-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Tara lui "Asta e..."


de Axel la: 20/09/2004 16:07:00
modificat la: 26/09/2004 14:07:21
voteaza:
- Bai, nu se mai poate trai…preturi mari, salarii mici…toate e scumpe…!
- …m-as in guvernu’ ma-sii, ca era mai bine pe vremea lu’ Ceasca…!
- Asa e ba, ce dracu sa-i faci…?
- Asta e…

Asta e… Sintagma definitorie a romanilor traitori in Romania in Anno Domini 2004. Asta e…
Cliseu: resemnarea ciobanului mioritic.
Non-cliseu: timpenie, cretinism patologic sau ce?

O auzi rostita la birouri, in autobuze, in circiumi, in familie…peste tot, in orice situatie, asta e-ul parafeaza sfirsitul discutiei, puncteaza dramatic sentimentul neputintei si da startul pentru abordarea unor subiecte usurele, de bulevard, ce nu necesita elaborarea unei solutii.
Neputinta?? Sau indolenta? Sau lene? Sau constientizarea propriei non-valori?
Sint romanii non-valori? Sint romanii ciobani mioritici conversindu-se filozofic cu o oaie timpita, asteptind pur si simplu sa le cada tavanul in cap?
De unde resemnarea asta? De unde neputinta asta care a invadat fiecare ungher al constiintei de sine?
Sintem capabili sa vorbim exhibind maniere de doctori despre gafele nu-stiu-carui jucator de fotbal pe teren, polemizind cu un fanatism demn de o cauza mai buna; sintem in stare sa facem pseudo-analize economico-financiar-politice si aprecieri de un semidoctism cretinoid asupra viitorului tarii; sintem capabili sa iesim din cind in cind la vreun miting unde sa ascultam plictisiti cite un orator sui generis pentru care acordul subiectului cu predicatul e o chestie total abisala; sintem capabili sa punem ceea ce ne doare pe versuri si sa le zbieram gijiit in fata cladirii guvernului, hahaind ca idiotii la cite o strigatura de un umor gaunos, de mahala; …si mai sintem in stare de multe altele:
- sintem in stare sa ne inchinam cucernic-habotnic atunci cind trecem prin fata unei biserici dar nu uitam sa-l f…em in gura si in mortii ma-sii pe pietonul ala care se mocaie pe verdele lui;
- sintem in stare sa urlam ca apucatii la amaritul care trece cu caruciorul cu cartoane culese din gunoi si scapa cite unul in fata ferestrei noastre, dar nu uitam sa golim grijulii scrumiera masinii pe linga cite o bordura si sa azvirlim in scirba sticla de plastic golita, prin geam, in mijlocul bulevardului;
- sintem in stare sa-l lasam pe Pichi, dragul de el, sa pise roata masinii vecinului dar facem icter negru de oftica atunci cind vecinul ne atrage atentia ca masina e proprietate particulara si gestul lui “Pichi-dragul-de-el” echivaleaza cu depunerea unui rahat pe presul de la intrarea in apartament;
- sintem in stare sa-l inundam pe vecinul de sub noi, iar cind vine la usa cu un instalator sa-l injuram de mama ca de ce se baga in casa noastra;

Sintem in stare de multe si nu sintem in stare de nimic. Nu sintem in stare sa ne luam destinul in propriile miini, nu sintem in stare sa realizam ca toti aia ‘de sus’ care ne fura traiesc DATORITA NOUA, si ca daca am vrea, I-am putea da jos intr-o luna, intr-o singura luna! dar nu vrem. Sau nu putem. Sau si una si alta, dar n-o recunoastem decit pe prima. Pentru ca sintem lasi. Pentru ca la noi s-a inventat proverbul “Capul ce se pleaca, sabia nu-l taie”…chintesenta milenara a lasitatii congenitale a poporului roman.
Popor de lasi, care nu are curaj decit sa loveasca in cel cazut. Popor de prosti, pe care il ademenesti cu un talcsou si cu o surprizesurprize si cu o iartama si cu o dindragoste si cu o samoaradujmaniimei si cu un copiluminune si cu o…si …si…

Doamne Dumnezeule, cred ca atunci cind ne-ai creat – daca Tu ne-ai creat – ai avut o zi tare proasta.

---------------------------------------

"Create each day anew by clothing yourself with heaven and earth, bathing yourself with wisdom and love, and placing yourself in the heart of Mother Nature."

-- O-Sensei Morihei Ueshiba --
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (6):


Nu mai fi asa suparat! - de Hypatia la: 05/10/2004 20:38:20
Cand am intrat eu in Cafenea, gandeam ca romanul e om de treba care merita respect si loc de cinste intre neamuri. ca nu vedeam toate neajunsurile pe care le-ai insirat. dar nu dupa mult timp, am ajuns la concluzia ca cel mai adesea meritam sa ne fie rusine de ceea ce am ajuns.
Zici ca am putea schimba ceva? Pai ar trebui sa incepem cu noi insine. oare de cate ori nu ne propunem noi asta? Si de cate ori nu amanam tot noi, pentru a doua zi?
Cu un timp in urma, imi faceam sperante de schimbare, dar acum nu stiu daca meritam ceva mai bun. Acum nu-mi mai pun nadejdea in oameni. Ci ma gandesc si nadajduiesc ca daca e ceva de capul unora dintre noi, Dumnezeu ne va da ceva mai bun. Vom putea duce?
Habar n-am. Dar orice-ar fi, Dumnezeu ne lasa in ceea ce meritam. Avem conducatorii pe care ii meritam, avem legile pe care le meritam, birocratia si toate celalalte, caci romanul suporta si duce la greu. N-a fost o viata iobag? Sa mai suporte! Pana i-o veni mintea la cap si s- o mai da si el cu normalitatea.
Hypatia
#24269 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mintea la cap...? - de Axel la: 07/10/2004 17:18:21
Care minte, Hypatia? Si nu stiu daca e nevoie de comentarii suplimentare, dar o sa le fac, totusi, luind ca exemplu chiar acest forum.

L-am parcurs cu atentie, am citit 90% din textele publicate si am ajuns la concluzia ca pina si aici, polemica de dragul polemicii e la mare cinste. Ne contrazicem de dragul de a o face, multumindu-ne cu un "esti timpit, ba!" in loc de argumente sau, daca argumentam, nu o facem in cunostinta de cauza.

De fapt, polemicile noastre aduc cu acele conversatii cu baietii la o bere - ma refer aici la discutiile pe teme pur speculative, nu la interviurile cu personalitati - in care, dupa ce-ti expui o teorie, replica, in majoritatea cazurilor incepe cu "Nu, dar..." sau "Sa-ti spun eu cum e..." si continua cu insiruirea ideilor proprii, fara o contra-argumentare bazata pe fapte concrete si/sau logica.

Si am mai observat ceva interesant in conferintele unde este invitata o personalitate. Atunci cind cineva indrazneste sa critice o pozitie a respectivului invitat, e asaltat de mesaje dintre care cele mai blinde sint la marginea ofensei, si asta doar pentru ca si-a permis sa nu fie de acord cu sus-amintita pozitie.

Sa deducem de-aici ca exista in noi o gena a cultului personalitatii? Riposte de genul "Bine ca esti tu mai bun, bai...!" scrise cu aproape dezgust - si inspaimintator e ca dezgustul pare sincer - abunda pe toate forumurile romanesti.


Ce naiba se intimpla cu noi? De unde si de ce atitudinea asta de "Da tu cine esti, ma, ca n-am auzit de tine...?" scuipata printre buze, dispretul abia mascat fata de oameni pe care nu ii cunoastem, imboldul de a contrazice, de a contrazice doar ca sa spunem si noi ceva, sa ne vedem numele acolo...crezi ca asta tine de acea "minte la cap"?


