-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Despre o sobă de teracotă şi perpetuum mobile


de philo la: 10/10/2009 08:18:41
taguri: Salonul 
voteaza:
Sper ca n-am mai postat-o la Cafeneaua.com.. Cu atitea pseudonime nici nu mai stiu ce da si ce nu.
In fine. Iat-o.
@
Despre o sobă de teracotă şi perpetuum mobile
Aveam o sobă de lemne care urma să încălzeasca două camere căci era parte din peretele comun.
Chestia era ca soba nu ştia de sarcina asta.
Tare mai era frumoasă soba. Era acoperită cu nişte dale smălţuite de culoare albastră cu tot felul de desene în relief, iar înăuntru erau "şapte fumuri", adică un fel de labirint vertical cu şapte laturi, ca fumul să nu iese afară direct la hogeag fără să încălzească casa.
In fiecare an venea un zidar specialist şi desfacea soba ca să înlocuiasca cărămizile de şamot şi auzeam de la el chestii legate de termodinamică referitoare la nuş'ce coeficienti de reţinere a căldurii după ce se termina combustia lemnelor. Apropo de lemne. Tata le cumpara "particular" căci, fiind "independent", nu ni se dadeau bonuri de la stat. Independent de ce? Asta pentru că pe chestie de "depunere de acte" - asta era expresia de oprobiu folosită pentru nerecunoscătorii care ceruseră să plece "la Palestina" - tata fusese concediat de la Administratia Financiară şi lucra pe cont propriu ca contabil particular. Prea multe lemne nu reuşea să găsească, dar aveam nişte pături groase şi grele făcute din păr de capră. Să ieşi afară de sub păturile alea cerea muşchi, nu glumă, dar era cald.
Soba aceea mai avea şi un fel de zăvor la iesire, care putea fi închis nu înainte de vedeam că focul a mistuit toate lemnele şi cărbunii aveau o culoare roşietică-albastră. In felul acesta căldura nu mai ieşea afară pe hogeag, ci rămînea în sobă. Apropo, de meseria de coşar ati auzit? Mulţi din cei care au folosit un astfel de zăvor înainte de culcare, s-au trezit mai tîrziu de partea ailalta a curcubeului pe chestie de oxid de carbon.
Apropo, zidarul acela nu avea de lucru în timpul iernii şi "lucra" la un perpetuum mobile. Eu îi tot spuneam că dialectica comunistă înaintată - faţă de cea burghezo-moşierească, vezi bine - ne învată că aşa ceva nu este posibil, dar omul zîmbea cu superioritate şi-i dădea înainte. Dacă n-ar fi decedat la vîrsta de 90 de anişori, poate că ar fi reusit, cine ştie.
Intre timp începusei să cred că poate se poate realiza treaba şi cum tocmai învăţasem despre vasele capilare, mi-am facut rost de un tub subţire de sticlă curbat în partea superioară şi i-am cufundat capătul de jos într-o căldare cu apă. Socoteala era că apa va curge afară din capătul îndoit de sus şi va actiona o mica turbină. Chestia e că apa a urcat, ce-i drept, dar de ieşit nu a mai vrut să iese. Stiţi de ce? Nu? Lecţie pentru acasă.
Dar apropo de invenţii...
Un vecin a făcut o pălnie, adică o leică de vreun metru cub şi a umplut-o cu coji de seminţe de floarea soarelui luate din deşeurile fabricii de ulei din Iaşi. Cojile astea ieşeau din partea de jos a pălniei şi cădeau una cîte una pe un fel de farfurie de fontă în care vecinul pusese alcool aprins. Aţi prins poanta? Rezultatul e că tipul a caştigat bani frumosi vănzînd leici de astea tuturor vecinilor, dar noi n-am mai apucat să ne bucurăm de foloasele acestei invenţii căci am primit paşaportul şi am plecat într-o tară mai caldă.
Ca să vezi....
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (3):


philo - de INSULA ALTUIA la: 10/10/2009 17:50:35
am avut si eu in copilarie o soba de teracota dar nu cu sapte ci doar cu unul,si imi amintesc ca ai mei aveau un fel de tabla cu care obstructiona hornul:)

frumoasa,povestire si inventii faine:)
#489246 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Insula - de philo la: 10/10/2009 18:39:32
Pai chiar asa. Tabla aceea era zavorul.
#489262 (raspuns la: #489246) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
traiasca tehnica - de proletaru la: 10/10/2009 19:27:59
am retinut chestia cu termodinamica cosului de teracota.
imi trebuie calculul coeficientilor alora.
deja ma simt la munca.
#489274 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: