-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Reteta de mititei de la Carul cu Bere - Bucuresti, 1920


de cosmacpan la: 27/10/2009 12:16:14
rezumat: pentru pofticiosi ca mine numai bine inainte de pranz...
taguri: Diverse 
voteaza:
Onorate Domnule Ofiţer!

Pentru căci fiecare vizită a Domniei voastre, ca şi cu 20 ani în urmă cele ale tatălui Domniei voastre, dimpreună cu cinstitul Conu Iancu Caragiale este, pe lângă onoare, şi un deosebit eveniment pentru localul nostru, vroiesc să dau la rându-mi dovadă de cavalerism, împărtăşindu-vă la dorinţa onoratei Dumneavoastră soţii, Doamna Măriuţa Baciu, reţetarul de preparare ai mititeilor noştri, care, după cum bine ştiţi sunt cei mai lăudaţi din tot Bucureştiul.
Astfel dau dovadă de încredere în Domnia voastră spre a nu trăda nicidecum secretul delicioşilor noştri mititei, secret pe care la rândul meu l-am primit de la marele Maestru Gastronom D-l Tică Preoteanu, antemergătoriul meu la conducerea bucătăriei Carului.
Adresez aceieaşi rugăciune şi onoratei Dumneavoastră soţii, Doamnei Măriuţa, celei mai desăvârşite amfitrioane pe care sunt bucuros să o fi cunoscut.. Perfecţiunea seratelor de cină din casa Domniilor voastre, la care, mulţumesc lui Dumnezeu, am fost poftit, mi-au determinat hotărârea să va divulg taina celui mai de preţ preparat culinar care ne cinsteşte numele în capitală, în ţara întreagă şi în străinătate.
Mititeii sunt un produs culinar din carne de vită, în stare finită de şapte până la opt centimetri şi la o grosime de cam trei centimetri, ce se servesc ori ca o gustare între mese la o halbă de bere, ori ca entrée, ori ca fel de mâncare de sine stătătoare. Ei îşi au
originea în Balkan, provenind din Serbia, dar se întâlnesc şi în Grecia şi Turcia, de unde au fost preluaţi de bucătăria românească. Cum le spune şi
numele, sunt nişte rulouri mici, fiind şi numiţi astfel: mici, în Regat, din carne cu mirodenii, având menirea să încânte gustul mesenilor. Se servesc numai proaspăt prăjiţi pe grătar de jar fie cu tacâm, ori la scobitoare sub formă de gustare..
Se ia cărniţă de vacă de la gât, fără a se îndepărta grăsimea şi se dă de două ori prin maşină, pentru a se mărunţi cât mai bine şi cât mai uniform. Dacă va fi carnea prea slabă, se va adăuga ceva seu de vacă sau din lipsa acestuia chiar de oaie, ca la 100 până la 150 de grame pe fiecare kilogram cântărit de carne. Nu se va lua în nici un caz slăninuţă, costiţă sau carne de porc, care nu fac decât să strice gustul şi să ia din minunata savoare a mititeilor.
Se fierbe o zeamă din oase de vacă cu măduvă, care se scade bine, din 500 grame de oase la fiece kilogram de carne.
Se pregătesc pentru fiecare kilogram de carne mirodenii şi condimente după cum urmează:
8 grame de piper proaspăt pisat mărunt
12 grame de cimbru uscat cât mai proaspăt pisat mărunt
4 grame de enibahar pisat mărunt
2 grame de coriandru pisat mărunt
2 grame de chimion turcesc pisat mărunt
1 gram de anis stelat pisat mărunt
8 grame de bicarbonat de sodiu
1 linguriţă de zeamă de lămâie
1 lingură de untdelemn
1 căpăţână bună de usturoi aromat şi nu din cel iute
