Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Cuba Libre!


de 1brasovean la: 29/09/2009 19:01:31
modificat la: 29/09/2009 19:03:28 arata originalul
taguri: Salonul Cuba 
voteaza:
Cuba este ultimul bastion al dictaturii comuniste în America Latină. Fidel este bolnav, Raul Castro este depăşit de situaţie. (...) Situaţia reală este cruntă. Cubanezii sunt ameninţaţi de foamete şi luptă în fiecare zi să supravieţuiască


---//---


Eu şi Camil începem o călătorie fantastică în trecut. Decolăm din Europa anului 2008 şi vom ateriza după treisprezece ore de zbor, în Cuba anilor ’70. Sub chipuri diferite, dar la fel de meschine, îi voi reîntâlni pe Ceauşescu, pe activiştii de partid, pe securişti şi pe toţi acei privilegiaţi „mai egali decât ceilalţi” din ferma animalelor numită dictatura comunistă.
(1) Maşina Timpului

Vom zbura peste ocean împreună cu aproximativ 350 de europeni care merg pentru o scurtă vacanţă în Cuba. Turismul reprezină principala sursă de venit pentru regimul fraţilor Castro, iar cetăţenii Uniunii Europene, turişti în Cuba, contribuie cu zeci de milioane de euro la această finanţare indirectă a dictaturii.
(2) Hola


Un prezentator (...), vorbeşte cu un entuziasm teatral despre succesele partidului în lupta de refacere a zonelor distruse de uragan. Declamaţia individului este însoţită de imagini filmate prost, o propagandă ridicolă. Ni se arată câţiva muncitori care repară, aproape cu mâinile goale, un acoperiş sau un gard.
(3) Propagandă „a la Cuba”


Havana (...) acest oraş lăudat de agenţiile de turism occidentale ca fiind o destinaţie de vis pentru vacanţele europenilor. Primul fapt şocant este că oraşul pute. Un miros de rahat amestecat cu apă de mare stătută şi putreziciune de şobolan mort răbufneşte constant din canalizare sau dintre casele în ruină ale Havanei. (...) Oamenii put şi ei, put a prostituţie şi a bişniţă. Eşti acostat la tot pasul de fete tinere sau de băieţi. Tehnica de acostare este simplă. Te salută şi te întreabă cât e ceasul. Dacă răspunzi, intră în vorbă cu tine şi încep să-ţi ofere cu o insistenţă enervantă sex, ţigări, băutură sau orice alt serviciu (...)
(4) Mirosuri


A trăi cu frica pierderii libertăţii este mai crunt decât a trăi cu grija pentru ziua de mâine. Să simţi, să ai conştiinţa faptului că totul în jur este minciună şi dictatură şi să nu poţi schimba această situaţie este crunt.
(5) Prima spaimăPovestea lui Rene este pe cât de simplă, pe atât de dramatică. Rene a fost avocat într-un oficiu de avocatură.
(...)
În Cuba, dacă te-ai ridicat împotriva regimului, eşti închis pentru ani buni sau în cea mai fericită situaţie, eşti considerat persoană fără drepturi – dreptul de a munci, de a beneficia de asistenţă medicală, dreptul la educaţie etc.
(6) Povestea unui avocat


Există însă o portiţă către Internet. Piaţa neagră. Funcţionarii instituţiilor de stat vând codurile de acces pentru 40 de euro pe lună (...)
Jurnal: Yoani este celebră. Blogul ei a făcut-o celebră. Primul blog administrat de un cetăţean cubanez care mărturiseşte despre absurdul vieţii din Cuba.
(...)
Yoani a fost arestată de Securitatea cubaneză. (...) Yoani nu s-a temut. Yoani nu se uită peste umăr şi nu-i pasă de securişti şi nici de arestare. A fi arestat de Securitate este un eveniment aproape banal care face parte din viaţa de cubanez. Nimic special, nimic deosebit, nimic nou...
(7) O blogheriţă şi-al ei blog


