-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Pasiune ...sau iubire?


de Suffi la: 18/10/2009 11:26:34
rezumat: Despre munti, viata si iubiri
taguri: La_o_cafea 
voteaza:
Frumuseţe, fascinaţie, pasiune şi iubireAm părăsit Clujul cu mare bucurie şi emoţie. Am lăsat în urmă multe lucruri frumoase, unele terminate, altele într-o altă stare, gândindu-mă că fiecare evadare din cotidian e un pas mare înainte. Că viaţa e frumoasă şi plină de surprize.
Îmi amintesc cu plăcere de bucuria copiilor, de curiozitatea lor, mai ales de faimoasele întrebări; „De ce?” sau „Cum?”. Până la urmă nu asta înseamnă să fii copil, să te bucuri de lucruri pe care nu le-ai mai întâlnit, pe care vrei să le descoperi, care ţi se par interesante, frumoase, îţi atrag atenţia. Pentru fiecare copil, şi de asemenea pentru fiecare din noi, există ceva frumos, ceva diferit care ne farmecă, care nu ne dă linişte, care ne determină să mergem înainte, să aflăm.
Îmi amintesc cum mergeam în munţi, cu câtă febrilitate mă pregăteam, cum pregăteam rucsacul şi cum mă uitam pe hartă, cum aşteptam ziua Z. Cum respiram, inspiram, aerul răcoros de munte, cum aceasta mă scotea din cotidian. Ce efort depuneam ca să rămân pe potecă, cum muntele mă provoca şi fiecare pas era un efort şi o bucurie în acelaşi timp. Era o călătorie în care am cunoscut muntele şi pe mine însumi. Aşa e viaţa, o călătorie în care o descoperi pe ea şi pe tine. O călătorie spre sine. Sunt foarte fericit că nu mi s-a întâmplat niciodată ca muntele să se trezească la viaţă şi să mă întrebe aspru „ce vrei?”. Nici muntele şi nici viaţa nu procedează aşa. Că muntele a avut toane, asta e firesc, se mai întâmplă. Pe munte când e senin, când e furtună.
E adevărat, pe munte regulile sunt destul de clare, în viaţă nu. De aceea e mai interesant şi mai provocator să descoperi viaţa. Riscul e mult mai mare, însă şi bucuria e pe măsură.
Muntele te captivează, treptat se naşte o chemare de a fi aproape de el, simţi o bucurie de al descoperi, simţi de asemenea respect. Tu eşti tu, iar ele e el, suntem foarte diferiţi de munte, însă coexistăm, şi permanent când eşti în ascensiune, când te apropii de el înveţi, descoperi reguli noi. Te îmbogăţeşti. Nu mi-a fost niciodată teamă într-atât încât să renunţ la bucuria dezvăluirii, însă nici nu m-am aventurat în locuri complet străine, total neprimitoare, pentru care nu am fost pregătit. Ştiu, sunt reguli simple. Dacă nu te pricepi, nu te amesteci. Nu rezolvi nimic.
Şi uite aşa, ajungem de la frumuseţe la chemare. Chemarea e mai mult decât o curiozitate de copil. Muntele te-a impregant cu frumuseţea lui, simţi o bucurie să fi în preajma lui, deşi, ca să fim sinceri, nu-l cunoşti, însă ai vrea să-l cunoşti. Nu ştii cum să procedezi. Respectul e permanent prezent. Lucrurile sunt liniştite, nu eşti decis cum să procedezi, însă îţi baţi capul. Cauţi o soluţie convenabilă şi lui şi ţie, şi o încerci. Cauţi o potecă. Nu ştii care e cea mai potrivită. O alegi oarecum pe ghicite. Vrei să te împrieteneşti cu el.
Şi brusc, muntele se trezeşte la viaţă, se încruntă la tine, ploi furtuni, te ascunzi în cortul tău, speri să treacă furtuna. Însă anotimpul e ploios. Te-ai supărat şi tu. Te-ai îndârjit. Ai decis, nu renunţi, nu pleci. Deja e fascinaţie, chiar mai mult, pasiune, încăpăţânare. Deja e nesănătos. Imediat îţi dai seama că nu procedezi înţelept. Nu te simţi nici tu bine, oricum muntelui n-ai ce-i face. Totul era simplu. Ce s-a întâmplat? Nu înţelegi. Muntele nu-ţi va da un răspuns, nu ştie decât să tacă. Uneori e senin, alteori furtună, însă de câte ori vrei s-o porneşti la drum, e vreme neprimitoare. Deja nu-ţi mai place nici ţie. Aşa că te-ai decis, renunţi. Să renunţi la ce? La ceva banal, a-l cunoaşte.
Îţi aduni cortul şi te pregăteşti să pleci. Îl mai provoci o ultimă dată, şi spui ce ai de spus, spui ce simţi. Că iubeşti viaţa, muntele, că nu e nimic rău în a-l descoperi. Că vrei doar să-l cunoşti. Că pentru tine muntele e important, înseamnă ceva.
O nouă ploaie.
Aşa e viaţa. Sunt munţi şi munţi. Drumul tău e altul. Însă pe acest munte îl cunoşti prin experienţă directă. Până la urmă ai obţinut ce-ai vrut. Acum îl cunoşti într-un anumit mod. Ştii ce fel de munte e. Un munte ale cărui reguli nu le cunoşti şi poate că nici nu vrei să le înveţi. Cel mai bine e să-ţi iei rămas bun definitiv. N-ai de unde să ştii dacă te mai întorci. Nu rămâi cu iluzia că te vei mai întoarce. Viaţa îţi oferă şi alte lucruri interesante.
În viaţă, fiecare provocare poate fi muntele tău sau nu, n-ai de unde ştii dinainte. Dacă simţi o chemare atunci vei încerca, cu respect, cu grijă, însă vei încerca. Follow your dream. Dacă n-aş fi învăţat să urc pe munte de când eram copil, cred că şi azi îmi citeam cărţile din bibliotecă, aceleaşi cărţi, poate nu renunţam nici la stupidele jocuri electronice. Ca să nu mai zic de altele..... Cred că ajunge despre munţi. Munţii cu munţii şi noi cu viaţa şi provocările noastre. Sunt la fel de interesante. Când iubeşti viaţa, iubeşti orice provocare. Ea face parte din viaţă, tu faci parte din viaţă. Suntem unul şi acelaşi lucru, viaţă pură. Verbul dominant rămâne „a trăi”.