Probabil ca voi fi lapidat pentru ce o sa spun acum: cei mai scirbosi si ticalosi romani pe care i-am intilnit au fost cei din comunitatile din alte tari. Nu, nu...evident ca nu toti sint asa, nici macar o mare parte, probabil, dar sint. Si pe ei ii vezi prima data, pentru au grija sa iasa in evidenta. Pai daca dupa ani de zile traiti "dincolo" nu au invatat ce-i aia comportare civilizata, ce naiba sa mai ceri celor de-aici?

Nu dispretuiesc pe nimeni si nu am idei preconcepute dar cind vad asemenea lucruri, cind vad ca acum, in 2004, in plina era a informatiei, cu deschidere inspre lume, in tara asta amarita traiesc atit de multi al caror reper temporal ar fi trebuit sa fie Evul mediu timpuriu...


Sa incepem cu noi insine...da, ai dreptate, dar cine sint acei "noi insine"? Crezi ca daca tu, eu si atitia altii sintem in stare sa mergem cu o hirtie de inghetata in mina kilometri intregi doar pentru ca nu gasim un cos de gunoi, asta inseamna neaparat ca cei multi vor urma exemplul asta? Si apoi, de ce nu gasim un cos de gunoi?

probabil ca o sa spui "Bine bine, dar ce dracu divagheaza asta, despre cosuri de gunoi si inghetate?" De-aici incepe. Pustiul care scrijeleste o banca cu "gygy+geny=love" va fi probabil adultul care isi va arunca gunoiul pe geam sau va adormi, beat mort, in vreun sant, scaldat in propria voma...asta daca nu va avea puterea sa ajunga acasa si sa-si ia nevasta la omor. Extrapoleaza putin si vei vedea unde ajungi. Cum, unde?

In Romania anului 2004...


Si da, zic ca am putea schimba ceva, si anume tot sistemul asta putred, printr-o simpla greva generala fiscala...------------------------------------------


"Create each day anew by clothing yourself with heaven and earth, bathing yourself with wisdom and love, and placing yourself in the heart of Mother Nature."
-- O-Sensei Morihei Ueshiba --
#24420 (raspuns la: #24269) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Popor de sclavi - de AlexM la: 09/10/2004 09:12:30
nu convine nimanui poate o astfel de denumire dar ma intreb cat adevar este in ea. Din cat stim, iobagii , robii pamantului erau denumiti in Moldova si in Tseara Româneascã "rumâni". Acest cuvânt are aceasi evolutie fonetica pe care termenul "romanus" o are in limba româna, denumirea pe care ne-o dam noi insine. Rumâni.
Lingvistii nostrii au explicat cu mare mandrie trecerea lui romanus la rumân pentru a arata mareata origine a noastra ca popor. Tot aceiasi lingvisti au mari probleme in a explica evolutia semantica a notiunii de "rumân", de om legat de pãmântul altuia, de notiunea de sclav de fapt.
Undeva s-a intamplat ceva, s-a intamplat ceva ce inca nu am aflat. Pentru etnogeneza noastra, atat shcoala româneascã, adepta continuitatii milenare pe plaiurile Daciei cat si scoala Roselariana care ne considera emigranti tarzii la Nord de Dunare, amandoua shcolile au un punct comun. Ei ne considera ca fiind urmasii bastinasilor (nord sau sud Dunareni), bashtinasi romanizati si amestecati cu tot ce a venit de-a lungul timpului peste noi, noi veniti care dintr-un motiv sau altul ne-au placut sau au fost nevoiti sa ramana cu noi -poate doar o dorinta/necesitate temporara- si pana la urma, s-au contopit, devenind si ei o parte componenta din ceea ce sintem noi.
Românii? Daca intradevar este ceva adevarat in etnogeneza noastra, atunci ce sintem? Sintem o mare coliva. O coliva de grâu dacic, fiarta in apa Imperiului Roman, mestecata cu facaletul slav, pusa intr-o farfurie purtata la oblancul seii de niste migratori huni, avari, cumani, pecengi, data cu zahar unguresc si peste care , spre sfarshitul formarii sale, s-au pus 5 bomboane turcesti intr-o forma de cruce greceasco-bizantina.
Poate intelegand si acceptand modul in care ne-am format, intelegem si de ce sintem asa. Undeva in adancurile noastre am ramas acelasi vechi popor de sclavi. Acel grau dacic ramas fara cap, fierti in ceaonul numit latinitate, condusi de slavi si asa mai departe.... pana la crucea bizantina.... mda....

