-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Credeti ca Herta Muller a meritat Premiul Nobel?


de nautilus la: 12/10/2009 19:30:17
rezumat: Au valoare operele sale din punct de vedere literar?
taguri: Herta Muller Salonul 
voteaza:
M-am gindit sa initiez un sondaj de internet pentru a-mi face o imagine cit de cit clara asupra scriitoarei Herta Muller. Cit de valoroase sunt cartile sale din punct de vedere literar. Este Herta o autoare de exceptie, scrie de o maniera deosebita, se ridica ea deasupra oricarui poet sau prozator roman? A citit cineva vreo compozitie de-a sa?

Credeti ca Herta Muller a meritat Premiul Nobel pentru Literatura?

SONDAJ ONLINE: http://sondaje.php0h.com/hertamuller.php
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (5):


Normal cand ceri o parere, argumentezi si povestesti mai intai ceea ce tie nu ti-a convenit... - de cosmacpan la: 12/10/2009 20:20:49
Citindu-ti Conferinta mi-am adus aminte de bancul acela cu milietieni care intr-o magazie bateau un biet iepure strigand: recumosti ca esti mistrrret?"
1.recunosc spasit ca nu am reusit sa citesc nimic de Herta Muller;
2.Marturisesc ca nu am caderea sa rascolesc decizia unei ACADEMII care de ani buni nu a cerut parerea nici unui sistem (de stranga sau de dreapta) cui sa acorde acel/acest premiu;
3.pentru a vedea cat sunt de valoroase cartile unui scriitor merita sa le citesti, sa incerci sa le intelegi indiferent de parerea mea sau a boshimanului ori a homeless-ului dintre cartoane...poate ca ea nu scrie pentru mine sau pentru tine...(iar pentru pareri cat de cat juste/autorizate??? intreaba critica de specialitate);
4."Cit de valoroase sunt cartile sale din punct de vedere literar" - incearca un sondaj de opinie in Germanie in Suedia si in celelalte douazeci de tari unde a fost tradusa...
5."Este Herta o autoare de exceptie, scrie de o maniera deosebita, se ridica ea deasupra oricarui poet sau prozator roman? "
trebuie sa inteleg ca daca Academie Suediei a fost cumparata cu bani grei de Herta Muller, acest lucru nu si-l permite orice geniu? Romania este o tara cu demnitatea, valentele si potentialul ei (iar Herta Myuller nu a negat niciodata ca s-a nascut si s-a format in Romania asa cum pretinde urmasa Domnului Ionesco) dar Romania nu este "axix mundi" nu este confluenta "celor patru rauri" si nici Gangele nu trece pe aici...deci putin respect pentru celelte 193 de tari=natiuni traitoare pe culoarele Unesco-ului
6."A citit cineva vreo compozitie de-a sa? " = dar tu Nautilus ai citit? si daca da, ce impresie ti-a lasat...
7."Credeti ca Herta Muller a meritat Premiul Nobel pentru Literatura? " nu stiu daca Herta Muller a meritat acest premiu dar cu siguranta ca atunci cand tu Nautilus ca un Brav Mecena vei institui un premiu pentru cea mai BUNA creatie literara (poezie, proze samd) vom vedea pe firmamentul mondial nume inscrise cu litere de foc...

PS daca ma intrebai despre gustul tartinelor pregatite de sotia mea sau de fetele mele puteam sa spun clar si raspicat ca mie imi plac indiferent de ce spun musafirii...
#489887 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pustiulica - de proletaru la: 12/10/2009 20:26:41
"M-am gindit sa initiez un sondaj de internet pentru a-mi face o imagine cit de cit clara asupra scriitoarei Herta Muller. [...]" - daca ai gandit asta cu propriul cap, prost cap ai avut.

Imagine asupra scriitoarei iti faci citindu-i cartile dar am uitat ca tu esti din tagma copy/paste...

"[...]Cit de valoroase sunt cartile sale din punct de vedere literar. Este Herta o autoare de exceptie, scrie de o maniera deosebita, se ridica ea deasupra oricarui poet sau prozator roman? A citit cineva vreo compozitie de-a sa?
Credeti ca Herta Muller a meritat Premiul Nobel pentru Literatura?"

intrebari de retard!
intai invata sa citesti apoi vino cu o idee.
cu siguranta nu ai mai pune intrebari idioate!
pana una alta, ia-ti lopatelele de aici.
#489894 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nautilus la: 12/10/2009 22:54:27
Eu nu cunosc Limba Germana si nici macar in Romana nu as putea aprecia daca un scriitor este un mare talent sau nu.

Raspundeti-mi la o intrebare. Un pictor care copiaza perfect tablouri de Tzitian este obligatoriu un titan al artei ca maestrul renascentist?

Pentru un necunoscator este foarte greu de evaluat talentul unui scriitor deoarece trebuie sa cunosti foarte multa literatura.

Ca ai criticat comunismul, asta nu are nimic original in sine. Repet intrebarea: "Modul in care scrie Herta Muller are vreun dram de originalitate, aduce ceva nou nemaiintilnit in peisajul literar?"

Spune parerea ta personala si lasa-i pe academicienii care au decernat premiul, ca ei pot fi foarte bine comandati sa dea Nobelul la unul sau la altul?
#490011 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nu stiu - de chelucupar la: 13/10/2009 09:41:30
Nu pot zice ca a meritat sau nu pentru ca abia acum, cand a castigat premiul nobel, aud si eu prima oara de ea.
Acuma na, poate tu de fapt te gandestii ca erau altii mai buni ca ea care ar fi meritat. Asa, o teorie a conspiratiei din care sa reiasa ca de fapt comisia de nobel acorda premiile pe criterii nu tocmai "oneste". S-ar putea fi extrem de adevarat, tinand cont ca in 1954 (parca) premiul pt literatura a fost castigat de Winston Churchill. Astia care castiga premiul nobel sunt scriitori mari. Insa nu sunt cu totii mamuti ai literaturii. Nu-s toti Dostoievski, nu toti ajung clasici ai literaturii universale. Unii sunt cu adevarat uitati dupa ceva vreme. Sau mai degraba nu mai sunt cititi, pentru ca e greu sa uiti pe cineva care a luat premiul Nobel. Ramane in istorie, asta e sigur.
Sper ca ti-am raspuns intr-un fel la intrebare.
#490107 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nautilus - de zaraza sc la: 13/10/2009 14:05:15
Pentru un necunoscator este foarte greu de evaluat talentul unui scriitor deoarece trebuie sa cunosti foarte multa literatura.

Parerea mea e ca nu e nevoie stringenta de asta. Pur si simplu citesti o carte si vezi ce simti. La multi functioneaza si "busola" asta. Apoi te mai orientezi si dupa critici.

Uite ca eu am mai auzit de ea, nu stiu unde, nu stiu cand. Dar am prostul obicei sa tin minte numele proprii, ca astfel sa imi "sune" apoi, cunoscut.

Cel mai bine e sa citesti si sa vezi cum ti se pare. Daca intr-adevar te intereseaza problema. Apoi compari ce ai citit cu ce spun criticii.

#490203 (raspuns la: #490011) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...