Krishnamurti:
Meditation means understanding together, not separately, of Living, Love and Death.


Eu spun că abia atunci ştii ce e importat în viaţă, ce e esenţial, abia atunci poţi afla ce îţi lipseşte şi ce te face fericit. Abia atunci descoperi miezul vieţii, iubirea.
Când am fost confruntat cu moartea, când am realizat că odată şi odată le las în urmă pe toate, bune, rele, frumoase, urâte, femei iubite sau alte persoane, şi am înţeles că nimeni nu mă poate salva de acest final, am descoperit că viaţa pe care o trăim e un veşnic rămas bun, nu ştii niciodată când va trebui să pleci. Am aflat că oricâte visuri aş avea, la momentul decisiv, va trebui să renunţ la ele, va trebui să renunţ la mine însumi. Am plâns cu disperare. De aceea viaţa are ceva din melancolia despărţirii şi setea de a profita de fiecare clipă de acum, ceea ce uni ar putea-o percepe ca egoism. Aşa am început să iubesc cu sete, prima dată viaţa mea, apoi să o respect pe a celorlalţi. Şi ei sunt în aceiaşi situaţie. Că realizează sau nu, aceasta e cu totul altă problemă. Mai devreme sau mai târziu vor afla. Ideea e să fie pregătiţi, vor trece printr-o mare transformare. Va durea. În spiritualitate, această transformare se numeşte „moartea egoului” sau în creştinism „să mori în trup şi să te înalţi în spirit”.
Dacă tot va trebui să renunţi, atunci de ce să te ataşezi? Nu mai bine să mori în fiecare zi câte un pic, decât dintr-o dată. Se vorbeşte de a fi detaşat. E foarte greu să fi detaşat, eşti în pericol permanent să fi indiferent. Când îţi dispare sensibilitatea, nu mai eşti detaşat, eşti indiferent. E un fel de nihilism. După mine potopul. Aici e arta, să păstrezi echilibrul, să reuşeşti să fi detaşat fără a fi indiferent. Mie personal îmi e foarte greu. Prefer să risc să fiu ataşat decât să risc să fiu indiferent. Împotriva ataşamentului poţi lupta, împotriva indiferenţei cum să lupţi? Indiferenţa înseamnă somn. Lipsa de implicare e primul semn al indiferenţei. Nefiind implicat nu vei avea niciodată ocazia să poţi renunţa la ceva. Nu se va întâmpla pentru că nu vei avea la ce să renunţi, nimic nu te atinge, nimic nu te marchează. Când eşti prea schimbător, calculat, eziţi şi nu ei decizii riscante, n-apucă să se lipească nimic de tine. Treci „ca gâsca prin apă” prin viaţă. Nu ţi se va întâmpla nimic deosebit, nu vei putea fi marcat. Eu n-am stat să aleg, am luat decizii bune sau proaste, nu contează. Dacă au fost proaste am luptat până le-am corectat. În final s-a dovedit că şi deciziile proaste au fost câştigătoare. În cu totul alt sens decât m-am aşteptat.
Până la urmă fiecare decizie pe care o iei trebuie să ţină cont de cele trei verbe, în raport cu tine şi în raport cu ceilalţi. E dificil, însă e înălţător. La început se lasă cu durere sau lacrimi. Şi când ai renunţat cu totul la tine eşti altcineva. Eşti tu, cel adevărat, cel autentic. Te mişti în virtutea propriei tale naturi. Fără nici o mască, şi dacă o ai, o porţi cu un scop bine definit. De aici încolo nu îmi mai permit să vorbesc. Nu cred că am ajuns aşa departe, ... poate cândva.
Încă ceva şi ar trebui să închei. Mi-a plăcut o analogie.
„Diferenţa dintre animal şi om e următoarea: animalul îmbătrâneşte, omul creşte şi îmbătrâneşte.”
Animalul e static interior, omul de dezvoltă până în ultima clipă. Cred că e esenţial să îţi permiţi să creşti, altfel cu timpul plictiseala îşi va pune amprenta pe viaţa fiecăruia dintre noi.
Nu vreau să fiu moralist, nu sunt în situaţia în care să mă dau rotund, însă îmi pun întrebări; „De ce?” şi „Cum?” sau „Pentru ce m-am născut?” şi „Care e rolul meu în această Viaţă?”. Zilnic am crezut că am găsit răspunsul şi de fiecare dată m-am înşelat. Până când? ... Contează?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (9):