La cantităţi mai mari de cinci kilograme, se va adăuga pentru fiecare alte cinci kilograme de carne, câte o măsură mai mult din mirodeniile pomenite. Se frământă carnea într-un vas pe măsură timp de un ceas, adăugând la început bicarbonatul de sodiu, care se stinge cu zeama de lămâie. Jumătate din zeama de oase şi toate celelalte condimente, afară de usturoi, se adaugă
treptat, uniform şi puţin câte puţin. Amestecul se acoperă şi se dă la gheţar o zi şi o noapte, după care se scoate, se lasă câteva ceasuri la dezmorţit şi se mai frământă o dată preţ de o jumătate de ceas cu restul de zeamă de oase dezmorţită.
Se face un mujdei de usturoi cu apă călduţă dintr-o căpăţână pentru fiecare kilogram de carne, care se lasă la tras o jumătate de ceas. Se stoarce mujdeiul de usturoi într-un tifon, se adaugă sucul de mujdei şi se mai frământă odată amestecul preţ de un sfert de ceas.
Se dă din nou la gheţar până a doua zi. Preţ de trei ceasuri înainte de a fi prăjiţi şi serviţi mititeii, se scoate amestecul de la gheţar, pentru a se încălzi şi muia; după trei ceasuri sau când s-a dezmorţit amestecul, se formează mititeii ca de un deget mare lungime şi ca de două degete grosime, se ung cu untdelemn pe toate părţile şi la capete şi se lasă sa stea la zvântat un ceas. Se prăjesc pe jar iute de lemne sau cărbune, ungându-se din când în când cu mujdei, aşa ca sa prindă o crusta rumenă de jur împrejur.
Gratargii noştri întorc fiecare mititel doar de trei ori până este prăjit. La prăjit mititeii vor scădea puţin, de unde şi denumirea lor, sau cea de mici. Nu se lasă să se pătrundă, ca să nu se usuce sucul care conţine savoarea condimentelor. Daca se prăjesc la foc prea mic, mititeii scad prea tare, se usucă, lapădă tot sucul aromat şi devin seci. Se servesc alături de chifle proaspete ori felii de franzelă, cu Mutard de Dijon sau muştar picant şi aromat, după preferinţă şi cu sare şi ciuşca. Doar şi numai aşa veţi obţine mititei savuroşi cum se zice ca numai la noi sunt.
Cunosc mulţi din aşa numiţii gastronomi prin birturi şi bodegi mai ales prin mahalale, care din neştiinţă ori din spirit de falsă economie înmulţesc aluatul de mititei cu alte soiuri de carne de porc, cal ori oaie. Afară că scad mai puţin la prăjit decât ca cei de carne de vacă, nu au pe departe gustul şi savoarea mititeilor adevăraţi. O greşeală mare mai este şi
zgârcenia la condimente, mai ales la usturoiu şi piperu. Mai cu seama usturoiul este partea dominantă a gustului atât de specific al mititeilor.
Sunt fericit sa dezvălui Doamnei Măriuţa acest mic secret, pe care ştiu ca nu îl va da mai departe, aşa cum nici eu nu-l voi dezvălui decât urmaşului meu Maitre Cuisiner când îmi va lua locul la Caru cu Bere!
Mititeii preparaţi de Dânsa sunt extrem de gustoşi, dar simţul meu gustativ mi-a dezvăluit imediat lipsa coriandrului, a anisului stelat şi al chimionului turcesc. Cu aceste mirodenii, mititeii Doamnei Măriuţa vor fi inegalabili! Va aştept luna viitoare când va întoarceţi cu regimentul din manevre, dimpreună cu Domnii Ofiţeri Dinu şi Vatache spre a savura o tavă de mititei şi câteva halbe împreună!
Dorindu-vă sănătate, voie bună şi noroc, vă rog a-i transmite umile sărutări de mâini Doamnei Măriuţa, cea mai desăvârşită gospodină şi Doamnă din înalta societate!
Dumnezeu să vă ajute!
mai ca-mi ploua amu...

