secretar( Ion Sarbu), Procuratura, Militia, Ambulante, carambol mare, ISCIR_ul Pitesti, Facultatea de Mecanica din Pitesti care ezecutase remorca, etc.
Primul Secretar a luat o schija, a gasit poansonul meu pe ea si a spus ca acst om sa fie arestat si omorat, noroc ca au sarit ceilalti sui au spus ca trebuie sa se termine ancheta si pe urma represalii!
Asa ca, vreme de vreo 6 luni am fost anchetat de Procuratura, Securitate, Militie, ISCIR si nu mai stiu cine,nu eram arestat, dar eram consemnat la domiciliu. Noroc ca Ion Ursu,apropiat de Ceausica i-a sugerat sa sisteze si sa lase lumea in pace, cei de la Pitesti platesc si in ziua de azi daune si pensii alimentare, dupa procesul penal si civil!
In final m-am ales si eu cu sanctiuni administrative si pecuniare, desi eram nevinovat, asa erau timpurile, trebuia sa se raporteze zilnic cei sanctionati!
Pana in 2005 am stat cu frica in san, ultimul poanson il batusem in 1995, dar pana atunci erau in garantie 10 ani!
#485017 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...