suffi - de proletaru la: 18/10/2009 13:31:30 Modificat la: 18/10/2009 13:33:14
e scris pe romaneste si denota o abilitate de a aseza cuvintele dar nu e suficient ca sa devina scriere.

scuze dar la jumatate am cedat nervos.
mult prea multe intortocheli si scarpinari pentru o idee extrem de simpla. mai bine descriai peisajul sau puneai o poza frumoasa.
se pare ca nu iesi des pe munte.
mi-a lasat o impresie nevrotica.
ma gandesc ca ai vorbit tot timpul drumului...
nu vad nici frumuseţe, fascinaţie, pasiune şi nici iubire. e un subiect cu trancaneala 11 desi nici acolo nu se toaca atatea cuvinte in asa spatiu mic.
#492177 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de maan la: 18/10/2009 13:33:52
man, nu am nimic cu adevarurile din text.
doar intreb: de ce-ai scris ce-ai scris?
#492178 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
imi place comentariul - de Suffi la: 18/10/2009 14:03:56
Mi-a placut comentariul, e provocator chiar daca nu l-am "inghitit" prea usor.
Pe munte merg des... si nu am dorit sa descriu un peisaj. Mai degraba, am inercat sa fac o analogie intre relatii, om-munte, om-viata, om-om...au ceva in comun...poate ca nu mi-a reusit asa cum m-am asteptat. Oricum ... savurez confruntarea, si apreciz comentariul.
#492189 (raspuns la: #492177) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de modigliani la: 18/10/2009 16:22:55
ba eo exact cu adevarurile alea am o problema
is citite, vazute la altii si invidiate
si prezentate ca da bine
#492242 (raspuns la: #492178) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Suffi la: 18/10/2009 16:39:12
ai perfecta dreptate...adevarurile imprumutate de la altii sunt periculoase. Nu poti afla ce si cum decat verificand...insa nu avem timp sa verificam totul si nu putem repeta drumul altuia...asa ca ne trezim ca descoperim propria noastra realitate...ceea ce mi se pare minunat.
#492243 (raspuns la: #492242) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de 1brasovean la: 18/10/2009 16:49:57
daca-i despre fericire zicerea, nu rezultatul final pare a fi mereu si rezultatul bun/ stabil. uneori poate fi drumul/ calea spre.

din ce-ai scris mi se pare ca ai complicalizat cam prea mult:) - dar si asta-i apreciere subiectiva -ca si fericirea-, cum altfel?
#492245 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de maan la: 18/10/2009 16:58:30
ci io de aia intrebam...
#492248 (raspuns la: #492242) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Suffi la: 18/10/2009 18:01:08
Ca am complicat lucrurile...tot ce se poate...unii suntem mai simpli, altii mai complicati...
Mai important, cred, e sa ne descurcam cu noi insine, iar fiecare din noi o face altfel...senzorial, cerebral, intuitiv... nu s-au impus limite pentru aceasta.
#492264 (raspuns la: #492245) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Baby Mititelu la: 18/10/2009 20:58:35
Rolul tau in viata asta este de om, pur si simplu. Cu tot ce inseamna sa fii om, ai scris bine tu. Iti pui intrebari, deci existi. :)
#492382 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...