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (48):


*** - de dorele la: 27/10/2009 12:51:33
TaLica, ti-ai facut pacate. Si-am mai si citit cele dupa ce-am mancat neste "vit'a'mena", ca m-a pus sotia la regim si-amu' mor de foame & pofta!!! Bravos coane, halal sa-ti fie!
#494247 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Honey in the Sunshine la: 27/10/2009 13:24:09
:))
mai ramane de vazut doar de unde scot enibahar, anis stelat, chimion turcesc si sau de vaca :))
#494248 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pane cosmo - de om la: 27/10/2009 13:53:23
ce este "ciuşca" ?

Tulai, nimic nu mai este ca pe vremuri...in prezent ar fi cam asa:
-1Kg de carne 95% fara grasime
-1 pliculet cu miroase de carnati
-2' amestecati cu mixerul
-30" in microunde

se consuma cu coca-cola light!
#494249 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
poze color si informatii Honey - de cosmacpan la: 27/10/2009 14:14:28
http://www.condimenteweb.ro/index.php?module=fisaCondiment&cid=69

http://www.condimenteweb.ro/index.php?module=fisaCondiment&cid=66

http://www.condimenteweb.ro/index.php?module=fisaCondiment&cid=33

in Romania sigur le gasesti atat in varianta veche (la magazinele Plafar) cat si in variantele moderne de condimente de supermarket
cat despre "de vaca"...aici io cred ca in Italia se poate gazi un magazin unde sa-ti toace un kg carne vita sau manzat si ceva osanza de vita...
spor si un dekliciu de lins degetele iti urez...
#494250 (raspuns la: #494248) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ciusca sau ardeiul iute.. - de cosmacpan la: 27/10/2009 14:16:09
de preferinta cel subtire si alungit care este atat aromitor cu miroasna cat si indestulator cu iutzeala...
cei bulgaresti lungi de juma de metru is buini numai asa de decor...ca n-au pic de vlaga de cea pishcacioasa in ei...
#494252 (raspuns la: #494249) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pane - de Honey in the Sunshine la: 27/10/2009 14:17:53
Enciclopedia condimentelor???
Wow, merci, am bookmarkat! viata mea s-a schimbat pentru totdeauna :)
#494253 (raspuns la: #494250) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
I hope... - de cosmacpan la: 27/10/2009 14:19:12
I wish you all the best...
#494256 (raspuns la: #494253) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de donquijote la: 27/10/2009 14:19:41
chimion turcesc, anis si coriandru n-am pus niciodata la mici - traiam in umbra legendei ca micii romanesti cei vestiti sunt doar carne, seu usturoi sare si piper, dar la proxima ocazie am sa incerc...
daca recomanda 'carul cu bere'...
#494257 (raspuns la: #494248) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
honey - de donquijote la: 27/10/2009 14:25:55 Modificat la: 27/10/2009 14:33:32
anis arata ca o stea, chimion turcesc e ca si chimionul dar cu miros puternic- ai mancat sigur in maroc ca aia pun la orice, de la salata de sfecla la mancarurile de carne; noroc ca in prajituri nu adauga :D. se cheama cumin sau camun.
enibahar e english pepper
#494262 (raspuns la: #494253) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
donq - de Honey in the Sunshine la: 27/10/2009 14:33:44
da, le-am identificat pe toate.
cu exceptia anisului, pe care nu cred sa-l fi vazut vreodata.
o sa ma uit mai cu atentie la repartul de condimente.

o alta problema era mustarul, mie nu mi se pare ca cel de Dijon merge bine cu micii, are un gust prea puternic.
eu i-am mancat tot timpul cu mustar din ala ieftin la borcan mare de sticla:))
#494265 (raspuns la: #494262) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de maan la: 27/10/2009 14:35:20 Modificat la: 27/10/2009 14:35:32
mustaru de dijon nici macar nu ii bun
ca la mici...nici poveste sa mearga!
#494266 (raspuns la: #494265) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de cuminte la: 27/10/2009 14:37:33
Reţeta aiasta o chicat tari ghini pentru poftili meli, sărut mânecuţele de la palton, conaşule.
Am râs cu 7 burţi auzind că tre' să plesnesc carnea o oră întreagă, aşa că am fluierat, am găsit un trepăduş şi să vedem zilele astea dacă o să facă treabă bună au ba.
Deci da, noi vom încerca reţeta negreşit, mulţam.
#494268 (raspuns la: #494262) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de donquijote la: 27/10/2009 14:37:38
cel de dijon e prea aromat si 'fura' gustul. mustar stimplu...si iute...
eu consum cu mujdei in loc de mustar