Ne strecurăm pe lângă securiştii de la intrare şi ne aşezăm pe fotoliile din hol. Bărbaţi din Europa, însoţiţi de curvele Havanei se plimbă rânjind de satisfacţie, ca nişte regi de operetă ieftină. Două nemţoaice grăsane, cu nişte decolteuri dizgraţios de mari prin care îşi expun ugerele, râd în hohote la glumele făcute într-o engleză stricată de doi negri atletici, curvele masculine ale Havanei. Privind aceste scene de ipocrizie europeană, îmi vine mai greaţă decât de la canalizarea înfundată a oraşului. Pentru a mă calma, îi înjur în româneşte, cu voce tare, de mamă şi de neam, pe europenii care subvenţionează dictatura lui Castro petrecându-şi vacanţa cu târfele Havanei.
(...)
Elizardo ne pune multe întrebări. Este dornic să afle cum am trecut noi de la comunism la democraţie şi dacă merită efortul, dacă sunt vizibile progrese. Da, merită efortul! Îi explic că şi ei vor avea de-a face, după căderea dictaturii, cu foştii comunişti transformaţi în capitalişti. Cubanezul ştia de Iliescu. Îl pomeneşte zâmbind ironic.
(8) Diavolul dat în judecată


Eu şi Camil l-am poreclit Bulă. Un individ gălăgios, cu chelie, faţă de şobolan şi ochelari de revoluţionar romantic. Individul ăsta moderează o emisiune de propagandă de cea mai joasă speţă numită „Mesa Redonda” – Masa rotundă, un fel de Tucă-Show întors pe dos. Bulă ne spune în fiecare seară cât de minunată este revoluţia. Are o seriozitate de cioclu dement.
(9) O curvă poreclită „Bulă”


Nestor Rodriguez ne vorbeşte cu un fel de oboseală, parcă îşi caută cu atenţie cuvintele. Suferinţa acestui om se poate exprima sec printr-o cifră: zece. Zece ani a petrecut Nestor Rodriguez în închisorile cubaneze. E un student bătrân. Student la facultatea torturii. (...) Uneori, securiştii pun la cale câte o bătaie. În vara acestui an, prin iulie, a fost atacat în propria casă din Baracoa, de agenţi ai securităţii. Pur şi simplu au intrat peste el şi l-au luat la bătaie, fără vreo explicaţie.
(10) Student la facultatea torturiiÎn timpul celor două ore de jazz, dictatura fraţilor Castro a fost suspendată. Nici măcar gardianul în civil cu faţă de securist care păzea clubul nu mai era gardian. Pulsa şi el împreună cu noi în ritmul muzicii de jazz. Dictatura căzuse, Cuba era o ţară liberă, cubanezii îşi redobândiseră demnitatea.
(11) O seară de jazz


Omar Moises Ruiz este grav bolnav. Barbara Rojo Arias a fost obligată să se retragă din „Damas de blanco”, grupul de rezistenţă al soţiilor de prizonieri politici, pentru a obţine ameliorarea condiţiilor de detenţie ale soţului şi mai ales, asistenţă medicală pentru acesta. Barbara ne face un semn discret spre băiat şi ne spune, în şoaptă, că şi copilul este bolnav, suferă de ulcer. Despărţirea forţată de tată i-a provocat un şoc. Acum înţeleg seriozitatea şi lipsa oricărui zâmbet de pe chipul copilului.
(14) Familia unui prizonier politic


Fraţii Castro ştiu cât de periculoasă este acumularea de energie în rândul tinerilor. De aceea, regimul comunist este mai blând cu tinerii. Li se îngăduie o anumită libertate de manifestare în modă, muzică, distracţii şi sex.
(15) Piaţa Universităţii comuniste din Havana


„Vom fi liberi după ce vor fi alungaţi castriştii?“. Mi-a fost milă să-i spun adevărul. „Lupta pentru libertate este o luptă nesfârşită!“, atât am avut puterea să-i răspund şi nu prin viu grai, ci doar în gând.
Final de jurnal cubanez

Arhiva – AICI.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (10):


*** - de 1brasovean la: 29/09/2009 19:02:41
Aceste informatii despre Cuba au ajuns aici cu acordul autorului. Fiecare paragraf este urmat de titlul articolului; in aceasta postare fiind vorba doar de extrase.
Integral articolele pot fi citite – in arhiva – AICI.

-Multumesc autorului pentru acordul de a face publice aici imaginile (si extrasele din articolele sale).