Cu stima,

AlexM
#24534 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Tara lui "Asta e..." - de rvaladin la: 12/10/2004 10:35:28
Cum sa-ti spun eu tie, ca sa ma intelegi, ca te inteleg?!
Ai perfecta dreptate. ASTA E!!!!
#24792 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Dupa o saptamana - de Hypatia la: 14/10/2004 16:39:45
in care am schimbat ceteva vorbe intre noi, iti spun ceva in legatura cu mintea care trebuie sa urce la cap: romanul nu-i pros, ci-i indobitocit. Pentru prima oara sunt de acord cu AlexM.
Romanul nu-i incapabil, dar cel mai adesea e lenes, se multumeste cu putin, nu are spirit civic (din lene, adica e mai "cuminte asa", sa stea de-o parte, atitudine care duce la indiferenta pe care tu o descrii), nu are principii. Care minte, ma intrebi?
Uite care, principiile! Sa traiasca tot romanul dupa niste principii sau macar pe cele crestine, caci romanul e in genere crestin, sa le respecte!
Imi doresc sa fie si aceasta profetia care se implineste. Teoria spune ca se poate. Sa dea Domnul!
Hypatia
#25072 (raspuns la: #24420) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
principiile - de AlexM la: 14/10/2004 17:12:02
Hypatia zise:

"Sa traiasca tot romanul dupa niste principii sau macar pe cele crestine, caci romanul e in genere crestin, sa le respecte!"

pai aparent de aia sintem asa pentru ca sintem prea buni crestini si mult prea toleranti, chit ca unii vor sa ne inoculeze ca nu am fi asa.

"Lasa-l sa traiasca si el", "sa manance si el o paine in tara româneasca", "unde mananca doi, mananca si al treilea", " ca e si el omul lui Dumnezeu" s a m d. Acest fond de "intelepciune populara" denota de fapt cat de toleranti sintem si cat de pashnici de altfel. Sau denota cat de lenesi suntem ca sa facem ceva. Sau ca ne doare in cot de ce fac altii ca atare "lasa-l sa faca".
Este un lucru recunoscut de toata lumea ca in genere românii ca indivizi au un potential bun si ca pot face lucruri bune si bine acolo unde se duc, in societatile in care aleg sa traiasca. Problema apare de fapt acasa la noi. Si asta din cauza ca românul nu s-a nascut numai poet. Dar el s-a nascut si sef. Ori asta se vede la el acasa. Acolo unde se duce, el se supune regulilor care le gaseste, se adapteaza, invata sa traiasca in societatea respectiva dupa regulile ei ( si nu cum altii care vin pe la români si cauta sa le impuna regulile lor). Ca atare in societatea gasita, el nu arata ca e sef ci el se straduieste sa ajunga sef daca se poate. Acasa la el insa nu mai se straduieste. Ca el e sef din nastere. Si cum toti sint sefi, toti au ceva de spus. Si fiecare are dreptate. Ca asa e seful. Si nimeni nu munceste. Ca asa e seful. Nici o mirare ca la noi acasa nu prea facuram mare lucru.Ca santem sefi. Si nu dam nimanui socoteala, nu? Ca asa e seful. Partea proasta este ca nu mai e nimeni care sa faca pantofii pentru ca toti sintem sefi. Ca atare nu mai umblam cu pantofi. Umblam desculti. Doar seful e sef si in pielea goala, nu? Unde ar fi problema? Poti sa-i faci ceva? Deocamdata nu prea. Sau cel putin nu la el acasa. Pentru ca acolo ... asta e, acolo-i sef:-)


AlexM


#25075 (raspuns la: #25072) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...