#494269 (raspuns la: #494265) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de Honey in the Sunshine la: 27/10/2009 14:41:27
ahh, si c-am uitat sa-ti zic. stii ce-am facut eu duminica? am sapat dupa reteta ta de bors moldovenesc si-a iesit asa o nebunie c-am mancat trei farfurii de caciula (intre timp am rezolvat problema borsului ca am descoperit un magazin romanesc care il vinde)
#494270 (raspuns la: #494266) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
anis - anason - de cuminte la: 27/10/2009 14:41:55
E mai simplu de căutat anason (stelat), la noi e cunoscut mai degrabă sub denumirea asta.
#494271 (raspuns la: #494269) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"mai ca-mi ploua amu" - de thebrightside la: 27/10/2009 14:51:00
nici mie, neam!
#494274 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pane, - de Tot Areal la: 27/10/2009 15:12:26
numai citind si mi-a lasat gura apa!
asa ca fug la primul chiosc sa-mi iau niste mititei si sa-i fac pe gratar, o sa-i mancam 1/2 cu mustar de-al nostru si 1/2 cu usturoi!
am plecat!
#494283 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Bine Cosma - de munteanu rodica la: 27/10/2009 15:17:19
da' cu ce-am greşit eu azi de-mi stârneşti simturili încătuşate si ferecate?
Multam de reţetă,musai s-o probălesc:)
#494284 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Intruder la: 27/10/2009 16:19:28
dupa mine, prea multe marafeturi si cand se pun multe marafeturi, aromele se anuleaza unele pe altele...si iese o bulibaseala!
cei mai buni mici i-am mancat la Constanta, facuti de-un tip turc (dar de cetatenie romana) si el zicea ca micii se mananca cu paine si sare...fara mustar.
#494299 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pane, - de Tot Areal la: 27/10/2009 17:33:43
n-o fi fost ai mei ca cei ai tai, dar i-am mancat cu pofta si te-am pomenit!
n-ai sughitat?
a mers bineinteles si o bere!
#494306 (raspuns la: #494283) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pane - de INSULA ALTUIA la: 27/10/2009 17:43:39
poate ca doamna Mariuta are reteta celor mai buni mici dar cind am ajuns la sau de oaie,mi-am amintit de bunicul meu cind imi tragea gilcile cu acea "minunata" untura ca si acum o simt...

Eu ii cumpar gata preparati si-i facem la tara pe gratar si ii servim cu mustar simplu de la "Bunica".

Oricum nu stiam ca se pune carne de vita,multumesc de reteta:)
#494310 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nasicule, - de anisia la: 27/10/2009 17:56:06
complicata reteta, mai nene. e mai simplu sa te sun si sa-ti zic cand vin, ca sa faci tu micii :))
#494315 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"e mai simplu sa te sun" - de cosmacpan la: 27/10/2009 19:05:40
da nu spui ca am telefonul defect? pai nu o sa ma apuc amu sa fac oale de ciorba de burta si mici de cei trabaluiti cate doua zile numa pen'ca matale te joci la telefoane...si cauti pricina de hahaiala...
#494328 (raspuns la: #494315) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sa ne spui cum or iesit ca numa bine - de cosmacpan la: 27/10/2009 19:06:52
chica wikendul ala peste jaratec...
#494329 (raspuns la: #494268) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sus pe bolta palatina - de cosmacpan la: 27/10/2009 19:08:03
mai adasta doar o stea
restul nu se mai zareste
ca ploaie in gura mea...
#494331 (raspuns la: #494274) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pai si cu o reteta si fara - de cosmacpan la: 27/10/2009 19:09:10
de lucru prin bucatareala tot iti faci asa ca ce mare paguba doua zile adunate...pe jaratec...
#494332 (raspuns la: #494284) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
du-ma mama la Constanta - de cosmacpan la: 27/10/2009 19:10:28
ca-mi cade in gat faianta
cu mustar, cu mustar, cu mustar...
#494333 (raspuns la: #494299) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ei si uite asa te-am scapat... - de cosmacpan la: 27/10/2009 19:11:59
de ceea ce ar fi insemnat o mare problema...ce mai mancam astazi...poate ca incep incet punem de-un retetar (inclusiv zilele cele grele de post negru...cand pana si painea are alt gust...)
#494334 (raspuns la: #494306) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pai da, bunelul iti tragea galcile cu seu - de cosmacpan la: 27/10/2009 19:13:31
dar nici prea mare stricaciuni prin trup nu ti-a facut ca medicamentele de-acum care sapa-ntr-o parte si strica in alta parte...
#494337 (raspuns la: #494310) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
da saracu - de INSULA ALTUIA la: 27/10/2009 19:16:00
si dupa aia zicea ca le arunca-n padure sa le manince lupu" si mai facea ceva cu gaz(petrol) da nu-mi amintesc exact ca aveam vreo doi ani:)
#494339 (raspuns la: #494337) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pane...te.... - de monte_oro la: 27/10/2009 19:17:24
...impusc... Am zis!...:)))
#494341 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pane - de Honey in the Sunshine la: 27/10/2009 19:18:03
poate ca incep incet punem de-un retetar

daca esti cuminte poate iti spun o reteta de carbonade de vitel descoperita recent:))
e minunea tocanitelor la foc miiiic si luuung
#494342 (raspuns la: #494334) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sunt gata sa mor... - de cosmacpan la: 27/10/2009 19:20:17
daca arta o cere...

un mic cadou, daca nu va e cu suparare

http://www.youtube.com/watch?v=sS5wuabtG18
(e embeded asa ca-s fara imagine)
#494343 (raspuns la: #494341) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"la foc miiiic si luuung" - de cosmacpan la: 27/10/2009 19:21:35
perecum chinurile iadului la vreme de ploaie guraliva...mnmnmnm...
#494344 (raspuns la: #494342) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pane - de Honey in the Sunshine la: 27/10/2009 19:33:40
pai nu?
a inceput sezonul cand te simti acasa doar daca auzi ceaunul cum bolboroseste incet in bucatarie:)
#494347 (raspuns la: #494344) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
tu vrei sa te dai lovit, ca sa scapi de treaba, ha? - de anisia la: 27/10/2009 20:59:13
haha, pricina de hahaiala nu trebe sa ca't ca se plimba prin cele vase sanguine precum voda prin loboda :P

las' c-o sun pe nasica, si face ea. pe tine te trimitem la munca :))

#494359 (raspuns la: #494328) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
paneeee - de adina.petre la: 27/10/2009 23:15:23
"la Constanta"

RAULE!!!
#494382 (raspuns la: #494333) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"ciuşca" - de adina.petre la: 27/10/2009 23:23:10
E regionalism de zona noastra. Restu tzarii nu prea a auzit de el. Si eu am aflat asta in primul an de facultate. :)))
#494389 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
adina - de zaraza la: 28/10/2009 00:18:59
era sa intreb si eu: cum, nu stiti ce-i ciusca? :) habar nu aveam ca-i regionalism.
#494404 (raspuns la: #494389) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de adina.petre la: 28/10/2009 00:35:19
Din cate am reusit sa aflu, e specific zonei, din cauza turcilor.

Nici eu n-am stiut despre cateva cuvinte ca sunt "de-ale noastre", pana n-am venit in Buc la facultate.