#486180 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
braso - de adina.petre la: 29/09/2009 19:16:38
Inchide usa la italieni. :P

Si nu te sumpara pi mini, da salvez si ctesc intr-o zi cu creieri limpezi. Momentan inot printre hartii de tot soiu. :)
#486187 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de gabriela_o la: 29/09/2009 19:40:47
Eu le-am citit la vremea lor. Le-am folosit si ca material la clasa. Mai ales ca mi-am amintit de zicerile prin viu grai ale lui Marcel :)
Interesante ca studiu de caz pentru comunism si ca aducere aminte pentru cei ce au trait si au inceput a uita.
#486193 (raspuns la: #486180) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
gabi - de Knulp_2 la: 29/09/2009 20:12:28
"Interesante ca studiu de caz pentru comunism si ca aducere aminte pentru cei ce au trait si au inceput a uita. "...

ah, ce usor e sa dam vina pe o notiune. Comunismul e de vina. Capitalismul e de vina. Fascismul e de vina. Nazismul, crestinismul, islamismul etc.

Cand in fapt, oamenii sunt de vina. Atat toti impreuna cat si (mai important) fiecare in parte dintre cei implicati. :)
#486203 (raspuns la: #486193) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Knulp_2 - de gabriela_o la: 29/09/2009 20:22:42 Modificat la: 29/09/2009 20:23:09
Da, oamenii sunt de vina, evident. Si toate dictaturile sunt la fel. Iar in Cuba e vorba de mai multe dictaturi succesive, nu doar de aia comunista. Ziceam doar ca privind la ce e acolo ne putem aminti ce a fost si aici. Concluzia mea e insa ca ideologia respectiva e una pe care practica a facut-o odioasa. Prin oameni:)
#486207 (raspuns la: #486203) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
braso - de proletaru la: 29/09/2009 20:30:09
noi ii avem pe ai nostri,
http://blog.gardianul.ro/2009/09/17/eba-primul-discurs-vezi-film/
ca sa vezi cine ne reprezinta...
#486209 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
gabi - de Knulp_2 la: 29/09/2009 20:31:52
ideea mea ar fi ca ne prea grabim uneori sa ne disculpam, aruncand vina ori pe un singur om, sau pe un grup restrans de oameni, sau pe o ideologie, pe cand noi, oamenii in general suntem niste sfinti cu inimi de aur, dar din pacate cu totul si cu totul iresponsabili.

dar de fapt nu. E in natura noastra sa ne abuzam unii pe altii. Trist dar de ce nu am recunoaste.
#486210 (raspuns la: #486207) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
knulp_2 - de gabriela_o la: 29/09/2009 20:41:48
Eu nu ma disculp deloc. Desi cand am deschis eu ochii comunismul era acolo de mult.Si stiu exact ca orice dictatura se hraneste din spaimele si comoditatile fiecaruia dintre noi. Dar nu cred ca e in natura noastra se ne abuzam unii pe altii. Asta e mai degraba exceptia. Statul deoparte insa cand vedem un abuz cu speranta ca pe noi n-o sa ne atinga, asta mi se pare o problema.
#486212 (raspuns la: #486210) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:( - de thebrightside la: 30/09/2009 15:42:43
dureros.
#486366 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cuba / internet, bloguri & batai - de 1brasovean la: 13/11/2009 10:30:11 Modificat la: 13/11/2009 10:31:31
“Dimineaţa smulg cărămizile din pereţi ca să le vândă la negru cu trei pesos bucata. Ca o armată de furnici, săracii dezmembrează vechea fabrică dezafectată.
Publicitate
Copiii stau de pază la colţ, să nu vină poliţia. Pe insula noastră e la fel de greu să cumperi cărămizi, ciment sau oţel cum e să găseşti diamante. Distrugerea clădirilor e ceva banal. Există specialişti în recuperarea cărămizilor, oameni care ştiu să scoată faianţa intactă sau să extragă armătura. Din ele îşi construiesc case în ţara unde nimeni nu are voie legal să-şi facă o casă.”

Sursa: Yoani Sanchez, via revista presei online

---//---

Bloggerii din Cuba sunt practic necunoscuţi în restul lumii. Mai precis, erau, până acum câteva zile, când autoarea celui mai important blog din insulă a fost arestată şi bătută de poliţie. Ocazie cu care, cel puţin pe net, mitul “Cubei libere” a fost sfărâmat.
Sursa: Cuba, ţara în care netul este un privilegiu
#499513 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...