Iata ce-am reusit sa descopar pana acum:

ciușcă - ardei iute
cingo - guma de mestecat
ciutan - puștan, pici, copil mic
cipici - șoșoni de casă, împletiți de bunica, croșetați manual, etc.
scoverci - sau scoverzi, gogoșile alea
corniză - sau galeria de care se agață perdeaua

Și cred ca mai erau câteva, dar le-am uitat acum.

Oricum, partea amuzanta a fost ca eu am descoperit asta in timp ce povesteam noilor colegi lucruri, si ei se tot uitau stramb, pana cand unul dintre ei si-a facut curaj si a intrebat ce inseamna X cuvant. Si usor, usor, am incropit lista asta, de cuvinte total straine pentru ei. :))))

La fel cum mie, pana pe la 17 ani mi-a fost complet strain cuvantul "helancă". La mine in zonă se spune "maletă". E vorba de bluza pe/cu gât...
#494408 (raspuns la: #494404) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:)) - de zaraza la: 28/10/2009 00:40:00 Modificat la: 28/10/2009 00:42:36
da, si mie imi sunt foarte uzuale cuvintele astea. nici eu nu stiam de helanca, tot maleta ziceam. si intr-adevar mi se parea foarte ciudat ca restul lumii nu stie ce-i aia "corniza".

eu stiam ca se zice "scovergi", cu g, dar nu cred ca am vazut vreodata cuvantul scris, asa ca nu-sh cum e corect.

cingo vine de la chewing-gum, in pronuntie ro, asta e mai raspandit, nu cred ca e regional constantean.

mai stiu un cuvant: "derea", cu accent pe primul e, care inseamna parau, paraias, in general canalul care traverseaza cam orice sat din dobrogea. "derea" se pare ca e chiar cuvant turcesc.


#494410 (raspuns la: #494408) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
adina, zaraza - de Honey in the Sunshine la: 28/10/2009 11:46:48
scoverzi se zice si in banat :)
restul da, imi sunt complet necunoscute
#494440 (raspuns la: #494408) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
scoverzi= - de INSULA ALTUIA la: 28/10/2009 12:59:47
clatite:)
#494465 (raspuns la: #494440) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
scoverzile/-gile, nu sunt nici clatite, nici gogosi - de thebrightside la: 28/10/2009 13:03:07
se fac de obiecei din aluatul de la paine, se lasa la dospit si s eprajesc in mult ulei - sunt crima pentru stomac si delicioase cu varza murata :D
#494466 (raspuns la: #494465) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
auci! - de Cri Cri la: 28/10/2009 13:20:32
ai spus secretul!
bine, noi n-o sa-l spunem la nimeni, dar orisicum

anasonul ma ingrijoreaza, dar mai stii? cred c-am sa fac o proba si mai cred ca, daca nu mor in alea aproape 3 zile de pofta, o sa-ti si spun ce-a iesit
#494473 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bright :) - de zaraza la: 28/10/2009 13:22:34
asa, asa! nu-sh cum n-am devenit un popor de obezi cu mancaruri de-astea, pe bune acuma. cu varza murata n-am incercat, noi le mancam cu gem.
#494474 (raspuns la: #494466) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pai - de thebrightside la: 28/10/2009 13:26:52
auzi sa confunzi bunatate de scovarda (asa ii zice bunica-mea) cu sclifosita de clatita! :))

sunt f bune si facute ca niste langosi cu branza si ou sau cu mujdei de usturoi, mniaaam.

in ce priveste obezitatea, suntem pe drumul "cel bun" conform statisticilor.
#494475 (raspuns la: #494474) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bright, zaraza - de Honey in the Sunshine la: 28/10/2009 13:32:03
pai nu suntem (inca) un popor de obezi pentru ca:

-majoritatea retetelor tipice sunt de sarbatoare. ca asa, zilnic, manca taranu' roman mamaliga cu ceapa nu fripturi si mici :)
-sunt oricum inventate de catre si pentru oameni care se duc la sapa si la coasa, cu un necesar caloric mult mai mare fata de cel al romanilor contemporani.
#494476 (raspuns la: #494475) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: